02.01.05
18:25
Темата е модерирана от Mr_Muskul
Много ме интетересува точно как се почва кога се спира и как да се приема с какво количество вода се разтваря и т.н. как има най-голям ефект :idea:
Първо добре е да не се разтваря щото остава по дъното много лапаш лъжичката и след това течноста, която е хубаво да е съставена от прости въглехидрати (декстроза).Почва се със зареждащи дози по няколко пъти на ден в продължение на няколко дни 5-7 след това се взема само подържашта доза.
За Подържащата ми е ясно че е около 2-5 ама зареждането не ми е ясно и примерно като тренирам всеки дин няма проблем нали :) освен събота и неделя тогава пия само сутрин нали ?
Сега ще изпищят, че е малко но пробвай с 15гр 5 дни зареждаща (след тренироввка или сутрин). После по 3-5 грама след тренировка.
[quote author=“NoDude!”]Сега ще изпищят, че е малко но пробвай с 15гр 5 дни зареждаща (след тренироввка или сутрин). После по 3-5 грама след тренировка.
Само че , не взимай тези 15 грама на един път,защото във форума съм чел че ще имаш стомашен дискомфорт.Разпредели си ги на няколко приема.Успех с резултатите
Що бе екстра е 15/5 зареждане и после по 5г на ден (всеки ден) в продължение на 1 месец, за да поддържаш висока концентрация в тялото.
А става ли да пия примерно сутрин 5 грама после 10 грама преди тренировка и след тренировка още 5.Апосле за подаржаща да пия около 5 преди и после още около 5 след тренировка :?:
Доста хора така правят. Но са лигльпвци според мен, пък и креатина ти трябва именно след тренировка (когато не си в зареждаща) за да запълниш изпразнените АТФ депа. И си избии от главата тези 10гр, не пий повече от 5.
Е тои няма ли да ми даде сила по време на тренировка така като го пия преди нея и после след нея колкото да ми вьзтановява мусколите? и защо така да правят лиглиовците аз така чух че е по добре ама дали наистина е така незнам.Даите мнение благодаря предварително
Сила едва ли по скоро издръжливост за повече серии енергия на мускулите дава (като правиш повече серии или повторения ще качи и сила)
Аха а днеска го пих за прьв пьт и ми стана някакво малко неадекватно в началото все едно сам се напушил хахаха образно казано и почувствах малко странно на корема дали и за напред ще е така или е само пьржия пьт малко странно :D
В голями дози може да се получи стомашен дискомфорт
Решение:
Раздели дозата на повече приема
Именно този стомашен дискомфорт визирах, когато споменах лигльовците. Но трябваше да добавя и безумците. Ако от 5 грама чувстваш дискомфорт просто го спри, изглежда имаш проблем (или се лигавиш (като поне 2ма човека в залата където ходя)). Ако пък пиеш повече (в незареждащ период), просто го намали.
Защо искаш да пиеш 2 пъти по 5г в поддържащия период? Не е ли множко?
03.01.05
22:39
:D защото си мисли ,че колкото повече толкова по-бързо ще постигне резултати
пич,прочети какво пише на предписанието на креатина който си взел и го изпълнявай,аз съм пил по 20 гр дневно ,но беше креатин-фосфат и така го препоръчваха от фирмата производител...така,че чети и спазвай...
Може да е гледал оня лигльо стероидния джак (Митьо крика) дето така се беше назобил че в растояние на 1 седмица беше видимо голям и хората го питат как го е постигнал и тои вика че е изпил 5 кг креатин
и хората дета не разбират какво мислите че правят ?
[quote author=“djgorgio-ASTOR”]Може да е гледал оня лигльо стероидния джак (Митьо крика) дето така се беше назобил че в растояние на 1 седмица беше видимо голям и хората го питат как го е постигнал и тои вика че е изпил 5 кг креатин
и хората дета не разбират какво мислите че правят ?
