06.05.08
18:46
Искам да питам вредно ли е полезно ли ще е да си изпомвам,донапомвам или както и да се казва (гледах по другите теми, че някои хора не одобряваха термина изпомпване...) бицепсите след всяка тренировка за тях ? Преди обикновенно го правех веднъж месечно някъде обаче ми е любопитно понеже така доста повече се напомват направо ще се гръмнат :D
Стажа ми е година и малко, ако има значение ...
Темата беше редактирана от Lenks на 06.05.08 18:47.
06.05.08
19:08
Моля? :-S
Еми просто казано след като свърша всиччки опражнения за бицепса отивам на 1 машина (защото на нея е най-бързо да си сменям тежестите) и започвам 6-8 с 40кг, 6-8 с 30,6-8 с 25, и така до 10 без почивка докато ми отмалее ръката ...
06.05.08
20:16
Би трябвало тренировката ти за бицепс да е такава,че след упражненията да си достатъчно напомпан и да нямаш сила за още. :)
07.05.08
07:16
Ако си направил една добра тренировка за бицепс после няма смисъл от това донапомпване, понеже би трябвало да си се напомпал достатъчно от нея. Тая дроп серия(май така се казваше) може да ти дойде дори в повече зависи колко ти е дълга самата тренировка за бицепса. Така че стреми се да се напомпаш от самата си тренировка. Ако искаш може и да включиш някоя дроп серия в тренировката си, но трябва да я съобразиш с обема да тренировката ти.
Аз не мога да разбера каква точно е ползата от напомпването за човек, който не взима разни химикали? Да се получи като страничен ефект от тренировката е едно, но да се търси целенасочено и със всички сили - това не го разбирам.
edit: За да няма недоразбиране - под разни химикали разбирам хормони, които ако не отидат в мускула, а просто си се движат в кръвта са безполезни.
Мнението беше редактирано от G33K на 07.05.08 07:37.
Прави по 10 повторения с отлична техника и бавно темпо - след 3 упражнения ще разбереш , че нужда от изпомпване няма да имаш.
Мнението беше редактирано от topeto на 07.05.08 07:40.
главната цел нетряпва да е напомпване,мускула расте извън фитнеса тфа че си се напомпал и после правиш оште серии и продължава да пълниш бицепса с кръв не означава че ще имаш маса или че ше си стои така напомпана,може да се стигне и до претрениране така че аз съм против тези методи-прави си свесна тренировка и не прекаляваи !
казано от valerious на 07.05.08, 07:37:
главната цел нетряпва да е напомпване !
Напротив - основната цел трябва да е напомпване , но в рамките на разумното. По-доброто напомпване и повишения приток на кръв подсигуряват по-бързото изхвърляне на свободните радикали , а и колкото е по-напомпан един мускул , толкова повече хранителни вещества ще вземат участие във въстановителния процес, и съответно ще го ускорят. И все пак не трябва да се прекалява с помпането, защото, както каза, лесно може да се претренира. А за това че мускула расте извън залата - това си е закон, 2 мнения няма по този въпрос.
Мнението беше редактирано от topeto на 07.05.08 07:54.
07.05.08
07:54
Гледам ви мненията и се чудя...чудя се как ще направите 6 серии за някой мускул без да се напомпа?Научете ме и мене на този фокус,защото аз редовно като се погледна в огледалото след трен и виждам момче 2 пъти по-голямо от мене. : )) Е,не винаги напомпването е на 100% наистина,имало е дни в които немога да си мръдна ръцете без да усетя придърпване.
то си зависи от сериите,храненето,съня,не всеки път става успешна тренировка заради това училище.От 6 серии ако се жалиш много ,може и да не се напомпаш затова трябва да се преценяват килограмите според опита.И те така....
казано от DeadManWalking на 07.05.08, 07:54:
Гледам ви мненията и се чудя...чудя се как ще направите 6 серии за някой мускул без да се напомпа?
Ако правиш единици или двойки - щото и такива магий съм виждал в залата - 6 серий по 2 повторения - не може да кажеш че си се напомпал , като например при 6 серий по 8-10 , нали? Все пак има серий и серий.
