Тренировки за цялото тяло

NA

30.06.08
18:56

Здравейте,искам да помоля всеки от вас който е чел материал по темата да пусне по 1 линк и впечатления върху прочетеното и това което зне общо взето.Спрях се на този тип тренировки защото сплита е прекалено ангажиращ.

ЗАбелязвам ,че някои хора,въпреки че са малцинство, във форума (не помня къде го четох нито кои точно) мислят че ТЦТ дават по-добър резултат от сплитовете.Затова ще ми е интересно кой какво мнение и ДОВОДИ има.

Искам просто да попрочета и да измисля нещо като програма,нямам планове да правя “зверски гАрди” ,”огромни рАце” или “широк гръП”  за 1 месец.Просто искам да тренирам когато мога и постепенно да имам резултат,бавно или бързо,
така се чуствам по-добре

30.06.08
19:10

Аз лично не съм тренирал, но мисля, че би имало ефект идостат предимства. Едното от тях си го споменал, а другото е, че като тренираш “ТЦТ” правиш по - често базови упражнения, които стимулират в по - голяма степен метаболизма.

30.06.08
20:37

Здравей!
Аз тренирам по подобен начин. В сплитовете не харесвам идеята един мускул да се тренира веднъж седмично.
При ТЦТ обикновено се работи основно с базови многоставни упражнения. Имаш набор от няколко такива: клек, лег, тяга, военна преса, гребане, набиране, кофи. Като добавиш всичките им вариации се получава доста добро количество упражнения. Групирането им може да става на принципа бутане-дърпане (за това наскоро имаше тема). Друг вариант е клек, лег, гребане, кофи в една тренировка тяга, военна преса, набиране. Тягата повечето избягват да я слагат заедно с клека или лега, защото е най-слжно упражнение от всички, препокриват се тренирани мускулни групи и натоварването става твърде голямо.  Общо взето започва се с най-комплексните упражнения и се отива към по-простите. От упражнения за ръце не се нуждаеш (поне в началото), но ако държиш много на тях, накрая на тренировката по едно базово-сгъване с щанга, лег тесен хват или френско. Тренировъчният протокол зависи от целите ти. Доста успешен  за сила и маса според мен е 5х5. Всичко друго, което се върти около същия обем върши работа 4х6, 6х4, 8х3. С тях може да разнообразяваш. Основни моменти са, тренировките са тежки (с висока интензивност), не се тренира до отказ, не се тренира два последователни дни. Ако си свикнал на типичните културистични тренировки най-вероятно би ти липсвано “напомпването” по такава схема.
И други неща ми хрумват, ама вече ми се доспива :)

BU

30.06.08
21:03

казано от nachinae6t на 30.06.08, 18:56:

Здравейте,искам да помоля всеки от вас който е чел материал по темата да пусне по 1 линк и впечатления върху прочетеното и това което зне общо взето.Спрях се на този тип тренировки защото сплита е прекалено ангажиращ.

ЗАбелязвам ,че някои хора,въпреки че са малцинство, във форума (не помня къде го четох нито кои точно) мислят че ТЦТ дават по-добър резултат от сплитовете.Затова ще ми е интересно кой какво мнение и ДОВОДИ има.

Искам просто да попрочета и да измисля нещо като програма,нямам планове да правя “зверски гАрди” ,”огромни рАце” или “широк гръП”  за 1 месец.Просто искам да тренирам когато мога и постепенно да имам резултат,бавно или бързо,
така се чуствам по-добре

Не съм чел двете мнения под теб,но:

Ти в момента си на ТЦТ. :) И то много кофти версия според мен.Какво разбираш под “ангажиращ” сплит?Тренировките за цялото тяло са с намален обем.Това дава възможност за трениране с максимална интензивност.Никой не казва,че големите тежести са равни на големи мускули.

При тренировка за хипертрофия имаш два важни фактора :

1.Цялостен обем на извършена работа.Било то за ден,седмица,месец или година.
2.Изолация на мускулът в упражненията.Тоест “техника”.

Ако целиш мускулна маса избери тежест,която можеш да контролираш и се стреми да чувстваш тренираният мускул да работи,ще му хванеш цаката.
Сега,след като максималните тежести не са необходими за хипертрофия смисълът на увеличената интензивност при ТЦТ на мен ми се губи.Относно мускулна маса сплитовете водят до най-бързи (или по-скоро лесни) резултати.

Истина е,че в действителност има по-ефективни програми от стандартният сплит,но аз лично не съм срещал такава.

Какво означава за теб “резултат”.Повече килограми на лоста,по-кратки почивки,повече упражнения,повече мускулна маса?

Или искаш да виждаш ясно напредъка си и да можеш да го следиш?Записваш си килограмите,които използваш и си мери размерите...за друг начин не се сещам.Нали затова имаш дневник. :)

ПС:След като пускаш тема,в която няма ясно изразен въпрос и просто търсиш мнения по програми предполагам,че не виждаш прогрес. :) Може би е крайно време да минеш на нещо по-натоваращо.

