Въпрос за киселото мляко

Прескочи до:

11.06.08
14:02

Въпроса ми е конкретно за кисело мляко “Роса”, защото по принцип взимам такова. Значи на съдъиржание на 100 гр пише
Белтъчини 3,5 гр
мазнини 2гр
Въгл 4,8
...
51,2 калорий. Една кофичка 400 гр = 14 гр белтък. Заедно с 2 яйца добра комбинация ли е веднага след тренирировка, ако случайно нямам месо или не е изпечено? И наистина ли го има този белтък?

Дали наистина го има, не съм сигурен, че ще ти отговори някой. Аз хапвам доста кисело мляко и все си мисля, че “поетото” отговаря на етикета - но взимам Елена 2%. По презумция киселото мляко е по-бавно усвояем белтък, затова не ми се струва подходящ избор за след тренировка. Месо, риба (тон) или протеинов шейк са ми опциите на мен.

11.06.08
17:30

Нормално е да го има, ама не е ясно колко е нишестето на това мляко :)

11.06.08
17:44

В курса по хранителна микробиология сме изследвали разни марки кисело мляко, както и минерални води. За млеката - “Елена”, и “Бор Чвор” са с най-добри показатели, “Данон” е на дъното - с никаква жива закваска, пък и нищо не видяхме като микрофлора въобще, пък макар и мъртва:)....(въпреки, че изпрасках една Активия и днес):). Минералните води - избягвайте “Банкя” - нещо поизлезе мърлявка, “Хисар” и “Горна баня” бяха добри. Салмонела изолирахме от едни кебапчета на пазара Римската стена, дето ги пекат на място - не купувайте, естествено:) Другооо.....а, да - учудващо добро по микробиологичните си показатели се оказа едно случайно избрано домашно прясно мляко в бутилка от Кока-кола, продавано от една баба на площад Славейков под жаркото слънце:)

Ива Павлина всичко ще си кажеш ти :).Я ако знаеш още нещо мисля, че е назрял момента да го споделиш за да се пазим.Може да спасиш човешки живот с думите си.

11.06.08
18:04

Хаха - ми аз всеки ден спасявам...или поне почти:).... Хм, може да ви се стори любопитно, че в университетските тоалетни микробиологичните изследвания показаха в пъти по-голяма чистота, отколкото в барчето:) Колкото до споменатите марки продукти, не означава, че това е така стопроцентово с всички партиди, но поне говори малко от малко за производствените условия и навици в предприятието. Сега се сещам, че докато си правех дипломната работа преди около 2 г., бившият ми съпруг ми даде да изследвам един протеин, който пиеше тогава - не си спомням марката , но мисля, че беше нещо на Нутрим - тазначи, на етикета пишеше, че не знам си в какъв процент присъства лиофилизат от млечно-кисели бактерииииии.....И аз в момента пусках генетични изследвания на моите си щамове бактерии с изолиране на ДНК и от край до край каквото си трябва - много продължителна процедура. Имах едно свободно местенце измежду пробите и там нахаках въпросния протеин, барабар с останалите проби:) Разбирай, чак ДНК му изолирах, защото щом пише за лиофилизата от млечно-кисели бактерии (пояснявам - лиофилизат означава, че трябва да имат ДНК  все пак тия същества там, просто са изсушени под вакуум и са в анабиоза, но в течна среда ревитализират - подобно на маята, но не съвсем)......та накрая след изолирането на ДНК, пуснах един PCR за амплифициране (намножаване на тая ДНК, дори да е в нищожно количество), после и една електрофорезка за доказване (едва ли ви говори нещо:).......и накрая -.....празен старт, естествено, демек няма и кьорав бацил в тоя протеин, както нямаше и кьорава Bifidus essensis в “Активията”:)

11.06.08
18:16

Исках да изследвам и белтъчното съдържание на така наречения протеин с химични методи, но нямах време, а после съвсем забравих...:(

11.06.08
19:16

а ти в момента имаш ли възможност да експериментираш като пускаш някви неща да се изследват защото аз се въмнявам в качеството на почти всичко в наща мила родина :)

11.06.08
19:20

Да, имам, но предимно от микробиологична гледна точка.

