Джудо и бодибилдинг

Прескочи до:

27.06.08
18:09

Според вас как биха се съчетали двете неща, има ли някой с такъв опит, ако може да сподели :)

27.06.08
18:22

Имам опит с носенето на две дини под една мишница. Не става нищо положително. Двете би могло да се допълват, но трябва да дадеш приоритет на едното. Два варианта:
- Джудо приоритетно - тогава тренировките по техника би трябвало да са приоритетни, а тренировките с тежести - специфични. Онези огромни бицепси на бодибилдърите най-вероятно ще си останат непостижими.
- Бодибилдинг приоритетно - тогава джудото може да се практикува като кардио дейност 1-2 пъти седмично. Ще допринесе много, но във всички случаи няма да го научиш на кой знае какво ниво, нито ще развиеш много от нужните качества. Но пък ще станеш голям и мускулест билдър.
Много зависи кое те влече повече. Въпрос на избор е. Но едновременно двете ще си пречат и в крайна сметка няма да стане нито едното.

27.06.08
18:44

Ясно.Е значи ще пропусна джудото :)

28.06.08
06:05

казано от G33K на 27.06.08, 18:22:

Имам опит с носенето на две дини под една мишница. Не става нищо положително. Двете би могло да се допълват, но трябва да дадеш приоритет на едното. Два варианта:
- Джудо приоритетно - тогава тренировките по техника би трябвало да са приоритетни, а тренировките с тежести - специфични. Онези огромни бицепси на бодибилдърите най-вероятно ще си останат непостижими.
- Бодибилдинг приоритетно - тогава джудото може да се практикува като кардио дейност 1-2 пъти седмично. Ще допринесе много, но във всички случаи няма да го научиш на кой знае какво ниво, нито ще развиеш много от нужните качества. Но пък ще станеш голям и мускулест билдър.
Много зависи кое те влече повече. Въпрос на избор е. Но едновременно двете ще си пречат и в крайна сметка няма да стане нито едното.

Попринцип донякаде си прав но ... тои  сигурно не иска да е професионалист !!Мое  да си тренира за кеф и да  тренира фитнес ...нема  проблем !!Джудото малко напомня на борбата  доколкото си спомянм  та сиугурно мое ти дам няколко савета  : тренираи  яко  базови тежко (дори и да  е за маса тренировката )  - клекове  тяги гребане  ... ще има ефект и в силата според мен !!

Мнението беше редактирано от Wrestling_pro на 28.06.08 06:06.

28.06.08
06:36

Така си е - не гоня професионални цели.Тренирам за маса.Но въпроса е, че ако отново тръгна на джудо пак ще ме бутат да се състезавам..а това няма да остави време за фитнеса.Поне не толкова колкото сега - тренирам гърди+трицепс+корем, гръб+трапец+корем, рамо+бицепс+трицепс(пак)+корем и чак на 4тия ден почивам.А преди го правех по два пъти това и чак тогава почивах...

28.06.08
08:31

казано от Wrestling_pro на 28.06.08, 06:05:

Попринцип донякаде си прав но ... тои  сигурно не иска да е професионалист !!Мое  да си тренира за кеф и да  тренира фитнес ...нема  проблем !!Джудото малко напомня на борбата  доколкото си спомянм  та сиугурно мое ти дам няколко савета  : тренираи  яко  базови тежко (дори и да  е за маса тренировката )  - клекове  тяги гребане  ... ще има ефект и в силата според мен !!

дори ще се избегне и “вдървяването” на мускула от големите тежести защото при джудото малко или много се развива гъвкавост и координация. Много хора тренират двуразово даже и триразово дневно и според мен двата спорта ще са си само взаймополезни, ще ги мяташ като прани гащи на татамито =0)

28.06.08
14:00

До началото на учебната година ще съм решил какво правя :D
Тогава почват тренировките по джудо де.

BU

29.06.08
14:25

Аз съм за джудото...и защо трябва да решаваме ние?С кое искаш да се занимаваш сериозно?

