03.07.08
14:49
Интересува ме колко време ви е нъжно да тренирате, когато се наложи да се деадаптирате ? Освен това ако се редуват два или повче различни сплита през определен период от време достатъчно л ие за да се деадаптира организма ? Подходящо ли е например да се прави седмица почивка на 8 седмици тренировка поради същата причина ?
Темата беше редактирана от Apollonius на 03.07.08 17:44.
Мойта я сменявах 2 пъти до сега, тренирам от година и 10 месеца.И не правя такива почивки по седмица ,но сигурно се отразява добре.
03.07.08
17:45
Аз такива почивки започнах да правя, когато по едно време спрях да имам мускулна треска след тренировките. Нямам много опит да кажа, но мисля, че има ефект и се отразява добре.
Мнението беше редактирано от Apollonius на 03.07.08 17:46.
03.07.08
17:54
Упражненията всеки път. Сплита на около 2 месеца.
Меня всичко често. Иначе се сдухвам. Поне веднъж на 2 месеца тотално сменям упражненията. Иначе с броя на повторенията и с реда на движенията си играя постоянно. Аз съм човек на настроенията и това ми се отразява на тренировките.
04.07.08
13:20
Значи е доста разпространено да се сменят упражненията на всяка тренировка. Но какво по - точно имате впредвид, че вкарвате някаква цикличност или просто влизате и се сещата за някое упражнение ? Т.е единственото, което знаете е групата, която ще правите днес.
04.07.08
22:35
Не променяйте програмата,променяйте себе си!Нали това е смисълът?
Програма се сменя,когато се сменят цели.Вие нали разбирате,че спазвате дадена програма,за да видите след еди-какъв си период еди-къф’ си резултат.Когато изпълните програмата си,видите прогресът,тогава сменяйте.Аз не вярвам,че тялото ви се адаптира към програмата.Абсурд,нямате две еднакви почивки,нямате две еднакво изпълнени упражнения и дори нямате две еднакви повторения а ми говорите за адаптация...
ПС:Горният пост не се отнася за хората,за които не е вярно. : ))))
последните две години зимата тренирам по една и съща програма и имам резултати, тя е силова с основни упражнения, но е адаптирана за културисти. Лятото темпото се ускорява и правя суперсерии или трисети, преди това на всеки два три месеца си сменях програмата. И най - лошото е постояното трениране с програми за по - напреднали от достигнатото ниво.
Аз програмата като цяло не сменям изведнъж, по скоро отделни компоненти от нея отпадат с течение на времето и се заменят с други, после и други и така. Упражнения не сменям докато не се изчерпи потенциала им за момента, примерно кача 10кг на френското и се усеща че става много трудно дори да се удържа лоста повторенията не искат да мръднат тогава се сменя това упражнение с примерно разгъване на скрипец. Базовите упражнения почти винаги присъстват в програмата или ако не присъстват това е с определена цел.
05.07.08
06:25
Аз въртя две методики.Едната е 4 дневен сплит с всяка мускулна група по 1 път.Другата е Тренировка на цялото тяло само с базови 4 пъти в седмицата.Въртя ги на 2,3 месеца.. И никога не правя едно и също упражнение от миналата тренировка.Само тяга винаги ми присъства.
06.07.08
13:59
Аз точно нещо подобно си мисля да направя.
ПП:
Браво дедмен, отново гениален пост :) Друго няма да кзвам :D
Мнението беше редактирано от Apollonius на 06.07.08 14:01.
От няколко месеца, не съм я сменял. Преди често я сменях, може да се каже ..на няколко седмици, сега не виждам особен смисъл.
Е, попроменям нещичко, разбира се. В скоро време ще я попроменя отново, т.е. за втори път, този път по-драстично - сега тренирам 3х цялото тяло в три различни тренировки, а промяната - ще започна 4х като 2 ще са с предимно тежко в нисък обем, а другите 2 с по-голям обем и по-ниска интензивност главно с упражнения със собствено(и добавено) тегло...поне така съм го замислил де.
Колкото до смяната на програмата, има една добра мисъл - не променяй, нещо което работи.
Мнението беше редактирано от 6th на 06.07.08 14:14.
06.07.08
14:48
казано от Apollonius на 06.07.08, 13:59:
Аз точно нещо подобно си мисля да направя.
