Киноа

28.05.08
05:53

Преди известно време пак попитах, получих отговор но не намерих...та въпроса ми е откъде в София мога да си купя киноа? Прекрасен заместител на ориза е и има високо съдържание на протеин. http://en.wikipedia.org/wiki/Quinoa “...its protein content is very high (12%–18%). Unlike wheat or rice (which are low in lysine), quinoa contains a balanced set of essential amino acids for humans, making it an unusually complete food. It is a good source of dietary fiber and phosphorus and is high in magnesium and iron. Quinoa is gluten free and considered easy to digest”.

Темата беше редактирана от Стоянчо на 28.05.08 05:54.

28.05.08
06:16

Звучи интересно. Ама тъкмо се научих да си готвя сам ориз, без да го прегарям, недопичам, разводнявам и тн.
Ше разтърся...

ИС

30.05.08
10:44

Стоянчо във България се продава във почти всеки диетичен магазин.
Преди 2год си я купих от диетичния магазин на ул.Н.Коперник под х-л Плиска 300гр за около 3лв
Също така я продават и в аптеката на ул. Христо Смирненски 11 (пл.Журналист).Там има и амарант (Amaranth)
За хората които не знаят-Киноа (Chenopodium quinoa) житно растение, виреещо основно в Южна Америка(Перу,Боливия,Еквадор,и др.), с много високо съдържание на белтъчини и минерали,което не съдържат глутени.Това е идеален източник на протеини – повече, отколкото която и да е друга зърнена култура.Киноата е страхотен източник на фибри и витамини от B групата и има ГИ 35 .Аз много си ги папкам и киноа и амарант са ми любимите,особено като си направя микс от брашно от амарант,киноа,леблебия,ориз,овес,царевица-общо 100гр,яйчени белтъци,вместо мляко слагам сок от соя(мисля че в бг още не се продава такова обогатено с омега 3 и 9 и сумати минерали,витамини и незаменими мастни и амино к-ни),може и малко мляко(0%),и после като станат си ги овивам с различни придукти-любима ми е с пушена сомга,риба тон,настърган кашкавал и др като ролца от раци-някои ден като имам време ще напиша рецепта и ще сметна калориите за нея.
ако някои го интересува повече инфо за киноа да влезе в

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=142
http://www.quinoa.net/
http://www.fatfree.com/foodweb/food/quinoa.html
http://chetday.com/quinoa.html
http://www.wholehealthmd.com/refshelf/foods_view/0,1523,74,00.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Amaranth
http://en.wikipedia.org/wiki/Quinoa

Мнението беше редактирано от Ивайло Стайков на 18.06.08 09:50.

30.05.08
13:32

Ами да ти кажа не във всички диетични магазини я има, поне не в тези, в които съм, питал. Ще потърся на посочените места (още повече живея до Плиска).

01.06.08
08:00

Мерси за страхотната идея–заместител на ориз.
Миналият ден хапнах за пръв път. Оказа се, че освен много полезна, тази храна е и много вкусна, има много приятен вкус на ядки.
Мога само да я препоръчам на всички.

01.06.08
08:10

Ти откъде си я купи?

01.06.08
08:11

И аз искам:)

01.06.08
08:51

Така като гледам, май от Германия..

01.06.08
08:54

Е,не

01.06.08
09:03

Само да ми свърши сесията и ще се разходя из магазини и аптеки и ще споделя ако открия.

01.06.08
09:17

Както Фласк е забелязъл от друга тема, не се намирам в БГ в момента, но съм сигурна, че в някой от диетичните магазини трябва да я има.

ИВ

01.06.08
15:52

Мисля, че съм виждал киноа и амарант в магазин за здравословна храна “Здраве за Вас” в град Варна. Даже не мисля, а съм сигурен понеже съм гледал етикета. Фирмата, която пакетира тези продукти и гръцка - BioHellas - това е фирма, пакетираща и произвеждаща единствено и само биохрани. Те естествено са по-скъпи, но поне сте сигурни, че получавате всичко, което е получавала и пра баба ви преди 100 години :)).

17.07.08
21:54

казано от honey_bee на 01.06.08, 09:17:

Както Фласк е забелязъл от друга тема, не се намирам в БГ в момента, но съм сигурна, че в някой от диетичните магазини трябва да я има.

Къде се намира тоя магазин ?

18.07.08
06:54

О, много ме заинтригувахте! Искам и аз да опитам. Поразрових се в нета и намерих че се продава “Амарант и Киноа от магазина „Слънце Луна” на ул. Парчевич 48.”. Който си купи от друго място - нека да сподели. А също така - и какво е нав кус и как се приготвя. В друг форум прочетох че Киноа има и в Хита.

18.07.08
06:58

Киноа и амарант колко въглехидрат имат.Защото разбирам,че те нямат толкова въглехидрат колкото ориза примерно.

