30.07.08
22:40
Значи,в момента имам доста свободно време,направо цял ден.Това време го прекарвам в спане,може би по 12 часа на ден и се възстановявам доста добре+това вземам и протеин.Тренирам 4 дни в седмицата по програма за покачване на ММ,въпроса ми е:Мога ли да добавя примерно по още 1 упражнение за мускулна група?Дали ще е правилно,ако искам да кача ММ?
31.07.08
08:41
Можеш да сложиш още едно в тренировката си за крака и едно в тренировката за гръб.За другите мускулни групи,няма как да се изкажа без да съм видял тренировъчния ти режим.
31.07.08
08:56
Зависи от сегашната ти програма. Може да опиташ поне за големите МГ с по още едно. Като по тренираш ще разбереш дали ти е добре или претренираш. Пробвай!
31.07.08
10:14
Аха,ще пробвам още днес за гръб да добавя още 1 упражнение
31.07.08
10:30
Е поне да беше казал сега колко са >:(
31.07.08
10:39
набирания - 4 серии по 10 повторения
гребане с щанга - 4 серии по 6-8 повторения
мъртва тяга - 4 серии по 8-10 повторения
трапецовидно повдигане на рамене с щанга - 4 серии по 8 повторения
пулоувър - 3 серии по 8-10 повторения
разтваряне с дъмбели за задно рамо - 4 серии по 8 повторения
Това ми е тренировката в деня,който тренирам гръб.Фактически 3 упражнения за гръб.
31.07.08
10:45
казано от Траян Атанасов на 31.07.08, 10:39:
набирания - 4 серии по 10 повторения
гребане с щанга - 4 серии по 6-8 повторения
мъртва тяга - 4 серии по 8-10 повторения
трапецовидно повдигане на рамене с щанга - 4 серии по 8 повторения
пулоувър - 3 серии по 8-10 повторения
разтваряне с дъмбели за задно рамо - 4 серии по 8 повторения
Това ми е тренировката в деня,който тренирам гръб.Фактически 3 упражнения за гръб.
Да, може да добавиш още нещо. Аз бих правил иначе по 8 повторения на упражненията за гръб. А полоувърът с каква цел е в програмата? Не намирам никаква връзка :)
31.07.08
10:49
То трябваше да пише,”повдигане на ръцете встрани”,но незнам защо съм написал така.Между другото и в пуловър-а вземат участие гръбните мускули
Мнението беше редактирано от Траян Атанасов на 31.07.08 10:50.
31.07.08
11:15
Те и бедрата вземат участие, но не е там въпросът. Важното е коя е главната действаща мускулна група.
31.07.08
11:46
Ясно ми е това
Пулоувърът натоварва предимно гърба- то е единственото упражнение, което изолира гърба.А колкото до програмата, според мен не ти трябват повече упражнения, даже са много
03.08.08
21:30
казано от Ради Хаджирадев на 31.07.08, 11:15:
Те и бедрата вземат участие, но не е там въпросът. Важното е коя е главната действаща мускулна група.
Ради, Влез тука http://www.bb-team.org/fitness/exercises/ и виж къде е сложен пуловъра
03.08.08
23:23
казано от Траян Атанасов на 03.08.08, 21:30:
Ради, Влез тука http://www.bb-team.org/fitness/exercises/ и виж къде е сложен пуловъра
Траяне мисля, че достатъчно добре знам къде “влиза”.
Вадиш ми думите от контекста. Както гърба, така и краката и са по-скоро стабилизатори от колкото активни задвижващи. Това е комплексно упражнение. Отделно не смятам, че точно гърбът е основният в това движение.
А според теб придърпване на скрипец към тялото с изправени ръце не е ли упражнение, което натоварва предимно гърба?Защото пулоувърът е същото упражнение, но под друг ъгъл.
04.08.08
09:45
Гърди, гръб, корем - в тази последователност бих ги наредил. Поне по начина, по които аз съм го изпълнявал, това чувствам като натоварване. В интернет виждам следното описание:
Target
* Latissimus Dorsi
Synergists
* Pectoralis Major, Sternal
* Triceps, Long Head
* Teres Major
* Deltoid, Posterior
* Rhomboids
* Levator Scapulae
* Pectoralis Minor
Stabilizers
* Triceps Brachii
* Deltoid, Anterior
* Pectoralis Major, Clavicular
* Wrist Flexors
Комплексно упражнение е. Нормално е да има разминавания, но това, което съм писъл е от опит.
Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 04.08.08 09:47.
Прав си, комплексно е но самото упражнение, изпълнявано с дъмбел не е достатъчно ефективно, понеже натоварване има само до момента, в който дъмбела застане вертикално.За да натоватри качествено гърба, движението трябва да се изпълни от край до край, което е възможно само на пулоувър машина.Там има натоварване от напълно разтегнати над главата ръце, до свалени до страните на торса, но мисля че се увличам вече и излизам от темата :)
04.08.08
10:10
казано от Ради Хаджирадев на 03.08.08, 23:23:
казано от Траян Атанасов на 03.08.08, 21:30:
Траяне мисля, че достатъчно добре знам къде “влиза”.
Вадиш ми думите от контекста. Както гърба, така и краката и са по-скоро стабилизатори от колкото активни задвижващи. Това е комплексно упражнение. Отделно не смятам, че точно гърбът е основният в това движение.
Просто не успях да си формулирам поста по друг начин затова така го написах.