21.06.08
19:07
мога ли да ви попитам с какжи упрайнения мога да напражя голям гръб понейе мисля 4е не ми е мн голям гръдния ко6 ми е 103-4 при тегло 77-8 килца на руст 180 но тренирам от скоро 4-5 месеца :) а съ6то така набирането вайно ли е много ? понейе не го правя пражя на скрипец пред врад с дъмпел 4ук4ета другото упрайнение пак на скрипеца при него издурпвам с дръйка не го знам името и последното е с лост пак не го знам името но го правя такака мисля 4е то съ6то е известно упрайнение така зна4и с кракта на нивото на раменете лоста го зимам от земята и вдигам нагоре надоло с изправен кръст надявам се да сте ме разбрали :) благодаря ви много предварително
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 22.06.08 06:02.
21.06.08
20:06
Ако искаш голям гръб не се интересуваш маниакалн от детайли - НАБИРАНЕ. Няма алтернатива. Снимката е смотана но която виждаш тук е точно това - ако ти харесва, набирай се.
Мнението беше редактирано от Георги Николаев на 21.06.08 20:07.
aham a moga li da mina i bez tqga za da ne si precakam krusta vupreki 4e imam kolan4e ;d a kolan4eto predkazva li 100 % ? :)
22.06.08
04:04
По дяволите бе хора , поглеждайте си постовете реди да ги поствате !!! stefanak брат , с тая фонетика дето си я праснал горе ми беше истинско усилие да разбера каквото и да е ... По темата - набиранията са ти ужасно важни и скрипеца НЕ МОЖЕ да ги замени . Вкарай набирания , мъртва тяга , мечка или гребане с лост и гребане с дъмбел и си готов .
П.С.
Сега видях , че питаш дали колана предпазва и т.н. Първо научи правилната техника с малки тежести , после слагай колана и няма да имаш проблеми ;)
Мнението беше редактирано от SeverusSnape на 22.06.08 04:06.
22.06.08
06:34
Гребане с дъмбел,набирания,чукове,тяга,мечка,гребане с лъжица/вилица и това са ...
22.06.08
08:59
Колана няма да те спаси ако незнаеш техниката и правиш тягата грешно. Аз колан не ползвам(по принцип нямам, но не е това най-важното), но си правя тяга с до 110 кг(няма повече), а на кръста нищо ми няма. Само МТ понякога, но това си е нормално.
казано от Д.Въчев на 21.06.08, 20:22:
Набиране,тяга,мечка,гребане с шанга.Това е!
Няма какво повече да се каже..Гръб не се прави на скрипци и др машини - гръб се прави със свободни тежести!
искам само да попитам нещо относно набиранията.Като се хващате за лоста по широко ли се стремите да са ви ръцете ,или просто се протягате и както ви дойде по удобно така се хващате?Защото аз се хващам както ми е по-удобно ,но забелязах май ,че хвата ми е леко тесен и не чувствам така гърба си когато ги правя ....
казано от pavlinito на 22.06.08, 09:38:
искам само да попитам нещо относно набиранията.Като се хващате за лоста по широко ли се стремите да са ви ръцете ,или просто се протягате и както ви дойде по удобно така се хващате?Защото аз се хващам както ми е по-удобно ,но забелязах май ,че хвата ми е леко тесен и не чувствам така гърба си когато ги правя ....
И аз се хващам както ми е по-удобно, тоест малко по-широк от рамената хват. Иначе, ако се хванеш по-широко, ще го усещаш повече в гърба (там за разширяване, ала-бала - по-добре доста широко, на някои места даже има нещо като приставка с дръжки за да е максимално широк хвата).
Мнението беше редактирано от G33K на 22.06.08 10:32.
Ако правиш с надхват набиранията - по-широко от раммения хват, ако правиш с подхват да са на раменен хват ръцете.
а мога ли да ви попитам дали това упрайнение е гребане с лост аз го правя но не му знам името http://vbox7.com/play:46fba478 на 04:29
казано от RedWalker на 22.06.08, 09:32:
казано от Д.Въчев на 21.06.08, 20:22:
Набиране,тяга,мечка,гребане с шанга.Това е!
Няма какво повече да се каже..Гръб не се прави на скрипци и др машини - гръб се прави със свободни тежести!
хубаво е да се правят различни видове набирания,различен хват, различна широчина на хвата, подхван, надхват. ТЯГА.
ами тези упражнения мога ли да ги правя и от тях да направя голям гръб и да си пазя круста съшто така упражненията са в клипа след 12тата мин http://www.vbox7.com/play:abde484c
07.08.08
05:16
Недей бяга от упражнения,които ти натоварват кръста.
Ако искаш гръб - тяга,мечка,гребане,набирания, тоест все упражнения които товарят кръста (без набиранията).Ако искаш да си пазиш толкова кръста - пази го, но се примири че истински гръб няма да имаш никога.., макарче от правилно изпълнение на тези упражнения с подбрани тежести единствено може да си заздравиш кръста.
