02.07.08
11:40
Отскоро започнах да тренирам с повече повторение (в рамките на 10 - 12) и смятам, че резултатите са по - добри. Просто ме интересуваше какво мислите.
Темата беше редактирана от Apollonius на 02.07.08 11:40.
Аз правя тяга като последно упражнение в тренировката ми за гръб. 4 серии - 10, 10, 8, 4 повт.
казано от Apollonius на 02.07.08, 11:40:
Отскоро започнах да тренирам с повече повторение (в рамките на 10 - 12) и смятам, че резултатите са по - добри. Просто ме интересуваше какво мислите.
Ако го правиш отскоро надали можеш да видиш резултати каквито и да е. По-добри в какъв смисъл? Иначе, правенето на 10+ повторения при кое да е упражнение води до:
1) Сериозно отдалечаване на ползваната тежест от максималната такава. Тоест, сериозно намаляване на ползваната тежест. По принцип е лошо. В конкретния случай с тягата ефектът се намалява многократно, защото идеята от упражнението е да донесе огромен стрес върху тялото. Огромен стрес = голяма тежест. Тежест, с която правиш 12 повторения не е голяма тежест, очевидно.
2) Сериозна вероятност за разваляне на техниката при последните 2-3-4 повторения. По принцип също е лошо. В конкретния случай с тягата - може да е фатално.
3) Намалява общия енергоразход, като следствие от точка 1 - по-малко стрес, по-малко разход.
4) Не води до качествен (от един момент - не води до никакъв) силов напредък. Въпросния напредък, дори да не е цел, е абсолютно задължително да го има. Защото без него и напредъка на размери ще върви по-бавно (а и ще спре в един момент).
С една дума - за разнообразие някоя тренировка може и да е удачно, за загрявка също. За постоянна практика ми се вижда немотивирано.
казано от podlecii на 02.07.08, 11:46:
Аз правя тяга като последно упражнение в тренировката ми за гръб. 4 серии - 10, 10, 8, 4 повт.
и аз съм достигнал до същия извод, само дето правя три серии и една разтоварваща с килограмите с които съм започнал! Винаги е хубаво да има вработваща заграваща серия, 10 - 12 повторения, аз правя 10. Увеличаването на повторенията е допустимо дори и до 20 в зависимост какво целиш, маса или релеф. При повече повторения се работи за плътност и сепарация, докато с по - малко за обем и натрупване на мускулна маса. Лятото с повече повторения/ дори и с дъмбели/ а зимата по - малко с по - големи тежести.
Мнението беше редактирано от ognem на 02.07.08 15:18.
казано от Apollonius на 02.07.08, 11:40:
Щом така усещаш - тренирай си с повече повторения. След време мини на по-малко повторения и виж как ще ти реагира тялото. Лошо няма в разнообразието.
Мъртвата тяга е такова упражнение което е ефективно при всякакви повторения, щом усещаш че 10-12 повторения се усещат добре прави така - гледай да се съобразяваш с усещанията на тялото си. В зависимост от това какъв стаж имаш и доколко си качил тежестите ефективните протоколи се променят към намаляване на повторенията.
03.07.08
14:56
Целта ми е маса. Просто така го усещам добре. Мисля, че идва поради същата причина, поради която за прасец може да се правят 20 повторения и повече със същата цел, както и при тренирането на предмишница. Видях и програми тук, при които се използва същият подход. Ето например http://www.bb-team.org/workout/1287/ . Тук дори клека е 1 повторения.
казано от G33K на 02.07.08, 11:55:
Ако го правиш отскоро надали можеш да видиш резултати каквито и да е. По-добри в какъв смисъл? Иначе, правенето на 10+ повторения при кое да е упражнение води до:
1) Сериозно отдалечаване на ползваната тежест от максималната такава. Тоест, сериозно намаляване на ползваната тежест. По принцип е лошо. В конкретния случай с тягата ефектът се намалява многократно, защото идеята от упражнението е да донесе огромен стрес върху тялото. Огромен стрес = голяма тежест. Тежест, с която правиш 12 повторения не е голяма тежест, очевидно.
2) Сериозна вероятност за разваляне на техниката при последните 2-3-4 повторения. По принцип също е лошо. В конкретния случай с тягата - може да е фатално.
3) Намалява общия енергоразход, като следствие от точка 1 - по-малко стрес, по-малко разход.
4) Не води до качествен (от един момент - не води до никакъв) силов напредък. Въпросния напредък, дори да не е цел, е абсолютно задължително да го има. Защото без него и напредъка на размери ще върви по-бавно (а и ще спре в един момент).
С една дума - за разнообразие някоя тренировка може и да е удачно, за загрявка също. За постоянна практика ми се вижда немотивирано.
А бе колега теб да не са те изпуснали от националния по тежести :lol: ? Не бе иначе си прав за много работи ама не мога да разбера що го плашиш с лоша техника при последните повторения? Всъщност не е ли това конвенционалният край на серията? Иначе аз все си мисля че при движения като тягата пирамидата просто си е неотменима част.
04.07.08
13:31
Правилно за пирамидата. А как е добре при такива движения. Става ли да речем 12 - 10 - 8 - 6 ?
04.07.08
13:58
Като намаляте повторенията увеличавате тежестта,нали? :) Аз за всеки случай да напомня.Иначе просто от обратната пирамида смисъл няма.
Да, в зависимост от желания резултат. Имама в предвид това, че пътрвото на 12 може да го премахнеш, а долната граница да отиде на 6-4, след което се връщаш на изходната тежест и правиш до отказ.
Мнението беше редактирано от ognem на 04.07.08 22:59.
05.07.08
16:36
аз правя 4х6 :)