16.08.08
13:49
Здравейте колеги ! Нов съм във форума и това ще ми е първи пост и първа тема. Казуса е следния : Всяка стуринт правя крос 6 км плюс - минус 200м и след това се прибирам у дома . Излизам в 8 , тичам и 10 съм в нас , след което ме напада глад и не знам какво е най-добре да консумирам. Ограничавам се , за да влизам в НВД , защото съм активен спортист и е много важно да имам стегнато и поддържано тяло. На 17 години съм , тежа 75кг и съм висок 182см . Режима , който спазвам е следния : След като се прибера си правя омлет от 2 яйца , малко домат , около 20 грама сирене , колкото да има нещо , босилек . След това ям зеленчучи - краставици , домати , моркови , броколи и към 5 часа ям или филе ( пилешко 100-150гр. ) или риба ( консерва или на фурна ) , вечерята я ограничавам в нещо леко , като кисело мляко , ядки или плодове от сорта на праскова , диня и грозде. Не пия никакви хранителни добавки , единственото , което пия са витамини , защото от тичането и от тениса взех да се схващам , пак казвам от 11 до към 18.00 часа нямам никакво занимание . Мисля , че въпроса ми е ясно зададен и всичко , около моето състояние е казано , очаквам съвети и предложения. Благодаря предварително :)
17.08.08
16:42
Щом си на НВД значи яж протеинсъдържащи храни. Само че не се ограничавай в количеството(2 яйца или 100 гр. филе). Хапни си хубаво(5 яйца, 200+ гр. филе). Също така мазнини ти трябват. Яйцата са добри, също и някои риби или свинското. А иначе като цяло режима ти е зле. По прочети нещо за диетите и тогава си изготви нов. Можеш да го пуснеш за мнения в сайта.
Моя план е до пролетта яко мускулна маса, после март месец НВД за да изкарам калдъръма на показ :-)
Прочети статията на емзо за НВД. Сутрин-кардио после закуска протеин+въглехидрати! Мазнините забавят усвояването на протеина!
От прочитането на постовете следва , че трябва да спра НВД и да започна качване на мускулна маса. Но.. активен тенесист съм ( на корт ) и ми трябва подвижност , дали няма да се “набия” за 3-4 месеца в залата , че да не мога да тичам ? Решил съм да изкарам до 10 септември с тичането рано сутрин и след това да започна поддържане на формата с велоергометър у дома. А относно храненето .. не знам как да се храня , протеина си го набавям , но не разбирам значението на въглехидратите - кои са бързи и кои бавни. Лесно е да кажеш “Прочети нещо” , но в толкова много теми се убих да търся ...
18.08.08
08:56
Според мен, след като смяташ че НВД е за теб (това само ти - сам, можеш да прецениш) си следвай целта и не сменяй режима. Навремето съм тренирал тенис и знам, че принципно там трябва да си доста пъргав, така че на теб може би не ти трябва маса, по-скоро скорост. НВД-то явно е добра идея, но ти правиш една дребна грешка - ядеш плодове (и то с висок ГИ!) вечерно време. По-добре взимай такива с нисък ГИ някъде до обед (ранен следобед), а премести едното ядене зеленчуци на тяхно място вечерно време.
Колкото до другите отговори - момчето не иска да прави тяло, а по-скоро да се поддържа във форма ... :)
Fittipaldi най-после един разбрал :) Само , ако можеш да ми кажеш какво означава ГИ при плодовете. Кои плодове са с високо ГИ и кои са с ниско ГИ , благодаря предварително .
18.08.08
12:14
За мен решението на казуса е следното: мани НВД-то, мини към РБД. Все пак щом си активен спортист ти трябват поне 200-300гр въглехидрати, в противен случай трудно, особено пък си още във възраст на растеж, така че в никакъв случай не ограничавай въгл. на по-малко от 100-150гр. В противен случай си е чисто физическо и психическо мъчение. След тренировка си хапвай по-стабилно, а плодовете вечер ги замени със зеленчуци, като след 5-6 часа гледай да не поемаш бързи въглехидрати.
За подобрение на резултатите си ти препоръчвам HIIT да пробваш. Какво е това?, както и какво е гликемичен индекс, ще разбереш от търсачката.
Успех