Един простичък въпрос относно Мъртва Тяга. :)

Темата е заключена.
BU

01.05.08
01:20

Представете си мъртвата тяга.Правилно изпълнена с цел да се опази кръста.Колкото пъти правя или говоря,или чуя,или видя тяга все тънкия момент е да се сведе участието на кръста до минимум.Правилно ли съм го схванал?!Добре.

Сега обръщам внимание на Румънската тяга.Какво е румънска тяга?Ами просто се навеждаме,без да клякаме и се изправяме.Е ако това не удря кръста,незнам!Има ли проблем с този вид тяга и АКО НЕ,тогава защо се притеснявам при мъртвата тяга?!

А,може би просто трябва да се държи гърба изправен?Ако е извит гърба-ясно,но при прав гръб има ли проблем,че се навеждаме.Защото аз от страх явно съм си втълпил,че не е правилно да се навеждам ?! И искам веднъж завинаги да получа яснота по въпроса.

http://www.youtube.com/watch?v=Xp0j31lVUJc

Или ако дупето минава назад и гърба стои изправен няма проблеми,така ли ?!

Темата беше редактирана от Стефан Симеонов на 12.10.08 13:27.

Мъртвата тяга с изправени крака се прави с презумцията, че желаеш да акцентираш върху задната част на бедрата, нали така? Би следвало да използвал по-малки килограми, но ако трябва да се върна на въпроса ти - да, натоварва кръста, може би и по-осезаемо, тъй като амплитудата на движение е по-голяма.

Признавам, не разбрах какво искаше да кажеш под “изправен” и “извит” гръб?

01.05.08
05:21

не може кръста да не участва в който и да е вид тяга. номера е да е стегнат, гърба изправен.това - за навеждането, нещо не можах да схвана - как така да не се навеждаш?
и тягата с прави крака е “римска”, а не румънска ;) (надписа в клипчето произлиза от ROMA (РИМ))

AS

01.05.08
07:39

Такива извинения не се приемат.

Мнението беше редактирано от Георги Гайдов на 01.05.08 07:59.

Не можеш да не натоварваш кръста и при двата вида тяга. Въпроса е да не го натоварваш грешно или да кривиш гърба един вид.
И се казва римска, а не румънска :)

01.05.08
09:38

казано от FRANKO1 на 01.05.08, 05:21:

и тягата с прави крака е “римска”, а не румънска ;) (надписа в клипчето произлиза от ROMA (РИМ))

Честно казано и аз не бях чувал за “румънска” тяга досега. Упражнението го знаех като “римска” тяга.
Надписът на клипчето обаче се превежда именно като румънска (romanian), а не като римска (roman), a ми направи впечатление, че не е единственото клипче с това заглавие. Оставам озадачен :)

Колкото до същината на темата - при правилно изпълнение,  с адекватна тежест, не би трябвало да има риск за кръста. Разбира се, не очаквай да вдигнеш същите килограми както при класическата мъртва тяга.

01.05.08
10:03

При тягата с прави крака, краката не са изпънати, а леко свити в коленете. Това се вижда и на клипчето.
Тази тяга просто прехвърля акцента върху задното бедро, за сметка на квадрицепсите, иначе другото е същото като при стандартната тяга. Лоста и при двата вида тяга трябва да се движи максимално близо до краката, даже да се влачи по тях. Трябва практика и при двете движения, за да почнат да се правят правилно. При правилна техника, и двете тяги въздействат върху гърба, трапеца, еректорите и глутеусите, стандартната товари и квадрицепса, а тази с прави крака - задното бедро.

Мнението беше редактирано от Петко К на 01.05.08 10:04.

01.05.08
11:37

Още нещо много важно е, че движението много зависи от индивидуалната гъвкавост на човека. Примерно ей тоя пич прави много голям мах, аз такъв ако седна да правя, ще се контузя. http://www.youtube.com/watch?v=EzVtUmCK18I&feature=related

А като се казва, че кръста не участва, че има в предвид, че ротацията е трупа, спрямо бедрата в тазобедрената става, а не в прешлените на гръбнака, където също може да има ротация, но е опасна.