ПП:
Браво дедмен, отново гениален пост :) Друго няма да кзвам :D
Много поздрави и на тебе! :)
А по темата: Сменям програмата,когато ми омръзне.
ПС:Баси колко е горещо тука....
Вече 5 месеца не съм променял програмата си и не смятам да го правя засега. Но това е поради куп причини. Иначе си е препоръчително да се сменя на 3-4-5 месеца. Или поне упражненията.
07.07.08
14:05
Аз съм забелязал, че малки промени и разместваяния в сплита също оказват влияние. В този смисъл не съм си сменял програмата (като цяло) от доста време, но съмя попроменил значително спрямо момента, когато започвах датренирам по нея. Също така почивките са също нещо, което се отразява добре, поне при мен.
По принцип нямам програма аз си решавам какво да правя на момента но от седмица минах на една програма ще видя какво ще стане...Цел-покачване на сила на лежанка. В дневника си ще опиша програмата си.
Ако баца не бива да се сменя.Правилото е нещо работи ли не се променя.Инак аз на 2-3 месеца сменям сплита а упражненията подменям периодично.Следва 1 седмица пауза за въстановяване на мускулите и нервната система и пак на желязото.
Подкрепям Астор! Ако програмата ви развива не я сменяйте. Същото се отнася и за упражненията.
08.07.08
16:28
Е то никой не се отказва от програма, която му дава растеж, не става за това дума ;)
08.07.08
19:58
казано от Apollonius на 08.07.08, 16:28:
Е то никой не се отказва от програма, която му дава растеж, не става за това дума ;)
Става дума точно за това.Програмата ви не ви е виновна,всичко работи!Проблема най-често ви е в храненто,техниката и килограмите...Една прогрмаа може спокойно да се държи месеци и месеци наред.
09.07.08
20:57
Дедмен, не виждам смисъл да пишеш във форума, освен с цел да показваш идеотизма си :) Като цяло не е нужно да се изказваш абсолютно вианги толкова експертно за неща, за които в 99 % от случаите си некомпетентен. Иначе браво на теб, че току що обори един от най - основните принципи - този на деадаптацията ;) И една програма наистина може да се държи 2 - 3 - 5 месеца, взависимсот от човека и кой как привиква към стреса. Никой не е тръгнал да си я сменя през седмица :P Ако забелязваш ти май си единственият писал тук, който не е съгласен. Може би не си ти единственият прав, а ? Сри, че малко го давам офтопик, но все по - често се случват подобни твои изказвания из форума. Ще съм доволен занапред да не ми “сереш” из темите. Мерси предварително :)
Мнението беше редактирано от Apollonius на 09.07.08 21:01.
Определено трябва да се хвърля по едно око за адаптацията на тялото към дадено упражнение и съответно програма, но доста хора сменят програмата преди да е осъществила потенциала си. Моето мнение е че отделни компоненти или програма трябва да се сменят когато стане ясно че прогресирането с тях стане много трудно и явно тялото се е адаптирало към тях и каквито усилия да полагаш прогреса е много забавен. В такъв случай е добре второстепенните упражнения да се сменят а на базовите да се сменят вариациите.
Какво значи програма? Седмична, месечна, годишна? И какво значи промени? Мойте промени са “програмирани”. Ще дам пример с първото упражнение от програмата ми за гърди. Там правя лежанка с щанга по системата 5x5 докато не изпълня целта си като тежест - да кажем след 4-5 тренировки. Следващата тренировка е пирамида като гоня макс, който не съм постигал досега (може и да не стане, но според мен има положителен ефект), а по-следващата тренировка я правя “олекотена” - почвам с горна лежанка не много тежко (4x8) и правя второ упражнение дъмбели от хоризонтален лег - пак някъде 3-4x8. После - давай Коля сначале, но с по високи цели като килограми. Подобен принцип спазвам и на други базови упражнения, за останалите нещата са още по усукани ;)
11.07.08
05:44
Сменям я всеки месец.
DeadMan е прав за едно в случая - всичко работи!
Apollonius ти също показваш простащина с това, че нападаш човека без да го познаваш.
