Отвъд границата на болката-мощен стимул или претрениране?

11.08.08
20:01

Имам един важен въпрос,свързан с тренировката на всички мускулни групи,но най-вече-с тази на гърдите:при уражнението изтласкане с дъмбели(от лег или полулег) на 10-тото повторение почвам на изпитвам болка в пекторалисите при изпълнението.Тази болка е неприятна,но все пак преодолима.Става въпрос за болезнена мускулна контракция както при разтягането в долно положение,така и при позитивната част на движението в горно положение.Болката не е свързана с умората,тъй като почва да се появява на 10-тото повторение,и ако я игнорирам,имам сила поне до 15-тото,а ако стисна зраво зъби и се измъча тотално,бих избутал и то 20-тото.Това за мен не е проблем,тъй като бих се подложил на всичко в името а прогреса,но бих искал да знам дали си тази болка е знак за позитивен мускулен стрес и последващ растеж,или е индикация на организа,че не може да се припособи към натоварването и ще последва претрениране.Благодаря предварително.

11.08.08
20:33

Освен ако не целиш орелефяване (хубав български глагол ...), не виждам защо правиш 10 серии, камо ли 20?! Силно вероятно е мускулът да се претренира просто ...

12.08.08
06:21

казано от Fittipaldi на 11.08.08, 20:33:

Освен ако не целиш орелефяване (хубав български глагол ...), не виждам защо правиш 10 серии, камо ли 20?! Силно вероятно е мускулът да се претренира просто ...

Многото повторения не правят релефа  ....тука  въпроса е  дали да стигнеш до отказ ли??? Аз  предпочитам да стигам до отказ  при 10то то  и  8мото  повторение  .. а за  краката  12тото

12.08.08
06:32

Ако не усещаш болка в ставите,а само в мускулите, предполагам,че това е натрупала се млечна киселина по време на упрежнението,която се натрупва ако го правиш много бавно.Ако е така, няма проблеми.Но е твърде вероятно да е и нещо друго, затова нека по- компетентните откъм биологията да се изкажат.

12.08.08
06:45

Като сложна система, устроена на принципа на обратната връзка, нашият организъм действа възможно най-икономично и “дисциплинирано” по отношение на собствените си структури с цел да ги щади, когато усеща опасност или заплаха. В случая тази болка не е за подценяване. Защо трябва да игнорираш сигнала, който собственият мускулът изпраща?! - по всяка вероятност вече е доста отвъд границата на собствения си “комфорт” и поносимост на даденото дижение....и колкото и зъби да стискаш, бъди сигурен, че на микро - ниво пораженията са сторени.

12.08.08
08:12

казано от Fittipaldi на 11.08.08, 20:33:

Освен ако не целиш орелефяване (хубав български глагол ... не виждам защо правиш 10 серии, камо ли 20?! Силно вероятно е мускулът да се претренира просто ...

Не си ме разбрал правилно - не правя 10 или 20 серии,правя между 10 и 20 повторения в серия.Иначе за гърди правя общо 9 серии-3 изтл. с дъмбели от полулег,3 изтл. с дъмбели от хориз. лег и 3 серии флайс от хориз.лег.

12.08.08
08:18

казано от Nikolay на 12.08.08, 06:32:

Ако не усещаш болка в ставите,а само в мускулите, предполагам,че това е натрупала се млечна киселина по време на упрежнението,която се натрупва ако го правиш много бавно.Ако е така, няма проблеми.Но е твърде вероятно да е и нещо друго, затова нека по- компетентните откъм биологията да се изкажат.

Да,болката е само в мускулите,а и както казваш,изпълнението ми е бавно и прецизно,с максимум разтягане в долно положение и плавно избутване нагоре.Тази техника спазвам при тренировката на всички мускулни групи,при гърдите болката е най-неприятна и затова ме притеснява.

12.08.08
08:24

казано от Ива Павлина на 12.08.08, 06:45:

Като сложна система, устроена на принципа на обратната връзка, нашият организъм действа възможно най-икономично и “дисциплинирано” по отношение на собствените си структури с цел да ги щади, когато усеща опасност или заплаха. В случая тази болка не е за подценяване. Защо трябва да игнорираш сигнала, който собственият мускулът изпраща?! - по всяка вероятност вече е доста отвъд границата на собствения си “комфорт” и поносимост на даденото дижение....и колкото и зъби да стискаш, бъди сигурен, че на микро - ниво пораженията са сторени.

