24.06.08
19:42
Въпросът е прост(може би в няколко смисъла):Защо тренировкитре не се състоят от много серии от само едно достатъчно ефективно упражнение.Примерно знам че повдигането на щанга от лег натоварва целия гръден мускул.
Защо примерно вместо 4 серии лег, 4 полулег и 4 флайс в тренировка за гърди не правим само 12 серии лег.
Има и много други примери...Това е само един колкото да стане по-ясен въпроса.Вярвам ,че има причина щом така се прави просто питам каква е :)
Темата беше редактирана от nachinae6t на 24.06.08 20:17.
при различните упражнения се напрягат различни части от мускула.За гърдите при горната лежанка най-вече горната част,при долната долната част.Обикновенната лежанка се прави предимно за покачване на силата.
24.06.08
20:24
Равният лег натоварва долната част...ако се изпълнява като хората. :) Може и да е за сила...от вас зависи.
24.06.08
20:36
това с лега е само пример,повторих го 2 пъти не се хващайте за него . :)
24.06.08
20:43
Ох,аз въобще не ти прочетох въпросът.Хаха! : ))
На теория си прав.Само полулегът ти натоварва рамото,гърдите,трицепсът...
Отговорът е,че само едно упражнение неможе да натовари добре и трите мускулни групи,които изброих.Има много променливи:
1.Как изпълняваш упражнението
2.Интензивност
3.Протокол
4.Обем
Сега проблемът е,че след 5-тата серия на лег започват да те болят китките и предмишницата.
Други хора ще ти кажат,че всяко упражнение натоварва мускулите по различен начин,но истината е,че просто ги натоварва в различна степен.Как ще хванеш щангата на гребане?Задно рамо ли правиш или перки?Ще дърпаш тяга или ще правиш повдигания на раменете за трапец.
Единственият прост и кратък отговор на въпросът ти е - Изключвайки дадено упражнение от програмата,дадено движение по-точно,това ти остава слабо място.Изключвайки изцяло дадено движение от тренировката ти води до дисбаланс.
казано от nachinae6t на 24.06.08, 19:42:
Въпросът е прост(може би в няколко смисъла):Защо тренировкитре не се състоят от много серии от само едно достатъчно ефективно упражнение.Примерно знам че повдигането на щанга от лег натоварва целия гръден мускул.
Защо примерно вместо 4 серии лег, 4 полулег и 4 флайс в тренировка за гърди не правим само 12 серии лег.
Има и много други примери...Това е само един колкото да стане по-ясен въпроса.Вярвам ,че има причина щом така се прави просто питам каква е :)
Може и така да се тренира, само че трябва да се изберат упражнения натоварващи достатъчно всички части на дадения мускул.
Примерно както ти си го представил вдигането от лег не натоварва оптимално горната част на гърдите, затова трябва да има и упражнение за горната част. Освен това рано или късно тези упражнения трябва да се заменят с други или с техни варианти защото тялото свичва с тях и прогреса спира.
25.06.08
00:52
Всъщност броят на упражненията за всяка мускулна група и/или движение е правопропорционален на броят тренировки в седмицата.
Това е отговорът на въпросът ти.Неможе да правиш гърди веднъж седмично с едно упражнение.
Или може да се погледне и от друга гледна точка.Не обръщай внимание на всяка седмица,месец.Погледни в по-общ план - една година.Как ще си разпределиш упражненията и тренировките ,че да го докараш достатъчен обем за всяка мускулна група зависи от теб.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 25.06.08 00:53.
Всяка Мусколна група е съставена от по малко мусколни групи . С всяко упр. натоварваш отделно тези мусколи на дадената група . Гърдите да речем горна, долна , странична , средна. Ако праим само 1 упр. ще натоварим само една част !
25.06.08
12:02
Ако става дума за типичните културистични тренировки, които следваме 80-90% вероятно, то трябва да акцентираш на всяка част на мускулната група по отделно(поста преди моя). Иначе си на прав път.
Погледни упражнението кои групи какво натоварва и така си направи програмата, според целите си.Ако искаш да ставаш културист ти трябват по 3-4-5 упражнения за даден мускул , но ако тренираш само за да изглеждаш добре според мен по 2-3 упражнения добре изпълнени са напълно достатъчни.Кофички+лежанка+наклонена лежанка е абсолютно достатъчно за гърди , мечка , чукове , набирания е добре за гръб и тн нт.Дано си ме разбрал.Погледни някой трибоец , той тренира главно 3 упражнения - тяга , лег ,клек но визията му е идеална.
25.06.08
14:18
Не се товарят отделните глави на гърдата.Акцентира се върху тях,неможеш да ги изолираш напълно...май.
25.06.08
14:46
при гърдите глави няма...
Тренирането само на едно упражнение в повече серии ще ти донесе повече сила и издръжливост, но пак ще има и прогрес в обема. Друг е въпроса, че цялата тази картинка изобщо няма да изглежда добре.
25.06.08
15:06
Аааа...ми хубаво,а как да наречем горната и долна част?
25.06.08
16:24
Pectoralis Major и Pectoralis Minor се наричат, но не съм чувал някой да им казва глави :D Разсмяхте ме 10x
Мнението беше редактирано от difference на 25.06.08 16:29.
25.06.08
16:28
Значи да делиш гърдите на горни, средни и долни го има само във фитнеса. Гръдните мускули са изградени от два мускула - Pectoralis major и minor. Сам по себе си Pectoralis major е много голям мускул и именно за да се развива цялостно и хармонично, правим упражнения за “горни”, “средни” и “долни” гърди :)
Глави се срещат само при мишничните и бедрените мускули - двуглав мишничен (бицепс), триглав мишничен (трицепс), четириглав бедрен (квадрицепс).
25.06.08
16:56
Моя е грешката,приех “глава” като синоним на “част”,което явно не е така. :)