За киселото мляко от магазина...

06.01.05
13:47

Интересно ми е да разбера разчитате ли на купешкото кисело мляко като източник на качествен белтък и калции. Аз хапвам 2-3 кофички Здравец 0.1 на ден, но всеизвестен факт е, че в родното БГ никой не знае какво блъскат там. Вземеш си Данон, гледаш вътре и си мислиш - “дано да е заквасено със  сухо мляко, а не с бял цимент”, щото субстанцията вътре е доста твърда и се разминава с представите ми за нормално кисело млекце :wink:. В магазина млека бол: на баба, на дядо, пършевица, елена (в във всякъкви цветове), данон и още 1001 други дето не сме ги и чували :shock:
Нямам възможност да си квася сам (и да гледам крава на балкона :D ), а не искам да си купувам от бабетата дето го продават в шишета от кока-кола с 50% примес на вода и неизвестно ниво на хигиенните норми.
Искам да разбера стрували си (при това съмнително качество и полезност) да давам пари за кисело мляко или да се ориентирам към друг продукт, от който да си набавя въпросните 30-40 гр. протеин.
А вие, при положение, че хапвате кисело мляко какво е то???

06.01.05
13:58

Здравец ,пършевица и верея. Но найстина нещо не е качествено това мляко щото по някой път се чуствам зле от него. А и понякога се случва да е с лош вкус. Обаче да знаете ,че ако киселее има бактерии фул.
по-здрави

06.01.05
14:15

ми то здравец 0.1% баща ми един ден като го опита вика “абе то прокиснало!!!”, а аз “а-а-а нищо му няма - то си е такова”.
Май е най-добре само по една кофичка на ден (заради бактериите) и толкоз, а?

AR

06.01.05
15:52

Остави бактериите че повечето може да са не такива каквито очакваш или най вероятно изобщо ги няма поради ОГРОМНОТО колиество консерванти.В тази връзка знаем ли какво ядем????

06.01.05
16:17

Тук определено отговорът е НЕ!
Затова е темата - кой какво яде и колко?

06.01.05
22:46

Аз ям по 1-2 кофички на ден пълномаслено Пършевица (зеленото).
Имаше тема дали как се обезмаслява киселото мляко - според болшинството - се “бие”, но според мен използват по-бързи и евтини процедури. Затова предпочитам пълномаслено.

06.01.05
23:37

[quote author=“der_meister”]ми то здравец 0.1% баща ми един ден като го опита вика “абе то прокиснало!!!”, а аз “а-а-а нищо му няма - то си е такова”.
Май е най-добре само по една кофичка на ден (заради бактериите) и толкоз, а?

Ае дам апсолютно. А междо другото като изям едно мляко и се чуствам зле. Та по 1 не повече и аз съм на тва мнение. Деагизнаеш тия бактери кви са. Защото лекарствата с бактерите българикус пречиняват вреди. Та деазнаеш кво има в тия млека.
по-здрави

VI

07.01.05
00:54

Ами какво да ви кажа, аз на село сам израстнал и мога да ви кажа че като домашното мляко (без значение дали кисело или прясно) второ няма.То на магазина консерванти, лоша хигиена ама сичко дето си го помислите + това не знаиш наистина дали пииш мляко или някво друго нещо.Та за тва моя съвет е щото знам че много от вас имат села, казвате на някои от вашите като отиде на село да ви донесе по една 10 литрова туба мляко и вместо вода си го пийте напрао.Аз поне така прая и да ви кажа има ефект :) :)

07.01.05
02:14

Блъскат сухо мляко вътре и консерванти до откат. Как иначе Данон с минал срок от 1 месец е все едно съм го отворил ей сега. Фермерите разреждат млякото преди да го продадат и за това трябва да бичат яко сухо мляко (не съм сигурен дали не слагат нишесте понякога за сгъстител). Бил съм и в Данон и в Елби и трябва да призная, че хигиената там е задоволителна, а и се правят доста микробиологични и физикохимични анализи на млеката уж да са в норма, но пак дори само примесите са достатъчни да ме откажат да ям повече от 1-2 на ден.
За чужди бактерии в Данон и Елби не се шашкайте толкова - мои колеги се грижат всичко да е наред от тая гледна точка, пък и самия процес на производство при ниско pH не позволява развитието на повечето патогенни бактерии.
Все пак имам предубеждения към киселите млека дето излизат от малки цехове и заводчета - там вече не знам за какво става въпрос.

07.01.05
02:45

Всяко зло за добро. Every cloud has a silver lining… в смисъл - бактериите поне са “полезни” за имунната система - в този аспект, че поне ви предпазват от автоимунни заболявания, които стават все по чести в “развитите общества” с добра хигиена, с консеванти във всичко и т.н.
мъничко успокоение, но да не дава Бог да имате досег с автоимунни заболявания =(

