Аз говоря за точно тази програма, която той описа.В нея се тренира всяка мускулна група всеки трети ден , а аз мисля,че колкото и да спиш и ядеш, няма да се възстановиш.Да , ако не работиш до отказ, може и да ти се размине, но така се губи смисъла от тренирането,точно последните най трудни повторения са продуктивните, ако не тренираш до отказ само дето се бъхтиш в залата
Мнението беше редактирано от Nikolay на 13.08.08 11:20.
казано от Nikolay на 13.08.08, 11:15:
ако не тренираш до отказ само дето се бъхтиш в залата
Глупости. Отказа даже е противопоказен при повечето упражнения.
Пържи нервната система и забавя възстановяването. И е опасен. Примерно мъртва тяга до отказ, или клек, това е гаранция за травми.
Ясно е че забавя възстановяването но като искаш хипертрофия - това е цената.Просто почиваш повече и си ок.А това за опасността - стига да спазваш добрата форма на изпълнение , можеш да се нараниш само ако си изтървеш щангата отгоре от отказа, но за това има кой да те варди.Ето тук - http://arthurjonesexercise.com/Bulletin1/38.PDF може да видиш защо не е по опасно да се тренира до отказ
Мнението беше редактирано от Nikolay на 13.08.08 12:56.
А понеже малко се отклонихме от темата, ето и едно мнение точно по нея - http://arthurjonesexercise.com/Bulletin1/9.PDF
Това е цената на застоя!След тежко упражнение до отказ се чустваш като пребит и получаваш усещане за физическа неспособност, защото нервната система е положена на голям стрес.
На застоя или на отказа имаш впредвид?А иначе да , но именно тези нечовешки усилия карат тялото да се адаптира и съответно да растеш на маса/сила
Пътища до Рим, много. Можеш с отказ, можеш и без отказ. Някои го правят с голям обем, други с висока интензивност, друг ще комбинира.
А Хеви Дюти ..нямам и намерение да пробвам.
А тренировката с 1 работна серия набирания и тяга на сума ти дни, не вярвам да даде някакъв ефект(положителен).
Да, всеки тренира по някакъв начин, но не всеки постига резултати.Аз съм сигурен, че и в залата, където ходиш,почти всички си седят същите, без да прогресират.Просто има универсални принципи, които трябва да се спазват в тренировките, а не всеки вид тренировка го позволява.
13.08.08
13:51
казано от С7АЛК3Р на 13.08.08, 13:29:
Пътища до Рим, много. Можеш с отказ, можеш и без отказ. Някои го правят с голям обем, други с висока интензивност, друг ще комбинира.
А Хеви Дюти ..нямам и намерение да пробвам.
А тренировката с 1 работна серия набирания и тяга на сума ти дни, не вярвам да даде някакъв ефект(положителен).
Тва е неговия вариант на ,но варианта на хеви диути дето съм виждал в нета и съм пеистнал по назад в темата е с по голям обем с супер серии ,отказ и негативно повторения когато тия 3 работи се съберта в 1 ... пробваи го и тогава казваи че не става
казано от Nikolay на 13.08.08, 13:41:
Да, всеки тренира по някакъв начин, но не всеки постига резултати.Аз съм сигурен, че и в залата, където ходиш,почти всички си седят същите, без да прогресират.Просто има универсални принципи, които трябва да се спазват в тренировките, а не всеки вид тренировка го позволява.
Не, нямам прясни наблюдения из залите. :)
Нищо против универсалните принципи, но не мисля, че се облягаш на тях в случая.
Тренировката до отказ, не е универсален принцип, поне за мен.
Може би, защото никога не съм тренирал до отказ. За развитие - аз съм си доволен за себе си. :)
*никога - никога в смисъл на преднамерено стигане до отказ.
Wrestling_pro - аз за неговия говоря, този който ти пусна ми изглежда по-оптимален и все пак си е за ..доста напреднали, струва ми се.
Мнението беше редактирано от 6th на 13.08.08 14:00.
За отказа имам в предвид не да хванеш една щанга и да я мяткаш 40 -50 пъти докато ти се стопи мозъка, а да не се придържаш към стандартните - 8/10 повторения,ако можеш да продължиш.В смисъл,че ако стинеш до тях и видиш,че може да избуташ още няколко повторения, трябва да го правиш-пак казвам- те са продуктивните.Ако при най тежката серия стигнеш до отказ си ок, но ако спреш на 8 или 10 един такъв свеж, няма да има особена полза от серията.А доколкото до универсални принципи и пр. , няма да задълбавам че трябва до утре да се занимаваме с безмислени спорове
казано от Nikolay на 13.08.08, 14:08:
Ако при най тежката серия стигнеш до отказ си ок, но ако спреш на 8 или 10 един такъв свеж, няма да има особена полза от серията.
