08.01.05
16:47
Както всички знаем, лег пресата е уред, при който в повечето случай се използват повечко килограми. Последната ми тренировка беше за крака, та спокойно си правих лег пресата с 160 кг. Веднага след като свърших обаче, дойдоха няколко от останалите трениращи да споделят с мен, че “ще си прецакам ставите” с такива килограми. (на 16 години съм). Честно казано не го приех много насериозно, но все пак, да ви питам вас има ли нещо вярно в това твърдение? В случая не говорим за някоя контузия причинена от липсва на загрявка например, а просто трениране с тежести и с времето да стане нещо със ставите? :?
08.01.05
18:51
Естествено,че има опастност.Големите тежести. . .водят до изтъркване на ставните хрущяли и намаляване на смазвачната течност. :shock: Стига бе,тва всеки го знае.Ще кажа само,че мускули се правят и без максимални тежести или натоварване.Пази се!За човешкото тяло резервни части няма.Много са ми смешни хората,които се пънат с големите тежести(а именно те водят до травми).Искат да покажат колко сила имат(особено,ако са отишли с някой приятел).На всичкото отгоре,по този начин не изпълняват упражнението и чисто(което не по-малко води до напълно нежелани травми).В твоя случай явно е така:изпълняваш упражнението правилно(то и ако него не изпълняваш правилно,не знам кое :P ) и болки за сега нямаш...,но знаеш ли,че по-лошите травми са в следствие на продължителни тежки тренировки.Хрущяла се износва,мускула не почива,не се храни(не казвам в твоя случай,а в повечето),смазочната течност намалява и след време...ето ти травма! :twisted: Кво да ти кажа...Днес ми е 3тата тренировка,след 3 месечна ПЪЛНА почивка,след БРУТАЛНА травма на лявата ръка(предполагам по същите причини,които изредих по-горе).Сега вече наистина загрявам.Хората с големите тежести и не чистото изпълнение на упражненията(макар,че “им влизало добре”) са СМЕШНИ.Извод...сам си извади.И умната! :roll:
08.01.05
20:46
[quote author=“Black_master”]Хората с големите тежести и не чистото изпълнение на упражненията(макар,че “им влизало добре”) са СМЕШНИ.
Макар, че има опасност да ме обвините в дребнавост, има опасност да ти противореча малко.
Завси какво значи “чисто” и “нечисто” изпълнение...
Според мен при лег преата чисто се води сгъване до 90 градуса... С което се губи половината ефект върху мускулите и се тренира изолирано основно квадрицепса. И какво?
Струва ми се, че при участието само на този мускул опасността от травма на ставата на коляното е по - голяма. Пък и така изпълнено, упражнението е с повече килограми...
Така че добре трябва да се премисля - особено при тези упражнения - дали и защо трябва да се прави.
Пък и в последно време стана ясно, че даже за хипертрофия чийтингът понякога дава резултати...
Лично аз правя лег преса с повече и винаги до долу. Макар, че зависи преди всичк от уреда и наклона му. И досега съм нямал проблеми със ставата.
Моят отговор е : защо правиш това упражнение? Клекът ще им доста по добър резултат при сходни странични ефекти ... Лег пресата като че има по - скоро силов ефект... А лег + клек си е тежичка тренировка за твоята възрасст.
За травмите не са виновни големите тежести. И би ли ми дефинирал големи тежести? Над колко килограма, или над колко процента от максимума или нещо друго? Защото тежко за едни е загрявка за други. И между другото, 160 кг на лег пресата не е голяма тежест, стига да вдигаш правилно.
spookyy, тези 160 кг с платформата ли ги смяташ, или без нея? По принцип няма от какво да се притесняваш, това не е голяма тежест, по които и да е стандарти. Като стане 300 - 400, тогава може да се замислиш ;)
160 кг. без платформата... А иначе това няма значение. Епитетът “тежки” го използваха, тези които ми дадоха този съвет във фитнеса, не съм го измислил аз. Честно казано не знам какви са постиженията на лег пресата за да мога лично аз да кажа тежко или не. Иначе благодаря за отговорите, но сега все още нямам собствено мнение. Едни казват, че създава проблеми, други - не... :lol: Май в бодибилдингът няма едно мнение. :D
[quote author=“D3BEP”][quote author=“Black_master”]Хората с големите тежести и не чистото изпълнение на упражненията(макар,че “им влизало добре”) са СМЕШНИ.