29.06.08
14:43

не съм казал да решавате вие просто питам за мнение ако някой е тренирал 2те едновременно.

JO

29.06.08
18:20

Тренирам самбо и бодибилдинг,както му се вика :) .Бодибилдингът е изкуствен спорт-дава големина на мускулите,но това е.Реалната сила и експлозивността и гъвкавостта няма да ти ги дадат щангите.Ако искаш да си голям бодибилдинг,ако искаш да си скала давай си джудото.

BU

29.06.08
19:28

казано от Joredos на 29.06.08, 18:20:

Тренирам самбо и бодибилдинг,както му се вика :) .Бодибилдингът е изкуствен спорт-дава големина на мускулите,но това е.Реалната сила и експлозивността и гъвкавостта няма да ти ги дадат щангите.Ако искаш да си голям бодибилдинг,ако искаш да си скала давай си джудото.

Е,е,е,е....глупости.Така било то,само големина давали и никва сила,експлозивност и гъвкавост...ти какво мислиш,че символизира едно силно,голямо,стабилно,бързо тяло?Слабост?

Аз тренирам само от ..6 месеца.Два пъти по-бърз и гъвкав съм и три пъти по-силен.Имаш грешна представа за бодибилдинга.Това не са просто козметични промени да привличаш мацките.Това е физически доказаната,сурова и реална сила.Дали ще ставаш по-голям или не,това е дрг въпрос.Но ако искаш да си наистина скала...щанги. :)

ПС:Да се има предвид,че изобщо не знам какво представлява Джудото и не го оплювам,просто щангите далеч не те правят просто по-хубав. : )))

Редакция: Сега,зависи и как тренираш и с каква цел си в залата.Има тренировки за бързина,за спринтове,за сила,за всеки един параметър.

Но,ако тренираш само с леки килограми и за хубост...Ей скоро имаше тема анти-клек...тема анти-тяга...к’во да си говорим.

ПС2:Ходих да плувам сега на морето...плувам по-бързо от другите,без да съм тренирал плуване.Защо мислиш,че е така,защото съм слаб ли?

(от другите нетрениращи плуване : )) )

Мнението беше редактирано от BusyMan на 29.06.08 19:32.

29.06.08
20:23

Тренирам със собствена тежест и 2 х 20кг в нас. Набирания,гребания,лег(прав,полу- и обратен),флайс,лицеви,трапец,бицепс,трицепс,рамо..след месец ще си взема още 60 кила и 1 олимпийски и продължавам с тяга и всичко, което не може да се прави с дъмбели..та принципно за сила и маса.

30.06.08
06:22

Аз 4 години съм си тренирал и джудо и щанги, а сега бокс и щанги.........Ако си достатъчно адекватен се получава отличен ефект!

30.06.08
06:49

казано от DeadManWalking на 29.06.08, 19:28:

Е,е,е,е....глупости.Така било то,само големина давали и никва сила,експлозивност и гъвкавост...ти какво мислиш,че символизира едно силно,голямо,стабилно,бързо тяло?Слабост?

Символизира скованост и обездвиженост(много ме кефи като видя някой билдер да прави шпагат-добре,че си тренират съчетанията по половин година и тренират аеробика,йога и т.н иначе ще си правят представянето седнали) :) .Пъргавостта,експлозивността и т.н ги има в кондиционното трениране.Бодибилдинга е хубаво тяло просто.Дали си здрав отвътре един господ знае :) .Глупостите за хармония и т.н са клише.

Аз тренирам само от ..6 месеца.Два пъти по-бърз и гъвкав съм и три пъти по-силен.Имаш грешна представа за бодибилдинга.Това не са просто козметични промени да привличаш мацките.Това е физически доказаната,сурова и реална сила.Дали ще ставаш по-голям или не,това е дрг въпрос.Но ако искаш да си наистина скала...щанги. :)

Да приемем,че 100кг и 70кг за голям процент от упраженията са ти серии.Обаче,ако хванеш един джудист на 70кг много ще те пъне вярвай ми.А отделно,че ако нямаш и опит може да те изтърве :) .
Пробвал ли си да правиш совалки?Спринтове на 20м като едното място правиш 20лицеви,а на другото 20 коремни?Колко такива совалки правиш?Ето тук билдинга издъхва.