18.07.08
07:06

Малко по- нагоре виж поста на Ивало Стайков - той е дл линкове. В тези на Уикипедия има и опиисани хранитлни стойности на лесно място.
А има и снимки - беше ми любопитно да видя как изглеждат. Ами - красиви са!

Нещо интересно - РЕДАКЦИЯ:
Амарант   

Заради високачествените му семена, испанците нарекли амаранта „златото на инките”.
Маслото извлечено от семената му намира приложение в едни от  най-добрите козметични продукти.
Амарантът произхожда от южноамериканските Анди и е бил отглеждан там още от маите и инките. Заради изключителните му свойства растението било обявено за свещено. Испанците го нарекли „златото на инките”, пренасяйки го в Европа през 16 век. В немските билкарски книги амарантът фигурира още от 16 и 17 век.
Растението принадлежи към групата  растения, наричани псевдозърнени или още  „ лисича опашка”, заради приликата им с житни растения.
Амарантът е ценен главно заради семената, отличаващи се с високо съдържание на ценни полезни вещества: високо съдържание на протеини, минерални вещества, витамини и баластни вещества, в пъти по-високо от съдържащите се в зърнените култури.
Маслото, извличано от зърната на амаранта притежава изключителни качества. То съдържа много ненаситени мастни киселини и е богато на сквален, един ненаситен въглеводород с много голям потенциал на антиоксидант. Скваленът е широко разпространен в природата и е част от естествения състав на клетъчната мембрана. Докато в зехтина съдържанието на сквален е от 0,4 до 0,8 %, в амарантовото масло той достига до 5 – 8 %. Скваленът е една от най – важните съставки на мастния компонент на защитния филм на кожата и допринася за това тя да изглежда здрава и естествена.
Така че е явна стойността му като съставка на козметичните продукти.

Мнението беше редактирано от kozunak на 18.07.08 07:15.

VE

23.07.08
16:12

И аз ще го пробвам, ако го намеря :)

25.07.08
14:13

Току що си купих киноа и амарант от магазина за здравословни храни на ул. Шишман в София. И двете са по 500 гр, и двете струват 6.10 лв. Нямам търпение да ги сготвя и опитам. Амарантът е по-дребничък и ситен. Близнах си сурови - доста приятни ми се виждат, да не кажа чак вкусни! Като ги сготвя ще докладвам как са и какво съм измайсторила с тях. Пише че трява да се варят на бавен огън за 10 мин. Ако някои вече си ги приготвя - нека сподели.

25.07.08
18:10

Къде ориентировъчно се намира този магазин?

26.07.08
05:58

Отсечката на Шишман, между преките на ул. Гурко и ул. Иван Вазов. За ориентир - на Вазов и Шишман е голямата аптека  Рамедиум - заставаш с гръгб към нея и малко по диагонал в ляво ще видиш магазина! Вчера направих кафяна чаша киноа, свяриях я за около 12 мин, после я залях със студена вода и я прецедих - определено се оказа трудно, едва не я изсипах в мивката. Просто е дребничка а нямам подходящ гевгир. Но се справих с малки разливания. След това - нарязах едно авокадо на полукръгчета, омесих ги с киноата, прибавих малко сол, малко кориандър на зърна предварително счукани в хаванче, малко смлян кориандър и две супени лъжици зехтин. Стана супер салата и всички в къщи адски я харесаха. Киноата е със страхотен нежен вкус! Между другото - засища много и не успяхме да я доизядем. В близките дни ще пробвам амаранта! Успех с готвенето!

26.07.08
12:29

На Патриарха и Витошка има един магазин за диетични продукти където почти със сигурност има киноа (преди съм виждал, но не съм проверявал наскоро), намира се на около 50м от кръстовището по посока към Попа горе долу при него има една будка за пици където постоянно се тълпят хора.

27.07.08
18:21

Днес направих нещо ала пилаф с амаранта. Като текстура ми напомня гриса, много е вкусно. Та да ви разкаж какви ги забърках днес. Първо - сварих в тенджерата под налягане едно пиле, заедно с резени целина и глава лук, плюс подправки - 2 стръка свеж розмарин, малко сол, бахар, черен пипер и малко масло. Докато пилето се вареше метнах чаена чаща амарант в тензджера с вода. Сварих го. Когато всичко бе готово, извадих пилето, половината от него го обезкостих, леко запекох в тефлонов тиган с лъжица зехтин, прибавих сварения и прецеден през гивгир амарант, половин китка магданоз на ситно наряан, сварената целина и лук от тенджерата под налягане, малко кардамон и черен пипер. И готов. Гокато насипах в чиниите украсих с авокадо. Наистина стана и вкусно, и красиво.

VE

27.07.08
19:27

Мисля, че можеш да го направиш и по по-сложен начин :)

28.07.08
11:58

Ако това ти се вижда сложно, не знам наистина сложните рецепти как би ги нарекъл...