Макар, че има опасност да ме обвините в дребнавост, има опасност да ти противореча малко.
Завси какво значи “чисто” и “нечисто” изпълнение...
Според мен при лег преата чисто се води сгъване до 90 градуса... С което се губи половината ефект върху мускулите и се тренира изолирано основно квадрицепса. И какво?
Струва ми се, че при участието само на този мускул опасността от травма на ставата на коляното е по - голяма. Пък и така изпълнено, упражнението е с повече килограми...
Така че добре трябва да се премисля - особено при тези упражнения - дали и защо трябва да се прави.
Пък и в последно време стана ясно, че даже за хипертрофия чийтингът понякога дава резултати...
Лично аз правя лег преса с повече и винаги до долу. Макар, че зависи преди всичк от уреда и наклона му. И досега съм нямал проблеми със ставата.
Моят отговор е : защо правиш това упражнение? Клекът ще им доста по добър резултат при сходни странични ефекти ... Лег пресата като че има по - скоро силов ефект... А лег + клек си е тежичка тренировка за твоята възрасст.
А клекът не е ли също толкова опасен/вреден колкото лег пресата?
09.01.05
22:38
Ами да. Така смятам и аз.
Разликата е, че поне според мен е в пъти по - ефективен :)
09.01.05
23:09
така..
1во-смятам че клекът е много по опасен от лег пресата
2ро-четох,че рискът от контузии е еднакъв за всички възрасти-независимо дали си на 16 или на 35,НО ТОИ ВИНАГИ СЪЩЕСТВУВА,така че е особено важна загрявката,смятам,че наи важно е как си достигнал до определените килограми,т.е. ако си ги достигнал постепенно,тогава сухожилията,мускулите и ставите са се адаптирали към килограмите,а ако не си тренирал и изведнъж сложиш големи килограми ще се контузиш почти задължително.Все пак е наи важна техниката...опасно е,ако използваш накитници,наколенници и колан при всяка тренировка,упражнение и серия,тъи като силата расте и по едно време,колената(да речем),които са те боляли на 30 килограма са все същите,а вече си достигнал 100,така че си прави сметка сам.също да спомена,че ставите се износват не по малко от плуването и тичането,туи като там,макар че нямаме килограми,имаме много по продължително натоварване.много мога да говоря,ама сигурно ще се отклоня от темата,така че ще чакам чуждо мнение по въпроса
Предлагам ти предварително изтощение с този метод ще тренираш ефективно с много по малки тежести
Мен не ме е страх толкова от контузиите, колкото това износване на ставите ме плаши? Дали няма скоро да ми “запукат” колената? Това мен лично ме плаши, контузиите си ги има при всяко упражнение, ако не го правиш правилно. :wink:
10.01.05
20:58
djgorgio-ASTOR уцели десетката :wink: ,за да се избегнат “големите”тежести в някои упражнения,може да се приложи точно това-предварителнато изтощаване на мускула,проблема тук е ,че става въпрос за суперсерий ,а те не са добри за начинаещи :D
По точно се приближава до удължените серии (метода) правиш изцеждащо упражнение и след 30 сек основното това е добре да се прави например когато ти е слаб трицепса и не можеш да натовариш гърдите ефективно защото трицепса стига до отказ преди гърдите (става въпрос за вдигане от лег но може и при други подобни да се използва)
15.01.05
11:12
Нека да позная ... Разгъваш напълно в горно положение нали ?
[quote author=“ShitHappen”]Нека да позная ... Разгъваш напълно в горно положение нали ?
Тука не се разбира много ,пич уточни ако обичаш
15.01.05
16:20
добре ще обясня малко по подробно , преди и аз се правих на силен ( не искам да обидя никой , просто сега тренирам по различен начин ) ,но не е това въпроса тук . Първо мисля ,че си в процес на растеж и има още да растеж много (тоест млад си както и аз де :D ) , при прекалено големи тежести дори и мускулите да държат , ставите се предават . Един много ефективен начин който ми помогна тогава когато и аз правих с такива килограми : когато избутваш тежеста (горно положение ) просто недей да
изпъваш краката до край (тоест не го прави в пълен обем ) ,защото
1во така почиваш
2ро така се натоварват изключително и само ставите
При мен се получиха болки не само в краката от големи килограми ,ами и в лактите , рамената ... сега тренирам горе долу с 1/2 от килограмите които правех преди , но съм много много по-доволен , болките спряха и има само мускулни трески :D
Просто за годините ми (16 на брой ) килограмите бяха прекалено големи за да има правилно изпълнение , пък и с тях правех недостатъчно повторения .