11.06.08
19:28

казано от Ива Павлина на 11.06.08, 17:44:

В курса по хранителна микробиология сме изследвали разни марки кисело мляко, както и минерални води. За млеката - “Елена”, и “Бор Чвор” са с най-добри показатели, “Данон” е на дъното - с никаква жива закваска, пък и нищо не видяхме като микрофлора въобще, пък макар и мъртва:)....(въпреки, че изпрасках една Активия и днес):). Минералните води - избягвайте “Банкя” - нещо поизлезе мърлявка, “Хисар” и “Горна баня” бяха добри. Салмонела изолирахме от едни кебапчета на пазара Римската стена, дето ги пекат на място - не купувайте, естествено:) Другооо.....а, да - учудващо добро по микробиологичните си показатели се оказа едно случайно избрано домашно прясно мляко в бутилка от Кока-кола, продавано от една баба на площад Славейков под жаркото слънце:)

Това за “Елена” и аз го знам от един професор по микробиология. Освен за него знам и за ЕлБи, че е хубаво. А за млякото, което продава бабата не мисля, че има нещо учудващо. Аз яйцата си ги взимам по този начин. Доскоро така правех и с млякото, като си го подквасявах впоследствие, ама нещо прекъснах. Другото, в което няма нищо учудващо е за “Данон” :P

11.06.08
19:31

“Данон” са гола вода наистина, ама го докарват на вкус гадините, та се изненадвам и от себе си, като посягам към него.......А, за малко да забравя - с най-добри показатели, даже преди Елби и Елена май беше едно....уф, странно име.. “Меркели” или нещо такова:)

11.06.08
19:38

и Родопея беше ок

Имаше ли от изследваните от вас млека обезмаслени.Предполагам при тях положението е още по страшно.

11.06.08
20:01

Просто взехме случайна извадка, “сляп” експеримент. Но мисля, че нямаше проблем с мазнините в млякото, Данон не бяха сгафили и с нишестето, което е странно - пробата за нишесте им беше отрицателна.

12.06.08
04:12

Преди помня гледах извадка със състава на доста млека ...Общо взето най ми хареса този на Герма ...Но всичко си е до партида май ...Преди си взимах обезмаслено 0.5% на Пършевица, но след като 1 път зех и като консистенция беше като боза и имаше кус на лепило за тапети (и това 2 кофички...) не взимам :)

12.06.08
05:24

Тези две марки също бяха общо взето добри.

12.06.08
05:39

Ивче, може ли чрез някаква хим. реакция да се установи в домашни условия наличието на нишесте в киселите млека ?
Беше писала нещо за йод, но не помня в коя тема.

12.06.08
06:04

@emzo, да можеш, нишестето се доказва с разтвор на йод и обратно, получава се синьо-виолетово оцветяване ;)

12.06.08
06:21

Да, така е, сорка за забавянето, ама някво дребно тука - трябваше да му бъркам в гърлото, а на таткото да обяснявам, че щом другото му дете е на 3 месеца и е на кърма, много ясно, че акито му ще мирише на сметана....::)

П.С. Реакцията е тази - няколко капки йод или йодна тинктура - синьо-виолетово оцветяване...Толио е отговорил, само дето не разбрах това с “обратното”:)

12.06.08
06:38

Имах в предвид, че и йод може да се докаже с нишесте :))

12.06.08
07:24

Хахаххааа.....Яко;)Има логика, ама не съм чувала да се е налагало на практика:)

MO

12.06.08
17:55

Ето едно проучване за киселото мляко http://www.bnap.org/?p=89 много е интересно има и за други продукти! :)

12.06.08
18:04

Подреждането на марките  като цяло съвпада и с моите наблюдения.-

Тук в Бургас много хора си взимат едно кисело мляко което е обезмаслено казва се “Kултура”.Аз също всеки ден ям поне по едно такова и доста ми харесва като вкусови качества, но грам представа си нямам какво съдържа в действителност.

12.06.08
18:20

За първи път го чувам - някакво местно трябва да е.

На млекцето си пише “Произведено от мандра “Бор-Чвор, с. Дълбоки извор”.Има и някви маркировки за стандарти работи ама кое колко е вярно представа си нямам.

12.06.08
18:28

Би трябвало да е достоверно.