Ще има полза. Например, нервната система ще е свежа и ще може да направиш още няколко такива серии със същата тежест. И това ще се отрази благоприятно на мускулите. Докато от една серия до отказ ефекта ще е по-малък.
Аз пък мисля,че една много тежка,до отказ серия, ще предизвика повече стимулация за маса/сила в мускулите,отколкото много, но по леки.Нали именно при тази почти невъзможна серия се изчерпва енергийният резерв на мускула,подава се сигнал на тялото,че мускулът не е в състояние да си свърши работата и е нужна някаква промяна в тази насока, за да се приспособи организмът към тази застрашаваща ситуация.При многото по-леки серии само изморяваш мускулите си донякъде, през почивката до следващата серия те са почти напълно възстановени и така, не стигайки до отказ,не се стига до тази горна граница, не подавате никакъв сигнал на тялото,че е нужна промяна, мускулите си работят ефикасно и в това си състояние.Което означава,че промяна няма да настъпи, организмът е много икомоничен и би изразходвал ресурси за по-големи и силни мускули,само ако е наистина наложително.Ниско интензивните повторения не са от полза- може и 10 часа да вдигаш 1 кг дъмбел, но това няма да се отрази на развитието ти
13.08.08
14:49
Клъвнал си оттук,клъвнал си оттам и измисляш своя биология. :)
Тренирай си с откази,само недей да проповядваш своят метод като най-добър или универсален принцип и такива глупости.Пикая аз на отказа ти.Номерът за прогрес при тренировките за маса е да вдигнеш сбора от извършената работа...да ти минат повече килограми през ръцете.Дали ще го направиш в повече серии,дали пак с толквоа серии,но с малко повече тежест все тази,но гъза да си скъсаш неможеш да извършиш целият този обем в една серия.Тогава защо отказ?Защо да стигам до отказ аз,да се УМОРЯВАМ,след като ми предстоят още 3 серии и още 2-3 упражнения с по 3-4 серии.Трябва да съм идиот...
Може да спориш за отказ и да си го защитаваш,но има смисъл едва ако става дума за края на тренировката...
Това е моето мнение относно отказа.А твоето мнение просто не искам да го коментирам. : )))
казано от Nikolay на 13.08.08, 14:33:
Аз пък мисля,че една много тежка,до отказ серия, ще предизвика повече стимулация за маса/сила в мускулите,отколкото много, но по леки.Нали именно при тази почти невъзможна серия се изчерпва енергийният резерв на мускула,подава се сигнал на тялото,че мускулът не е в състояние да си свърши работата и е нужна някаква промяна в тази насока, за да се приспособи организмът към тази застрашаваща ситуация.При многото по-леки серии само изморяваш мускулите си донякъде, през почивката до следващата серия те са почти напълно възстановени и така, не стигайки до отказ,не се стига до тази горна граница, не подавате никакъв сигнал на тялото,че е нужна промяна, мускулите си работят ефикасно и в това си състояние.Което означава,че промяна няма да настъпи, организмът е много икомоничен и би изразходвал ресурси за по-големи и силни мускули,само ако е наистина наложително.Ниско интензивните повторения не са от полза- може и 10 часа да вдигаш 1 кг дъмбел, но това няма да се отрази на развитието ти
:lol: :lol: :lol:
Ти живееш в приказките,мой човек...
Мнението беше редактирано от BusyMan на 13.08.08 15:01.
Няма нужда от скандали де... :)
Може би, има някаква степен на неразбиране тук.
Сравнението с дъмбелите от 1кг ме навежда над мисълта, че нещата се гледат малко в черно и бяло.
Уви, не е такава картинката.
Не мисля, че някой е проповядвал нискоинтензивни тренировки. Въпросът е по-скоро за съотношение между интензивност и обем.
При вдигането до отказ, отказва нервната система ‘изпържваш я’, както често се използва като термин.
Интензивността е процент от тежестта, която можеш да вдигнеш за едно повторение.
Съответно, 10 повт. със 70% интензивност са си 10 повторения със 70кг при максимално единично повторение 100кг, както 5 повторения с 85кг са 5 повторения с 85% интензивност.
Ако направиш 11 повторение и това доведе до отказ, то това не означава, че си увеличил интензивността. Просто си претоварил нервната система.