ПС:Да се има предвид,че изобщо не знам какво представлява Джудото и не го оплювам,просто щангите далеч не те правят просто по-хубав. : )))
Натоварването при бойните изкуства и е специфично.Щангите определено помагат,

ПС2:Ходих да плувам сега на морето...плувам по-бързо от другите,без да съм тренирал плуване.Защо мислиш,че е така,защото съм слаб ли?

(от другите нетрениращи плуване : )) )

Раздвижил си двигателния си апарат и имаш повече въздух от нетрениращ няма нищо странно

30.06.08
07:53

Аз тренирам джудо и ходя 3 пъти в седмицата на фитнес и има ефект! Все пак спорта е силов, нещо като борбата! Драстично ми се увеличиха силовите възможности, но само със сила не става, трябва и техника :)

30.06.08
10:47

Ей, сега има олимпиада. Пуснете си телевизорите и гледайте борците, боксьорите и джудистите в категориите около 75-85 кг. и после ми кажете колко от смешниците в залите имат поне подобни тела. А за физическите възможности няма да коментирам.......в едно предаване на Митьо Крика, каратиста Емо Костов каза че прави 60 клякания със 100 кг!!! Правете си сметката колко билдъра с тегло около 80 кг могата да направят това.

BU

30.06.08
11:34

казано от grigata на 30.06.08, 06:49:

Грига..да правиш совалки какво общо има със сила?И чакай малко..ти казваш бодибилдинг,а аз ти говоря за тренировки със съпротивление!Естествено,че щангите могат да ми помогнат да бягам по-бързо и да съм по издръжлив.Всичко зависи от това как тренираш.

За джудиста... :) Зависи как се бием.Неможеш да излезеш със юмруци срещу боксьор...

Бодибилдинга е хубаво тяло просто.Тренировката с тежести не е!

Раздвижил съм двигателният си апарат дръжки.Месеци съм тренирал волейбол преди това,тичал съм,а наборите ми и те не стоят ан едно място...волейбол,футбол,баскетбол...

казано от sportist на 30.06.08, 10:47:

Ей, сега има олимпиада. Пуснете си телевизорите и гледайте борците, боксьорите и джудистите в категориите около 75-85 кг. и после ми кажете колко от смешниците в залите имат поне подобни тела. А за физическите възможности няма да коментирам.......в едно предаване на Митьо Крика, каратиста Емо Костов каза че прави 60 клякания със 100 кг!!! Правете си сметката колко билдъра с тегло около 80 кг могата да направят това.

60 клякания са много,признавам.40-не са.Ако се тренира като билдер никога няма да се постигне това.Ако се тренира често...не е космическа сума. ;)

Има доста хора от този форум,които ако се опитат,правят 20-25 клека на 100 кг.Ако се тренира за бройка лесно ще се вдигне до около 35-40 повторения.60 вече си е постижение.

В заключение: Вие сериозно ли мислите,че борците,боксьорите и джудистите не тренират с тежко?!?!?!

Мнението беше редактирано от BusyMan на 30.06.08 11:42.

30.06.08
14:19

Уффффффф, дали боксьорите или борците тренират тежко е глупаво човек да се чуди.......особено професионалистите, там става дума за страхотни натоварвания. Аз лично от тренировки по бокс свалям до 3 кг на тренировка, при това нямам нищо общо с профи сътезатели.Всички силови спортисти тренират яко с тежести, особено клек, лег, мъртва тяга, обръщания, раменни преси и много други базови бб. упражнения, както всеки се съобразява със спецификата на спорта си и собствените нужди. Според мен всякакъв спорт+бодибилдинг може да бъде съчетан изключително успешно, разбира се при правилна дозировка и възможност за възстановяване.

