12.05.08
11:30
Здравейте, имам нужда от съвет.
Трябва ми някой, който да ми каже какви са най - добрите усовия за ЗДРАВ сън.Цялостно, от големина на помещението, температура, вид на леглото, много ли да е твърдо или пък много да е меко, кокло време да се спи , от кога до кога ....
Ще си проектирам ново легло и се чудя дали да спя на твърдо или не.Интересно ми е покрай това за твърдото/мекото дали мога да науча нещо друго пак полезно за спането.
п.с. Благодаря на тея дото ще пишат защото са подготвени по въпроса, а не просто така . . .
Препоръчват да се спи на по-твърдо легло заради гръбнака. Останалото - на който както му е удобно - едни обичат да спят на по-ниска температура, други не търпят хладината, на едни им е по-уютно в малко пространство, на други не...субективна работа. Хубаво е възглавницата ти да е ергономична, да следи извивките на шията. Продължителността на съня също е относителна, на някой им стига по-малко, на други им трябва повече сън. Общо взето зависи от предходния ден. Ако имаш възможност спи докато не се събудиш сам. Иначе 8 часа са достатъчни.
12.05.08
12:39
Разгледай тук:
Сън (част първа)
Сън - спорт и недоспиване (част втора)
Успех в проекта!
12.05.08
20:21
Значи има една СУПЕР яка книжка в arenabg.com - powerful sleep package. Малка е около 50-60 страници. Ако искаш да знаеш някой работи за съня задължително я дръпни и изчети. Ще ти кажа само някой работи, които са главно от там изтествани(от мен :) ) и лични наблюдения.
Значи спи се на възможно най-тъмно - никакви лампи, ако имаш дебели пердета, да няма никакви светлини дори отвън. Това е защото като си на тъмно в организма ти се отделя мелатонин(най-общо казано хормон регулиращ съня), когато си на дневна светлина се спира секрецията на мелатонин и не ти се спи(освен ако не си препил предната вечер - тогава си преебан). Изкуственото осветление(лампи) малко или много ти разбъркват отново отделянето на мелатонина.
Второ - ТРЯБВА да се спи на студено(или по скоро хладно), защото общо взето телесната температура регулира това колко си активен и бодър, когато ти е топло и ти е по-висока температурата, образно казано кипиш и въобще не ти се спи и си активен и жизнен и обратно - ниска температура, сънлив, летаргичен. Това не значи да настиваш, но ако си в по хладна стая и си хубаво завит спиш перфе.
Трето - не спи прекалено дълго и по време на деня. Това е защото имаш няколко фази на съня и тази в която се възтановяваш е дълбокия сън, който се получава на няколко редуващи се цикъла през нощта(като всеки следващ е по-кратък). Като спиш прекалено много просто удължаваш другите фази на съня, които не възтановяват реално организма и после понеже прекалено дълго време ти била ниска температурата, нито си поемал енергия(храна) цял ден не можеш да се освестиш и си като гъз.
Може да пробваш рабо сутрин да правиш упражнения(аз като мога и имам време ставам и половин час след това правя по една таба(половин час, за да не е веднага след съня, че може да се прееба лошо :) ) и след това цял ден съм бомба едно кафе няма да изпия, а попринцип обръщам по няколко).
От тея няколко правила следват и няколко перфектни съвета как да си бодър през целия ден и същевременно да спиш по-малко, ама вече стана късно и аз отивам да лягам. Предлагам ти(а и на всички останали) да прочетеш това от arena и после да пробваш някой от нещата, които са там - ефекта е доста добър.
П.П. Да не вземеш някакви приспивателни или алкохол преди лягане(по принцип съм привърженик на алкохола по всяко време, ама със съня шега не бива :) ), защото точно тези работи най-много наебават съня, защото изкуствено създавайки съня не можеш да минеш през фазите му и доста често изпускаш дълбокия сън(който всъщност възтановява) и спиш, но не почиваш. А алкохола прави други работи - тука теми бол, но преебава и съня(ама за това - друг път).
Ако искаш питай нещо конкретно, че много дълго стана, а има още хиляда неща - това е едно от малкото неща дето няма да ме мързи да пиша, защото лично според мен във формулата фитнес-храна-сън последния заема доста по-съществена част от колкото му придават повечето хора.
Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 12.05.08 20:27.
13.05.08
03:38
казано от Владимир Недков на 12.05.08, 12:39:
Разгледай тук:
Сън (част първа)
Сън - спорт и недоспиване (част втора)Успех в проекта!
Бих добавил и:
http://www.bb-team.org/articles/744/
13.05.08
13:06
Не мога да намеря тази книга в Арена. Ако можеш да ми я пратиш на the_detonator@abv.bg ?
13.05.08
13:12
http://arenabg.com/details.php?id=a18240aa6c7d4fdf5f4f9175fc47036ea873d410
Тоя дето е измислил Интернет е бил ебати умното копеле, а тоя дето е измислил търсачките е бил направо БОГ :coolsmile: .
Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 13.05.08 13:13.
