27.08.08
07:49
Винаги, дори след години стаж, има упражнения, които човек не прави. Разбира се, винаги има всякакви екзотики, които може така и да не направи, но става въпрос за по-базисни упражнения, които поради липса на ефект или някакви друга причина, никога не са били част от програмата на даден трениращ. Класически пример при мен е мъртвата тяга - за 8 години не съм направил 1 повторение, може би ако започна да правя ще ми хареса, но засега дори не мога да разбера какво може да ми даде точно тя - нито ще изгради краката ми като клекa, нито гърба, даже да не кажа голяма дума, ама ми се струва че няма да има ефект на гърба. А нито краката, нито гърбът ми изостават. Имате ли и вие такива неизпълнявани упражнения? Кои са те?
Темата беше редактирана от Георги Николаев на 27.08.08 08:06.
Абе и аз така мислех за тягата - за кво ми е това “за кръст” и пр.Но от около месец почнах да я правя и е много яко!Натоварват се яко краката и гърба-говоря ти за целия гръб.А долната част си наподобява клека,така че и краката яко удря и задника.Не се чуди ами я опитай.Пък и неслучайно я наричат едно от най-добрите упражнения за маса/сила.Иначе по темата това е - тяга и кофички не бях правил допреди месец,но вече са неразделна част от тренировката ми .
27.08.08
08:10
От 2005 или 2006, не помня точно, но 3 години има вече, не правя лежанка с щанга. Ефекта при мене е 50% рамене, 40% трицепс, 10% гърди. 5-6 години пробвах да налучкам правилната техника, сляпо вярвайки че това е “най-доброто упражнение за гърди”. Уви. С дъмбели стигнах до серии от 10 повторения с 53кг дъмбели и това има ефект. За съжаление прекалено дълго не бях тренирал ърдите си пълноценно и продължават леко да изостават, макар не колкото преди. Ако искам да измиря силата си на лежанката, мога да потренирам 1 месец на лежанка, да правя малко тежки раменни преси междувремено защото за мен лежанката на практика си е хоризонтална раменна преса - и туку виж 160кг съм ги бутнал при лено тегло 80кг - два пъти теглото си. Евентуално... декември.
Благодарение на лежанката и лявата ми гърда е по-голяма - сега с дъмбелите успях да го неутрализирам, но отново не напълно - твърде дълго съм правил не каквота трябва. Ако не се лъжа, Франк Зейн също твърди да не робуваме на класически упражнения ако не ни вършат работа и той самият не е правил лежанка. Поправете ме ако греша, май беше така.
Мнението беше редактирано от Георги Николаев на 27.08.08 08:19.
27.08.08
08:23
Пренебрегвам всички упражнения на скрипец и машина.И единственото упражнение с свободна тежест което не правя или то поне адски рядко е лег с тесен хват.
Флайс - опитвал съм го 3-4 пъти през живота си. Хич не ми допада като упражнение.
Кофички на пейка - това ми се струва, едно от най-безсмислените упражнения “евър”.
Повечето упражнения със скрипци. Дали заради липса на скрипци при мен, ама ми се струват странни.
Вертолет зад гръб - това и не мога да си го представя, как точно се прави. :ohh:
Бедрено разгъване - особено неприятно упражнение за мен.
...и от упражненията за прасец се измъквам :D
ЛЕлеее, цял списък спретнах. И още има. :)
И аз съм чел,че лежанката не е добро упражнение - там си трябва много техника и пак значително удря в раменете и трицепсите.Много по добро движение било раменната преса - това движение е и много по вероятно да ви е по-полезно в ежедневието,отколкото лежанката - например като удряте юмрук в последния момент се навеждате напред и движението става като раменна преса,не лежанка.Освен това можело да се развие доста сила на ременната преса,понеже пак казвам лежанката изисква много техника и умение-затова щангистите можели да вдигат на раменна преса колкото на лежанка.
Скотовото сгъване с крив лост, това упражнение го пробвах няколко пъти с надеждата да направя нещо, но уви. Не ми натоварва пълноценно бицепсите ...
Мнението беше редактирано от FLexX на 27.08.08 09:56.
Ами сещам се за няколко :
- т.н. “вертолет” - създава неприятни (вредни) усещания в раменете.
- класическото гребане с щанга с наклон 45% - за мен дефектно упражнение защото товари повече кръста и краката отколкото гърба, не че не съм го правил доста замествам го с паралелно гребане с щанга като краката са на поставки - много по - добро упражнение.
казано от Alkorin на 27.08.08, 09:36:
Ами сещам се за няколко :
- класическото гребане с щанга с наклон 45% - за мен дефектно упражнение защото товари повече кръста и краката отколкото гърба, не че не съм го правил доста замествам го с паралелно гребане с щанга като краката са на поставки - много по - добро упражнение.
И аз не го правя вече, кръста ме боли като го правя, заместих го с дъмбели, не натоварва както с шанга, но не искам да си прееба кръста ...