Няма да се учудя ако някой негов последовател е награбил кофите креатин и после е минал на хемодиализа :lol: :lol: :lol: :lol:
[quote author=“circa”]Аха а днеска го пих за прьв пьт и ми стана някакво малко неадекватно в началото все едно сам се напушил хахаха образно казано и почувствах малко странно на корема дали и за напред ще е така или е само пьржия пьт малко странно :D
Пий креатина след ядене. Случи ми се 2 пъти да взема креатина на гладно и ми стана лошо за малко, така че не е изключено да се проявява стомашния дискомфорт именно като го пиеш на гладно.
Това за ефекта като от напушването за първи път го чувам от някой. Имаше едни дето им се забавяха и реакциите от креатина, но имам чуството, че това е или от напомпването с вода или на психо основа.
Ако креатина е добър дори на гладно не ти създава проблеми..
Принципно е най-добре да се приема на гладно с обилно количество прости въглехидрати (действащи като транспортери до кръвта).
Лоша идея е да се пие след консумация на храна, тъй като по-бавно (и по-малка част) ще се усвои, а съответно по-голяма част ще се превърне в креатинин (канцерогенен) 8)
04.01.05
02:03
Дозата креаин е индивидуална за всеки.Всеки усвоява креатина в различна степен в краина сметка подържащата доза е между 2-5 гр на ден.колко точно трябва да вземеш трябва ти самия да разбереш като променяш дозите и намериш своя оптимум.
[quote author=“perlsite”]Ако креатина е добър дори на гладно не ти създава проблеми..
Принципно е най-добре да се приема на гладно с обилно количество прости въглехидрати (действащи като транспортери до кръвта).
Лоша идея е да се пие след консумация на храна, тъй като по-бавно (и по-малка част) ще се усвои, а съответно по-голяма част ще се превърне в креатинин (канцерогенен) 8)
Aко креатина се разрушава бързо в кисела среда, никак не е добре да се взима на гладно пък дори и комбиниран с глюкоза и много вода, когато в стомаха ще се отделят солна киселина и ензими - доста враждебна среда за креатина, не мислиш ли?.
Относно креатинина - да твърдиш, че е изявен канцероген е меко казано несериозно (все едно например билирубина, уробилиногена или уреята да са канцерогени - досега един човек да не е останал без рак)...
Абе хора несьм лихлио нито е на няква основа просто пьрвия пьт просто се почувствах странно несам някав психопат дето се вживява иначе от втория пьт вече беше по добре в смисал вече следобяд а според мене митио крика е ....... аз си палня една малка лажичка а и на мене ми трябва повече за сила при борбите и издрьжливост после гледам формата :P
[quote author=“Slade”]Aко креатина се разрушава бързо в кисела среда, никак не е добре да се взима на гладно пък дори и комбиниран с глюкоза и много вода, когато в стомаха ще се отделят солна киселина и ензими - доста враждебна среда за креатина, не мислиш ли?.
Относно креатинина - да твърдиш, че е изявен канцероген е меко казано несериозно (все едно например билирубина, уробилиногена или уреята да са канцерогени - досега един човек да не е останал без рак)...
Аз че мисля..мисля.. но не съм съгласен 8)
Количеството солна киселина и ензими се отделят пропорционално на количеството храна и нейният тип... например ако пиеш вода няма шанс стомаха да отдели допълнително ензими.. тъй като те няма какво да разграждат на водата... :lol: Въглехидратите се обработват от ензими отделени или още в устата или в последствие от 12-топръстника... като в стомаха въпросната напитка няма да се задържи въобще, за разлика например от една закуска/обяд..
Проблемът не е в средата.. защото колкото повече храна изядеш толкова повече солна киселина ще се отдели.. проблемът е в това, че храната ще се задържи много време (докато се обработи) в стомаха и няма да премине към тънките черва. Второ голяма част от креатина ще се смеси в храната и най-вероятно твърде късно ще бъде усвоен, а много вероятно по-голямата част въобще да не се усвои. Водата по принцип се усвоява още в стомаха, но не мога да отгатна каква степен от креатина би преминал заедно с водата.. но при всички положения колкото по-малко храна има в стомаха толкова по-добре.