казано от Cherniq_Konan на 12.05.08, 20:21:
Ако искаш питай нещо конкретно, че много дълго стана, а има още хиляда неща - това е едно от малкото неща дето няма да ме мързи да пиша, защото лично според мен във формулата фитнес-храна-сън последния заема доста по-съществена част от колкото му придават повечето хора.
А леглото какво да бъде ? Твърдо(колко), високо(колко), широко(колко)....
13.05.08
18:15
казано от aigner на 13.05.08, 17:40:
Пич,каквото и да бъде леглото,погрижи се да не бъде празно и ти гарантирам,че ще спиш като къпан! :P
13.05.08
19:22
Deadmanwalking не мислиш ли че се изказваш вече прекалено безцелно в много теми? Не го приемай като предупреждение все още или нещо, но разваля представата за теб.
14.05.08
06:19
казано от aigner на 13.05.08, 17:40:
казано от Cherniq_Konan на 12.05.08, 20:21:
Значи за това вече не помня да беше писано нещо(по-скоро да пишеше, но аз не помня), но примерно от личен опит мога да ти кажа - леглото не трябва да ти е малко, за да имаш свобода на движение, защото вечерно време щеш не щеш се въртиш(на мене ми е сериозен проблем, че като заспя все по някое време си мушкам ръката под възглавницата, точно под главата и се будя по няколко пъти на нощ, защото ми е изтръпнала ръката и си преебавам съня). Това е за големината/широчината - тоест колкото ти е възможно по голямо(то си зависи и ти колко голям си :) ). Височината не мисля че има значение. За твърдо и меко - някакъв не много мек матрак. Значи аз имам забележки към кръста и ме боли от меки легла(тоест особено ако си предразположен към проблеми с гърба и кръста считай че имаш гарантирано болка от много меко и потъващо легло), особено като отида при баба ми и дядо ми, на онея пружините дето като легна съм като в хамак ми се разказва играта. От прекалено твърдо се сващаш целия - като ме болеше повече кръста пробвах да спя на зямята като постилях няколко одеяла, ефекта беше че вече не ме болеше толкова кръста колкото се бях натъртил и схванал целия. Така цялата тая тирада в две думи - широко легло, без значение колко на високо, по-твърдо и НЕПОТЪВАЩО легло. Значи важното за съня е да ти е удобно и комфортно като си лягаш и може би за добър сън е по-важно да пробваш нещата от предния пост, защото те са по-определящи от тези за леглото(което също си е от значение де :) ).
DeadMan, това дето си написал е лъжа и измама с цел подвеждане на хората, за да не могат да спят като хората : ) . Като не спиш сам се будиш посред нощ на няколко пъти:
1-во будене - зъзнещ, в процес на настиване, защото някой ти е свил цялото одеяло.
2-ро будене - сванат, защото някой те избутал и от твойта част на леглото и е легнал на широчината на леглото, не на дължината.
3-то будене - “Миличко, ще ми донесеш ли чаша вода”
4-то будене -зъзнещ и схванат, защото след чашата с вода някой хора са толкова доволни, че са ти взели И одеялото И са те избутали.
5-будене - като вече ставаш и отиваш да спиш в другата стая.
Results may vary, ама горе долу това е модела :) .
Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 14.05.08 06:21.
Съгласен съм, че почне ли да ти потъва дупето кръста се обажда.Да не говорим, че това не е сайт за льойманици, а за спортуващи...
От месец сля на дунапренов дюшек, върху който съм сложил едно парче шперплат и 2 родопски за да не е абсолютно твърдо и май оцелих комбинацията, но трябваше да питам защото неискам като си направя леглото 30 санта по-широко и направя същото отгоре да се окаже, че и това преебавало кръста ама по-бавно, но за сметка на това по сигурно...
14.05.08
07:13
казано от Георги Гайдов на 13.05.08, 19:22:
Deadmanwalking не мислиш ли че се изказваш вече прекалено безцелно в много теми? Не го приемай като предупреждение все още или нещо, но разваля представата за теб.
Дам,незнам какво ми става,почвам да се лигавя нещо...сигурен съм,че мога да намеря и други начини за забавление! ;)
казано от Cherniq_Konan на 14.05.08, 06:19:
DeadMan, това дето си написал е лъжа и измама с цел подвеждане на хората, за да не могат да спят като хората : ) . Като не спиш сам се будиш посред нощ на няколко пъти:
1-во будене - зъзнещ, в процес на настиване, защото някой ти е свил цялото одеяло.
2-ро будене - сванат, защото някой те избутал и от твойта част на леглото и е легнал на широчината на леглото, не на дължината.
3-то будене - “Миличко, ще ми донесеш ли чаша вода”
4-то будене -зъзнещ и схванат, защото след чашата с вода някой хора са толкова доволни, че са ти взели И одеялото И са те избутали.
5-будене - като вече ставаш и отиваш да спиш в другата стая.
Results may vary, ама горе долу това е модела :) .
Абе Конан,искрено ти съчувствам! :-)