пренебрегвам (мнооого рядко правя) хоризонтална и наклонена лежанка с щанги, бицепсово с прав лост, специални упражнения за предмишница, радко правя и прасец - май ще трябва да почна
Не правя лежанка обратен наклон- усещам я само в раменете- техника ли не ми достига що ли... И упражнения за предмишница не съм правил одавна, ама скоро ги почвам, та да ми заякне хвата(или поне се надявам де)
казано от GGOGOO на 27.08.08, 10:14:
Не правя лежанка обратен наклон- усещам я само в раменете- техника ли не ми достига що ли... И упражнения за предмишница не съм правил одавна, ама скоро ги почвам, та да ми заякне хвата(или поне се надявам де)
за хвата, вземи си има едни уреди за стискане, наподобяват на гумичките (аз им викам гевреци) и тренирай с тях ...
27.08.08
10:26
Не обичам да правя клек ,защото не мога да клякам до доло.Сгъване с щанга за бицепс - мн. ме болят китките.Гребане с щанга също - не го чуствам добре , с дъмбел ми влиза перфектно!
казано от FLexX на 27.08.08, 10:18:
за хвата, вземи си има едни уреди за стискане, наподобяват на гумичките (аз им викам гевреци) и тренирай с тях ...
аз им викам щипки(едни такива пружиниращи работи за стискане :lol: ) - носят ми ги след 2-3 дни ;-)
27.08.08
11:34
Мисля, че няма нещо което да не правя или да не съм правил. Всичко стандартно си правя. Набиранията са ми смърт, но ги правя защото са незаменими. Скоро не съм правил скотово с ЕZ щанга, но в новата ми програма ще присъства така че... Номера е да правите всичко и с течение на времето да отсявате това което най много ви помага на ВАС. Това е то. Иначе всяко упражнение е хубаво за една или друга цел.
27.08.08
11:58
Ами аз не съм щангист но като правех лежанка преди години, можех да речем 7 повторения с 85кг на лежанката, и... 7 повторения с 85кг на рамените преси. Именно за това говоря.
27.08.08
12:32
Кик бек с дъмбел,Пулоувър,лежанка наклонената надолу със дъмбели.Понякога и тях правя де :)
Като че ли най-много пренебрегвам пуловъра.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 27.08.08 12:57.
27.08.08
15:39
Аз наскоро започнах да правя пулоувър с отчаяна надежда на 23 да изпраскам 5 сантиметра отгоре гръдна...:) Или поне 3 :):):):):)
Иначе като гледам и вие имате доста упражненияу които сте пренебрегвали - но няма начин, по някога някои упражнения просто не работят при някои хора, а дори и да работят, ако тръгнеш да правиш всичко всяка тренировка ще ти е 3 часа.
Иначе също така понякога пренебрегването на упражнения идва не от какво да е друго, а от пренебрегване на цели мускулни групи. Както мнозина споменаха, често това са предмишница и прасец. Така и при мен - прасец рядко и по малко, макар че след като орелефих по-добре тази година, като че ли стана по-добър. Предмишницата обаче съвсем съм я зарязал. Все пак не може всичко - има мускулни групи които за да тренираш трябва да си или супер вманиачен, или професионалист който търсди маскимални резултати. Ако тренираш за себе си, големи ръце, гръб, гърди и може би крака и това е - изглеждаш префектно! Но ако търсиш професионален стандарт, вече идват и мускулни групи, които аз лично рядко или никога не тренирам - трапец (също като предмишница - тотално съм го пренебрегнал, както и всички упражнения за него), прасец, предмишница и разни там странности като врат... В известен преиод от време, повече от година мисля, тренирах задно рамо, но напоследък и него съм зарязал. Така казано, какво ли въобще правя... Но виждам че и при други е така - важното е крайния резултат, а аз съм доволен. И това е важно - да си доволен, но не прекалено, за идаш стимул да се подобриш. Много философски го ударих в очакване да почне Тампере епизод 2. Айде! По-здрави на всички!
Аз никога не правя - флайс, вертолет, пек-дек, кросовър, изтласквания от обратен наклон, повдигане за трапец, сгъвания за предмишници, дърпане зад врат, преси зад врат, бедрено разгъване. Сигурно има и други, за които не се сещам в момента.
Лежанката аз лично я усещам много добре (въпрос на техника) за гърдите, но в момента не я правя. Иначе гърдите съм си ги изградил най-вече с лежанка. Гребането с щанга от 45 градуса, дето някой спомена, че не струвало - аз го чувствам перфектно в гърба (отново - въпрос на техника) и го правя редовно. Тягата никога не я пропускам, щото кръста е важен и не искам да си имам проблеми с него. Пък и дава много сила и мощ на цялото тяло, не я правя само заради някоя мускулна група.
Клек (и крака като цяло) често пренебрегвам, заради лични предпочитания, не за друго.
Трапец никога не тренирам отделно, това е загуба на време и е безсмислено, защото правя тяга и гребане с щанга.