12.06.08
18:28

Сега се сещам, че и в София май съм го мяркала

Би трябвало да е достоверно, но незнам до колко мога да се доверя на всичко което купувам.То излиза че яйцата не са яйца, киселото мляко не е кисело, турските зеленчуци не са зелнчуци, пилешкото не е пилешко и т.н. и т.н. и т.н.Купуваш лишаваш се тренираш пазиш диета даваш маса пари за храна а ...в крайна сметка човек незнае какво слага в устата си/тялото си.Чудя се кой ли нормален човек би си кръстил така мандрата.

Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 12.06.08 18:32.

12.06.08
18:34

Никой не може да ме убеди, че на БГ пазара има кисело мляко без нишесте(тия дни ще експрериментирам) и точно поради този факт не консумирам кисело мляко като топя мазнинките :)))

12.06.08
18:39

Учудващо е, че има такива, отрицателни за нишесте, което не значи, че не са намерили друг начин за сгъстяване....А “Култура” идва според мен от “жива култура”, “закваска”

12.06.08
18:41

При мен мен мазнинки се топят главно с пилешко, яйца (само и единствено варени), зеленчуци и ядки, дори и да поизоставя физкултурната част:)

12.06.08
20:56

Сгъстяването на Данон го правят с желатин. Хем им покачва и белтъчното съдържание. Било разрешено, когато кравите не са на фураж, падал % млечен белтък и компенсират с желатин. Подозирам, че и през останалото време не го спестяват, но не съм изследвал.
Та Данонците правят реално желатинови кремчета, а ги продават за кисело мляко.
Обяснявах на една (страхотна) мадама във фитнеса ми да не ползва техни продукти, а тя да вземе да се окаже техноложка в Данон ...
От нея разбрах за желатина, но я загубих като клиент, защото в листовките ми за хранене пише да се избягват продукти на Данон.
Чудя се кога ли ще намерят повод да слагат и цимент в млякото (или поне гипс), та да “стяга” здраво :)

казано от mitaka101 на 12.06.08, 20:56:

Чудя се кога ли ще намерят повод да слагат и цимент в млякото (или поне гипс), та да “стяга” здраво :)

Може би когато закона позволи.

13.06.08
04:28

Ам това с йода универсално ли е ?Така де, работи и с други продукти в който има нишесте ?
Общо взето ще бъде готино да се направи 1 тема в която да се опишат  начини за тестване дали в даден продукт има някоя “вредна” добавка :)

13.06.08
05:17

@mitaka101 - интересна случка ще да е било :))))

13.06.08
05:24

Добра идея, но малко от тези тестове са приложими в домашни условия. С йода е така, да - капни една капка върху хляб (там със сигурност има нишесте все пак:)...) и гледай какво става:)
Охххх, и при мен такива случки бол:) Особено с тия даноновци - имам чувството, че там работят около 8 000 души!!:))

Мнението беше редактирано от Георги Гайдов на 13.06.08 09:31.

13.06.08
11:26

Това на дядо от село само в кауфланда сам го меркал и е страхотно просто. Иначе по принцип зимам 2% роса което си е направо вода...

13.06.08
11:36

казано от Vasko на 13.06.08, 11:26:

Това на дядо от село само в кауфланда сам го меркал и е страхотно просто. Иначе по принцип зимам 2% роса което си е направо вода...

Дядо от село също беше(вече го няма там където го купувах) на Бор Чвор и много ми харесваше, а това за водата, явно е другия начин, чрез който спестяват производителите на млечни продукти като цяло(сирене, прясно/кисело мляко и в някои случай извара)  :-/
Сега си купувам к.мляко Елена и като го раздрусам си става на айран, какъвто си правя вкъщи с домашно сквасено мляко и вода, а в това купешкото водата е бонус към млякото...

BU

13.06.08
18:16

Аз купувам от село...разликата наистина е огромна,по-гъсто е,по-кисело,има малки бучки...киселото мляко от магазина е едно никакво такова,топи ти се в устата.

13.06.08
19:18

Така, оказа се че имам йод в хладилника.
http://i.data.bg/08/06/13/1002526_orig.jpg
От ляво на дясно:
Извара Декада, в лъжицата - кис. мляко Боженци 2%, под тях десктроза от магазин за добавки без етикет в найлонче, вдясно от нея - пшеничен зародиш (хммм), вдясно от него - немски протеин, над него - някакъв бял хляб и накрая някакви италиански спагети.

Иве, този метод конкретно за киселото мляко надежден ли е ? Отворих още една кофичка друга марка и то не се оцвети в лилаво.Утре ще купя още няколко вида :)))

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1