29.06.08
15:33
Някой знае ли дали е възможно да се прави кардио с тежести и дали е също толкова ефективно колкото примерно тичането?
Ако някой знае повече по-въпроса може да постне някакво примерно кардио.
Зависи от целите ти. В сайта имаше няколко статии по въпроса. Иначе борците правят клек/тяга/изхвърпяне/изтласкване за време. Един познат прави 3серии по 3мин. Релефен е (понеже предполагам, че теб това те интересува). Ама може и да е от безкрайните борби. Не знам. Ако някой е използвал такива методи с визуални цели нека каже, ама се съмнявам. Прекалено е тежко и ако се цели само релеф, има доста по-леки методи със същиата ефективност.
http://www.t-nation.com/readArticle.do?id=1624757
Давал съм го и преди, давам го и сега. Брутално, следователно ефикасно. Приготви се за много трудни моменти обаче.
Sapu, ако правиш комплексите от линка си избери тежест някъде между 30 и 40кг. Иначе ще ти се разкаже играта. И да, подкрепям G33K - ефективни са.
Методът Табата - 20 сек правиш клекове, 10 сек почиваш и пак 20 сек клекове и пак почивка и така докато не припаднеш и не можеш да ходиш. Това е върха на брутализма според мене, но е ефективно.
Трябва да съм луд че да правя табата три пъти в седмицата вместо кардио.:)
G33K навит съм да го опитам това от линка дето го даде ама някои неща не ги разбрах.Ще ти е проблем ли да ми обесниш какво е имал в предвид пича от статията.Доколкото разбрах прави серия от клякане с щанга почива 60 секунди и прави серия от лицеви опори и почива 60 секунди и така сичко се повтаря.
Това е по-скоро увод. По-нататъка казва, че в повечето случаи е неизпълнимо, затова го е разработил. Идеята е следната:
Week One: 4 sets of 5 reps of each — 90s rest
Week Two: 5 sets of 5 reps of each — 75s rest
Week Three: 5 sets of 6 reps of each — 60s rest
Week Four: 6 sets of 6 reps of each — 45s rest.
Complex A
Bent Over Barbell Row
Hang Clean
Front Squat + Push Press Hybrid
Jump Squat (bar on back)
Good Morning
Примерно този комплекс А - първата седмица 4 серии по 5 повторения от всяко. Тоест - 5 row-а, 5 clean-a, 5 клек+пуш преса и т.н. до края без да пускаш щангата. 90 секунди почивка и повтаряш. Общо 4 пъти. На другия ден се върщаш и правиш комплекс Б, пак по същия начин и така 4 дни в седмицата, по един за комплекс (в края на статията са ти дадени 4те). На втора седмица се увеличаваш сериите, намалява се почивката, на трета още и така нататъка. След четвъртата седмица правиш една с леки тренировки, защото натоварването ще си каже думата. Общо всяка тренировка ще ти отнема много кратко време, болката ще е голяма обаче.
Note: Try to work all exercises at a speed of 1-2 reps per second. - това също е важно, високо темпо на работа. Успех!
Мнението беше редактирано от G33K на 30.06.08 17:23.
казано от G33K на 30.06.08, 17:22:
Примерно този комплекс А - първата седмица 4 серии по 5 повторения от всяко. Тоест - 5 row-а, 5 clean-a, 5 клек+пуш преса и т.н. до края без да пускаш щангата. 90 секунди почивка и повтаряш. Общо 4 пъти.
В youtube има доста клипчета на този принцип, но специално за конкретната програма аз виждам нещата на малко по-различно: 1 row, 1 clean, 1 squat + push press и т.н. и правиш 5 кръга без да пускаш щангата. Почиваш 90 секунди и после пак.
Защо ги виждам така:
1)хибридните движения които преливат изискват цикличност
2)в статията му real fast fat loss има клипчетата организирани на гореспоменатия принцип
3)ако ги правиш кръгово изхабяваш доста енергия и от прехвърляне на лоста (т.е. имаш повече допълнителни движения само за да нагласиш лоста от гудморнинг за гребане). Звучи смешно и лесно, но след първата тренировка ще разбереш че положението наистина е кръв, черва и бира.
Този вариант също звучи ОК, но този пасаж ме навежда на мисли, че тук все пак е имал предвид да се правят по 5 последователни:
2. Hybrids: In this category, there’s no pause or separation between the lifts. The movements flow into one another. In fact, the previous movement sometimes isn’t completed before the next starts. Example: Front squat into press.
3. Complexes: Still doing two or more exercises and still not putting the bar down, only now you complete all your reps with one movement first, then complete all your reps with the next movement. Example: When combining a squat with an overhead press, perform 5 reps of squats first, then 5 reps of overhead press without dropping the bar.
Което не пречи да се експериментира по всякакви начини де, важното е пот да се лее.
Прав си. Което иде да покаже:
- Като му изчетеш всички програми става каша ;)
- Повече от два месеца съм си усложнявала живота допълнително.
Няма лошо :)
Мнението беше редактирано от Phoebe на 30.06.08 19:09.
Както каза G33K пот да се леее.Неможе да няма никакъв ефект при толкова изморително бяган все ще има ефект и то добър.