06.01.05
13:47
Интересно ми е да разбера разчитате ли на купешкото кисело мляко като източник на качествен белтък и калции. Аз хапвам 2-3 кофички Здравец 0.1 на ден, но всеизвестен факт е, че в родното БГ никой не знае какво блъскат там. Вземеш си Данон, гледаш вътре и си мислиш - “дано да е заквасено със сухо мляко, а не с бял цимент”, щото субстанцията вътре е доста твърда и се разминава с представите ми за нормално кисело млекце :wink:. В магазина млека бол: на баба, на дядо, пършевица, елена (в във всякъкви цветове), данон и още 1001 други дето не сме ги и чували :shock:
Нямам възможност да си квася сам (и да гледам крава на балкона :D ), а не искам да си купувам от бабетата дето го продават в шишета от кока-кола с 50% примес на вода и неизвестно ниво на хигиенните норми.
Искам да разбера стрували си (при това съмнително качество и полезност) да давам пари за кисело мляко или да се ориентирам към друг продукт, от който да си набавя въпросните 30-40 гр. протеин.
А вие, при положение, че хапвате кисело мляко какво е то???
Здравец ,пършевица и верея. Но найстина нещо не е качествено това мляко щото по някой път се чуствам зле от него. А и понякога се случва да е с лош вкус. Обаче да знаете ,че ако киселее има бактерии фул.
по-здрави
06.01.05
14:15
ми то здравец 0.1% баща ми един ден като го опита вика “абе то прокиснало!!!”, а аз “а-а-а нищо му няма - то си е такова”.
Май е най-добре само по една кофичка на ден (заради бактериите) и толкоз, а?
06.01.05
15:52
Остави бактериите че повечето може да са не такива каквито очакваш или най вероятно изобщо ги няма поради ОГРОМНОТО колиество консерванти.В тази връзка знаем ли какво ядем????
06.01.05
16:17
Тук определено отговорът е НЕ!
Затова е темата - кой какво яде и колко?
Аз ям по 1-2 кофички на ден пълномаслено Пършевица (зеленото).
Имаше тема дали как се обезмаслява киселото мляко - според болшинството - се “бие”, но според мен използват по-бързи и евтини процедури. Затова предпочитам пълномаслено.
[quote author=“der_meister”]ми то здравец 0.1% баща ми един ден като го опита вика “абе то прокиснало!!!”, а аз “а-а-а нищо му няма - то си е такова”.
Май е най-добре само по една кофичка на ден (заради бактериите) и толкоз, а?
Ае дам апсолютно. А междо другото като изям едно мляко и се чуствам зле. Та по 1 не повече и аз съм на тва мнение. Деагизнаеш тия бактери кви са. Защото лекарствата с бактерите българикус пречиняват вреди. Та деазнаеш кво има в тия млека.
по-здрави
07.01.05
00:54
Ами какво да ви кажа, аз на село сам израстнал и мога да ви кажа че като домашното мляко (без значение дали кисело или прясно) второ няма.То на магазина консерванти, лоша хигиена ама сичко дето си го помислите + това не знаиш наистина дали пииш мляко или някво друго нещо.Та за тва моя съвет е щото знам че много от вас имат села, казвате на някои от вашите като отиде на село да ви донесе по една 10 литрова туба мляко и вместо вода си го пийте напрао.Аз поне така прая и да ви кажа има ефект :) :)
Блъскат сухо мляко вътре и консерванти до откат. Как иначе Данон с минал срок от 1 месец е все едно съм го отворил ей сега. Фермерите разреждат млякото преди да го продадат и за това трябва да бичат яко сухо мляко (не съм сигурен дали не слагат нишесте понякога за сгъстител). Бил съм и в Данон и в Елби и трябва да призная, че хигиената там е задоволителна, а и се правят доста микробиологични и физикохимични анализи на млеката уж да са в норма, но пак дори само примесите са достатъчни да ме откажат да ям повече от 1-2 на ден.
За чужди бактерии в Данон и Елби не се шашкайте толкова - мои колеги се грижат всичко да е наред от тая гледна точка, пък и самия процес на производство при ниско pH не позволява развитието на повечето патогенни бактерии.
Все пак имам предубеждения към киселите млека дето излизат от малки цехове и заводчета - там вече не знам за какво става въпрос.
Всяко зло за добро. Every cloud has a silver lining… в смисъл - бактериите поне са “полезни” за имунната система - в този аспект, че поне ви предпазват от автоимунни заболявания, които стават все по чести в “развитите общества” с добра хигиена, с консеванти във всичко и т.н.