Да,но каде е казано,че в бодибилдинга трябва да търсиш зоната на “комфорт” и “поносимост”?Бодибилдингът е усилие,напън,воля,понякога и инат.Нали един от принципите на бодибилдинга е “No pain - no gain”.

12.08.08
08:28

Ако е само това , мисля ,че е ок, смисъл не е опасно(млечната киселина и пр.).Трябва или да не правиш толкова бавно, което не е желателно, все пак правилната форма е мн важна, или с почивки и нз какво да направиш така, че да се разгражда киселината по - бързо.Отделно обаче може да ти липсва някакъв витамин, минерал или кой знае какво и оттам да идва.Затова е добре някой, който наистина разбира от биологоя да ти отговори.Виж ДЗВЕР мисля че е компетентен там,Ивайло Стаков също.

Мнението беше редактирано от Nikolay на 12.08.08 08:29.

BU

12.08.08
08:36

казано от Trepa4a на 12.08.08, 08:24:

Да,но каде е казано,че в бодибилдинга трябва да търсиш зоната на “комфорт” и “поносимост”?Бодибилдингът е усилие,напън,воля,понякога и инат.Нали един от принципите на бодибилдинга е “No pain - no gain”.

Господи,само преди седмица имаше видео клип как един си ръгаше отверка,сега и ти ли.Болката не е фактор нито на прогрес,нито на растеж,нито на нищо.

12.08.08
09:00

E,някой да го каже и по-така. Евала! Аман от “мъжкари”, които си мислят, че като стискат зъби и издемателстват над тялото си, ще постигнат кой знае какво. Коментарът не е личен - подчертавам, а общо впечатление.

12.08.08
09:09

казано от Ива Павлина на 12.08.08, 09:00:

E,някой да го каже и по-така. Евала! Аман от “мъжкари”, които си мислят, че като стискат зъби и издемателстват над тялото си, ще постигнат кой знае какво. Коментарът не е личен - подчертавам, а общо впечатление.

Донякъде си права  ,но  според мен е  нормално в  залата да се  вика  пуфти и крещи... докато не станеш мъже и не почнеш да тренираш за маса и сила нема да  го разбереш ..  а ако си за  сила с  малко  повторения  или максове няма как да няма  болка  пуфтене и охкане

Мнението беше редактирано от Wrestling_pro на 12.08.08 09:10.

BU

12.08.08
09:16

Ивке,подкрепям Урестлинг!Има неща,които не си усещала още...

12.08.08
09:18

Може. Иначе това за залата ми е пределно ясно, говорехме за тревожеща болка, ако не се лъжа....

ГН

12.08.08
09:54

казано от DeadManWalking на 12.08.08, 08:36:

Господи,само преди седмица имаше видео клип как един си ръгаше отверка,сега и ти ли.Болката не е фактор нито на прогрес,нито на растеж,нито на нищо.

Ха-ха, този клип аз го сложих. Ама за разлика от тогава, сега мога да кажа че тази болка, както е описана, е задължителна! И потребителят открил темата не прави 20 серии, което би било грешно (не че вчера не направих 21…) но прави 15-20 повторения, което вече е грешно. Нека да има болка, нека да има воля, но нека всичко това да е ограничено в под 15 повторения с по-голяма тежест. И може 2-3 повече серии - 11 общо да речем, от които последните 4 са изолиращи упражнения. Така ги виждам аз нещата.

12.08.08
10:49

казано от Георги Николаев на 12.08.08, 09:54:

казано от DeadManWalking на 12.08.08, 08:36:

Ха-ха, този клип аз го сложих. Ама за разлика от тогава, сега мога да кажа че тази болка, както е описана, е задължителна! И потребителят открил темата не прави 20 серии, което би било грешно (не че вчера не направих 21…) но прави 15-20 повторения, което вече е грешно. Нека да има болка, нека да има воля, но нека всичко това да е ограничено в под 15 повторения с по-голяма тежест. И може 2-3 повече серии - 11 общо да речем, от които последните 4 са изолиращи упражнения. Така ги виждам аз нещата.

Да,по принцип и аз предпочитам по-малко повтрения(в порядъка на 8-12),но при тренировката ми за гърди проблемът е,че в залата,в която тренирам,няма толкова тежки дъмбели,че да ми докарат отказ в този диапазон.Затова правя повече.

