Брой повотрения - М.М.

29.08.08
14:18

Здравейте!Искам да попитам добре ли е да се тренира за маса в серии от по 5-6 повторения (естествено с голяма тежест) или трябва да се правят по повече повторения - 10-12 (с малко по-малка тежест)?

п.п.1 : почивките между сериите са 1 мин. - 1:30
п.п.2 : извинявам се ако вече има пусната такава тема ,аз лично не намерих подобна.

Тренираш на 80% от възможностите си и правиш по 8 повторения,не трябва да имаш сила за повече в същата серия. Като ти станат леки килограмите слагаш още докато пак макса ти стане 8.

BU

29.08.08
14:35

Ай ся,глупости.С всякакви повторения можеш да правиш маса.И с 10,и с 20…но сила няма да качваш,а връзката между сила и качване на мускулна маса е важна.

5-6 повторения са ок,3-4 са ок,8-10 са ок.Проблемът ти е в почивката,малка е за 3-4 примерно.

ГН

29.08.08
15:16

казано от DeadManWalking на 29.08.08, 14:35:

Ай ся,глупости.С всякакви повторения можеш да правиш маса.И с 10,и с 20…но сила няма да качваш,а връзката между сила и качване на мускулна маса е важна.

5-6 повторения са ок,3-4 са ок,8-10 са ок.Проблемът ти е в почивката,малка е за 3-4 примерно.

И ти си прав, но тъй като има вече такава тема в която спорим относно точно това, отговора на въпроса на човека който пита би трябвало да звучи така, от моя гледна точка:

1. 8 повторения
2. 3 минути

Всичко е индвидуално, това работи при най-голям процент хора. Точка. Аз не тренирам така но през повечето време съм именно така, всичко дава резултати, но при този вариант е най-вероятно да постигнеш това което искаш. Пак точка.

29.08.08
16:09

Ясно...благодаря за отговорите , пуснах темата защото на скоро чух за някакъв метод за качване не на маса 3х5 (тоест всяко упражнение в по 3 серии от по 5 повторения) и се чудех дали някой не е пробвал нещо подобно.

п.п. ако може да ми дадеш линк към другата тема

29.08.08
16:24

6-8 ми звучат добре за мен, с подходяща тежест, разбира се :)
От друга страна, зависи си и от мускулната група. Някои смятат, че за гърди, гръб и крака, рамене, повторенията трябва да са поне по 10-12 за да има добро натоварване. :)

Мнението беше редактирано от 6th на 29.08.08 16:25.

29.08.08
16:34

казано от С7АЛК3Р на 29.08.08, 16:24:

6-8 ми звучат добре за мен, с подходяща тежест, разбира се :)
От друга страна, зависи си и от мускулната група. Някои смятат, че за гърди, гръб и крака, рамене, повторенията трябва да са поне по 10-12 за да има добро натоварване. :)

И на мен 6-8 ми звучат добре. Лично аз се чувствам по-добре обаче с 10 повторения.

Ти прави маса с 1 повторения,аз ще правя с 8 и ще видим кой ще постигне по-голяма хипертрофия. Точно по този въпрос спорят ДЗВЕР и алкорин в една друга тема.

29.08.08
17:31

абе повторения повторения
но според мене не е от такова голямо значение дали са 5 или 8 повторенията
важна е храната и вастановяването
сега ще напиша нещо брутално и някои ще критикуват
на пробваите
направи две серии до отказ с няква тежест с която да направиш 20 повторения
но това е просто да шашнеш малко мускула
да го шокираш
щото привикваш към дадени повторения
и само един път в месеца е това а не на всяка тренировка
аз друго маи нямам освен гърди и така съм ги направил

глеи аз кви повторения правя понякога и то на 78 кг лично тегло

http://www.vbox7.com/play:d3d63426

ще се радвам да поспорим малко на тая тема

29.08.08
18:09

Да както спомена MI5 с Дзвера спорим в една друга тема и там съм изложил свой аргументи по - въпроса, ето темата -

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/33813/

Попринцип ако правиш с 5 повторения, би трябвало да правиш 5х5 а не 3х5

Мнението беше редактирано от Alkorin на 29.08.08 18:09.