Някои хора го разбират много погрешно това “да си пазя кръста”. Да си пазиш кръста означава да го тренираш. Не го ли тренираш - рано или късно ще стане фал, може да е дори при най-елементарно движение без тежест. А тренирайки го, може да си спестиш дори и онези болки след 60-70 годишна възраст, за които се разправят, че били така или иначе неизбежни. Най-важните места в тялото са кръста и врата, и двете следва да се тренират достатъчно, а не да се пазят от най-лекото натоварване.
07.08.08
14:25
Спокойно можеш и без тяга...
казано от dieseldriven на 07.08.08, 14:25:
Да бе да ... ;)
07.08.08
23:11
казано от dobata на 07.08.08, 22:43:
Да бе да ... ;)
Хихи тихо,тихо,трай си там. ;)
Имаше вече тема по въпроса,наслушах се...
Мнението беше редактирано от BusyMan на 08.08.08 01:34.
Тягата,клека и елга не са упражнения за отделен мускул, това са упражнения за цялото тяло.Като правиш тяга извличаш полза не само в гърба, а за цялото тяло.Относно влиянието на тягата при гърба.. мога да кажа, че нищо не влияе така добре за плътността както тягата!
08.08.08
10:41
чел сам,че от тягата се увеличава и самата талия
казано от Dancho0o на 08.08.08, 10:41:
Талията може да се увеличава и от мазнини, и от мускули.
Ако си развиеш най-долната част на гърба с тяга до такава степен, че да има значимо увеличение в сантиметрите на талията само ще спечелиш един много здрав гръб и кръст. Ако развиеш мускулатурата на корема, така че да се увеличи обиколката - също ще ти е само от полза (но това само с тяга няма да стане).
А ако натрупаш мазнини там, които да доведат до увеличение - виж за това тягата изобщо не е виновна ;)
Мнението беше редактирано от G33K на 08.08.08 10:53.
08.08.08
16:53
казано от DeadManWalking на 07.08.08, 23:11:
казано от dobata на 07.08.08, 22:43:
Да бе да ... ;)
Хихи тихо,тихо,трай си там. ;)
Имаше вече тема по въпроса,наслушах се...
Като казвам,че може и без тяга,не се опитвам да се заяждам с никой!Не се водете по акъла на 15-18 годишни разбирачи,твърдящи,че без лег,тяга,клек,прогрес няма.Само по себе си това твърдение не е общовалидно.Куп от техните идоли не са и чували за тези три упражнения.Първият преминал 50-сантиметровата граница на ръцете-Лари Скот не ги е направил с тяга и клек,а не е само той.Достоен заместник на тягата без да се смазва кръста е хиперекстензията.Личен пример-аз тренирам от осем години,като половината са по залите,половината вкъщи.Ръцете ми са 48 см.,вярно не съм релефен,както се вижда и от снимките,гръдна-125,бедро-70,без стероиди,без някаква страхотна диета,само протеин,без едно повторение на мъртва тяга,без едно клякане през живота ми.Работя тежък физически труд,като хамалин на летище,през ръцете ни минават спокойно по 35-40 тона дневно,в клекнало положение по багажниците,а кръста никога не ми се е обадил и без “прословутата” тяга.Гърба си съм го тренирал изключително с набирания,гребане с щанга и дъмбели,а относно сила-не вярвам,че три-четвърти от “разбирачите” тук ще издържат на това натоварване при нас особено лятото,когато температурите по обед достигат65-67 градуса Целзий!Извинявам се за отклонението,както и ако съм засегнал някого!
Исках просто да обясня на младите,че това не са задължителни упражнения за изграждане на добра маса.При достатъчно друго и правилно натоварване спокойно може и без тях...
Поздрави.
08.08.08
18:11
Всички останали упражнения за гръб - добър гръб. Всички останали упражнения + тяга - много добър гръб :) По-просто здраве му кажи. Само да уточня че под “всички останали упражнения” нямам впредвид всички упражнения,които съществуват за гръб,а всички останали упражнения от програмата си за гръб,които атлетът изпълнява
Абе както виждаш, прави си упражненията за гръб и с времето ще имаш голям гръб.Все едно да попиташ с какви упражнения да направя голям бицепс или големи гърди и пр.Да не би да има упражнения, с които се прави малък гръб?Малко е безмислена тая тема.
10.08.08
00:00
казано от dieseldriven на 08.08.08, 16:53:
При достатъчно друго и правилно натоварване спокойно може и без тях...
Поздрави.
Това е главното правило при изграждането на маса и трудно се постига без тяга.Кое друго упражнение товари като тягата? :)
Също от пълни клекове може. Не говоря за клекове с 50кг примерно а нагоре и за по дълъг период от време, но го има това.
Правя клек и тяга от година и половина и талията ми не е порастнала и с 1см.Единствената логика, по която може да ти порасне талията е тази която я споменаха - да направиш прекалено много маса по долната част на гърба, но за мен това е +.
казано от Purgatory на 10.08.08, 06:44:
Също от пълни клекове може. Не говоря за клекове с 50кг примерно а нагоре и за по дълъг период от време, но го има това.
Защо? Каква роля има пълният клек върху талията? Дори да приемем, че е възможно да получиш такава хипертрофия на гъза, че да изглежда голям дори без мазнини по него, защо пък да расте талията от това :roll: ? Единственият струващ си да се отбележи растеж на талията може да дойде от мазнини по нея, а за това пак казвам - не са виновни упражненията.