А клипа, който си показал по-горе е от супер тъпа гледна точка, нищо не се вижда. Тяга се снима странично.

Мнението беше редактирано от tpd на 01.05.08 11:38.

BU

01.05.08
12:48

казано от Георги Гайдов на 01.05.08, 07:58:

Не можеш да не натоварваш кръста и при двата вида тяга. Въпроса е да не го натоварваш грешно или да кривиш гърба един вид.
И се казва римска, а не румънска :)

Ааа,Алелуя!  :-)  Запомних,РИМСКА.Ма все пак жена го е писала...
Движението ми на тяга,като гледам клипчетата е “като по филмите” и да приемем,че го правя чат-пат правилно.Притеснявах се за това навеждане.Просто се навеждат хората,бе!  :down:

Сега съм по-спокоен,мерси за доволното количество отговори. : ))

Мнението беше редактирано от BusyMan на 01.05.08 12:56.

01.05.08
13:34

казано от tpd на 01.05.08, 11:37:

Примерно ей тоя пич прави много голям мах, аз такъв ако седна да правя, ще се контузя. http://www.youtube.com/watch?v=EzVtUmCK18I&feature=related

Амплитудата му е нормална, и аз така я правя.

TB

02.05.08
08:12

защо се притеснявам при мъртвата тяга?!

Притесняваш се, защото си чул, че трябва да се притесняваш...

02.05.08
08:19

И все пак се казва romanian deadlift, което би следвало да се превежда румънска. Упражнение roman deadlift като че ли няма ;) Това за протокола само.

07.06.08
22:39

Искам да попитам ако във всяка тренировка за гръб правя Румънска тяга,вместо класическа мъртва тяга,ефектът същият ли ще е откъм растеж на гърба? Същите мускули на гърба ли ще натоварвам и същият напредък ли ще ми донесе?

Мнението беше редактирано от Kevin_Kostner на 07.06.08 22:40.

08.06.08
05:43

ако сравняваш двата вида тяга, при класическата ще имаш по-голям растеж - прави се с повече килограми. при римската (румънска) се натоварва доста повече задната част на бедрото и глутеусите и много хора (вкл и аз) я ползват в тренировката за крака.

09.06.08
06:27

казано от tbby на 02.05.08, 08:12:

защо се притеснявам при мъртвата тяга?!

Притесняваш се, защото си чул, че трябва да се притесняваш...

А не мислип ли че наистина има от какво да се притеснява? Много хора които изпълняват упражнението неправилно получават трайни контузий... Даже мога да кажа че и тези които го правят правилно се контузват понякога.
По принцип мъртвата тяга не ми е от любимите упражнения и много рядко я използвам.. макар че е базово упражнение и може би едно от най-хубавите. Не мога да вдигам много но 2 седмици подред правих максове с 120 и после се наложи да почина около 2 месеца. Не знам точно какво ми стана но жилите на кръста ми се бяха упънали на макс и при най малкия опит да се наведа или да се завърта усещах зверска болка. 3 семици майка ми ми обуваше чорапите и ми завръзваше обувките...
тва беше нищожно в сравнение с болката в тестисите която усещах ден след като спрях да ходя на фитнес. След изследвания се оказа че имам херния и доктора каза да почина 1-2 месеца и ако не мине че ще се наложи операция...
Понеже този период на контузия се падна точно преди миналото лято.. майка ми ми даде съвет направо да се оперирам за да не рискувам 2 месеца да не правя нищо и накрая пак да се наложи операция... така че се оперирах веднага и успешно се възстанових от операцията за 20 дена но още ме болеше кръста... (мина ми чак след 1-2 седмици)
Сега сигурно пак ще ме “грабнат” съфорумците... затова ще кажа че моя случай е сигурно 1 на 10 000
И НЕ... В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕДЕЙ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАШ!

