Увеличаване на масата, а после?

24.07.08
12:25

Привет на всички. Нека първо кажа, че съм 183 висок и до скоро тежах 63 кг. Преди също съм тренирал епизодично, но тази година между март и май взех насериозно тренировките и за  около 2 м. успях да кача 7 кг. като съм вземал само креатин и то не през цялото време. Тренирах така http://www.bb-team.org/workout/1290/ и то без крака. Искам да кажа на всички, които се занимават с фитнес, че наред с храненето и упражненията изключително важна е ПОЧИВКАТА (защото като чета форума оставам с впечатлението, че много хора не обръщат внимание на това). Ако си напреднал нещата са по-различни (там мускулите трябва да се лъжат повече ), считам че за начинаещи като мен и повечето, които питат във този форум първоначалният  ефект се постига с по-умерено темпо. Нямам някаква стриктна диета и имам съвсем малко мазно в областта на корема, но тъй като бях много слаб не ми личи.
След средата на май прекъснах за около месец и половина, защото имах много тежка сесия и отскоро отново съм на линия :)    Въпроси:
1.  Сега като съм 70-71 кг. , а искам да съм около 77-78 кг. да продължа ли с тренировки за маса или е по-удачно лятото да използвам тренировки за релеф, т.е. с повече повторения?
2. Макар, че искам още маса удачно ли е лятото да тренирам само на лостове и вкъщи с дъмбели или е препоръчително да продължа да посещавам залата, т.е. да се лиша от вдигане от лежанка?
3.Изобщо има ли принцип подобен на този след известно време да подменяш някой упражнения, да се сменя и програмата за ММ с такава за релеф, макар да желаеш още ММ?
Извинявам се за повечкото писане и ще се радвам да вземете мнние по въпросите. :)

Еми са летото може да плуваш повече,или лостове да не е задължително фитнес като се има в предвид че малко трудно без програма за хранене ще качиш килограми. Но все пак може и на фитнес да си ходиш по добре нещо от нищо се няква сила ще качиш и маса.

25.07.08
05:29

Не виждам проблем да сваляш/качваш през който и да е сезон, а релеф се прави с хранителен режим и кардио, а не програма с повече повторения.Ако искаш още 6-7кг започвай още сега хранителен режим и си тренирай предимно на базови упражнения.

25.07.08
08:18

И защо броя повторения не са важни RedWalker? Базовите упражнения не се ли изпълняват и те с определн брой повторения! В ПОВТОРЕНИЯТА Е РАЗКОВНИЧЕТО! Казвам го от опит!

25.07.08
08:35

В случея човек не е написал нищо за хранителен режим и кардио, а само за промяна на броя повторения към по-висок?Дали само това е достатъчно за топене на мазнини?

25.07.08
09:46

Не, затова се казва всичко е комплексно! Но броят повторения предразполага към всичко останало - дета, кардио, количество активизирани двигателни единици и т.н.! ;) Всичко е важно!

25.07.08
09:52

Определено не съм сигурен, че броят на повторенията е основополагащ, може ли да обясниш по-подробно?

25.07.08
10:06

Да и аз бих бил благодарен за малко по-подробно обяснение по този така спорен въпрос :)

25.07.08
11:55

Момчета, когато питах за упражнения за релеф имах предвид следното: по-добре ли е за самия организъм да се смени тренировъчния план- от покачване на ММ към такъв за релеф или щом искам да качвам ММ трябва да си следвам само програми за ММ? Идеята ми е дали с такава промяна няма да се стресират по-добре мускулите и след няколко месеца (ако премем че тренирам релеф) отново започна по програма за ММ ефектът няма да е по-добър от този, при който си тренирам само с програми за покачване на ММ?
А що се отнася до повторенията без да се пиша какъвто и да е разбирач навсякъде съм чел и чувал, че с повече повторения (8-и повече) и естествено с по-малки тежести  се цели релеф, защото караш мускула да работи повече и да топи мазното, докато с малко повторения и големи тежести стресираш мускула повече и го стимулираш да расте. Кажете вие какво мислите по въпроса и защо? :)

25.07.08
12:29

Няма смисъл да променяш каквото и да било защото просто нямаш нужната маса за да чистиш мазнини. Ако сега започнеш да тренираш с цел чистене за нула време ще станеш отново тапициран скелет. Качвай още маса. Броя на повторенията за мен играе много нищожна роля. По - скоро интензивността е по - важна. Лично мнение ;)

25.07.08
13:29

Е закакво да я сменяш с програма за релеф,ако изобщо има такава или може да се нерече такава,щот релефа го прави храната,а не програмата :)Сменяй си програмата,но с такава за ММ както я наричаш ти.

30.07.08
07:24

Ами моя случай е идентичен с твоя. На 21 съм 182 / 72 кила. Започнах февруари 2008 и тежах 65кг. Минах 2-те програми за начинаещи в сайта. Понеже съм начинаещ резултатите са ясни и отчетливи. Не съм прекъсвал да тренирам. Ходя си редовно на фитнес.  Сега тренирам по тази програма и съм доволен

понеделник гръб
набирания 5х5
теглене на дъмбели от лицев лег 4х10
гребане с дъмбели 4х10
вертикален скрипец 3х15 с по малка тежест за донапомпване

сряда гърди бицепс
талскане на дъмбели от положителен наклон 30градуса 4х10
права лежанка 4х10
пек дек 4х10
скотово сгъване - 4х10
концентрично сгъване за бицепс - 3х8

петък
раменна преса пред врат 3х8
раменно разтваряне в страни 3х10
придърпване на вертикален скрипец за трицепс 4х10
лег с тесен хват 4х10
последното упражнение незнам как д го опиша но то е за дългата глава на трицепса от него правя 4х8

корем правя почивните дни вкъщи

ако някои има забележки ще се радвам да сподели

04.08.08
11:41

Добре е и за крака да започнеш да правиш упражнения.А за релефа съм абсолютно съгласен с Финдо

Мнението беше редактирано от Nikolay на 04.08.08 11:44.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1