30.06.08
14:45

По принцип бойните спортове твърдите че не се съвместни с фитнес, но без фитнес е невъзможно да пробиеш! Малко билдърите които могат да се похвалят с по-големи мускули, по-добър релеф от някой ММА или К-1 боец тежка категория! Във клиповете на много звезди има как тренират във фитнес. Може и да не тренират за бодибилдинг, но постигат изключителни резултати в тази посока!!!

BU

30.06.08
14:53

Фитнес залата е незаменим елемент от подготовката им.Логично е и няма какво да се спори,че фитнесът правел слаби мускули...

Мнението беше редактирано от BusyMan на 30.06.08 14:53.

JO

30.06.08
15:44

казано от DeadManWalking на 30.06.08, 11:34:

казано от grigata на 30.06.08, 06:49:

В заключение: Вие сериозно ли мислите,че борците,боксьорите и джудистите не тренират с тежко?!?!?!

Тренират за издържливост главно.Силата си идва,когато имаш въздух,което идва от добра кардио подговка.Процесите са двустранни.Борците не вдигат нищо по тежко от съперник,джудистите също-за боксьорите не знам не съм тренирал бокс.Друг е въпроса,че се дигат над 100 пъти на тренировка.Натоварването е съвсем различно и доста по-комплексно,отколкото във бодибилдинга.Да не говорим,че заради това специфично натоварване са по-релефни от 90% хора във фитнесзалите,а си позволяват къде-къде по junk храна.

ММА примерно тренират с тежести не по-големи от собственото си тегло,но винаги КОНДИЦИОННО.Това е фитнесът за спортист,а не да хващат херния на два пъти тяхното тегло.Виждал съм 70кг самбист с 2 глави по-нисък от 120кг химик да му навира ръцете в ...,така че мускулите не са всичко.

Мнението беше редактирано от Joredos на 30.06.08 15:46.

BU

30.06.08
16:03

Ей ‘начи неразбирате и неразбирате...нали това пак е вид тренировка с тежести?Вие да не си мислите,че след като аз/ние тренираме по един начин незнаем,че има и други?!Има хиляди начини да се направи тренировка с тежести...

30.06.08
16:47

Може да ги съчетаеш добре, но във фитнеса ще трябва да тренираш 2-3пъти седмично и то базови упражнения.

BU

30.06.08
17:34

Добре де,там от Джудото не ви ли карат да тренирате с тежести?Или не ви ли пращат на фитнес?

JO

30.06.08
18:51

При бойните изкуства много от треньорите не водят учениците си в залата.Там е малко разпасана команда най-вече по желание.Питал съм инструктори и са казвали,че при свободните тежести(разбирай размятане на противник) няма общо с никое упражение във фитнеса.

30.06.08
20:30

Тягата примерно дава необходимата обща сила за размятане на противника. Плюс обръщане на щанга, военна преса, изхвърляне, набиране на лост и гребане и други подобни упражнения. Разбира се, за да можеш да разхвърляш противниците, трябва да се упражняваш и с противници, не само с щангите :)

BU

30.06.08
20:56

Силата може да бъде подобрена по два начина..практика с малки до едри опоненти..или малки до големи щанги. :)

01.07.08
06:44

казано от sportist на 30.06.08, 14:19:

Уффффффф, дали боксьорите или борците тренират тежко е глупаво човек да се чуди.......особено професионалистите, там става дума за страхотни натоварвания. Аз лично от тренировки по бокс свалям до 3 кг на тренировка, при това нямам нищо общо с профи сътезатели.Всички силови спортисти тренират яко с тежести, особено клек, лег, мъртва тяга, обръщания, раменни преси и много други базови бб. упражнения, както всеки се съобразява със спецификата на спорта си и собствените нужди. Според мен всякакъв спорт+бодибилдинг може да бъде съчетан изключително успешно, разбира се при правилна дозировка и възможност за възстановяване.

Така мисля и аз

01.07.08
08:11

Аз тренирам и карати и бодибилдинг и мога да кажа чедали карате дали джудо натовалването е почти едно и също и без фитнес нямаше да постигна почти нищо в спорта така че тренираи и двете а по нататък ще разбереш кое те влече повече.

