06.01.05
19:14
Изкам да питам дали упражнения с крив лост могат да се изваршват със стандартния лост 20 килограма и разликата само в удобството ли е или има различно натоварване???
Да има разлика много ясно. Смятам ,че кривият лост натоварва предмишницата повече.
по-здрави
Хмм, аз пък мисля че е точно обратното. Използвам кривия лост за да не натоварвам предмишницата.
Ами кривият лост и чуковото згъване го дават за предмишница и брахиалис братле. Та замисли се ,че позицията в ,която бицепса е най-растегнат е когато длънта сочи към тялото. Та бицепса се свръзва с лакътя от вътрешната страна и с рамото от външната страна. Няма просто логика в позицията в ,която бицепса е в покой и почивка да го натоварваш повече. А и за да постигнеш максимума от повторението като сила ти трябва пълно съкращение.
по-здрави
[quote author=“SMURFcho”]Изкам да питам дали упражнения с крив лост могат да се изваршват със стандартния лост 20 килограма и разликата само в удобството ли е или има различно натоварване???
Аз лично предпочитам крив лост.
Преди две години имах адски болки в лакътните стави. От начало се чудех дали не ме болят от лежанката или от някое друго упражнение и започнах по метода на изключването да търся причината. Първо спрях набиранията, не помогна. След две седмици спрях лежанката-не помогна също. Тогава спрях да тренирам за бицепс-първото ми упражнение го правех със стандартния лост. И познай - след седмица болката почти отмина, след две седмици отшумя напълно. След като премислих и направих редица опити с малки кг. стигнах до извода, че обикновения лост прекалено много ми извива ръцете от вътре на вън и при голямо натоварване това е довело до болката в лакътните стави(по-скоро в сухожилията, които са свързват китката и лакътя). После започнах да правя бицепс почти само с дъмпели( сигурно от страх), а след време включих и крив лост - проблеми нямаше и се натоварвах пак перфектно.
06.01.05
20:54
Хмм незнам с крив лост ми по удобно и чувствам по голямо натоварване а до правия мноо гадно извива ръцете ама ... го правя 1 уупр за бицепс се пак скотовото е с крив
Не е въпроса как чуствате повече натоварена предмишницата. Защото и там са доста мускули и не се знае от какво може да е пртоварена. Въпроса е ,че това извиване ръката навън товари бицепса повече! И правият лост товари бицепса повече ! А тази болка може да е мускулен дисбаланс между другото. Прочетете статията на индекса на сайта на Стефан (дзвер) там е казано за паралелна сила на мускулите. Нали това е въпроса за разликата в двата вида лоста. Но в практиката се прави това ,което инстинктивно се осеща за по-добро и според индивидоалната методика се прилага по-доброто.
по-здрави
07.01.05
00:41
Емо прав си при мен видимо има дисбаланс на ръката и премишницата . Ръката ми е доста не съразмерно голяма спрямо предмишницата ( тоест ръката е добре имам предвид предмишницата е малка ) :) вклучил сам я да я тренирам в деня за бицепса с 2 упр да не я претоваря ( правех 1 упр сега с дже да видя как е ) ...
07.01.05
01:40
хмм, аз имах болки в китките от правия лост като качвах доста тежест за бицепсово сгъване. като си купих крив лост се родих! повиших постепенно и без болка работната тежест, по-удобно ми е с него, особено за скотово сгъване. Но съм съгласен и с Емо, че удобството не винаги значи, че е по-доброто! Според мен за това има 2 вида лостове - за да се сменят от време на време... иначе щяха да изхвърлят правия лост от практиката за трениране на бицепс...?!
кривият лост се нарича EZ лост, ако го произнесеш се получава “и зи”, както се произнася и “easy” = “лесно”... “лесен лост”/”лесна щанга” - идеята е да се премахне напрежението в китката.
аз когато правех с прав лост много ме боляха лактите , и почнаха да пукат , но след като почнах с крив лост всичко си доиде на мястото!!!
Аз си ползвам крив,щото си имах проблеми с китките от правия.Доата се товарят с прав лост :cry:
Кривия лост ми е супер неудобен за стандартното бицепсово сгъване. От стоеж сгъвам само с прав лост. Не знам как го хващате, че да ви се товарят или болят китките, при мен няма такова нещо. Кривия лост е перфектен за сгъване на скотова пейка с тесен хват.
07.01.05
14:14
Хващаме го нормално.
