29.06.08
07:55
Здравейте!
История
След дълги години подмотаване реших, че е крайно, направо безкрайно, време да започна да се движда/спортувам повече (повече от въобще ;)).
Нямам възможност да ходя на фитнес, тъй като съм в чужбина, и засега това би било безумно голям разход - не по моя джоб.
По тази причина мога да тренирам само вкъщи.
Какво целя
Висока съм 177 см, тежа 57-58 кг.
Тоест съм слаба.
Но структурата ми е такава, че имам много тънки ръце, много плосък корем (буквално нямам никакви мазнини там - плочките ми се виждат идеално без да спортувам и секунда), но затова пък бедрата ми са месести, неоформени, имат излишни мазнини, а кача ли 100 гр или 10 кг - все на бедрата ми отиват.
По тази причина целя да
1) намаля мазнините по бедрата
2) да се стегна/тонизирам като цяло.
Как започнах
За момента съм си дръпнала от нета:
Aerobic - Billy Blanks - Tae Bo - Basic - Workout-001
TaeBo - Billy Blanks - Billys Boot Camp - Basic Training Bootcamp
Inch.Loss.Pilates.2006
Pilates.Workout.For.Dummies
WinsorPilates.BunsThigh
Pump It Up
Ден 1 - направих 30 мин тае бо (Aerobic - Billy Blanks - Tae Bo - Basic - Workout-001)
Ден 2 - направих 20 минути пилатес (Pilates.Workout.For.Dummies) + 20 минути упражнения с гирички (за крака) по модел на домашната тренировка от спайдер спорт
Ден 3 - мислех да правя Pump It Up (динамична аеробика) или да поскачам на въже, но мускулната треска не ми е минала и може би пак ще са пилатес и гирички
Някак много хаотично ми се струва това, което правя.
Не знам въобще дали е правилно.
От тае бо-то имам страхотна мускулна треска, замислих се, да не се получи така че натоварвам бедрените мускули, те се увеличават, обиколките растат, мазнините си стоят...
Въпросите ми
Тъй като съм безкрайно начинаеща се лутам из разни сайтове и главата ми ще гръмне, а съм все така неориентирана относно това какво точно да правя, кога да го правя, колко често и въобще защо да го правя дет’ се вика :P!
Ако има някой с подобни цели като моите, които е успял да се ориентира, или който просто си има идея какво точно да правя, моля нека сподели :)!
П.С. Да добавя, че се храня ВМ НВД (от около 4 години). Единствено проблем имам с протеините - винаги са ми адски високи стойностите - по около 100-110 гр на ден, и не успявам да ги намаля...
Темата беше редактирана от Denichkata на 29.06.08 13:27.
Ма ти точно и само с писатес и тае-бо ли искаш да го правиш? Предполагам и с него ще стане, но ако имаш интерес и към други варианти бих могъл да се включа със съвет.
За мазнините и обиколките си и права и не. Първо ако оправиш храненето всичко ще си идва на мястото. Ако ти растът обиколките може да стигнеш до демотивация и разочарование. За др-те тренировки знам как са нещата, сега ще ги дръпна да видя и тях, но предполагам е от 1я вид, който ще опиша.
1.Натоварване голям интервал от време- повече изгорени мазнини за момента и по-малък шанс да качиш обиколки, по-малко качество.
2.Натоварване по-малък интервал от време, по-голяма интензивност и тежест на тренировката- повече изгорени мазнини за денонощие (при тези процесите продължават 24 часа), повече качество (относно сваляне и общ мускулен тонус), но и опасност от към покачване на размери.
Ти избираш, по мое мнение се започва с 1то и след няколко месеца минаваш на 2то.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от jalokin на 29.06.08 08:22.
29.06.08
08:39
А въобще не държа на тае бо и пилатес - просто нямам идея какво да правя вкъщи, с 1 въже и 2 дъмбела освен Свободен клек, Напади и Плие.
Всякакви иде приемам.
А храненето накъде повече да го оправя - стриктно НВД от години.
Някакви насоки?
(Не правя зареждащи дни, много ми е протеина (100-110 гр)... Това мога да отчета като минус евентуално, за друго не се сещам. Иначе съм на зехтин, сметана, масло, чисто месо, зеленчуци, много малко и рядко млечни, НИКАКВИ сладки, тестени, плод - веднъж в месеца..)
Мнението беше редактирано от Denichkata на 29.06.08 08:43.
браво рядко се сре6та моми4е което да спортува :-) според мен вклио4и вело-аргометар,мисля 4е това 6те ти стегни бедрата и не забравай 4е вси4ко е правилна диета(хранене)успех
29.06.08
08:52
Нямам велоаргометър, нямам пари за фитнес, така сме бедните студентчета в чужбина ;)!
Е по-скоро прясно завършилите, търсещи си работа.
100 паунда на месец за фитнес - аха... да...
Жалко наистина :(!
Затова търся алтернатива на вело-то, естествено - тичане в парка би било вариант, но не мога, наистина не мога, не се лигавя, сякаш тичането не ми е в ДНК-то ;)!
