16.07.08
10:52
Дойде време да сменя тренировъчната си програма. Досега тренирах 5 пъти седмично с главен акцент сваляне на излишни килограми, като свалих 17 кг. Правех гърди+бицепс/гръб+трицепс/крака/рамо/една тренировка кардио. При всяко от 5-те тренировки финално правех корем. Всичко това бавно за около 1 година.
Понеже сега до октомври съм по-свободен бих искал да си изготвя по-професионална и интензивна програма, така че всяка мускулна група да я тренирам отделно. Целта е да тренирам професионално и ефективно пак с идеята бавно да оформя хубаво тяло. Въпросът е: Каква е оптималната конфигурация за тренировка на мускулните групи? - разумно ли е например да се тренират бицепс и трицепс отделно от гърди и гръб? Лично аз си представях програмата така: бицепс/гърди/рамо/гръб/трицепс/крака с 6 тренировки седмично, след които да правя отново корем и кардио. Правилно и полезно ли е това или бихте препоръчали друго? Важна ли е в този случай последователността на отделните групи през седмицата? По колко упражнения за всяко от отделните 6 групи да правя?
Малко инфо:
22г./183см./80кг.
Благодаря Ви предварително за насоките
Темата беше редактирана от munich на 16.07.08 10:54.
16.07.08
12:08
Ето няколко програми от сайта
http://www.bb-team.org/workout/1387/
http://www.bb-team.org/workout/1283/
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 16.07.08 12:09.
Никакъв смисъл от тренировка 6 пъти на седмица.Не можеш да се възстановяваш.Тренирай 3 или 4 пъти, а другите дни ги остави за почивка.Ще видиш, че ще имаш много по-голям ефект така.
Имах опасения от такива възражения. И аз ги имам. Не е ли все пак по-добре всеки мускул да се тренира отделно, колкото и глупаво в случая да звучи “всеки”. Добре, а при 3-4 пъти как да бъде разпределението на мускулните групи?
Мерси
Надали ще претренираш с такъв сплит. Има обаче един много логичен въпрос - струва ли си да отидеш днес примерно и да направиш една “тренировка” за бицепс от 2-3 упражнения по 2-3 серии и да си ходиш? И след няколко дена същото и за трицепса? Би било напълно загубено време, защото това са толкова малки мускулни групи, че дори заедно да ги тренираш, пак е супер лека тренировка, камо ли по отделно. А от леки тренировки полза няма.
16.07.08
14:55
Е-е...не си хвърляй парите на вятъра,тренирай 3-4 дена,но тежко.Има и други ползи в по-дългите и тежки тренировки от простия растеж. :)
16.07.08
15:56
Безмислено е тренирането някой ден само на бицепс и друг ден смао на трицепс. По - добре ис направи отделен ден само за ръце ;) Така програмата ти става 5 - дневна. Ако все пак държиш групите да се тренират толкова самостоятелно, то такава 5 - дневна програма е добре, но ако решиш можеш да събереш и рамото в някоя от другите тренировки и да стане 4 - дневна, което според мен би бил оптималния вариант. Можеш да сложиш рамото при краката, а можеш да го разпределиш при останалите мускулни групи. Например гърдите да тренираш с предно и средно рамо, а гърба със задно.
Аз тренирам 5 пъти седмично много тежко успявам да се възтановявам перфектно и нямам грижи , но това съм аз пробвай и сам ще разбереш най-най-добре.
Мнението беше редактирано от Владимир на 16.07.08 17:05.
Благодаря Ви за отговорите. В никакъв случай не ми е фикс-идея да е 6-дневен. Дадох го просто като пример защото генерално мислех за разделяне на групите. Аз лично си мислех, че смисълът на такава програма, е всеки ден да се правят по 4-5 упражнения на група при повече серии за всяко. Разбира се, че е възможно групите да се комбинират и така: гърди/гръб/крака+рамо/ръце или гърди+трицепс/гръб+бицепс/крака/рамо. Кое от двете бихте препоръчали и изобщо самата комбинация има ли голямо значение или е важно натоварването (броя упражнения на група).
Мерси
Когато тренираш 6 дни ще се чустваш отпаднал и в почти всичките тренировки няма да можеш да натовариш мускула както трябва.Вярно е, че тук имаме неща като обем времетраене интензивност и тн, но вместо да се съобразяваш с всичко това хвани един стандартен сплит 3 или 4 дена.Тренирай тежко, храни се, почивай си и няма да съжеляваш.
18.07.08
11:00
казано от munich на 17.07.08, 06:01:
Благодаря Ви за отговорите. В никакъв случай не ми е фикс-идея да е 6-дневен. Дадох го просто като пример защото генерално мислех за разделяне на групите. Аз лично си мислех, че смисълът на такава програма, е всеки ден да се правят по 4-5 упражнения на група при повече серии за всяко. Разбира се, че е възможно групите да се комбинират и така: гърди/гръб/крака+рамо/ръце или гърди+трицепс/гръб+бицепс/крака/рамо. Кое от двете бихте препоръчали и изобщо самата комбинация има ли голямо значение или е важно натоварването (броя упражнения на група).
Мерси
Аз лично предпочитам комбинация Гърди + предно и средно рамо/ Гръб + задно/ ръце/ крака. Но това е мое предпочитание. Ти опитай и виж кое е най - добро за тебе. А и зависи на кои групи искаш да наблегнеш.