Вдигнал си с 1 повторение повече, а това неуспешно повторение, ще ти отреже поне 2-3 в следващата серия, ако има такава.
От друга страна, ако не стигнеш до тъй желания отказ, най-вероятно ще можеш безпроблемно да изпраскаш поне още една серия, която да е със същата интензивност и успешна. Това спомага за увеличаване обема на извършената работа, като запазва интензивността. А до отказ, можеш да стигнеш и с ниска интензивност, въпрос на повторения. Също така, чел съм за изследвания, според които неуспешните опити, влияят зле на силовото развитие.
Тааа, пишейки че трябва да се тренира до отказ, въобще не означава, че се тренира с голяма интензивност.
Всъщност, поне по личното ми мнение, висока интензивност в 10 повторения е доста противоречива идея.
Оттук, нататък..спориш със себе си.
Защото, ако правилно съм разбрал, че се целиш в 8-10+ повторения, единственото което го има в тренировката, която написа вчера е: трениране до отказ.
Нито има обем(1 работна серия), нито висока интензивност. Разчита се само и единствено на въпросния отказ и на 4-5 дни, в които ще се възстановиш от него..може би нагъвайки баница и предизвиквайки страхотната хипертрофия? :)
И за да бъда разбран правилно - не отричам тренирането до отказ, като метод/техника, но използването на този похват, като универсален и сам и единствен -> достатъчен за развитие ми се струва много преувеличено.
Мнението беше редактирано от 6th на 13.08.08 15:46.
Първо, Дедмен,не си измислям своя биология, ако земеш да прочетеш малко повече литература по темата, като изключим сайта и някое друго списание, което си прочел и съвети от батковците в залата, може и да разбереш за какво говоря.А доколкото до обема,ако си мислите,че е важен обема, демек, само и само да напражиш някъв тонаж в залата, ок - пожелавам ви успех в това начинание.А за това което казвам ги преувеличавате нещата- за отказа и т.н, стремя се до отказ, но с подходящи тежести- пак за 8 - 10 повторения.И тренировката не се върти околко това, факта,че не споменавам храна и пр. не означава, че не се вземат впредвид,нито,че това, което съм написал е всичко- просто му написах накратко кво представлява.И да, интензивността е най- ключовата,не обема.Но пак няма кво да пиша романи сега-това,че се опитвам надве-натри да обясня нещо не означава,че дотук се изчерпвам или че си скалъпвам нещо сам.Това, че противоречи на разбиранията ви не означава,че е невярно.Много е просто - като ти е много зор да правиш впоследствие още серии и упражнения- ми не ги правиш, вие абсолютизирате обема
Мнението беше редактирано от Nikolay на 13.08.08 16:24.
пич не се зачитам във мненията ти много ама мисля че прекаляваш с идолизирането на Хеви Дюти...
Повече обем с подходяща интензивност - това е най-ефективния метод за хипертрофия. И аз навремето бях фен на вдигането до отказ. Но от както спрях да гоня отказ, качих повече сила, качих обем, почнах да омазнявам по-малко (щото вдигнах обема и съответно изразходваната енергия), взех да се възстановявам по-бързо и освен това изчезнаха болките в ставите. И получавам по-малко травми.
Та така, за десетина години съм пробвал доста неща и знам какво говоря. Който иска да си вдига до отказ в една серия и да си се кефи, това си е негово право. А специално Майк Менцер и неговите методики отдавна съм ги отрекъл.
13.08.08
18:10
Николау, мисля че това за което говориш може да се постигне и с форсиращи повторения. Колкото до повторенията до отказ мисля, че тук вече говорим за професионално трениращи и не са подходящи, а даже и са опасни за болшенството от любителите на спорта.
13.08.08
18:25
Точно наобратното, аз по скоро си мисля, че туй, коеот намеква Петко е професионална методика.
Безспорни успехи предричам с нея, според мен и повечето културисти тренират така, по хеви дюти - или както е името на Менцеровата тренировка точно - тренират аматьори, хора, които тренират и друго или нямат много време за фитнес.
Но точно тази методика (на Петко) пък аз ще си позвля да не я харесвам. С респект към Петко. С който се знаем отдавна.
Според мен туй е като болкоуспоояващо убийство на силата. Бързо ще те докара до един предел, който едва ли някога ще преминеш.
Почти няма как да ме убедите, че на 60% резултатите за сила са по - добри, отколкото на 100 %. Там пък аз съм пробвал.