Предмишница също никога не съм тренирал и няма да тренирам, тя се товари от всичко.
Прасец често пренебрегвам, защото за да се развие наистина се изискват много усилия.
Мнението беше редактирано от Петко К на 27.08.08 17:40.
27.08.08
19:58
Еее евала,немога да повярвам,от месеци не е имало тема,която да ми е интересна,а тази дори промени тренировъчните ми навици на първо четене. : ))
казано от Георги Николаев на 27.08.08, 08:10:
От 2005 или 2006, не помня точно, но 3 години има вече, не правя лежанка с щанга. Ефекта при мене е 50% рамене, 40% трицепс, 10% гърди. 5-6 години пробвах да налучкам правилната техника, сляпо вярвайки че това е “най-доброто упражнение за гърди”. Уви. С дъмбели стигнах до серии от 10 повторения с 53кг дъмбели и това има ефект. За съжаление прекалено дълго не бях тренирал ърдите си пълноценно и продължават леко да изостават, макар не колкото преди. Ако искам да измиря силата си на лежанката, мога да потренирам 1 месец на лежанка, да правя малко тежки раменни преси междувремено защото за мен лежанката на практика си е хоризонтална раменна преса - и туку виж 160кг съм ги бутнал при лено тегло 80кг - два пъти теглото си. Евентуално... декември.
Благодарение на лежанката и лявата ми гърда е по-голяма - сега с дъмбелите успях да го неутрализирам, но отново не напълно - твърде дълго съм правил не каквота трябва. Ако не се лъжа, Франк Зейн също твърди да не робуваме на класически упражнения ако не ни вършат работа и той самият не е правил лежанка. Поправете ме ако греша, май беше така.
160кг - не
53кгх10 дъмбели = 116кгх9-10 = 126х6 = 136 х 3 = 146-150 макс за единица :) Всички сметки са груби.
А по темата - споделям мнението на СТАЛКЕР.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 27.08.08 20:01.
27.08.08
20:45
Крос-овер ... хиперекстензии , има много варианти за упражнения за бицепс и трицепс на горния или долния скрипец които съм виждал и не съм правил
28.08.08
06:55
Дедмен, ако тръгна да го правя, ще стане 160 за няолко седмици дори и да е пренебрижимо по-малко в момента. 53 кг дъмбели съвсем не отговарят на 106кг щанга, а поне на 120кг дори на малко повече смеяда твърдя - сигурен съм, преди време съм експериментирал със себе си пък и нали съм гледал тренировъчният ми партньор - прави десетки с 42 кг дъмбели, а на лежанката прави десетки със 95-100кг, не с 84.
Мнението беше редактирано от Георги Николаев на 28.08.08 06:57.
28.08.08
07:01
казано от С7АЛК3Р на 27.08.08, 08:25:
Флайс - опитвал съм го 3-4 пъти през живота си. Хич не ми допада като упражнение.
Кофички на пейка - това ми се струва, едно от най-безсмислените упражнения “евър”.
Повечето упражнения със скрипци. Дали заради липса на скрипци при мен, ама ми се струват странни.Вертолет зад гръб - това и не мога да си го представя, как точно се прави. :ohh:
Бедрено разгъване - особено неприятно упражнение за мен.
...и от упражненията за прасец се измъквам :DЛЕлеее, цял списък спретнах. И още има. :)
Всеки си има предпочитания, сега няма да тръгна да те разубеждавам, но бедреното разгъване си е важно. Ако правиш крака, без него е много незавършена програмата.
Коичките за които споменаваш, познати на мен като “помпички” май правят само това - помпят. Ако си сложиш върху краката 60-80кг обаче, които естествено не се усещат всичките, упражнението става прилично. Иначе и аз съм гозанемарил, само в един преиод пред 5-6 години го правех активно.
А аз винаги бях скиптичен относно скриците и оформянето на бицепса, но правих малко през долен скипез на скотова и ми се струва че имаше резултати, конкретно от това.
28.08.08
12:37
Лежанка - обратен наклон, пулоувър, чукчета с дъмбел, раменни преси зад врат, все упражнения които никога не са ми допадали.
Много мразя клека!!!
EDIT:Но винаги го правя ;)
Мнението беше редактирано от Dalgia на 29.08.08 22:03.
28.08.08
18:42
казано от Dalgia на 28.08.08, 14:59:
Много мразя клека!!!
А не трябва
Не правя мъртва тяга ,защото смятам,че ползтата от нея е по-малка,в сравнение усилията,които изисква.Изморявам се,докато товаря 200 кг на лоста и събирам дисковете из залата,а на всичкото отгоре на последните повторения ми причернява от зор.Не правя и клек,тъй като ако няма кой да те пази,си е чист риск от пребиване,а ако го правя с леко-няма смисъл.Затова си набивам яко лег преси.Не правя вертикален скрипец,тъй като мога отлично да се набирам.