Може би скачане на въже?
Аеробика?
Бягане на място (като лудите)?
29.06.08
13:22
Бягане в парка, на стадион.....почваш от 2-3 обиколки на стандартен стадион,....стигала съм до 10 без почивка - след това си като прероден и ти се иска да полетиш!:)
29.06.08
13:29
На Стамфорд Бридж дали ще ме пуснат, той ми е най-близкия ;).
Съвсем сериозно, не съм в БГ и тук не пускат така волно по стадионите.
Но пък има парк...
Ох мразя да бягам :(
29.06.08
13:31
Не подозираш колко е хубаво!!;)
29.06.08
13:34
Страхотно е - винаги като пробвам на 30тата секунда ме заболявя долу от ляво на корема и се измарям зверски на 50тата секунда дори да бягам бавничко. Може да звучи смешно - ама направо ме е страх да бягам :( !
Мнението беше редактирано от Denichkata на 29.06.08 13:34.
29.06.08
14:07
Заболява те далакът - оттам се изпомпва кръв към работещите мускули вмомента.Възможно е да те заболи и черният дроб - дясно подребрие. Следователно натоварването трябва да се увеличава постепенно и да се изходи от едно състояние на напреднала обща тренираност.
Denichkata, ти си първият човек, който виждам да е толкова напред с храненето и по-така с тренировките. Смисъл че от това, което прочетох в мненията ми се виждаш, че разбираш нещата. За тренировките сега. Още не съм ги видял филмите ама да ти кажа какво можеш да правиш. Щом си на ВМ-НВД си супер. За мен само НВД не е добра идея (защо съм казвал tuk). Сега като почнеш и тренировките започни с въглехидрат преди и след нея и то хем ще има промяна, хем няма да има :). Иначе понеже видях, че си писала за прорамата на Галя, пък аз не съм й фен (на програмата не на Галя ;) ), та да ти дам някоя идея а?
Не знам в каква кондиция си, та ще дам и по-лесни и по-трудни упражения. Значи
1. лицеви опори (тук можеш да правиш стандартни, на една ръка, на една ръка и един крак, с пляскане, с повдигнати ръце, с повдигнати крака), кифички (м/у столове, м/у пейки съответно с различни акценти)
2.планк (преден, страничен /активен, статичен/, с човек/тежест в/у теб), бръмбар, ренегадско гребане с гиричките ти (ако ти е лесно можеш да слагаш раница с тежест на гърба, ако не се регулират гирите), V-преса
3.клякания (кинки клякане, глезен, пистолети /обикновени, с подскок/, напади /обикновени, с подскок и размяна на краката във въздуха, подскоците от air alerd)
4. набирания ( не е задължително да имаш лост, въпреки че в Бг има по 15на лева такива за врата идеални, ти можеш да си измислиш импрозирано нещо само трябва да дърпаш)
Сега ще излизам и не мога да се сетя за още, ма като за начало е някаква насока.
29.06.08
14:16
Във (ВМ НВД) храненето съм направо доцент, а в тренировки съм като в яслата - странно, но факт :)!
Сега малко излизам, като се прибера ще проверя какво значат повечето от нещата, които си изборил, защото сега ми звучат като тъмна индия ;) и ако имам въпроси ще питам.
Само от сега мога да кажа, че към момента лицеви опори и набирания съм много от далече от можене да направя и 1… (гледам засрамено)
Аз с четене, взаимствайки от списъкът с упражнения на ББ Тийм, Да тонизираме у дома с “Големите 6” пак на ББ Тийм и домашната тренировка на Спайдер спорт измислих това като програма, как ти се струва, мнения, критики:
за ръце:
Навеждане напред (с дъмбели)
Повдигане на дъмбели встрани при наклон напред
Повдигане на ръце напред (с дъмбели)
за бедра и дупе:
Напади (с дъмбели)
Плие (с дъмбели)
Мъртва тяга (с дъмбели)
Разтягане на задни бедра от стоеж - нужно ли е въобще… Едва ли толкова ще съм се натоварила.
Повдигане на таза и седалището от тилен лег
Метроном - 5 пъти на всяка страна
за корем:
Странично извиване от стоеж
Преден планк с вдигнат крак
Мнението беше редактирано от Denichkata на 29.06.08 14:20.
ок, ако мога с нещо, ще помагам. Само не разбрах, ти имаш дъмбели си- разглабаеми и с допълнителна тежест ли?
29.06.08
15:31
Не се разглобяват за съжаление.
Не каза, измишльотината ми от упражнения от тук от там как ти се стрвуа :)
Аз все пак още не съм излязла, правих пилатес и гирички за ръце (бедрата ми не могат и 1 клякане да понесат за сега, затова Пилатес, мисля, че утре вече ще е отшумяло).
Според мен, не се отказвай от бягането... То е подходящо за твоето тегло и цели и най-бързо ще доведе до желаните резултати. Особено когато е съчетано с правилно хранене, с което ти нямаш проблеми така като гледам. Бъди малко по-упорита в началото, с времето ще си оправиш дишането и техниката и ще станеш по-издръжлива. Аз бях същата работа, преди едва едва избягвах по 500-600м и после не можех да си поема въздух, а сега на излизане правя по 5-6км без проблеми. Просто с времето всичко си идва на място.