Има усукване на китките при него, което не е естествено и противоречи на естествената устойчивост на ставата на китката.
Сериозният проблем става, като силата на бицепса рязко нарастне или пък нарастне дотолкова, че надмине силата на предмишницата....
Петко, ти възпаление на ставите микога ли не си имал?
Ако е така, е, значи тренираш доста добре и умерено. Ама има луди хора :)
07.01.05
15:20
а да питам ако искам да разнобразя прав със крив лост а седнал на скотово със прав ( уж той товари бицепса повече ==> на концентрираното е по добре с него ... ) ще пробвам 1 месец тай после ще постна какво се получи
Вчера си направих експеримент... Натоварих кривия лост с 58 килограма, направих едно сгъване без чийтинг, 2 с чийтинг и едно с помощ (направо си ми го вдигнаха). До тук добре. Дадох си почивка от 5-6 минути и хубаво опъване. Отидох до правия лост и вдигнах... 35 кила... Едвам. Нещо не ме кефи тоя лост.
Специално кривият лост за мен е много по удобен при сгъване за бицепс защото държи китките в естесвени позиции а правия я изправя насилствено навън и аз работя с по големи тежести с кривия но може да е кой както е свикнал
[quote author=“D3BEP”]Хващаме го нормално.
Има усукване на китките при него, което не е естествено и противоречи на естествената устойчивост на ставата на китката.
Сериозният проблем става, като силата на бицепса рязко нарастне или пък нарастне дотолкова, че надмине силата на предмишницата....
Петко, ти възпаление на ставите микога ли не си имал?
Ако е така, е, значи тренираш доста добре и умерено. Ама има луди хора :)
Ами специално с китките нямам проблеми :) Боли ме рамото (дясното) но това не е от фитнеса. Просто, ако поработя няколко часа без почивка на компютър (с мишката) и започва да ме боли рамото. Мисля, че това се нарича тендинит или нещо такова, и се получава от еднообразни и монотонни движения. Получи ми се за пръв път преди повече от две години, когато работих по 12 часа нон - стоп в един интернет клуб, и то основно с мишката. Тогава още не бях почнал да тренирам (след последното две годишно прекъсване).
Иначе от тренировките нямам проблем със ставите. А и предмишниците ми май са достатъчно силни, и нямам проблеми да държа тежестта. Просто кривия лост някак си не ми е много удобен, с правия повече влиза в бицепса. Е и предмишниците се товарят, тъкмо няма нужда да ги тренирам :)
07.01.05
20:33
No DUde !!! LOL 13 кг разлика при мене друго се получи вдигах известно време със крив после с прав силата значително ми се повиши ...
23 кила разлика и то от първото започнах с чийтинг. Ще пробвам отначало да започна с правия, защото все пак бях изморен, но за сега кривия работи (за мен) перфектно.
[quote author=“NoDude!”]Вчера си направих експеримент... Натоварих кривия лост с 58 килограма, направих едно сгъване без чийтинг, 2 с чийтинг и едно с помощ (направо си ми го вдигнаха). До тук добре. Дадох си почивка от 5-6 минути и хубаво опъване. Отидох до правия лост и вдигнах... 35 кила... Едвам. Нещо не ме кефи тоя лост.
Хубавото опъване 5-6 минути ти е свалило силата ! А и е възможно да имаш психологическа зависимост ,но нямам представа ти си знаеш. Дзвер ами :)) то и кривият лост не е естествен за китката за това и се казва биологичен стрес ! Тва ми звучи като ония изказвания на лекарите ,че лежанката и раменните преси и тн. не били естествени за организма и от това следва ,че не бива да се изпълняват. Е те тия лекари да видят кво правят айран мените и ще кажат ,че те трябва да са в инвалидни колички.
по-здрави
и аз доскоро вдигах само с крив лост, уж заради китките де, но ме убедиха да го правя с прав лост, защото искам повече да удрям вътрешната част на бицепса и засега да чукам на дърво нямам проблем. Явно си има хора, които захващането на мускулите им е такова, че е по-добре да правят само с крив лост.
Въпрос на свикване е ако го правиш на крив с крив ще ти е добре но ако смениш с прав отначалото ще ти е гадно и послу ще свикнеш Аз в началото само с прав го правех и ми беше добре но после си купих крив и съм свикнал с него по ми е удобно но ако ги сменя за месец ще ми е кеф с правия и т.н.