12.08.08
11:01

казано от Ива Павлина на 12.08.08, 09:00:

Добре тогава,кажи го това на Арнолд:)))Ако искаш да знаеш,неговите тренировки са били толкова брутални,че болка е много слаба дума,която може да ги опише.Случвало се е почти да припада,да повръща,да се включва на кислороден апарат и т.н.Нима това не го е довело до заветната цел?Промишлените количества  стероиди са друга тема,но все пак той тренира така гърди 3 пъти седмично по 3 часа,а аз ги тренирам ведъж седмично по 30-40 мин.Искам да кажа,че съм привърженик на принципа,а не на дословното копиране на неговата тренировка.

12.08.08
11:11

казано от Trepa4a на 12.08.08, 11:01:

Добре тогава,кажи го това на Арнолд:)))Ако искаш да знаеш,неговите тренировки са били толкова брутални,че болка е много слаба дума,която може да ги опише.Случвало се е почти да припада,да повръща,да се включва на кислороден апарат и т.н.Нима това не го е довело до заветната цел?Промишлените количества  стероиди са друга тема,но все пак той тренира така гърди 3 пъти седмично по 3 часа,а аз ги тренирам ведъж седмично по 30-40 мин.Искам да кажа,че съм привърженик на принципа,а не на дословното копиране на неговата тренировка.

Химията не е друга тема, тя е същината на отговора на въпроса ти. Да се помпаш по такъв безобразен начин, че да усещаш болка през половината серия няма никакъв смисъл, ако не приемаш вещества, които да трябва да закараш чрез кръвта до мускулите си (разни хормони, тестостерон и подобни най-вече). Затова и много културисти тренират така. Ти обаче не зобиш предполагам, и затова щом можеш да направиш 20 повторения с тази тежст просто направи една осмица за загрявка с нея и започни да вдигаш ТЕЖКО. Щом няма такива тежести в залата, замисли се за друга зала. Помпането го остави на хората, които извличат полза от него, за теб то ще доведе до много болка и малко резултати.

12.08.08
11:56

казано от G33K на 12.08.08, 11:11:

казано от Trepa4a на 12.08.08, 11:01:

Химията не е друга тема, тя е същината на отговора на въпроса ти. Да се помпаш по такъв безобразен начин, че да усещаш болка през половината серия няма никакъв смисъл, ако не приемаш вещества, които да трябва да закараш чрез кръвта до мускулите си (разни хормони, тестостерон и подобни най-вече). Затова и много културисти тренират така. Ти обаче не зобиш предполагам, и затова щом можеш да направиш 20 повторения с тази тежст просто направи една осмица за загрявка с нея и започни да вдигаш ТЕЖКО. Щом няма такива тежести в залата, замисли се за друга зала. Помпането го остави на хората, които извличат полза от него, за теб то ще доведе до много болка и малко резултати.

Какво точно имаш предвид под ТЕЖКО? Колко повторения - 8 става ли?Защото при по-малко просто не усещам работата на мускулите.

FZ

12.08.08
12:07

казано от Trepa4a на 11.08.08, 20:01:

Имам един важен въпрос,свързан с тренировката на всички мускулни групи,но най-вече-с тази на гърдите:при уражнението изтласкане с дъмбели(от лег или полулег) на 10-тото повторение почвам на изпитвам болка в пекторалисите при изпълнението.Тази болка е неприятна,но все пак преодолима.Става въпрос за болезнена мускулна контракция както при разтягането в долно положение,така и при позитивната част на движението в горно положение.Болката не е свързана с умората,тъй като почва да се появява на 10-тото повторение,и ако я игнорирам,имам сила поне до 15-тото,а ако стисна зраво зъби и се измъча тотално,бих избутал и то 20-тото.Това за мен не е проблем,тъй като бих се подложил на всичко в името а прогреса,но бих искал да знам дали си тази болка е знак за позитивен мускулен стрес и последващ растеж,или е индикация на организа,че не може да се припособи към натоварването и ще последва претрениране.Благодаря предварително.

С какви кг. го правиш това нещо ?
Стига с тоя Арнолд , ти не си Арнолд , тренираш така както е добре за тебе а не така както е било добре за Арнолд !

Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 12.08.08 12:09.

12.08.08
14:11

казано от Trepa4a на 12.08.08, 11:56:

Какво точно имаш предвид под ТЕЖКО? Колко повторения - 8 става ли?Защото при по-малко просто не усещам работата на мускулите.

6-8 повторения. Щом ти трябват 8 за да усетиш упражнението, нека са 8.

12.08.08
15:44

казано от FZKTWGS на 12.08.08, 12:07:

казано от Trepa4a на 11.08.08, 20:01:

С какви кг. го правиш това нещо ?
Стига с тоя Арнолд , ти не си Арнолд , тренираш така както е добре за тебе а не така както е било добре за Арнолд !