29.06.08
16:00
Ами да взема да пробвам, в началото ще съм жалка картинка - излизам от нас за 300 метра например и се връщам ;)! Смях...
Ама какво толкова.
Колко често препоръчвате тичане?
Преди тежестите ли?
А бързото ходене как е като концепция?
Мнението беше редактирано от Denichkata на 29.06.08 16:01.
Аз лично бягам през ден, надвечер, защото по това време на деня се чувствам в най-добра кондиция, но по принцип всички препоръчват сутрин на гладно, за максимален ефект. Мъчил съм се сутрин да го правя, но нещо не можах да привикна и си продължих както преди. Добре е да го редуваш с тежестите според мен, например един ден тичане, един ден тежести и да видиш как ти се отразява в началото и дали успяваш да се възстановиш след всяка тренировка. Така ще си направиш сама изводите занапред. Не се притеснявай дори и след 300м да спираш, продължавай да вървиш с по-бързо темпо и така в даден момент няма вече да имаш нужда да спираш. Дишането както споменах е най-важно, както при всяка кардио тренировка. Гледай да не е много учестено, на всеки някалко крачки поемай дълбоко въздух и издишвай напълно. Ако започнеш да го правиш редовно след време няма да можеш без бягането...
Мнението беше редактирано от racing на 29.06.08 16:15.
Въпросът е дали тя иска да го прави? И дали има смисъл? Аз преди съм се мъчел да тичам, но много го мразех. След което разбрах, че за моите цели не е толкова важно. Между другото да тичаш сутрин на гладно не е оптималният вариант.
Denichkata, ако искаш да работиш върху тичането ок, моят съвет в тази насока е да правиш интервални тренировки. :) Което означава, че аз съм фен на тежкото трениране. Защо то е това, което ще даде резултатите и няма да загубиш времето си с него. Иначе програмката става. Ако искаш да я преконструирам по моя начин кажи. :)
29.06.08
18:01
Интервалното става ли за целите на топене на сланини?
Малко детайли за него? Представям си какво е, но все пак?
А тежки тренировки стават ли за топене на сланини (бедра предимно, няма откъде иначе, стомахът ми е залепнал за гърба, ръцете ми са като клечки за зъби)?
Ако не - какво става за топене на бедра?
Кардио? Отделен ден за кардио ли да си имам или да е преди/след тежести?
Ей тва брои ли се за кардио http://zamunda.net/details.php?id=18417 ?
Преконструирай на воля, сигурно вдругиден ще я правя, та дотогава се надявам със съвети да е по-добра :)!
Мнението беше редактирано от Denichkata на 29.06.08 18:08.
29.06.08
19:05
Измислих си схемаааа, за сега.
ден 1: Синди Крауфорд “The next challenge”/Dance Aerobics Pump it up (по-често 1то)
ден 2: комплес с дъмбели
ден 3: тае бо
ден 4: комплес с дъмбели
И така ще ги въртя.
Интервално тичане, въже, ала бала и тях някъде ще ги намърдам, може би в отделен ден, или при гирите...
Засега имам много свободно време, всеки ден, затова така.
Идеята ми е да редувам динамична тренировка, един вид кардио, донякъде поне, но не точно, абе динамика да има (Синди, Тае бо, аеробиката), с по-монотонна тренировка с дъмбели, един вид силова, донякъде поне, но не точно ;)!
Мнението беше редактирано от Denichkata на 29.06.08 19:14.
08.04.09
11:19
Вадя темата от прахта и се хваля, че от 4 седмици тичам 4 пъти седмично, средно 3.5 км с 5 почивки - жалка картинка, а....
08.04.09
11:27
казано от Denichkata на 08.04.09, 11:19:
жалка картинка, а....
По скоро едно добро начало.
08.04.09
11:35
Дано дано :)
За оправдание - почивките са наистина кратки...
08.04.09
16:49
3,5 km?!?!?!?!
08.04.09
17:11
Не тичам сама, така ми казаха - били го проверявали в google earth с някакви отсечки, като време около 25-30 минути.
Проблем ли има?
09.04.09
15:52
прави клекове с отскоци.
10.04.09
15:47
Ми няма проблем, ама не са ли много?
Мнението беше редактирано от Passion_dance на 10.04.09 15:49.
10.04.09
16:24
Еми аз почивам... Не съм се преуморила, а и са само 30-35 мин.
Здравей, Denichkata :)
Сега виждам темата ти, а тъкмо се канех да пускам подобна на нея. И аз съм като теб- нагоре слаба, а в бедрата и дупето- не. Имам добре оформен мускул на бедрата, но мазнините не се махат с години. Ако кача някой друг излишен килограм го свалям с НВД и кростренажор, но това продължава докато не стигна 60кг. Надолу не пада :( Всеки ден въртя кростренажора и продължавам с НВД, но явно трябва още нещо...