мъничко успокоение, но да не дава Бог да имате досег с автоимунни заболявания =(
Има много голяма разлика между киселото мляко което се произвежда сега и това което преди години си купувахме в стъклени буркани с капачка от метално фолио.Тогава млякото ферментираше за около 3-4 дни,а сега можеш да го оставиш хубаво да отлежи и след много време след като е минал срока на годност да си го хапнеш без да разбереш,4е е заквасено отдавна.Сега масово се използват всякакви консерванти и сухо мляко.Никакво натурално кисело мляко не може да бъде това!Същото важи и за прясното и изобщо за цялата палитра от наи-разли4ни марки млека.Тук не може да се говори за ка4ество а за конкуренциа на пазара.Киселото мляко може да се произвежда в големи коли4ества без опасноет да се развали.Аз ли4но нямам проблеми с млякото(киселото),но от прясното много пърдя.Преди това го нямаше.Знам,4е в организма съществува т.нар.ЛАКТАЗНА НЕДОСТАТЪ4НОСТ,поради която се слу4ва това.В края ня краищата,млякото което се продава масово по магазините не е натурално и домашното винаги бих бил предпо4ел пред купешкото,назависимо колко мазнини съдържа.Това е истинското мляко!!!МУУУУУУУУУ :D
10.01.05
08:40
Значи извода е - по 1 млекце на ден колкото за Бог да прости, а 40-те гр. протеин и калций от други източници :?
Ами аз по две - три кофички на ден изпивам (разбивам ги и си ги пия за по лесно). Без тях ще ми е доста трудно да си набавям протеини, то и с тях не винаги успявам да си набавям достатъчно. Кажете какви марки препоръчвате. Бяха ми препоръчали Здравец, като най “натурално”, ама в магазина до нас го няма, а аз от там купувам предимно. Верея или Маркели има едни. Има и едни “Бор Чвор” ;), дето не са лоши на вкус, а са по 50 ст. Поне на мен ми се струва по - натурално от Вереята примерно. Има и Пършевица и май това ми е избора. Не ми се ходи на майната си за две кисели млека, ама ако препоръчате нещо по - качествено, ще се опитам да го намеря.
Каквато и марка кисело мляко да си купиш,то ще съдържа кисело мляко НА ПРАХ и жива закваска.Това е!Ако искаш натурално кисело или прясно мляко,намери си някъде някой сигурен човек,който да продава мляко и си го закваси сам!Разликата се усеща веднага!Домашно мляко=натурално мляко! :)
Кисело мляко НА ПРАХ? :shock: :shock: :shock:
Има такова това са някакви нови лекарства братле. Кисело мляко на прах с яко бактери в тях. Но нямам много инфо за тях та ако може, някой да разясни повече за тях.
по-здрави
[quote author=“emil_mlo”]Има такова това са някакви нови лекарства братле. Кисело мляко на прах с яко бактери в тях. Но нямам много инфо за тях та ако може, някой да разясни повече за тях.
по-здрави
Даа знам, че има кисело мляко на прах (лиофилизирано и т.н) - неправилно го цитирах пича. Шашнах се, щото казва, че в киселото мляко дето го купуваме има само кис. мляко на прах и жива закваска.
Айде и аз да се изкажа :) Хапвам по около 4 кофички на ден и си ми е екстра. Купувам от най-евтиното (щото купувам по много). Според личните ми наблюдения, най-истинското мляко е “Медея”. Доста е киселичко и се разваля много бързо. А вкусът му е като от едно време (почти). Малко заприлича на реклама :lol: Когато съм на поддържаща или изчистваща диета няма начин да мина без кисело мляко.
Вчера си купих кисело мляко”Аида” само за 31 ст.Един безуспешен опит за производство на кисело мляко!
Въпреки неодобрението ми спрямо киселото мляко от магазините,мога да кажа,че най-ми харесва”МЛЯКОТО НА БАБА”.Утре ще ходя при баба ми на село и ще си взема мляко от там.Ще си го заквася и със сигурност млякото на МОЯТА баба от село ще бъде много по-добро!Мазнините в домашното пълномаслено мляко не ме тревожат изобщо!Важното е,че ям натурално кисело мляко! :) Ще го кажа и на всички останали!Няма да надебелеете ако направите същото! :)
[quote author=“dringo”] Ще го кажа и на всички останали!Няма да надебелеете ако направите същото! :)
Аз пък мога да поспоря по този въпрос :roll:
Защо пък да надебелее? Ако човек хапва по 500г кисело мляко примерно и ако маслеността е 3,6% да кажем, човек изяжда по 18г мазнини от едно мляко. Това не са чак толкова много, при положение, че месото обикновено има доста повече.
17.01.05
02:04
Ако успееш да изразходвах тези калории няма да надебелееш.Аз не се тревожа обобенно много от надебеляване защото лесно контролирам теглото си.За 2 седмици при родителите ми и баба ми напълнявам с около 3-4 кг които за 2 седмици стопявам :wink: