Тичане - загуба на мускулна маса??

DI

13.07.08
19:24

Здравейте,искам да ви попитам по познатия до болка въпрос,защото колкото повече търся,толкова различни мнения намирам.Искам да ви попитам как е по-добре да се тича и с каква интензивност без да се губи ММ?Чувал съм че е хубаво да се тича на спринтове,ви какво мислите?Белтъци ям колкото трябва (2.2 на тегло) и не съм мазен,основната ми цел е издръжливост и трениране на сърцето и дишането.

13.07.08
21:33

Ясно е че с бързи спринтове няма да загубиш маса напротив може да качиш.Вече за издръжливост и трениране на сърцето и дишането отивош в друга свера аеробно трениране.Ако го правиш макс 30-40 мин е оптимално но са почти противоположни двете неща.

14.07.08
08:06

Онзи ден четох точно, че маратонците за издръжливост не правят спринтове, а въртят еднотипни обиколки..

14.07.08
08:18

за спринтовете знам само, че спомагат за разкриване на слабите мускулни групи, т.е., след няколко експлозивни спринта избиват болки в изоставащите мускулни групи, но не съм пробвал никога и не мога да бъда сигурен в достоверноста на тази информация?!

Мнението беше редактирано от ognem на 14.07.08 08:36.

казано от ognem на 14.07.08, 08:18:

за спринтовете знам само, че спомагат за разкриване на слабите мускулни групи, т.е., след няколко експлозивни спринта избиват болки в изоставащите мускулни групи, но не съм пробвал никога и не мога да бъда сигурен в достоверноста на тази информация?!

Глупости :)

14.07.08
09:25

казано от Георги Гайдов на 14.07.08, 09:13:

Глупости :)

пробвал ли си?

О да. По едно време често ми се налагаше да правя точно експлозивни спринтове. Никакви такива болки няма. Това е поредното заключение до което е достигнал някой квартален фитнесджия ;)

14.07.08
10:08

казано от Георги Гайдов на 14.07.08, 09:29:

О да. По едно време често ми се налагаше да правя точно експлозивни спринтове. Никакви такива болки няма. Това е поредното заключение до което е достигнал някой квартален фитнесджия ;)

ами добре, аз също съм го пробвал и мисля ,че има резултат, които се появяват след като понатрупаш стаж в залата и започваш да усещаш работата в мускулите. Как разбрах, ами визуално знам кое ми е слабо, и в последствие наистина има болка на същите места! Не съм много убеден защото не съм се съсредоточавал толкова върху това, за да мога да кажа повече! Правил съм го един два пъти и не мисля, че съм го изпитал много много върху себе си, затова и не мога да бъда много сигурен, кварталния фитнесджия който ми го каза е моя тренировъчен партнер с когото тренрах от 2000 до 2005 - 6, не е някой много як, ама има добър изглед и вдига стабилно, сигурен съм ,че го е чел някъде, той е с 15 - 16 години стаж минимум, докато аз имам 10 по залите, незнам, не съм тук за да се заяждам!

Мнението беше редактирано от ognem на 14.07.08 10:24.

PR

14.07.08
14:26

Според мен малко може да си внушаваш.  Щом визуално можеш да прецениш кое ти е слабо, може да ти се струва, че след като си тичал те боли и т.н.  Иначе примерно на мен ако бицепсите или трицепсите са ми слаба мускулна група и по тази логика след едно прилично тичане трябва да ме болят.  Е да, ама аз не бягам с ръцете :)  Сега може някой да каже, че при тичането се засягат почти всички мускулни групи.  То е така, но не всички мускулни групи се натоварват равномерно ;)  Друго обяснение за да те боли, може да е просто неправилна техника на изпълнение на кардиото ;)

14.07.08
14:53

може и така да е но тук не става въпрос за 25 - 30 минути бягане, т.нар. Кардио/ за релеф, защото има и бягане за покачване на телесната маса/, нито за еднократен спринт, а за определен метод с поредица от спринтове. Все пак нека не забравяме, че всичко е индивидуално и всеки усеща тялото си по - различен начин, някой повече, други по - малко, има културисти които дори медитират за да постигнат по - добра връзка с между съзнанието и мускулите си, както казах по - горе, не мисля, че от собствен опит мога да кажа, че съм го изпитал, разбрал и усетил.

Мнението беше редактирано от ognem на 14.07.08 14:54.

14.07.08
17:20

Всъщност има доста логика в това и не виждам какво е чудното. Естествено човек има по - силни и по - слаби мускулни групи и естествено при комплексно спринтово натоварване най - изморени ще бъдат след това именно слабите мускулни групи.

20.07.08
16:55

Според мен няма никаква логика, доста ми е интересно как ще ми се натовари предмишницата, като слаба група и ще усещам болки там. Тичал съм редовно, всяка вечер по 20-30мин и освен болка в някои стави, кости или прасци няма.

20.07.08
17:09

Да се върнем към основния въпрос - как ще се губи мускулна маса при тичане, след като в това участват мускули?? Така изглежда, защото всъщност се черпи енергия от мускулния гликоген, разположен между мускулните влакна и чията задача е именно тази.....при случаи с по-високо омазняване, там са складирани и мазнинки в малко количество между влакната също.....не може нещо, което работи, да изостава, да се топи и да дегенериралллнапротив.

ГП

21.07.08
10:28

ами добре, аз също съм го пробвал и мисля ,че има резултат, които се появяват след като понатрупаш стаж в залата и започваш да усещаш работата в мускулите. Как разбрах, ами визуално знам кое ми е слабо, и в последствие наистина има болка на същите места! Не съм много убеден защото не съм се съсредоточавал толкова върху това, за да мога да кажа повече! Правил съм го един два пъти и не мисля, че съм го изпитал много много върху себе си, затова и не мога да бъда много сигурен, кварталния фитнесджия който ми го каза е моя тренировъчен партнер с когото тренрах от 2000 до 2005 - 6, не е някой много як, ама има добър изглед и вдига стабилно, сигурен съм ,че го е чел някъде, той е с 15 - 16 години стаж минимум, докато аз имам 10 по залите, незнам, не съм тук за да се заяждам!

последно пич пробвал ли си или не си.не знам дали се заяждаш или не ама пък със сигурност не помниш какво си писал в предишните си постове ... ?

21.07.08
12:04

казано от Ива Павлина на 20.07.08, 17:09:

Да се върнем към основния въпрос - как ще се губи мускулна маса при тичане, след като в това участват мускули?? Така изглежда, защото всъщност се черпи енергия от мускулния гликоген, разположен между мускулните влакна и чията задача е именно тази.....при случаи с по-високо омазняване, там са складирани и мазнинки в малко количество между влакната също.....не може нещо, което работи, да изостава, да се топи и да дегенериралллнапротив.

Може, може. Я виж бегачите на дълги разтояния какви културяги са. Дори Рони Колман би им завидял :).
При тичане на дълги разтояния се губи мускулна маса. Колкото по-продължително е бягането, толкова повече губиш.

21.07.08
13:48

казано от Георги Попов на 21.07.08, 10:28:

последно пич пробвал ли си или не си.не знам дали се заяждаш или не ама пък със сигурност не помниш какво си писал в предишните си постове ... ?

отговора е в редовете, прочети добре и сам си направи извода, или чакай , аз да го направя, пробвал съм един два пъти и все едно не съм пробвал! Какъв е проблема, думичката “никога”, сбърках и не си замълчах когато се заядоха с мен, сега аз съм се заяждал, така ли излиза? Казах не съм тук за да се заяждам с хората, нещо което за втори път се получава в тази тема, какъв точно е проблема?  :P

Мнението беше редактирано от ognem на 21.07.08 13:53.

PR

21.07.08
17:20

казано от mamaligabg на 21.07.08, 12:04:

казано от Ива Павлина на 20.07.08, 17:09:

Може, може. Я виж бегачите на дълги разтояния какви културяги са. Дори Рони Колман би им завидял :).
При тичане на дълги разтояния се губи мускулна маса. Колкото по-продължително е бягането, толкова повече губиш.

Те са слаби заради храненето им, не защото тичат дълго време.  Освен това те се принуждават да имат тегло, което да не им пречи за покриването на километража.  Всеки килограм отгоре ги затруднява и респективно забавя.  Ива правилно е отбелязала, че докато един мускул се намира в състояние на работа, той няма как да се “губи”. Мускулите могат да се смалят значително в следствие на атрофия - това вече трябва и сами да знаете какво е :)  Това със свалянето на ММ по време на тичане е много стар мит.  Човек може да си мисли, че това което вижда по себе си са мускули, но след като направи няколко пъти системно тичане + добро хранене и види, че размерите му са се смалили и веднага “Лелеее, тичах и свалих ММ!”  Няма такива филми.  Свалили сте мазнини, не мускули.  Това само по себе си говори, колко мускули сте имали ;)

21.07.08
18:41

Ами не знам, ама от както бягам (всяка вечер по 30мин., като преди това не съм ял 3-4 часа, така че да съм гладен) имам доста стабилни бедра, чак във фитнеса един колега ме пита за “програмата” ми за крака. Може и преди да съм имал такива бедра, ама да не са били “изчистени”, не знам :)

21.07.08
20:29

казано от project_lyte на 21.07.08, 17:20:

Това със свалянето на ММ по време на тичане е много стар мит.

Това ти го казваш. А аз в ръцети си държа книгата Енциклопедия на Културизма от доц. д-р Владимир Боянов, която казва обратното :). Всичко е обяснено доста подробно, ако някога ти попадне прочети я.

PR

21.07.08
21:09

Думите ми са насочени към темата като цяло, не само към твоя пост :)
С радост бих прочел аргументацията на доцента, колкото и дълга и подробна да е тя, а със сигурност не е повече от страничка, все пак това е енциклопедия, а енциклопедията няма за цел да предостави пълната информация за даден обект, а само най-важното.  Така че, какви са тези доводи, разбирайки че ако в действителност са верни, той е открил нова физиология на човека и спорта :)

21.07.08
21:21

тия дни като ми остане време ще препиша един откъс:)

Мнението беше редактирано от mamaligabg на 22.07.08 07:46.

22.07.08
06:00

“Отказ”???????????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ама, моля ви се! Вие съвсем забравихте българския!!! Откъс се казва, а отказ е да откажеш нещо:) Няма що!

22.07.08
07:47

Веднага се поправям. Мерси за забележката. Винаги се опитвам да пиша правилно, но явно понякога не ми се получава :).

22.07.08
07:48

Дали ще се загуби мускулна маса или не би трябвало да е най-малкия проблем на любителите на по-продължителните кросове. Вредите от тичането върху ставите в дългосрочен план (това е наистина сериозно, защото болшинството хора не са запознати с техниката на тичането, разни дребни детайли, които имат голямо значение, като например това, че е добре петите да не докосват земята и т.н., а дори и всичко да е 100% правилно пак се скапват колената), както и вредите върху сърцето при прекалявания с аеробни дейности (а се прекалява лесно, много лесно) са много по-сериозни заплахи от загубата на мускули.

Мнението беше редактирано от G33K на 22.07.08 07:49.

22.07.08
07:56

Така е.....с аеробното натоварване май взех да прекалявам - почна леко да ме боде сърчицето, както бях тръгнала с раницата за тренировка.Бяха ми станали серия поредни дни и реших да пропусна.Но днес пак съм на линия.

22.07.08
11:03

Мнението ти абсолютно си противоречи. Хем искаш да тренираш дишане, сърце и издръжливост, хем не щеш да тичаш?

Тичай на пръсти. На всеки 10 минути тичане прави 1 минута ходене. Вдишай през носа, издишай през устата.

22.07.08
12:41

казано от Кирил Жегов на 22.07.08, 11:03:

Мнението ти абсолютно си противоречи. Хем искаш да тренираш дишане, сърце и издръжливост, хем не щеш да тичаш?

Тичай на пръсти. На всеки 10 минути тичане прави 1 минута ходене. Вдишай през носа, издишай през устата.

Това към мен ли е насочено? Не искам да тичам, да. Поне не и кросово. Защото не върши достатъчно добра работа за целите ми. И не само. Не съм убеден, че ползите са достатъчно, за да компенсират вредите, защото дори да тичаш на пръсти (напълно правилно) пак товариш ставите, и от напълно излишно, да не говорим, че в дългосрочен план се оказва, че е по-добре да не си тренирал сърцето изобщо, отколкото да си го тренирал дори малко повече от необходимото. Отделно, че има много начини да си развиваш дишането и сърцето (за издръжливост да не говорим), къде-къде по-ефективни от тичането. За мен единственото тичане, при което ползите компенсират вредите, че остава и плюс, са спринтове за сила и експлозивност - 50 метра, най-вече. Досега не съм срещал човек, който залага основно на кросовете за кардио подготовка, да има по-добър conditioning от мен.

22.07.08
16:09

Всъщност беше към DisturbedMan. И съветите и за противореченето.

Аз също не съм фен на кросовете за укрепване на сърцето. Много болят стъпалата. 50 метра for the win.

22.07.08
16:14

казано от Кирил Жегов на 22.07.08, 16:09:

Всъщност беше към DisturbedMan. И съветите и за противореченето.

Аз също не съм фен на кросовете за укрепване на сърцето. Много болят стъпалата. 50 метра for the win.

Значи не съм разбрал, така съм напълно съгласен  ;-) Поздрави!

23.07.08
12:27

При тичането когато е продължително - над 40мин и когато е на гладно се губи мускулна маса защото тогава тялото използва за енергия смес от гликоген, мазнини и мускулна маса, какво ще е съотношението зависи от други фактори. Моето мнение е че най - доброто кардио е когато се редува бързо бягане - спринтове с леко бягане - кросове и се тича сутрин за около 20-30 мин. Така вследствие на сутрешното високоинтензивно бягане метаболизма остава ускорен през целия ден, друг е въпроса че тежките тренировки с тежести ускоряват метаболизма и изразходват повече калории от каквото и да било бягане. Сутрешното бягане и те кара да се чустваш чудесно през целия ден тъй като тялото отделя големи количества ендорфини които са натурален афродизиак.

23.07.08
14:07

Дали ще загубиш ММ или не зависи от много фактори - хранене, суплементи, времетраене и т.н., но според мен тичането не е чак толкова страшно. Вижте ги футболистите тичат като неормални по 8-9 км на мач и тренировки, а имат едни от най -добрите крака сред спортистите - въпрос на функционална хипертрофия!!

BA

24.07.08
19:26

казано от Кирил Жегов на 22.07.08, 11:03:

Това за пръстите не го знаех, но щом го казваш предполагам е от полза, но останалата част от поста е най-добрата и правилна стратегия за тичането.
По въпроса за загубата на ММ има наистина хиляди мнения и противоречиви аргументи, истината е в личния опит и докато сам човек не прецени и не види разликите върху себе си няма да има едно мнение по въпроса, най-малкото всеки организъм е различен и реагира по различен начин!
А ето как стоят за мен нещата:
Ако целя чистене без загуба на мускулна маса (или с минимално такова),а и по принцип си тичам по тази стратегия, то тичането ми в ден без силови упражнениа продължава максимум 45 минути. Ако кардиото ми е в един и същи ден със силова тренировка, то тогава определено е след нея, тогава процеса е започнал достатъчно рано със силовите упражнения и тогава тичането продължава максимум 25-30 мин. Не бива да се забравя и факта, че за по интензивно изгаряне на мазнините оказват следните два фактора огромно значение: работата на сърцето и продължителността на кардио-то. Споменава се за най-ефикасен пулс за изгаряне на мазнините около 130-140 (който аз самия не мога да поддържам,обикновенно ми e над 150-160, в противен случай бягането ми се явява ходене,а не това искам) и усиленото горене на мазнини започва след 30-тата минута, но тънкостта е в това,че след 40-45-тата минута започва въпросната загуба на ММ.
Относно болката, при мен тя е единствено в глезените и супер леко в стъпалата. Нямам други мускули, които да ме болят,дори при супер усилена кардио тренировка.
...и както споменах вече при всеки се отразява различно, метода “проба-грешка” е вариянта. Има един пич в залата, може би един от най-релефните, той прави доста усилена кардио тренировка след всяка силова и като го гледам не мисля,че губи от мускулната си маса,защото освен релефен изглежда доста масивен (над 90 кг е)
Ами това е от мен, опитаи различни вариянти и ще намериш твоя.
Успех!

Мнението беше редактирано от batzeto на 24.07.08 19:32.

24.07.08
20:31

казано от dobata на 23.07.08, 14:07:

Дали ще загубиш ММ или не зависи от много фактори - хранене, суплементи, времетраене и т.н., но според мен тичането не е чак толкова страшно. Вижте ги футболистите тичат като неормални по 8-9 км на мач и тренировки, а имат едни от най -добрите крака сред спортистите - въпрос на функционална хипертрофия!!

ха  .. ми  при футболистите е  друго те  .. бягат анаеробно  в  1 момент ходят в  друг  спринтират за да хванат топката :) при анаеробното не  се гори мускул

24.07.08
20:46

Батце  тва  с 30тата  минута  са митове ...  а тва  с НАИ  релефния  знаи че ако е толко релефен и с  толко дълбок релеф вероятно е на  зоб и когато си на зоб не мое да  гориш мускули .. затова кога му е кардиото не е  от значение

Мнението беше редактирано от Wrestling_pro на 24.07.08 20:49.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1