01.07.08
09:42

казано от misho280 на 01.07.08, 08:11:

Аз тренирам и карати и бодибилдинг и мога да кажа чедали карате дали джудо натовалването е почти едно и също и без фитнес нямаше да постигна почти нищо в спорта така че тренираи и двете а по нататък ще разбереш кое те влече повече.

НЕ си много прав ... джудото е граплинг и  физическата сила  изграе по голяма роля..

Мнението беше редактирано от Wrestling_pro на 01.07.08 09:44.

01.07.08
10:51

Да но във стила който тренирам аз тъй като е най-твърдия от всички стилове карате (не съм го казал аз, казано е на фестивала на бойните изкуства в Берси) печели почти винаги по-силният физичеки! Виждал съм как тренират състезатели и не мога да ви кажа че има голяма разлика от нормалан тренировка във фитнеса, просто използват и някои рядко срещани във фитнеса упражнения защото това им трябва!
При фитнеса почти няма хора над 80 кг с макс функционална маса, докато при к1 където тренират и боен спорт и фитнес по много 90 кг могат да се похвалят с функционална маса!

01.07.08
13:36

би било само по - добре! :)

Зависи какво наричате “бодибилдинг”.
Ако наричате бодибилдинг кръговете десетки скоростни силови упражнения, характерни за борбата, щангите и подобие, добре, те са незаменими. Само че растежът там идва по - скоро от стероидите.
Има ред упражнения в борбата специално, които наподобяват бодибилдинга, но само наподобяват.

Ако обаче наричате бодибилдинг това, което всички го наричат - стермеж към растеж на мускулите, към изчистване и т.н. ще ви кажа: по - добре го забравете...
Забравете го, щото като оставим настрана вдървяването и намалената издържливост, които са чест спътник на подобно комбиниране, ми се струва, че бая народ дават мнение, пропускайки основополагащ факт: в джудото и в борбата има КАТЕГОРИИ.
И няма такъв филм аз ся искам да кача или да сваля.
Ако не сте тренирали, аз да ви кажа. Няма такъв филм. Ако искаш, кажи довиждане на отбора и си ти в залата.

Не може и двете да  са ви приоритет, трябва да изберете едното. ДОбрият джудист или борец също има сносно тяло, но не забравяйте, че ще дойде момента, когато не само няма да можете, а ще ви бъде забранено да развивате това тяло. Така че мислете отрано кое ви е по - важно, за да не отидат накрая години на вятъра.

Нищо не пречи иначе и пет пъти седмично да ходите на фитнес за тонус, макар че за мен това говори за слаба джудо тренировка. Но ако не ви болят ставите - няма пречка.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 01.07.08 14:19.

01.07.08
15:15

казано от D3BEP на 01.07.08, 14:14:

...

:exclaim: Екстра обяснено, това имах предвид и аз, но ти си си дал повече труд да го обясниш. Дано повече няма бъркане на понятия.

JO

01.07.08
16:05

казано от Wrestling_pro на 01.07.08, 09:42:

джудото е граплинг

Ама и ти се изказа :) .Граплингът е по-скоро бразилско джуджицу(което все пак наистина произлиза от джудото) без ги,отколкото джудо.

01.07.08
18:25

Джудото произлиза от джуджицуто ;)

01.07.08
19:39

казано от Joredos на 01.07.08, 16:05:

казано от Wrestling_pro на 01.07.08, 09:42:

джудото е граплинг

Ама и ти се изказа :) .Граплингът е по-скоро бразилско джуджицу(което все пак наистина произлиза от джудото) без ги,отколкото джудо.

ЛЕЛЕ  ... БРАЗИЛСКО ЖИУ - ЖИЦО е създадено от Маеда  ученик на  Кодокан ( 1вото  джудо училище ) . Джу-джицото е  друго японско изкуство от което е произлязло  джудото.
МОЛЯ НЕ СЕ ИЗКАЗВАИТЕ  НЕПОДГОТВЕНИ !!