29.08.08
19:30

казано от Георги Николаев на 29.08.08, 15:16:

1. 8 повторения
2. 3 минути

Ти по - добре недей тренира с тая почивка

29.08.08
19:49

И аз почивам по толкова. Проблем ли е? :)

29.08.08
20:44

казано от blitz на 29.08.08, 16:09:

Ясно...благодаря за отговорите , пуснах темата защото на скоро чух за някакъв метод за качване не на маса 3х5 (тоест всяко упражнение в по 3 серии от по 5 повторения) и се чудех дали някой не е пробвал нещо подобно.

п.п. ако може да ми дадеш линк към другата тема

Еми 3 серии с 5 се тренираше в “Брутална Мускулна Маса” :) Има си май отделни теми във форума вече за тази програма. Всеки ще ти каже своет мнение, ако ти искаш да разбереш дали работи за тебе, прсото опитай. А според мен въпросът не е само в повторенията. Ако тренираш с 8 повторения правиш 4 серии примерно. Ако решиш да ги намалиш на 4 просто можеш да увеличиш сериите и то е същото. Зависи нак ой как му изнася :) А си има и разлика при МГ. Аз лично смятам, че на краката им трябват повечко - 10-12, може и 15 повт. Иначе почивката пак си е строго индивидуална.

Мнението беше редактирано от Apollonius на 29.08.08 20:45.

Най-благоприятни са 8-5 повторения при 80-85% от макса,но тука става въпрос за последната серия,която обикновено е до отказ,а предходните 2-3 серии са например на 10 повторения без откази(60%,70%).Например в 3 серии 10,10,8 или 10,8,6(5) -експериментирай

ГН

30.08.08
07:15

казано от WhatTheFuck на 29.08.08, 19:30:

1. 8 повторения
2. 3 минути

Ти по - добре недей тренира с тая почивка

Що бе? В момента почивам 2 минути но съм почивал и чисти 4, пак си качвам, пак има прогрес. 8 тежки повторения си просят за 3 муните, кво им е?

Мнението беше редактирано от Георги Николаев на 30.08.08 07:15.

Според мене е наи добре 6 пъти ем сила ем маса :)

30.08.08
12:05

А според мен най-добре е максимум една минута, даже и това е много, аз гледам по 30сек на по-леките упражнения и по 1 мин на тежките-клекове, мъртва тяга. Доказано е, че кратките почивки стимулират хормона на растежа. Ако търсиш сила, толкова кратки почивки са недостатъчни, примерно ако искам да пробвам максимума си на тягата ще почина 3-4 минути преди единицата.
Колкото до повторенията-понякога  имам нужда от тренировка с по-големи тежести, по-малко повторения-3-4-5, друг път от такива опити само ставите ме болят и правя по 10-15, за краката често стигам и по 20-25 повторения. Моето мнение е, че не трябва да се робува на определено правило-тялото реагира всеки различно дори и при едно и също натоварване и трябва да се пробва.

TI

30.08.08
12:13

Повторенията за мен е най-добре да са 6-8, рядко 10. Разбира се има си упражнения и МГ, които е по-добре с повечко повторения да се правят(прасец, пулоувър, кик-бег). Е това не значи, че  е задължително, но това е моето мнение. Почивките необичам да са много продължителни, както и самота тренировка. Гледам да се включвам в 40-50 минути на тренировка и 60-90 секунди почивка. Това ми е разбирането за качване на маса при сплит. Има и програми и методи при които се използват по различни протоколи и почивки, но те са си описани там.