Дано някак си съм ти помогнал .
[quote author=“ShitHappen”]добре ще обясня малко по подробно , преди и аз се правих на силен ( не искам да обидя никой , просто сега тренирам по различен начин ) ,но не е това въпроса тук . Първо мисля ,че си в процес на растеж и има още да растеж много (тоест млад си както и аз де :D ) , при прекалено големи тежести дори и мускулите да държат , ставите се предават . Един много ефективен начин който ми помогна тогава когато и аз правих с такива килограми : когато избутваш тежеста (горно положение ) просто недей да
изпъваш краката до край (тоест не го прави в пълен обем ) ,защото
1во така почиваш
2ро така се натоварват изключително и само ставите
При мен се получиха болки не само в краката от големи килограми ,ами и в лактите , рамената ... сега тренирам горе долу с 1/2 от килограмите които правех преди , но съм много много по-доволен , болките спряха и има само мускулни трески :D
Просто за годините ми (16 на брой ) килограмите бяха прекалено големи за да има правилно изпълнение , пък и с тях правех недостатъчно повторения .
Дано някак си съм ти помогнал .
Проблемът е, че аз също не изпъвам до край в горно положение... :?
В крайна сметка общо взето ми стана ясно, че упражнението е вредно от гледна точка на контузии, а натискът върху ставите не е толкова голям, ако упражнението се изпълнява по някои схеми... Ако продължавам да качвам килограмите, ще почна да ползвам методът, предложен от djgorgio-ASTOR.
spookyy имай на предвид че метода е доста стресиращ за мускулите което ще рече че не може дълго време да се използва.Предлагам ти да правиш пак предварително изтощение на да оставяш повече от 30 сек почивка за да не се стряскат толкова
Успех
16.01.05
10:39
Еми аз лично за да избягвам големи тежести ,пък и да загрявам , натоваря малко краката правя 15тина минути велоаргометър , след това се разтягам хубаво и започвам . Общо взето като се замисля загрявката за краката ми е най-дълга , но за сметка на това найстина загрявам краката преди да започна дадено упражнение .
когато ти е слаб трицепса и не можеш да натовариш гърдите ефективно защото трицепса стига до отказ преди гърдите (става въпрос за вдигане от лег но може и при други подобни да се използва)
Когато ти е слаб и не искаш да засягаш трицепса няма ли да е по-добре просто да не разгъваш ? :) За трибойци може и да е задължително да разгъват ,но не мисля че и за занимаващи се с боди билдинг , защото когато тренираш гърди ти искаш да тренираш само тях , да има максимална интензивност . Колкото до метода който ти препоръча аз правя флайс и след това дъмбели/щанга точно така както го описа .
Ай, ай какво става тука. Почвам да пиша, ако се отплесна много звънете по телефона :D ...... всъщност ще пиша на порцийки 8)
За опасността:
Упражнения като клека са много опасни, особено изпълнени с голяма тежест. Да, обаче аз съм на следното мнение ( и ако трябва ще го подкрепя с мисли на професионалисти, любители, културисти, треньори, натурални, химици и каквито се сетите - стотици цитати :D ).
Културистът трябва да се стреми непрекъснато (образно) да увеличава работната тежест (по-подробно по-надолу). Ако това става по следния начин: бавно и стриктно изпълнение на повторенията, перфектна техника, провеждане на тенировката след възстановяване от предишната, увеличаване на тежестта по малко, не смятам, че би било по-опасно от тренировка с малки (за съответния индивид) тежести. Тялото се адаптира. При ставните връзки, сухожилията, костната система, адаптацията става далеч по-бавно отколкото при мускулите, но е налице. По-опасно е да тренираш тежко, отколкото по-леко, да, и освен това е по-опасно да пресичаш там, където няма пешеходна пътека. Мисълта ми е, че ако към заниманията се подхожда с мисъл и не се влияем от “крясъците” на своето его, можем и трябва да прогресираме в използваните тежести. Бавно, постепенно. За износването на ставите - лично аз смятам, че то (износването) е налице при всяко едно движение. Дали за клек със 200кг се “харчи” два пъти повече смазочен материал, отколкото за клек със 100кг, едва ли. Освен това, тренирайки с по-малки тежести, ще ни е нужно повече движение, за да натоварим мускула, много повече......и много повече смазочен материал...better think ‘bout that :wink:
За тежестите:
Използването на по-големи тежести, ще ни даде по-големи мускули. Прочетете някъде за хипертрофията и ще се убедите в това. Вдигайки по-тежко, караме мускула да работи повече, да е подготвен за повече и той реагира, като става.....повече. Тренирайте тежко, но разумно. За релеф, оформяне или други цели - по-тежко = по-бързо постигане на целите (стресът като цяло за мускула е повече, хаби се повече енергия и тн.)