28.07.08
17:55

И аз се уча за готвач сега, Козунак.:) Обаче ако се храниш по 5 пъти на ден като повечето посетители на форума би трябвало да знаеш, че едно от най-важните неща е храненето да се приготвя максимално бързо и лесно. Така, че рецептата ти, която сигурно е доста вкусна, тук едва ли някой ще оцени.:)
Магазина на НДК го знам. Заинтригувахте ме с това киноа, ще отида да си взема. И без това имам нужда да разнообразя овесените ядки.

VE

28.07.08
20:23

по-скоро за разнообразие на ориза ще го ползвам аз :)
Андроника, споко де.. просто се пошегувах :)

29.07.08
06:53

Венци, не съм се притеснила - оценявам чувството ти за хумор, извинявай ако ти е прозвучало като остра реплика - не съм искала да е така.. Към  butthead -  ами вечер и събота  и неделя, като имаш и гладен мъж в къщи може и да положиш малко повече усилия и време за да посготвиш както си му е реда.  Все пак и семейството е важно. Аз не съм написала рецептата за да дава някой гастрономическа оценка - просто казвам какво съм направила и как,пък ако желае може и някой да опита. На мен ми е ясно, че са малко мъжете които готвят, и които се стараят да готвят табиетлийски и здравословно. Иначе го адмирирам.  Но определено стана доста по-бързо яденето отколокото си представяте, още повече в калъбълъка на останалата домакинска работа.

21.08.08
12:52

А дали тези две култури са налични в тази борса и може ли да се провери (телефон? ) ,понеже на Шишман като гледам излиза 12лв/кг ? След малко ще ида да се уверя (работя на 50м от тях) :)

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/32674/

29.10.08
07:53

Аз си купувам Киноа от един диетичен и диабетичен магазин в моята работа, тоест на Позитано 10. Магазинът е веднага на партера до входа. Там, мисля 500 г беше опаковката, е 6.80. Малко скъпичко идва, но не знам по другите места как е. В Кауфланд не съм виждала например, както и по другите големи вериги. С киноа съм си измислила една много хубава рецепта: сварявам една и ли малко повече кафяна чашка във вода (съотношение както за ориз, тоест 3:1 напр., но може и повече - тогава ще се наложи цедене). Отцеждането, ако се наложи, си е майсторлък с тези дребосъци - трябва много ситен гевгир. След това задушавам с малко зехтин и добавям колкото ми душа иска настъргани моркови и накъсан на розички карфиол или броколи (с последното става по-хубаво). Всичко се задушава под капак за 10-15 мин., ако се наложи, се добавя водичка малко, подправките на вкус - с лютивичко малко става екстра. Това е. Около мен хората също го харесаха, въпреки че не са привърженици на здравословното хранене....те се мръщеха и на суровото кашу, а после му виждаха сметката за десерт след надениците:)

09.11.08
15:24

Можете ли да ми обясните къде точно се намира този диетичен магазин до хотел Плиска?
Или някакви други подобни магазини в близост до Студентски град..?

И за да не правя офтопик нека кажа, че киноата е наистина страхотна, за съжаление навсякъде в България е доста скъпа и слабо популярна. А в САЩ например е по-евтина от ориза и е на цената на пшеницата.

03.01.09
17:27

казано от Firestorm на 09.11.08, 15:24:

Можете ли да ми обясните къде точно се намира този диетичен магазин до хотел Плиска?
Или някакви други подобни магазини в близост до Студентски град..?

И за да не правя офтопик нека кажа, че киноата е наистина страхотна, за съжаление навсякъде в България е доста скъпа и слабо популярна. А в САЩ например е по-евтина от ориза и е на цената на пшеницата.

http://ecovege.org/spravochnik
В този справочник има адреси с карти на диетични магазини, в които има храна за вегетарианци и за диабетици също.

30.12.09
18:20

Аз лично съм виждал в фатастико в младост 4 ,но не беше евтина до колкото с испомням.

Доста стара тема съживявам, но по-добре така отколкото нова.

Та, на въпроса - някой знае ли в София откъде може да се вземе и на каква цена?

22.01.14
11:02

Търси по големите вериги магазини, които имат щандове за диетични храни. Щом тук я има и в квартален магазин, няма начин да не се намира и в София.

22.01.14
12:15

Има я навсякъде. Цената обаче много варира от 20 до 40 лв кг. Зависи и каква ще си купиш. Има бяла, червена и черна. Разликата немога да ти я кажа точно. Черната май остава по-твърда и се използва предимно за салати.

21.10.15
20:47

Здравейте, не намерих по-подходяща тема, искам да ви попитим 12 лв за киноа и чиа и 6 лв за амарант кг, добра цена ли е или е скъпо?  И къде в София мога да ги намера по-евтино.

Мнението беше редактирано от Dell Hill на 21.10.15 20:47.

25.10.15
14:39

Аз и чиа и киноа си купувам от Женския пазар, честно казано съм много доволна. Киноата е 12лв/кг, а чиата - 15лв/кг. По-евтини от тези не съм намирала.

Мнението беше редактирано от Sanya на 25.10.15 14:39.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1