30.08.08
14:16

Eдна минута е достатъчна на мускула, да възстанови 90 процента от силата си

30.08.08
14:42

нямаше да пиша
обаче не се стърпях,днеска може и със минута пауза да си свежарка
но има ден в които и за три минути неможеш да се въстановиш
преди и аз гледах часовника ,но е било грешка
всеки сам разбира кога е готов за следващата серия
зависи от много работи
1-хранене
2 -сън
3 -коя мускулна група тренираш
4 -как се чустваш него ден
заеби часовника,вслушаи се в тялото си,то ти казва всичко

30.08.08
16:44

казано от WhatTheFuck на 30.08.08, 14:16:

Eдна минута е достатъчна на мускула, да възстанови 90 процента от силата си

БИ ли ми казал къде си го прочел това,защото ми стана интересно?

30.08.08
17:20

За ММ не е вярно това 4е малко повторения трябва да се правят . Един съвет прави по 10 повторения примерно лек. направи си добър хран.реж. и една сорватка след трен. и резултата 6те е на лице. Целта е да се вкара кръ6 в мускула ( да се напомпи) с 3 повторения нз как 6те стане този номер.

Еми начиии... 6 повторения е по принцип за маса.
Ако ги намалите на 5 става за сила.
7 става за издържливост.
8 за релеф...

Майтап, да не вземе да се върже някой.

Няма такова нещо като “колко точно повторения”.
При един 6 са добре, при друг - 10 са малко!
Освен това прасецът като цяло иска цифра, докато тягата може да даде добри резултати и с много малък брой! Така че зависи и кои и колко мускулни групи са в упражнението.

Мисля, че винаги съм казвал и ще кажа едно:
Като не знаете колко, започнете с нещо умерено.
Да кажем с 8. Осем повторения в серия, За четириглав и двуглав бедрен до 10, за прасцата и предмишницата - ако правите, може и повече....
След 5-6 тренировки вече ще добиете представа много ли са, малко ли са, къси ли са почивките, дълги ли са. Това е. И точно това не уважавам в много от т.нар. фитнес инструктори. Нашиват на всекиго “уникална” тренировка, вземат му парите и го оставят да се оправя. Не става така. Повече смисъл има всички начинаещи да ги започнеш с една или с 2-3 различни вида тренировки, според целите и с течение на времето да го наблюдаваш човека и да му я коригираш, пригодиш. А не каот собственик на залата да “разпределиш” тренировките така, че трениращите да са на различни уреди за да минават по - бързо и после да се пишеш, че си създал “индивидуална тренировка”. Всеки сам трябва да усети как му е добре!!! Ако не може сам, с помощ!!!

Уф, има тема за изданието за “твърде общите въпроси във форума, на които няма адекватен отговор.”... Май се събира материал.

30.08.08
22:38

От къде съм го чул няма значение, но лично съм го пробвал върху мен и е така

Значи ми гарантираш, че ако с неистови усилия вдигаш да кажем 120 кг. ако те сложа 5 пъти подред с по 1 минута почивка, 5 пъти ще ги вдигнеш?
И че няма значение дали серията е била загряваща, до фалит, дроп серия, Суперсерия, на кой мускул, все по 1 минута си трае???
Според мен точно от такива “панацеи” трябва да бягате най - много. Точно това са най - големите заблуди.
Всичко в мускула подлежи на измерване. Ако имаше такава математика, нямаше вие да я откриете. Няма нужда да се правят опити с 1 милион човека, електрчните импулси, съкращението на мускула - всичко се мери с апаратура с огромна точност. ТОчно мускулното съкращение и възстановяване е най - добре проучената част от физиологията. Вече във всяка болница безпроблемно следят сърдечна и мозъчна дейност... Без да са специалисти, просто са ползватели на апаратурата и могат да й разберат сигналите. С мускулната е още по - лесно, а с нея все още се занимават именно специалисти.

Без да обиждам врачанци, според мен там е една от най - силните български школи по културизъм.
Много от най - яките мъже на България са излезли от школата в този малък град.
Но тази школа е прочута с яко безотговорно отношение към зоба, големи и даже опасни дози, често неспазване на правилата за безопасност.
Та ако от там някъде си го чул... Наистина 1 минута максимум е възстановяването във всички случаи.
Само че не бих те посъветвал да се равняваш по това.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 31.08.08 10:40.