Относно креатинина - не твъря аз.. а специалистите в областта на химията. Мисля, че няма абсолтно никакви съмнения във канцерогенното действие на креатинина. Всичко е въпрос на количества и постоянство в използването на некачествен креатин!
Ако имате проблеми със стомаха хапнете но малко... или по-добре си купете свестен креатин!
[quote author=“perlsite”]Количеството солна киселина и ензими се отделят пропорционално на количеството храна и нейният тип... например ако пиеш вода няма шанс стомаха да отдели допълнително ензими.. тъй като те няма какво да разграждат на водата... :lol: Въглехидратите се обработват от ензими отделени или още в устата или в последствие от 12-топръстника... като в стомаха въпросната напитка няма да се задържи въобще, за разлика например от една закуска/обяд..
Проблемът не е в средата.. защото колкото повече храна изядеш толкова повече солна киселина ще се отдели.. проблемът е в това, че храната ще се задържи много време (докато се обработи) в стомаха и няма да премине към тънките черва. Второ голяма част от креатина ще се смеси в храната и най-вероятно твърде късно ще бъде усвоен, а много вероятно по-голямата част въобще да не се усвои. Водата по принцип се усвоява още в стомаха, но не мога да отгатна каква степен от креатина би преминал заедно с водата.. но при всички положения колкото по-малко храна има в стомаха толкова по-добре.
Не казвам, че няма истина в думите ти, но ми е интересно защо производителите съветват - за най-добри резултати, креатина да се приема след основните хранения?
[quote author=“perlsite”]Относно креатинина - не твъря аз.. а специалистите в областта на химията. Мисля, че няма абсолтно никакви съмнения във канцерогенното действие на креатинина. Всичко е въпрос на количества и постоянство в използването на некачествен креатин!
Ако имате проблеми със стомаха хапнете но малко... или по-добре си купете свестен креатин!
Аз имам съмнения относно канцерогенното действие на креатинина в количества получени от нормален прием на креатин (5г на ден). Ако ми покажеш статии/учебници където пише нещо по въпроса ще съм ти благодарен.
Статии за креатина има много.. използвай Google.. мързи ме да търся вместо теб 8) То в интерес на истината и кислорода е канцерогенен и при изгаряне на хранителните в-ва за енергия се отделят канцерогенни свободни радикали.. но това е друга тема :wink: С две думи имаш ефект на натрупване. От 5 гр на ден за 1 месец най-вероятно нищо няма да ти стане.. но ако ползваш например няколко години креатина много е вероятно “сега” или като ти напредне възрастта да получиш болести които в началото няма да ги свържеш с креатина (или пък стероидите за тези които ги ползват).
В интерес на истината в един момент се чуха възгласи от международната федерация да добавят креатина в допинг листа.. но се оказа, че твърде много хора го ползват и твърде много икономически интереси са засегнати. FDA също нададе писък, заради съмнения, че креатина (креатинина) причинява рак. Има и няколко смъртни случая... причината се оказва изполване на медикамент (най-обикновен за лечение на проблеми със сърцето, т.е. не стероид) и креатин едноверменно, при което се получава реакция и смърт.
Е това не беше с цел да ви плаша... просто внимавайте с количествата и времето за което го пиете.. че има много хора за които всичко е на майтап и всичко е конспирация.. и вярват, че всичко е “безвредно”.. Хвала на такива потребители.. те и сок от отработено ядрено гориво ще ви пробутат за сила като “безвредно” :lol:
А за причината... да ми препоръчва се “for best results” защото:
1. трябват въглехидрати за бърз транспорт на креатина.. по вече обяснените по-горе причини.
2. в случай, че имаш проблеми е по-добре наистина да хапнеш отколкото да те боли (така фирмите се застраховат, че ти ще продължиш да си купуваш скапания им креатин). Моята препоръка, ако имаш проблеми със стомаха да си купиш по-добра марка креатин, който не ти причинява стомашен дискомфорт, отколкото да се мъчиш.