Мнението беше редактирано от topeto на 07.05.08 13:14.
Братче недей да слагаш така брутално Й на множествените числа на думите. :)
За помпането,не мисля,че има смисъл.
От помпането няма смисъл - това е просто блокирана кръв в даден участък от тялото и това скоро преминава без да остави следа. Хората които си мислят че от помпенето им растат повече мускулите - грешат, мускулите растат от претоварването им - по - гояма тежест или повече повторения от колкото си правил преди, така се дава импусл на тялото да се адаптира. Защото тялото действа на принципа на оцеляването - когато натоварването е голямо тогава то се адаптира и става по - голямо и по силно, а не на принципа на помпенето - това е все едно да си мислиш че крака ти ще расте ако риташ с него едно дърво, временната болка, напомпване или друго временно усещане нямат общо с адаптацията. Най - добре това се вижда когато хората отдадени на помпенето всъщност не прогресират и си седят на едно и също ниво.
казано от vatchev на 07.05.08, 13:55:
Братче недей да слагаш така брутално Й на множествените числа на думите. :).
Тежък ми е пръста на Й-то :)
Цитат:
По – голям брой повторения означават по – активна капилярна дейност (повече кръв в мускулите),
а също така задейства друг тип мускулни влакна и друг механизъм на енергообезпечаване.
Преди всичко, и с малък и с голям брой повторения може да се качва мускулна маса и сила.
казано от topeto на 07.05.08, 16:08:
Цитат:
По – голям брой повторения означават по – активна капилярна дейност (повече кръв в мускулите),
а също така задейства друг тип мускулни влакна и друг механизъм на енергообезпечаване.
Преди всичко, и с малък и с голям брой повторения може да се качва мускулна маса и сила.
То хубаво - с различен брой повторения пак може да се прогресира, но ако седиш на едни и същи повторения с една и съща тежест колкото и да се помпаш ефект ще има за половин час докато спадне напомпаното. За да прогресираш трябва да повишаваш тежестите и/или повторенията.
07.05.08
17:44
За миофибриларна хипертрофия напомпващата тренировка не върши работа.
Лично мнение - няма смисъл от “донапомпване или изпомпване”. Нека все пак не бъда краен в изказването си - има смисъл, но в някой случаи - примерно преодоляване на застой и в този смисъл може да го нарека своеобразна “техника” по-скоро. Но във всяка тренировка не би дало кой знае какво на мускула.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 07.05.08 18:51.
казано от Alkorin на 07.05.08, 17:37:
казано от topeto на 07.05.08, 16:08:
Цитат:
Преди всичко, и с малък и с голям брой повторения може да се качва мускулна маса и сила.То хубаво - с различен брой повторения пак може да се прогресира, но ако седиш на едни и същи повторения с една и съща тежест колкото и да се помпаш ефект ще има за половин час докато спадне напомпаното. За да прогресираш трябва да повишаваш тежестите и/или повторенията.
Абсолютно съм съгласен по тази точка - сега няма да си кривя душата , казвам , че и на мен ми харесва да тренирам с големи тежести и малко повторения , но да се изключи напълно помпането от тренировката, както си писал,за мен е голяма грешка. Защото все пак за да има прогрес, трябва промяна. Вярвам , ще се съгласиш , че не може само с един принцип тренировка да се кара.
Мнението беше редактирано от topeto на 07.05.08 18:56.
Това стана като дискусия “За и Против помпането ” - в крайна сметка ще кажа само - всеки да си тренира както се чувства най-добре, тук само се излагат доводи и предложения. И нека силата бъде с вас - за предпочитане без химия :lol:
Мнението беше редактирано от topeto на 07.05.08 19:08.
07.05.08
19:30
Мисля си, че alkorin имаше предвид, че не трябва да се гони помпане на мускула,а прогрес. А напомпването е само съпътстващ ефект. А като се замисля то като направиш една хубава тренировка със среден брой повторения 6-15 няма начин да няма напомпване.