BU

31.08.08
11:48

Абе аз като казах,че е възможно да се кача маса с 1,2,3,4,5,6 и т.н. повторения да съм казал,че го препоръчвам?Индивидуалност нещо да ви говори?Нямам предвид различен ефект на различният индивид,а лични предпочитания.

“Ти прави маса с 1 повторения,аз ще правя с 8 и ще видим кой ще постигне по-голяма хипертрофия. Точно по този въпрос спорят ДЗВЕР и алкорин в една друга тема.”

Който яде повече,който е по-предразположен към хипертрофия.Най-вече първото.Ти мислиш,че като правиш повторения “за маса” си хванал господ за ташац****...

Мнението беше редактирано от BusyMan на 31.08.08 12:01.

31.08.08
16:44

Аз не спазвам точно и стриктно една минута, но гледам почивката да е около нея, все пак предпочитам по интезивна тренировка. Чул съм го по предаването Красота и сила, след което ми стана интересно и го изпробвах и според е да не кажа 100 процента вярно, но има голям процент. А това с 120-те килограма мислиш ли, че с по 5мин почивка ще ги дигнеш пет пъти ? Дори да успееш на къде отива тренировката ти, дори с цел качване на сила според мен е много.

Аз го казвам като хипотетично доказателство - тест за възстановения мускул, не като препоръчителна тренировка от 5 максимални единици :) И мисълта, кояот ти вкарвам е, че това не може да се случи. Нема да те карам ако мисля, че ще успееш :)

Момчетата на Момчи ги чуват нещата, при това при тях ми се струва че има нещо като “школа”, но аз винаги ще кажа че почивката си зависи от целите, от човека и от начина на трениране. Не е вярно, че при двама човека, трениращи за маса по различни методики почивката трябва да бъде една и съща.

Общо взето, все повече се налага комплексен подход като единствен(множествен) правилен. Тренировка + почивка + храна. Това е уравнението, а вече всеки може да с ипоразмести нещата за правилен за него резултат. Но всяко зависи от другите две.

Поздрави !

казано от DeadManWalking на 31.08.08, 11:48:

Абе аз като казах,че е възможно да се кача маса с 1,2,3,4,5,6 и т.н. повторения да съм казал,че го препоръчвам?Индивидуалност нещо да ви говори?Нямам предвид различен ефект на различният индивид,а лични предпочитания.

“Ти прави маса с 1 повторения,аз ще правя с 8 и ще видим кой ще постигне по-голяма хипертрофия. Точно по този въпрос спорят ДЗВЕР и алкорин в една друга тема.”

Който яде повече,който е по-предразположен към хипертрофия.Най-вече първото.Ти мислиш,че като правиш повторения “за маса” си хванал господ за ташац****...

По полека че се задъха :) Аз говорех при “равни други условия”. Всъщност няма значение кво съм говорил, са няма да спорим за тъпотии.

31.08.08
19:32

Разбира се, че е така. Всичко е индивидуално за всеки човек. Трябва да се експериментира с всичко, за сега съм на този принцип, мно кой знае какво ще стане от утре :)

02.09.08
13:08

И ти си прав, но тъй като има вече такава тема в която спорим относно точно това, отговора на въпроса на човека който пита би трябвало да звучи така, от моя гледна точка:

1. 8 повторения
2. 3 минути

Всичко е индвидуално, това работи при най-голям процент хора. Точка. Аз не тренирам така но през повечето време съм именно така, всичко дава резултати, но при този вариант е най-вероятно да постигнеш това което искаш. Пак точка.

за 8 повторения ми е ясно че добре се качва маса (изпитал съм го) ,но 3 мин. за мен лично са твърде много.Индивидуалност.
Чудех се дали с 5-6 повторения (и естествено повече серии и по-голяма тежест) няма да мога да качвам хем сила ,хем маса ,да не се получва така че да се правят много обемни мусклули и непропорционална сила.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1