Да наистина, статии за креатина в интернет има страшно много и Google съм го използвал не веднъж за целта, но мога да те уверя, че няма НИТО ЕДНА убедителна статия в интернет, извадена през Google, която да твърди, че креатина/креатинина (необработени термично) са канцерогенни. Не съществува подобна статия, още по-малко подкрепена от сериозни изследвания и научни факти... :roll:
[quote author=“perlsite”]......2. в случай, че имаш проблеми е по-добре наистина да хапнеш отколкото да те боли (така фирмите се застраховат, че ти ще продължиш да си купуваш скапания им креатин). Моята препоръка, ако имаш проблеми със стомаха да си купиш по-добра марка креатин, който не ти причинява стомашен дискомфорт, отколкото да се мъчиш.
Не мисля, че креатин монохидратът на Universal Nutrition е скапан (CreapureTM) и че се предлага някакъв много по-добър от него, било то на MLO или Weider…
Ами незнам.. за теб. Пил съм креатин на Нутрим и Weider. От този на Нутрим на гладно ме болеше малко корем. От този на Weider нямам абсолютно никакъв проблем, дори и половин ден да не съм ял нищо. Ако имаш проблем с креатина на Universal значи се различава страшно много от този на Weider :lol:
Още с първото отваряне на google :)
http://www.scientificjournals.com/sj/erno/Abstract/ArtikelId/2956
Recent investigations
have shown that cancer can be induced also in humans when high
amounts of well-done meat or fish are consumed. The precursors
of these mutagenic/cancerogenic substances are amino acids,
carbohydrates, and creatinin.
Вярно е, че при много малки дози и високи температури creatinine става силно токсичен, но тук си говорим за нормални телесни температури. Повечето креатини се превръщат в над 50% в креатинин (някой от тях дори в над 90%).. и при зареждащи фази над 20гр на ден (т.е. в зареждащ период прием над 100гр!!! и вероятно още 100-на грама в поддържащия период значи минимум 100гр креатинин!!)
Определено не ми се рови, тъй като преди време съм отделил много време и съм прочел десетки страници за да имам желание да ти “доказвам” всяка дума която подлагаш на съмнение...
Леле незнам дали ми деиства още но имам яко сила при борбите и даже партниора с които се боря остава без дах поне с тези до момента с които се борих ще рабера дали има ефект малко по натам дано само няма някви странични глупопости щото ще е много кофти сега пия по една лажичка ситрин после една преди тренировка и после след може.Така значи въпроса ми е дали да си го пия с вода или с нещо друго ??? благодаря предварително (по несмислено нещо не бях писал от 2 дни хаха)
[quote author=“perlsite”]Още с първото отваряне на google :)
http://www.scientificjournals.com/sj/erno/Abstract/ArtikelId/2956
Recent investigations
have shown that cancer can be induced also in humans when high
amounts of well-done meat or fish are consumed. The precursors
of these mutagenic/cancerogenic substances are amino acids,
carbohydrates, and creatinin.
Вярно е, че при много малки дози и високи температури creatinine става силно токсичен, но тук си говорим за нормални телесни температури. Повечето креатини се превръщат в над 50% в креатинин (някой от тях дори в над 90%).. и при зареждащи фази над 20гр на ден (т.е. в зареждащ период прием над 100гр!!! и вероятно още 100-на грама в поддържащия период значи минимум 100гр креатинин!!)
Определено не ми се рови, тъй като преди време съм отделил много време и съм прочел десетки страници за да имам желание да ти “доказвам” всяка дума която подлагаш на съмнение...
Добре, няма да спорим повече, че става излишно, но аз не напразно казах - необработен термично креатин/креатинин, а в статията се споменава за канцерогенни производни на креатинина от “well done” (добре изпечени) месни продукти. Истина е, че креатина в повече от 50% се превръща в креатинин и последния натоварва силно бъбреците, но ако не качиш температура от порядъка на 250-300 градуса Целзий :lol: няма опасност да получиш канцерогенни деривати на креатинина, аминокиселините и въглехидратите.
Хем няма да спорим, хем правиш заключения с които не съм съгласен.