Макар че не обичам въпроси,свързани с работната тежест,защото не тя,а правилното изпълнение натоварва мускулите,ще ти кажа-с дъмбели от по 35 кг.А за Арнолд пак ти казвам-не копирам тренировката му,а следвам принципа му за здраво и прогресивно мускулно натоварване,за пределна мотивация във всяка серия и т.н.

12.08.08
17:41

казано от DeadManWalking на 12.08.08, 09:16:

Ивке,подкрепям Урестлинг!Има неща,които не си усещала още...

Само  Рестлинг без  У.. рестлинг=борба

Мнението беше редактирано от Wrestling_pro на 12.08.08 17:41.

12.08.08
17:43

Според мен трябва  да се  тренира  тежко но да се прави разлика  между болка  на мускула при последните повторения  и болка  поради контузия и болка  която  не носи нищо  хубаво

NA

13.08.08
06:11

Според мен, болката е в резултат на нодостатъчна разгрявка. Е има и случаи, когато въпреки че си разгрял добре се появява болка, особено ако човек се разсее за момент и не изпълни правилно някое повторение. Тук дали да прекратиш тренировката вече зависи от силата на болката, но във всички случаи е по-добре да спреш и да дадеш малко време на организма да се оправи.
Аз така в събота си прецаках за пореден път раменете и въпреки че болката не не много силна, тая седмица не правя нищо повече от сутрешна ведрина, просто достатъчно контузии съм имал, че да продължа да се бъзикам.

Болката също е постоянен спътник на силовата тренировка, като под силова тренировка разбирам тренировката за сила.
Никой никога не може да го пребори това, и не става въпрос за претрениране, контузване и издевателстване над тялото ,а за свръхнапрежение.

Това са двете битки на яките мъже:
1. Психическа битка - нервната система да се научи да преодолява повече
2. Борба с болката. Болката е това, което нервната система противопоставя като последна бариера

Затова и щангисти и силачи вземат цифра обезболяващи.
Така че е въпрос на приоритети. Лично аз виждам положителното в тоя вид борба с болката.

13.08.08
14:50

казано от D3BEP на 13.08.08, 07:47:

Болката също е постоянен спътник на силовата тренировка, като под силова тренировка разбирам тренировката за сила.
Никой никога не може да го пребори това, и не става въпрос за претрениране, контузване и издевателстване над тялото ,а за свръхнапрежение.

Това са двете битки на яките мъже:
1. Психическа битка - нервната система да се научи да преодолява повече
2. Борба с болката. Болката е това, което нервната система противопоставя като последна бариера

Затова и щангисти и силачи вземат цифра обезболяващи.
Така че е въпрос на приоритети. Лично аз виждам положителното в тоя вид борба с болката.

Радвам се да го чуя.Значи проължавам в същия дух,без да се притеснявам.

13.08.08
16:11

Надали, някой може да ти каже със сигурност “Да, продължавай!”. Не вярвам, че някой ще го направи.
Ти си под щангата, разчитай на себе си и усещанията си.
За съжаление, преодоляването на болката, може да доведе и до неприятни резултати. Ако очакваш, някой освен теб да поеме отговорност за това..

Категорично твоята тренировка НЕ Е ЗА СИЛА.
Ако правеше по 1 - 2 повторения в серия с щанга, да.
Ти обаче правиш по 10 повторения с дъмбели. И на десетото те боли.
Няма абсолютно нищо общо.
Приеми го просто като пример, като допълнително изясняване на картината туй, което ти казах.
И имай предвид: острата болка при теб е обезпокоителна! Най - малкото става дума за претрениране.
За начало: смени упражнението.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 13.08.08 18:15.

BU

13.08.08
20:16

Слушай бе,Рамбо:

1)Ако можеш да преодолееш “болката”,значи не е никаква болка и се държиш като п****а.
2)Ако е остра,гадна,непреодолима болка ти и да искаш неможеш да продължиш тренировката.
3)И при двата случая стискането на зъби няма да доведе до нищо хубаво.

14.08.08
14:09

Серията трябва да свършва не когато те заболят мускулите, а когато просто не можеш да направиш дори едно в повече повторение, че даже и след това с частични или негативни повторения. Нормално е мускулите да болят по време на серия, нали се причиняват микротравми, навлиза млечна киселина. Но да спреш преди пълния отказ, това си е незавършена серия.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1