И второ, според мен тази методика е помпаща. Не съм я пробвал, но така си я представям - повечко водица, повечко загубица като поспреш тренировката и храненето.
Но е въпрос на приоритети де.
Искате ли да растете, за мен на Петко тренировката е макса.
Но и хеви дюти има некакви резултати. Не бих ги отрекъл.
Не са максимални, но са впечатляващи за 1 - 2 тренировки седмично според мен.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 13.08.08 18:27.
казано от Nikolay на 13.08.08, 16:22:
ПТова, че противоречи на разбиранията ви не означава,че е невярно.Много е просто - като ти е много зор да правиш впоследствие още серии и упражнения- ми не ги правиш, вие абсолютизирате обема
Е, хубава работа, втасахме я. :) Не се четем, може би.
Идеята ми беше, че и той е важен, както и интензивността, а може би най-важното е да намериш нужното за целите ти съотношение м-ду двете. Смятам, че бях достатъчно ясeн.
В програмата, която пусна - нито обем, нито интензивност можеш да си докараш. В 10 повторения, надали интензивността е много висока, написах ти го вече. :)
Съответно, не виждам причина, ако имаш повече информация, която искаш да споделиш -> да я напишеш. :)
Тя темата съвсем се измести, но както и да е. :red:
13.08.08
20:12
казано от Nikolay на 13.08.08, 16:22:
Но пак няма кво да пиша романи сега-това,че се опитвам надве-натри да обясня нещо не означава,че дотук се изчерпвам или че си скалъпвам нещо сам.Това, че противоречи на разбиранията ви не означава,че е невярно.
Първо,извини ме за нетактичността.
Второ... :lol: :lol: :lol: :lol:
Последните ти две мнения са невероятни.Дори не ми се иска да си губя времето.Все пак ти си чел повече,което си личи. ;)
Сталкер,недей да пишеш толкова дълги мнения,’щото не ги чета. :lol:
Петко,съгласен съм с теб. ;)
казано от D3BEP на 13.08.08, 18:25:
Почти няма как да ме убедите, че на 60% резултатите за сила са по - добри, отколкото на 100 %. Там пък аз съм пробвал.
Е чакай сега, аз не съм казал никъде 60% :)
Функционална хипертрофия се получава при 80-90% примерно и достатъчно обем работа. Така расте и силата. Над 90% вече е основно за сила.
А саркоплазмената хипертрофия се получава при помпане с 60-70% интензивност.
13.08.08
20:22
Много изместихте темата.Кой говори за сила или за маса?Говорим за програма.Което също е глупаво,защото програми има стотици.И всичките дават резултат.По коя ще се тренира всеки избира сам за себе си.И не по това коя е по-добра,а се съобразява с времето,опита,желанието,мотивацията ..настроението дори и т.н.
Ако искаш сила - ет’ ти програми за сила.Всичките 90-100 интензивност.
Ако искаш маса - 80%,повече обем и т.н...
Ако искаш и двете има два варианта:
1)Тренираш силово и чакаш маса.
2)Тренираш за маса и чакаш сила.
3)Тренираш първо за маса,после за сила или обратното.
4)Правиш някакви смесени тренировки,защото си мислиш,че колкото по-сложно,толкова си по-велик. :)
Темата по начало е изчерпана откъм смисъл.Какво да дискутираме?Кое е по-добре?Няма “по-добре”!! Има резултати,има прогрес,има мускулна маса,има сила...няма ПРОГРАМА,има методики.И логично темата се измести откъм методи.Появи се един недоразбрал,чел-недочел,кога тялото искало да расте,кога не искало..трябва системно да си пържиш нервната система и други щуротии.Ама не ни обяснява много,много,защото има опасност да не го разберем и дава накратко през просото...
Едни защитават обем,други интензивност...и двете неща са стандартизирани.Неможе нито без интензивност,нито без обем.Само дето Ники незнае какво е интензивност..отказът,Ники, не е интензивността,която имаме в предвид.И интензивността,която ние обсъждаме,а именно килограмите на щангата,е ПРЯКО ЗАВИСИМА от обема на тренировка.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 13.08.08 20:26.
13.08.08
20:24
Е стига де, Майк Менцер и живял в облаците според теб - човека просто е преписал, едно към едно, основните крайни постулати на Хеви Дюти. Не че го защитавам. Ама съм чел същите неща казани от други хора преди него.