Става дума за типични стойности които се съдържат в храната, а това са екстремно малки стойности на креатинин и това при условие, че нормално черния дроб произвежда около 2гр на ден! Зареждащата доза често е 20 или повече грама на ден!! Което е 10 или повече пъти от нормалното и стотици пъти повече от това което се съдържа в една порция да речем риба! На много места съм, чел, че БЕЗ да се повишава температурата креатинина има слабо изразено канцерогенно действеие (но факт че го има!), докато при силно загряване над 150 градуса става силно канцерогенен. И сега този слабо изразен ефект го умножи по 100 и пак помисли преди да успорваш поста ми дали все още риска е “никакъв”. Не случайно Weider насърчава “безопасния” креатин да не се надвишава 20гр на ден! Както и да не се използва повече от 6 седмици... оставям тълкованията на теб 8)
Понеже няколко пъти ме питаха вече за креатина на Weider, реших да си поиграя и да препиша от опаковката това което е написано (само част от него.. че ме мързи за всичко):
(GB) Pure Creatine: Food Supplement. Ingredients: 100% Creatine Monohydrate. Recommended Dosage: Persons weighting up to 90kg: 2x5g daily during the first week. Then maximum of 2 g daily for 3-5 weeks. Irrespective of weight, the dosage must not exceed 20 g per day during the first week. After a total of 4-6 weeks, a pause of sevral weeks should be observed. Instruction for use: 1 Serving: Stir 5 g of powder (from the sixth day 2 g of powder) into water or fruit juice. Caution: Not suitable for children and minors! Taking Creatine Monohidrate can increase weight by increasing water deposits in the muscles.
Да не подчертавам важните участъци, за това четете всичко и внимателно.. няма нищо излишно :wink:
[quote author=“perlsite”]Хем няма да спорим, хем правиш заключения с които не съм съгласен.
Става дума за типични стойности които се съдържат в храната, а това са екстремно малки стойности на креатинин и това при условие, че нормално черния дроб произвежда около 2гр на ден! Зареждащата доза често е 20 или повече грама на ден!! Което е 10 или повече пъти от нормалното и стотици пъти повече от това което се съдържа в една порция да речем риба! На много места съм, чел, че БЕЗ да се повишава температурата креатинина има слабо изразено канцерогенно действеие (но факт че го има!), докато при силно загряване над 150 градуса става силно канцерогенен. И сега този слабо изразен ефект го умножи по 100 и пак помисли преди да успорваш поста ми дали все още риска е “никакъв”. Не случайно Weider насърчава “безопасния” креатин да не се надвишава 20гр на ден! Както и да не се използва повече от 6 седмици... оставям тълкованията на теб 8)
Както казах и преди - не мога да се съглася с твоите твърдения за леки и тежки канцерогенни ефекти на креатинина (в сурово състояние) без да съм видял добре аргументирана статия по въпроса или учебник или каквото там...
Нивата на креатинина при всеки човек (говорим без допълнителен прием на креатин) са различни, но относително постоянни и зависят от телесната маса и по-специално от количеството мускулна маса. Не ми се вярва по-едрите хората с повече мускули да заболяват по-често от рак, причинен от високи нива креатинин? Същото се отнася за хората с един бъбрек или без бъбреци (на хемодиализа) - те би трябвало да развиват рак много бързо, защото при тях нивата на серумния креатинин могат да достигнат до 10 пъти повече от нивата при хора с нормална бъбречна функция.
Относно зареждащите дози съм съгласен, че могат да се намалят значително, за да се предпази организма от вредни ефекти - по 20г цяла седмица са наистина много!
От друга страна Weider явно се презастраховат, защото от поетите примерно 2г дневна доза, голяма част ще се превърнат в креатинин, тъй като монохидратната форма е известна с непълното си усвояване. Излиза, че вероятно усвояваш 1г, ако и толкова...