Мнението беше редактирано от BusyMan на 30.06.08 21:08.

NA

01.07.08
08:21

1) “Ангажиращ” е сплита защото средно на  седмица 2-3 дни не се прибирам,което ми пречи и да тренирам.Ако почна със спит ще са ми нужни 9-10 дена да направя всички тренировки.
2)Казваш че сплита е по-добър,а аз питам защо е така според теб?
3)Въпроса ми е :кажете според вас кое и защо е по-добро и споделете информация(с думи или с линк) за ТЦТ,защото искам да науча повече за това.
(какво не му е ясното)
4)Под резултат имам предвид покачване на мускулна маса и второстепенно на сила.
5)Иначе за сега имам прогрес и питам просто за да чуя мнения и да променя нещо.
6)Трябваше еда прочетеш горните мнения ,намирам ги за полезни и явно тези хора са разбрали въпроса.

Мнението беше редактирано от nachinae6t на 01.07.08 08:23.

01.07.08
10:25

Започнах по такава програма когато ходих на училище щото не винаги можех да спазвам график на тренировките и съм меко казано недоволен. Сега лятната ваканция тренирам по http://www.bb-team.org/workout/1358/ и съм меко казано доволен :)

BU

01.07.08
16:59

казано от nachinae6t на 01.07.08, 08:21:

1) “Ангажиращ” е сплита защото средно на  седмица 2-3 дни не се прибирам,което ми пречи и да тренирам.Ако почна със спит ще са ми нужни 9-10 дена да направя всички тренировки.
2)Казваш че сплита е по-добър,а аз питам защо е така според теб?
3)Въпроса ми е :кажете според вас кое и защо е по-добро и споделете информация(с думи или с линк) за ТЦТ,защото искам да науча повече за това.
(какво не му е ясното)
4)Под резултат имам предвид покачване на мускулна маса и второстепенно на сила.
5)Иначе за сега имам прогрес и питам просто за да чуя мнения и да променя нещо.
6)Трябваше еда прочетеш горните мнения ,намирам ги за полезни и явно тези хора са разбрали въпроса.

Аз ти казах какво ти е нужно в една тренировка за да постигнеш целите си...има го в тцт,има го в сплитовете..разликите са очевидни.

01.07.08
17:19

Предполагам , че под тренировка за цялото тяло разбираш малко скрипец тук , малко пек-дек там , малко лег преса тук , малко скотово там и т.н. Лично за мен , това е загуба на време . Принципно за мен има смисъл ако се прави ТЦТ само ако е във вид на трибойска тренировка - сиреч да награбиш щангите , дъмбелите и да почнеш с тяга , клекове , лежанка . От такава ТЦТ за каквато иде реч тук , според мен само на начинаещ може да му даде истински тласък .

NA

01.07.08
17:49

Под ТЦТ имам предвид основно комбинация на упражненията ,които Tralfamadorian спомена :
набирания ,тяга ,клек , лег ,военна преса ,кофи ,гребане с щанга и всякакви трехни разновидности /примерно набирания с различен хват,преден клек, полулег и т.н./ .Не виждам точно какво не му харесвате.

BU

01.07.08
18:13

казано от nachinae6t на 01.07.08, 17:49:

Под ТЦТ имам предвид основно комбинация на упражненията ,които Tralfamadorian спомена :
набирания ,тяга ,клек , лег ,военна преса ,кофи ,гребане с щанга и всякакви трехни разновидности /примерно набирания с различен хват,преден клек, полулег и т.н./ .Не виждам точно какво не му харесвате.

Не са подходящи за мускулна маса,това не му харесвам.

Как ще постигнеш изолация на максимална интензивност?!

Но на теб ще ти свърши работа за момента...

Мнението беше редактирано от BusyMan на 01.07.08 18:14.

02.07.08
08:11

казано от DeadManWalking на 01.07.08, 18:13:

Така се качва най-бързо маса, особенно при начинаещи.

BU

02.07.08
08:35

казано от Петко К на 02.07.08, 08:11:

казано от DeadManWalking на 01.07.08, 18:13:

Така се качва най-бързо маса, особенно при начинаещи.

Ми значи греша. :)

02.07.08
17:57

Тия дни си разглеждах старите програми и се присетих за въпроса ти, начинаещ. Тази например ми беше харесала. Подходяща е за хора с малко опит. Освен това работи с упражнения антагонисти-метод, който харесвам. В статията също има полезна обща информация за ТЦТ.
Понеже питаш за линкове-трудно е да дам един, понеже информацията е разпръсната. Досега не съм срещала на едно място обяснено всичко от-до. Много полезна и на достъпно ниво е книгата на Waterbury-Muscle Revolution. (да, фен съм му. :) ) Можеш да си я намериш из торентите.

