10.07.08
11:38
Здравеите !
Като малък съм боледувал от рахит и оттогава имам видоизменение в гръдния кош , отпред ребрата са малко хлътнали навътре. Не е от най тежката форма но когато бях на 14 г. ходих на лекар и той ми каза че трябва да ми се направи операция на гръдния кош , да ми се счупят няколко ребра и да се пренаредят отново което тогава доста ме стресна , но операция не съм си правил. Сега съм на 31 г. и наскоро ходих на лекар и той ми каза че състоянието на белия ми дроб е нормално но трябва да правя упражнения за белия дроб чрез които той да се развие и да изтласка ребрата навън. Въпроса ми е има ли упражнения с които да мога да развивам белия дроб освен плуването защото нямам възможност често да ходя на плуване.
10.07.08
14:23
Всички кардио упражнения ще ти помогнат. Разбира се, плуването е царят. Не съм специалист, но тичане с **дълбоко** и **ритмично** дишане при бавно-умерено темпо за 30-60 минути на ден трябва да успее да замести плуването. А стига да имаш възможност и свободно време (дори 1-2 дни в седмицата) опитай да плуваш :)
Клякания в суперсерии с пулоувър ще ти помогне, както и други спортове в които се задъваш.
11.07.08
06:56
Хайде всички заедно на плуване!!:)
11.07.08
10:21
сигурно ли е че имаш само деформация на ребрата и нищо повече като например гръбначно изкривяване(сколиоза,кифоза),засегната ли е гръдната кост(вдлъбната,хлътнала),необходимо е да се знае точната диагноза поставена от специалист на базата на направени много точни изследвания.Освен това има ли скъсени и разтегнати гръбни мускули от двете страни на гръбначният стълб,има ли ограничения в движенията на ставите(ставни блокажи) между прешлените и между прешлените и ребрата.Според мен вече си минал тези години в които чрез упражнения можеш да избуташ ребрата.Лекарят е имал в предвид дихателна гимнастика,а не упражнения с тежести.Най добре се посъветвай с кинезитерапевт да ти направи комплекс от упражнения,съобразени с твойто състояние.Костното ти развитие е спряно и затова аз мисля че целта на упражненията е да развият максимално сърдечно/съдовата и белодробната системи,да ти укрепне организма за да се предотвратиш от белодробни и сърдечносъдови заболяванияи успоредно с тях да правиш мануална терапия за да подържаш добро ниво на подвижност между всички стави,и ако имаш скъсени мускули да им се направят постизометрична релаксация и стречинг,а на слабите и разтеглени да се засилят с изометрични контракции и /или с адекватни тежести .След като се адаптират сърдечно/съдовата и белодробната системи към натоварваяне ПОСТЕПЕННО да правиш аеробни тренировки като започнеш от 65% и леко по лека до зона в която да тренираш сърдечно/съдовата система 75/80% от максималната ти пулсова честота.Има още много много неща които трябва да се вземат в предвид,затова се посъветвай с ортопед и кинезитерапевт!!!
УСПЕХ
казано от Alkorin на 10.07.08, 21:03:
Клякания в суперсерии с пулоувър ще ти помогне, както и други спортове в които се задъваш.
и плуване е доста добре, има и едно упражнение на скрипец което е подобно на пуловера, но не толкова ефикасно като него! Също има и различни дихателни упражнения които се правят в училище, но малко трудно ще ги обясня, ако все пак има интерес, ще пробвам да го направя :-P