А за Сталкер - съгласен съм, нещата винаги са в континуум, а не дихотомни - 100 по 1 или 1 път по 100. Абе в крайна сметка, да променя малко темата - в мемнта докарвам 3.5 гр на килограм протеин от 6 различни висококачествени източника и раста като луд. Веднъж и отаз, веднъж не. Веднъж с 6 повторения, друг път с 6. И не казвам това за да се изтъквам - протсо е тъпо да говоря наизуст, по-добре да е нещо, което съм изпитал в немалкия си опит, за да знам за какво говоря. Всичко работи. И цялостната тренировка, и Хеви Дюти и само лостове и успоредки. Въпроса е кое работи повече от друго и при какви цели. Ако ядеш хубаво и тренираш интелигентно, особено въз основата на изградено през годините познание за отговора на тялото си, всичко ще работи. Това е. Категорично казвам, че няма нищо категорично.
13.08.08
20:26
казано от DeadManWalking на 13.08.08, 20:22:
Много изместихте темата.Кой говори за сила или за маса?Говорим за програма.Което също е глупаво,защото програми има стотици.И всичките дават резултат.По коя ще се тренира всеки избира сам за себе си.И не по това коя е по-добра,а се съобразява с времето,опита,желанието,мотивацията ..настроението дори и т.н.
Ако искаш сила - ет’ ти програми за сила.Всичките 90-100 интензивност.
Ако искаш маса - 80%,повече обем и т.н...
Ако искаш и двете има два варианта:1)Тренираш силово и чакаш маса.
2)Тренираш за маса и чакаш сила.
3)Тренираш първо за маса,после за сила или обратното.
4)Правиш някакви смесени тренировки,защото си мислиш,че колкото по-сложно,толкова си по-велик. :)
Темата по начало е изчерпана откъм смисъл.Какво да дискутираме?Кое е по-добре?Няма “по-добре”!!
Както виждаш, съм пуснал мнението си отговор точно към тебе две минути след тебе и не съм видял новия ти постинг. В общи линии мислим еднакво, явно.
13.08.08
20:29
Бе важното е да се ходи на фитнес, тренираш както ти е кеф, и си свиркаш :D
Ами аз го виждам така - ако искаш едновременно сила и маса то трябва да направиш за дадено упражнение към 24-30 повторения разпределени в серии с най - добре еднакъв брой повторения. Това значи достатъчно почивка и отказа да не е в първите серии а да се стига до него евентулно в последната. Най - добре според мен за максимално бързо увеличение на силата работят 3-5 повторения, 6-8 повторения работят едновремено и за маса и за сила, 8-10 основно за маса и също така за известна сила,, 10-12 предимно за маса със съвсем леко увеличаване на силата и 12-15 повторения са най - доброто само за маса и 15-20 повторения и нагоре ефекта е на постепенно намаляване на ефекта върху мускулния растеж и увеличаване на издръжливостта и подобряване на пропускливостта на капилярите. Предвид общия обем който трябва да се постигне 24-30 повторения според тежестта и броя повторения се избират и броя серии, например ако се правят по 6 повторения трябва да се направят 4 или евентуално 5 серии.
Мнението беше редактирано от Alkorin на 13.08.08 23:51.
14.08.08
05:06
Ако целта е сила плюс маса, за мен отговорът са пирамиди. Не равен брой повторения.
14.08.08
05:24
казано от D3BEP на 14.08.08, 05:06:
Ако целта е сила плюс маса, за мен отговорът са пирамиди. Не равен брой повторения.
И аз така мисля
Добре , няма да отговарям повече, понеже някои хора го превръщат на лични нападки, вместо да ме оборват с факти.Пък и дискусията,която се разви, малко се отклони от темата и всеки си излага мненията за фитнеса,без да слуша останалите,което е безмислено
14.08.08
06:13
Аз може и да съм малко многословен, но поне мисля че съм последователен.
Грешката в тази тема е ваша, на 2-3 членове, дето се хвърлихте да “помагате” на момчето.
Искам да ви питам вас, и ако можете да ми отговорите без негова помощ:
Какви са целите, които Кевин Костнър или негов човек смята да постигне и какъв е режимът му?
Преди да знаете тези неща как може въобще да препоръчвате тренировка? И упражнения, и повторения, ... Че се и карате кое било вярно...
Хеви дюти или каквато и да е?
Да не говорим, че хеви дюти е много спорна методика за човек на когото не му знаем техниката.
Тренировката зависи от целите! И при различен режим различна може да е и тренировката!
Оттам нататък вече да се обвиняваме в отклонения, предубеждения, опити за самоизтъкване... Става безпредметно!