03.07.08
06:54

По мое мнение тренировките за цяло тяло са ефективни докато тежестите не нарастнат до толкова че да станат много уморяващи за тялото. Предвид това ако тренираш с тежести при които лесно се възстановяш с по - малка почивка между сериите можеш да тренираш така. Все пак това не е от такова значение, от огромно значение е принципа на “progressive overload” т.е. претоварването и свръхнатоварването на мускулите и нервната система всяка тренировка или просто казано всяка тренировка ти трябва да имаш някакъв прогрес независимо какъв, ако спазваш този основен принцип независимо по каква програма тренираш резултати ще има.
Значи Данте има една основна постановка в тренировъчната си програма с която аз съм съгласен макар цялостната му система на трениране да не ми е много по сърце. Та той казва че в дългосрочен план който направи най - голямо увеличение в силата той най - много увеличава мускулната си маса, тук се натъртва на увеличаване на силата а не колко се вдига т.е. някой може от самото начало да вдига доста килограми на дадено упражнение но да не е прогресирал особено - той няма да има особена маса.
В другия край на уравнението са хора които отиват да тренират само с мисълта да “напомпат” мускулите и тренират с едни и същи килограми продължително време и съответно тялото им не се променя особено - това са мнозинството от хората трениращи по фитнесите.

03.07.08
08:07

Прави тренировки за цялото тяло докато можеш защото като започнеш да тренираш с по-тежко и тялото ти ще се истощава много и няма да имаш сили прави ги 3месеца най-много и после започни с 4-5 дневни сплитове.

NA

03.07.08
08:17

ама аз не започвам сега :) всъщност вече от половин година си тренирам относително сериозно,просто не мисля че тренировките за цялото тяло са толкова по зле от сплитовете както мислите вие.

TB

08.07.08
13:43

Глупости на търкалета :)
Аз тренирам една година само с тежки базови упражнения и техни вариации.
Никога не съм се чувствал уморен или претренирал или там каквото и да било.
Просто съм се научил да комбинирам правилно упражненията + сериите.
Физиката ми се промени доста за тази една година,
но мога да кажа, че съм едва в началото на един дъъъъълъг път :)
Така че всичко е въпрос на личен избор.

09.07.08
08:16

Зависи колко упражнения използваш tbby, защото за да се натовари цялото тяло оптимално трябва да се изпълнява по - едно упражнение за всяка мускулна група и то най - натоварващото за да има ефект. Така се получава нещо като вдигане от лег, раменни преси, мъртва тяга, клякания, бицепсови сгъвания и трицепсови екстензии при подобна конструкция много бързо се натрупва умора ако ги изпълняваш с достатъчно големи тежести и съответно колкото по - отдалечени от началото на тренировката отиват упражненията толково по - неефективни стават.
Ако изпълняваш програма за цяло тяло с 3-4 упражнения, които обикновенно включват или тяга или клякания и още 2-3 базови упражнения без да се тренират пряко ръцете, то тогава може да се тренира и така обаче мускулните групи не се тренират оптимално а само по синергетичен признак - не казвам че синергичността  е лошо нещо, но за да се развиват оптимално мускулните групи им трябва пряка тренировка за конкретната мускулна група и то с няколко упражнения.
Ако тренираш цялото тяло с програма за няколко пъти на седмица с различни упражнения, то това става нещо подобно на сплит тренировка при която акцента върху мускулните групи се променя от тренировка на тренировка.

10.07.08
10:34

Ако не е ПРЕтрупана ТЦТ си е много добра тренировка особено за начинаещи и такива дето са прекъсвали за много време.

10.07.08
13:36

Всичко зависи от целите. Тренировка за цялото тяло в един ден с базови упражнения е подходяща за начинаещи за първоначално натрупване на маса. Може да се ползва и за сваляне на кг. като се изпълнява с висока интензивност, но тука може да се загуби и мускулна маса, /всичко зависи от храненето, какво се приема като добавки и други  ;-) /. Аз лично съм превърженик на сплита. Имаше мнение, че не е добре да се тренира един мускул само веднъж седмично - сплита може да се направи така, че да се тренира  даден мускул и 2-3 пъти седмично или всички мускули два пъти седмично. Както казах всичко зависи от целите. Ако искаш да качваш мускулна маса - сплит, ако само тренираш за тонус и здраве - цялото тяло в един ден е добре.

TB

11.07.08
05:59

Алкорин, не тренирам ръцете и въпреки това от любопитство си мерих ръката в понеделник - 40см.
Не се задържам много на едни и същи упражнения като последователност, но никога не съм бил скапан след тренировка, както след като съм тренирал 1 месец сплит например. Сплита ме размазва тотално, след него се чувствам като парцал, а както са казали хората: След тренировка ако не си готов да се бориш за родината, значи нищо не си направил ;)
В никакъв случай не казвам, че трябва непременно да се тренира така, но аз няма да ходя на състезание по бодибилдинг.
Аз просто искам функционална сила...

11.07.08
08:06

Да разбирам те, аз също. Просто аз не съм привърженик на идеята да се тренират често мускулните групи а обратното - много тежка ефективна тренировка с базови упражнения и после достатъчна почивка за да се възстанови тялото напълно.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1