Абе хора защо едни имат дискомфорт други не ами всеки си е различен има хора с по чувствителен стомах и си имат проблеми.Аз лично всекъв съм пил и нямам проблеми
[quote author=“djgorgio-ASTOR”]Абе хора защо едни имат дискомфорт други не ами всеки си е различен има хора с по чувствителен стомах и си имат проблеми.Аз лично всекъв съм пил и нямам проблеми
Съгласен, но аз като съм пил на Нутрим съм имал проблеми със стомаха, а от този на Weider не.. значи зависи и от марката
05.01.05
11:13
———————-извън темата——————————
Аве, Юли, мани... Когато някой е решил да си чупи главата, вероятно смята че е достатъчно твърда. Само дето никой не иска да чете...
Предлагам този раздел да го прекръстим на “Креатин”, пък другия на “Л-Карнитин”. То и без това така най - вярно ще са описани, но може и човек да се хване, да отвори някоя и друга темичка...
———————-извън темата——————————
:?: :?: :?:
Има си и друг начин - прави се една голяма обща тема за Креатина и се слага да седи най-отгоре като важна. После всички темички, които дублират въпросите и инфото в нея се трият. Трудоемко, но пък няма да има по 100 едни и същи креатинови теми на ден.
Виж такива спорове като по-горния са полезни - разнищват се такива теми като канцерогенните свойства на креатина и производните му и човек може да си направи изводи. Например, че някои хора обичат да плашат повече, отколкото е необходимо.
Slade тази тема сме я обсъждали 100 пъти и винаги някой нов като теб влиза и започва да твърди, че креатина е абсолютно безвреден, че трибулуса е абсолютно безвреден, че стероидите, прохормоните и т.н. са абсолютно безвредни и т.н.. и на всички им е писнало да си пишем едно и също непрекъснато...
05.01.05
16:59
Ами то имаше такива теми.
Важна тема - Креатин.
И отдолу под нея - други теми:
1. Креатин
2. Креатин
3. Розов креатин....
4. Креатини с друг цвят
Всеки иска специално отношение... Може би е добре да се напише една статия за сайта и вече някой като ревне пак на тая тема, да му се дава линк и толкова....
[quote author=“D3BEP”]Ами то имаше такива теми.
Важна тема - Креатин.
И отдолу под нея - други теми:
1. Креатин
2. Креатин
3. Розов креатин....
4. Креатини с друг цвят
Всеки иска специално отношение... Може би е добре да се напише една статия за сайта и вече някой като ревне пак на тая тема, да му се дава линк и толкова....
Може да напишете наистина една голяма статия за креатина с още по-подробна информация от досега, но без изхвърляния от сорта на - “креатина ще ви докара рак, не знам точно как, но съм сигурен”; “не пийте повече от 2г на ден или още по-добре не пийте изобщо” и т.н. Нека да има доста подробности за странични ефекти и заболявания, причинени от креатина (такива 100% има), но без някакви недоказани крайности все пак.
05.01.05
17:44
Не са крайности братле.
Крайности.
Какво се получава?
Що е то креатина?
Взима се на цикли.
Задържа се вода по вреем на цикъла, която после се изхвърля.
Натрупва се малко маса и сила по време на цикъла, които после може малко да се позагубят.
МОже да даде ефекти върху черния дроб и бъбреците(ракът на черния дроб е също ефект).
Е що е то?
То направо на стероид си прилича.
Има и изследвания. Ама няма кой да търси и да чете. Искате информация наготово, а като е смляна, не я приемате за вярна. Естествено, че комерсиалните сайтове нама да пишат лоши неща за креатина. И естествено, че ще плащат луди пари идеите им да се разпространяват. Защото тези идеи продават.
Търсете медицински сайтове. И то в чужбина. Има хора, които вече са се занимали понаучному с креатина, ако и да е нов масов препарат.
И за да се убедиш - еми порови се братле. Порови се и ще намериш връзката на креатина с рака. Примерно рака на белия дроб, мисля, че разпространената му версия се нарича дребноклетъчен аденокарцином(не давай, Боже, никому). При него се увеличават значително нивата на креатина, ако не се лъжа, и при други, и това се счита инспиратор на метастази. Пък и други връзки има.