02.07.08
14:45

казано от Никола на 28.06.08, 06:36:

Така си е - не гоня професионални цели.Тренирам за маса.Но въпроса е, че ако отново тръгна на джудо пак ще ме бутат да се състезавам..а това няма да остави време за фитнеса.Поне не толкова колкото сега - тренирам гърди+трицепс+корем, гръб+трапец+корем, рамо+бицепс+трицепс(пак)+корем и чак на 4тия ден почивам.А преди го правех по два пъти това и чак тогава почивах...

хора тук момчето е конкретизирало какво точно иска, и доколкото разбирам е състезател, преди да започнете да обяснявате кой колко се е объркал, прочете какво точно говори самия човек стартирал топика, а той иска да качи маса и да си ходи на джудо без да се състезава/ поне така е написал/, което говори за много високо тренировъчно ниво и честно казано дотук в цялата тема го заринахме с информация и т.н. която май ще се окаже безполезна.
С очите си съм виждал сумати и каратисти в това число и Емо Костов,/ сигурен съм ,че знаете кой е /, както и едно момче което е световен шампион по Самбо/ или беше преди една две години, сега незнам/, да тренират с тежести, кой за маса , кой за сила всеки сам си гони целите, и понеже  4 - 5 години съм тренирал в една зала с тези момчета - ск “ТИМ” град Варна , мога да ви кажа,че изобщо не си правят майтап, вдигат килограми дето ви е бедна фантазията, ходят състезават се и нищо не пречи на другото, но те са професионалисти и имат повечко време за тренировки, че и в Морската Градина бягат, това са триразови тренировки и те не се щадят, друг е въпроса обаче ако потребителят Никола е ученик, смятам, че това е по - голям проблем отколкото съчетаването на два спорта!

Мнението беше редактирано от ognem на 02.07.08 14:50.

Ей, ама и ти си тежка гемия като захванеш някакъв спор :)
Както казах: нищо не пречи, нека пробва.
Но не може и двете да са приоритети.
Сравнението на борбата с карате и самбо, дет са дърпат за фанелките - които въобще не са състезателни на такова високо ниво и са доста по - други спортове, е неадекватна. Джудото и борбата са олимпийски спортове. Пък и да не питам що е то добър каратист... Добър на ката? Жан клод?....
Ако не познаваш правилната тренировка на борците, то тя е:
1. Борба - техника.
2. Щанги
3. Други простотии - блъскане за хват и какво ли още не.
4. Бягане.
5. Пак борба - състезателно.
6. Може почивка - например едно ръгби.
7. Пак щанги.
8. Бягане.

Често тренират и двуразово.
И ... това е тренировката... Няма “ае аз понеже не искам да ставам професионалист тва ше го пропусна”. Или тренираш, или не. Никому не му трябват в отбора лица, които нагледно показват на другите как се мързелува. Вратата е отзаде.
Ако след това смяташ, че някой има силата за фитнес без стероиди... Ок, има такива хора, но според мен това ще си е чисто претрениране - даже и при наполовина съкратена едноразова тренировка...
Струва ми се ,че па кизхождаш от гледна точка на себе си и от гледна точка на това, че приравняваш неприравними спортове. Аз например съм играл борба и баскет едновременно.. Но борба и светсен фитнес... Не знам. Ок, ако има сили нека пробва.

Но кои са страничните ефекти от системно претрениране в пубертета?
Затова, според мен не давайте акъл ка кнепременно да стане. Нека човекът сам си прецени дали може и двете и сам си избере приоритета...

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 02.07.08 15:31.

02.07.08
16:59

все едно говорим като тренер и спортист практик,в смисъл едното е на татамито, другото е в залата за силова подготовка. Добре и аз съм се дърпал за фланелката и ритал напред назад, но никога заедно двете.  :P

02.07.08
18:10

За нещастие съм :D
Е щом вчера след 13 часа работа на пълен адреналин (50 метра от земята на 2 квадратни дециметра площ с 10 кг машина в ръцете и без нищо отстрани)си направих и ебаси тренировката ше успея все някак да го съчетая.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1