09.06.08
07:02

Всяко упражнение с крива техника може да има негативни последици. Сама по себе си тягата не е страшна. Опасно става когато се пънеш да отлепиш много килограми с потресаваща техника. Трябва да знаеш какво правиш.
За сравнение - половината от клякащите в моята зала правят полуклекове със заключващи се колене на километър пред пръстите. После никой не казва “не мога да клякам правилно”, но за сметка на това а се правят генерални заключения колко лош бил клекът.

09.06.08
08:37

90% от хората трениращ грешно, нищо чудно, че имат травми.
Не са им виновни упражненията.

09.06.08
09:40

казано от Петко К на 01.05.08, 13:34:

казано от tpd на 01.05.08, 11:37:

Примерно ей тоя пич прави много голям мах, аз такъв ако седна да правя, ще се контузя. http://www.youtube.com/watch?v=EzVtUmCK18I&feature=related

Амплитудата му е нормална, и аз така я правя.

М, аз не я правя така. Щангата не се движи по краката, а е доста по-напред. Взимам от стойка(60-70 см висока), не от земята. После връщам обратно на нея. Така е по-добре, защото според мен момента, в който пускаш на земята в края на серията е най-опасен. Както и в началото, когато взимаш от земята. Петко, според теб така става ли? Да чукна на дърво до момента проблеми с кръста или гърба не съм имал. Ама сега правя със 140 и трябва да се внимава повече.
БТВ, сега разбрах, че се казва румънска.:)

09.06.08
09:45

казано от butthead на 09.06.08, 09:40:

М, аз не я правя така. Щангата не се движи по краката, а е доста по-напред. Взимам от стойка(60-70 см висока), не от земята. После връщам обратно на нея. Така е по-добре, защото според мен момента, в който пускаш на земята в края на серията е най-опасен. Както и в началото, когато взимаш от земята. Петко, според теб така става ли? Да чукна на дърво до момента проблеми с кръста или гърба не съм имал. Ама сега правя със 140 и трябва да се внимава повече.
БТВ, сега разбрах, че се казва румънска.:)

60-70 см стойка?! Колко см ти е тогава самото движение? То нищо не остава, освен ако не си два метра и кусур...

09.06.08
09:57

Само взимам от и оставям на стойката в края на серията:) Иначе си правя като мацката долу-горе. Може би малко по-малко свалям от нея.

Мнението беше редактирано от butthead на 09.06.08 09:58.

09.06.08
10:05

казано от butthead на 09.06.08, 09:57:

Само взимам от и оставям на стойката в края на серията:) Иначе си правя като мацката долу-горе. Може би малко по-малко свалям от нея.

А, така може :) Че иначе много странно ми се видя.

NE

11.10.08
17:48

Римската и мъртвата тяга един и същ ефект ли имат ?

DI

12.10.08
10:04

Румънската тяга се прави с каруца
Хваща се отзад и се повдига до нивото на гърдите :P

По темата само да вмъкна ако нямаш поне една година стаж в залата изоообщо не се занимавай с мъртва тяга или ако си толкова надъхан прави със супермалко килограми през тези месеци/година/ да изпипаш техниката си в упражнението. Неискам да си припомням как един пич колабира пред мен 70 килограмов човек трениращ от 3 месеца скача да прави тяга със 140 килограма еми резултата е че вече не тренира поради лекарска забрана (незнам какви са доводите беше ми гадно да разпитвам.)

Мнението беше редактирано от DiscoveryCold на 12.10.08 10:06.

В името на спора ще кажа, че римска е roman deadlift, а румънска romanian deadlift ;)

Абе какъв спор пък аз,то тва е тема на половин година...Няма значение значи :)

Мнението беше редактирано от Александър Кацарски на 12.10.08 10:14.

казано от MI5 на 12.10.08, 10:12:

Абе какъв спор пък аз,то тва е тема на половин година...Няма значение значи :)

Именно!

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/34458/

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1