Едно уточнение:
Абсолютно съм съгласен, че мускули могат да се направят и посредством по-малки тежести, като не се напрягаме на макс НО изоплзвайки голяма тежест, ще ги направим по-лесно, по-бързо и по-добре, в смисъл, че е по-добре силата на мускулите ни да съответства на тяхната маса и вида им въобще (поне аз така си мисля). Разбира се, аз не говоря за постоянно няпрягане до болка, а просто за една тренировъчна философия.
Защо пиша това:
Искам да подчертая, че нямам нищо против хората, с мнения, различни от моето. Нека никой не приема написаното твърде лично. Аз държа на свободата си и уважавам тази на другите.
Имам желание, с присъствието си в този форум да помогна на хората, които тепърва прохождат в нашия прекрасен спорт. Да не се лутат, да не бъдат лъгани, объркани. Да се развиват. Доколкото мога. От нашия сайт и форум, желаещите могат да научат наистина много. Но когато един начинаещ прочете във форума, че не трябва да тренира с големи тежести, защото е вредно за здравето (то по принцип бодибилдинга е вреден като цяло, ще го чуете от много, и то интелигентни хора) и реши да повярва на това, бъдете сигурни, че няма да се занимава дълго с този спорт.
Ако съм обидил някого (неволно), се извинявам. Благодаря за вниманието.
Поздрави и успех на всички! :D
17.01.05
20:24
Martin ,ако си отправил дадена част от мнението ти към мен искам да уточня нещо :
Никога , ама никога не съм казвал да не се тренира с големи тежести . Искал съм да кажа ,че повечето хора тренират с тежести далеч над тяхните реални възможности за да се изфукат примерно във фитнеса . Ако направиш 10 клека с почивка между всяко повторение от порядъка на 15 сек ( и такива образи има ! ) с 80 кг и направиш 10 клека с 50 кг като в никой момент от повторенията не почиваш , кое ще е по-ефективно за мускулите ти ? Тренирам в Muscle Art (Пловдив ) , в тази зала откровенно мога да заявя ,че над 75% тренират с тежести с които не могат да боравят . Аз лично тренирам винаги с максимални тежести с които мога да издържа последната серия и на нея да ми е трудно да направя последните 2-3 повторения ( като и при нея повторенията са по-малко ( по метода на пирамидата ) . Гледам почти всеки ден , хора който правят само загрявачната серия правилно (бицепс с прав лост , прав ) и след това почва едно клатене (вдигане на кръста от лежанката когато се прави лежанка ) .
Затова трябва да се тренира с големи тежести ,но така че с тях да правиш упражненията правилно , да се правят повторенията малко по-бавно и на някои упражнения е добре да се задържа 2-3 секунди точно в момента на контракцията (което с прекалено големи тежести не би станало ) . Аз лично ,ако не тренирам с големи ( поне за мен ) тежести не мога да кажа ,че съм направил една тренировка . Мисля ,че грешката на много хора е от това ,че гледат филмчета как тренира някой Олимп и си мислят ,че всяка тренировка му е с тези тежести . Арнолд за пример е можел да прави бицепсово сгъване с 50кг , но в тренировките е стигал максимум ( рядко ) до 25 кг . Защото не е работата като видиш някой в залата да прави с 50 кг бицепс и да си помислиш ,че и ти трябва да започнеш още от утре с 50 кг и ще станеш като него ( хубаво е и първо да се замислиш дали изпълнява както трябва и да му погледнеш бицепса в случая ) .
Със здраве .
Едит : Много ми хареса статията за повторенията , дано найстина се замислят много хора ,особено за негативната част на повторението , още един път БРАВО !