11.07.08
12:05
Не бе момчета,вижте,аз изказвам мнение по темата.Ако авторът не го сметне за компетентно да не го взима под внимание.Неможе всички да сме експерти.Но аз в думите си съм убеден докато някой не ме убеди в обратното. :)
11.07.08
13:02
казано от DeadManWalking на 11.07.08, 12:05:
Не бе момчета,вижте,аз изказвам мнение по темата.Ако авторът не го сметне за компетентно да не го взима под внимание.Неможе всички да сме експерти.Но аз в думите си съм убеден докато някой не ме убеди в обратното. :)
Еми то не е много трудно, тренирай по един и същ начин 2 години, храни се перфектно, почивай и по 24 часа в денонощието и да видим докъде ще го докараш и докога ще работи :)
11.07.08
14:21
На 2 години ли си сменяш програмата?Кой си сменя на 2 години програмата?Говорим за масовите случай на 3-месечни програми,които са замислени за половин година...
Аз не съм имал две еднакви тренировки,дори когато съм спазвал програма.Трудно се прави идентична тренировка,защото просто не си в една и съща форма всеки път,когато влизаш в залата.
В програмата пише ли ти колко килограма да използваш?Не,пише само протокол.Ти ако прогресираш с тежестите (нещо,към което би трябвало всеки да се стреми) за каква адаптация говорим отново?
Мнението беше редактирано от BusyMan на 11.07.08 14:23.
11.07.08
14:34
На няколко месеца сменям програмата,а иначе подредбата на упражненията и самите упражнения ги въртя всяка седмица ;)
11.07.08
17:43
казано от DeadManWalking на 11.07.08, 14:21:
На 2 години ли си сменяш програмата?Кой си сменя на 2 години програмата?Говорим за масовите случай на 3-месечни програми,които са замислени за половин година...
Аз не съм имал две еднакви тренировки,дори когато съм спазвал програма.Трудно се прави идентична тренировка,защото просто не си в една и съща форма всеки път,когато влизаш в залата.
В програмата пише ли ти колко килограма да използваш?Не,пише само протокол.Ти ако прогресираш с тежестите (нещо,към което би трябвало всеки да се стреми) за каква адаптация говорим отново?
Никой не тренира с една и съща програма 2 години, точно това е. Въпросът е, че по логиката на постовете ти това излиза. И пак ще ти дам същия пример, тренирай 2 години една и съща програма пък прогресирай с тежестите колкото си искаш ;) Това, което се опитваш да направиш е да отречеш, че има такова нещо като адаптация :D Това е, което те питам. тогава какво ти пречи да си тренираш и 10 години по един и същи начин ? Нали проблема бил само в храненето и т.н. Какво ти пречи тогава ? Незнам всъщност какво се занимавам изобщо да ти чета постовете, камо ли пък да ти отговарям :P какво беше писал по - нагоре : Аз не вярвам,че тялото ви се адаптира към програмата.Абсурд . . . Добре де, толкова ли неможеш и сам да разбереш, че постовете ти са абсурдни ?
Иначе вече по темата. sasch аз точно това правя напоследък и се получава доста добре. Например при бицепса редувам скотово сгъване с редуващо, като запазвам само основното - сгъване със щанга. Мисля да започна да редувам и гребането със щанга с мечка.
Мнението беше редактирано от Apollonius на 11.07.08 17:49.
11.07.08
18:45
Ми четеш ми постовете,както на тебе ти оттърва и затова се получава така.
“Аз не вярвам,че телата ви се адаптират”
Телата “ви”,на хората,които казаха,че сменят програма за месец/два,а не тялото изобщо към тренировъчен метод.
Кога съм казвал две години?!Кога съм казвал,че не съществува адаптация?Нищо такова не излиза от постовете ми.Печелиш спор,който не е бил започван.”Съществува ли адаптация” в тази тема НЕ Е БИЛО разисквано.Говорим КОГА настъпва тя.
При 70% от трениращите,при масата хора адаптацията им е ПОСЛЕДНИЯТ проблем,причина за застоя им.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 11.07.08 18:57.
11.07.08
19:57
2те години явно ти е адски трудно да разбереш, че ти го давам за пример. И как така не си казал, че няма адаптация, като си написал точно : няма адаптация ? :D Малко странно звучи, а ? А аз поне не разбрах някой тука да е тръгнал да си сменя сплита на 1 месец, но ти явно четеш между редовете :P
Мнението беше редактирано от Apollonius на 11.07.08 20:03.