09.01.05
18:51

Има много голяма разлика между киселото мляко което се произвежда сега и това което преди години си купувахме в стъклени буркани с капачка от метално фолио.Тогава млякото ферментираше за около 3-4 дни,а сега можеш да го оставиш хубаво да отлежи и след много време след като е минал срока на годност да си го хапнеш без да разбереш,4е е заквасено отдавна.Сега масово се използват всякакви консерванти и сухо мляко.Никакво натурално кисело мляко не може да бъде това!Същото важи и за прясното и изобщо за цялата палитра от наи-разли4ни марки млека.Тук не може да се говори за ка4ество а за конкуренциа на пазара.Киселото мляко може да се произвежда в големи коли4ества без опасноет да се развали.Аз ли4но нямам проблеми с млякото(киселото),но от прясното много пърдя.Преди това го нямаше.Знам,4е в организма съществува т.нар.ЛАКТАЗНА НЕДОСТАТЪ4НОСТ,поради която се слу4ва това.В края ня краищата,млякото което се продава масово по магазините не е натурално и домашното винаги бих бил предпо4ел пред купешкото,назависимо колко мазнини съдържа.Това е истинското мляко!!!МУУУУУУУУУ :D

10.01.05
08:40

Значи извода е - по 1 млекце на ден колкото за Бог да прости, а 40-те гр. протеин и калций от други източници :?

10.01.05
09:47

Ами аз по две - три кофички на ден изпивам (разбивам ги и си ги пия за по лесно). Без тях ще ми е доста трудно да си набавям протеини, то и с тях не винаги успявам да си набавям достатъчно. Кажете какви марки препоръчвате. Бяха ми препоръчали Здравец, като най “натурално”, ама в магазина до нас го няма, а аз от там купувам предимно. Верея или Маркели има едни. Има и едни “Бор Чвор” ;), дето не са лоши на вкус, а са по 50 ст. Поне на мен ми се струва по - натурално от Вереята примерно. Има и Пършевица и май това ми е избора. Не ми се ходи на майната си за две кисели млека, ама ако препоръчате нещо по - качествено, ще се опитам да го намеря.

11.01.05
17:10

Каквато и марка кисело мляко да си купиш,то ще съдържа кисело мляко НА ПРАХ и жива закваска.Това е!Ако искаш натурално кисело или прясно мляко,намери си някъде някой сигурен човек,който да продава мляко и си го закваси сам!Разликата се усеща веднага!Домашно мляко=натурално мляко! :)

12.01.05
23:24

Но домашното кисело мляко не е ли прекалено мазно?

13.01.05
23:13

[quote author=“dringo”]Каквато и марка кисело мляко да си купиш,то ще съдържа кисело мляко НА ПРАХ и жива закваска.Това е!Ако искаш натурално кисело или прясно мляко,намери си някъде някой сигурен човек,който да продава мляко и си го закваси сам!Разликата се усеща веднага!Домашно мляко=натурално мляко! :)

Кисело мляко НА ПРАХ?  :shock:  :shock:  :shock:

13.01.05
23:44

Има такова това са някакви нови лекарства братле. Кисело мляко на прах с яко бактери в тях. Но нямам много инфо за тях та ако може, някой да разясни повече за тях.
по-здрави

13.01.05
23:51

[quote author=“emil_mlo”]Има такова това са някакви нови лекарства братле. Кисело мляко на прах с яко бактери в тях. Но нямам много инфо за тях та ако може, някой да разясни повече за тях.
по-здрави

Даа знам, че има кисело мляко на прах (лиофилизирано и т.н) - неправилно го цитирах пича. Шашнах се, щото казва, че в киселото мляко дето го купуваме има само кис. мляко на прах и жива закваска.

14.01.05
09:21

Айде и аз да се изкажа :)  Хапвам по около 4 кофички на ден и си ми е екстра. Купувам от най-евтиното (щото купувам по много). Според личните ми наблюдения, най-истинското мляко е “Медея”. Доста е киселичко и се разваля много бързо. А вкусът му е като от едно време (почти). Малко заприлича на реклама :lol: Когато съм на поддържаща или изчистваща диета няма начин да мина без кисело мляко.

15.01.05
19:20

Вчера си купих кисело мляко”Аида” само за 31 ст.Един безуспешен опит за производство на кисело мляко!
Въпреки неодобрението ми спрямо киселото мляко от магазините,мога да кажа,че най-ми харесва”МЛЯКОТО НА БАБА”.Утре ще ходя при баба ми на село и ще си взема мляко от там.Ще си го заквася и със сигурност млякото на МОЯТА баба от село ще бъде много по-добро!Мазнините в домашното пълномаслено мляко не ме тревожат изобщо!Важното е,че ям натурално кисело мляко! :) Ще го кажа и на всички останали!Няма да надебелеете ако направите същото! :)

15.01.05
22:19

[quote author=“dringo”] Ще го кажа и на всички останали!Няма да надебелеете ако направите същото! :)

Аз пък мога да поспоря по този въпрос :roll:

15.01.05
22:24

Защо пък да надебелее? Ако човек хапва по 500г кисело мляко примерно и ако маслеността е 3,6% да кажем, човек изяжда по 18г мазнини от едно мляко. Това не са чак толкова много, при положение, че месото обикновено има доста повече.

AR

17.01.05
02:04

Ако успееш да изразходвах тези калории няма да надебелееш.Аз не се тревожа обобенно много от надебеляване защото лесно контролирам теглото си.За 2 седмици при родителите ми и баба ми напълнявам с около 3-4 кг които за 2 седмици стопявам  :wink:

02.02.05
18:14

Киселия вкус на Здравеца не е от бактериите ами от това, че много бързо се разваля.Затова като си купувате гледаите хубаво срока за годност (които не е мн.голям).

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1