Здрасти! И така....
Аз се досетих какво се има предвид, но от написаното (не само от теб) дотук излиза, че е вредно да се тренира с големи тежести по принцип. Не бих искал някой начинаещ да повярва на подобна щуротия. :D
За тренировка с утежнение, далеч над възможностите.... да, и аз съм описал нещо такова. Разбира се, огромната (за индивида ) тежест, трябва да се повдига контролирано, без махове, да е овлядяна.
За клека ще си позволя да кажа, че има такъв (не един) метод на тренировка.
Вземи ако искаш дихателната комбинация клек-пуловър, при която се стремиш да клекнеш 15-20 пъти с максимална за теб тежест и накрая на серията се налага да почиваш малко между повторенията.
Методът дишане-клякане или дихателен клек, при който се почива и диша интензивно между повторенията под огромната тежестм има супер ефект.
Не зная как мислиш ти, обаче аз смятам, че 10 клека на 80кг с почивка и интензивно дишане между повторенията биха били далеч по-ефективни от 10 стандартни клека. Върху мускулите на краката конкретно, може би варианта 10/50кг би имал по-добър ефект, но аз не считам клека само за упражнение за крака. Клякането повлиява всички (почти) мускули. Загуба би било да изоплзваме клека като упражнение за крака (има и по-приятни упражнения за тази група) :wink: Да не говорим, че стимулира секрецията на тестостерон както никое друго упражнение. Въпреки, че много съм чел по въпроса, в момента говоря единствено от опит. Последният ми цикъл беше с подобни клякания (обаче 20ски) и трябва да ти кажа, че масоизграждащия ефект на дихателния клек е страхотен. За сравнение ще кажа, че подходих към цикъла консервативно, в смисъл, че започнах с леки (за мен) тежести. В началото, по-леките кг не предизвикаха желания ефект или поне в много по-малка степен.
За безмисления чийтинг още от първите повторения....ясно е, ефектът би бил травма.
Общо взето, като цяло мненията се припокриват, бях убеден в това и преди поста ти. Но целта на по-горния ми пост съм я написал, той не е насочен към теб или някой друг със сериозна практика :wink:
ПС - За статията относно повторението, трябва да благодарим на Емо и Дзвера. Браво момчета, добра работа.
Поздрави! :)
18.01.05
10:28
И аз правя клек + пуловър , найстина ефекта който се постига не мога да сравня с нищо друго , става дума и за моментния (по време на упражнението) ефект и след това . Примерът който дадох ... за съжаление човекът който почиваше по 15 сек ( а може и малко повече ) между повторенията , далеч не дишаше .. по скоро говореше с този който му “пазеше” . Когато правя клековете , на най-тежката серия някъде на 14-5 бройка си поемам въздух и продължавам до 20ка , стремя се в момента да преодолея този момент , като го направя ще търся по-голяма тежест , през всичките останали повторения дишам дълбоко и издишам ,но определено не правя почивка , после на пуловъра бавничко с абсолютна контрулируема от мен тежест ( тъй като освен да дишам едва ли мога да правя много други неща :D ) Мисля ,че и двамата сме на едно и също мнение по “въпроса” радвам се ,че в този форум има хора като теб !
:D Да си говориш с някой, докато правиш тежък клек - е това вече е самоубийство. Ама всякакви ги има (всички сме ги виждали или сме били такива някога).
Ще си позволя да ти дам малко съвети: не се стреми да направиш серията на “един дъх” преди да повишиш тежестта. Дишай между повторенията, има супер ефект. Разбира се, трябва да му хванеш ритъма иначе.... Аз примерно, между първите 10 правя по едно дълбоко вдишване и издишване, на следващите 5 оп 2-3, а на последните 5 правя по няколко 5-7. Пуловъра го правя с гиричка 6кг и наблягам на дишането. Уникална комбинация.
И още едно трикче. Примерно си направил тежка 20ска на 75кг. На следващата тренировка повишаваш тежестта с 2,5кг и правиш 2х10 с пуловъри и голяма почивка между сериите. (незная за теб, но аз правя по една серия 20ска, позволява да се напрегнеш на макс) За следващата тренировка, 20ската на новата тежест ще ти в кърпа вързана. :wink: Е, влага се и инстинкт, и се действа по самочувствие, но ти с го знаеш това.
Поздрави и успех! :)