03.09.07
16:22
Съвсем скоро завърши световното първенство по лека атлетика. Няма как да не сте забелязали телата не спринтьорите на 100 метра (ако сте гледали:)
Някой знае ли как постигат тези резултати с телата си, т.е. някой знае ли програмата за тренировка на спринтьорите?
Отдавна исках да потърся и прогамата на гимастиците ( земя, халки и т.н.), та сега използвам този случай да попитам и за нея.
03.09.07
16:50
Ами обърни се към професионален треньор !
имам познати в НСА, не са спринтьори, но са ми разказвали как тренират. Единият ми каза че често се срещало 200кг щанга за клякане и тренирали яко с тежести... с базови упр в повечето случай, но имало и по-вманиячени, които използвали и машини. Останалото са тренировките на стадион. Там всичко е според треньора. Аз съм тренирал 2 год атлетика и тренера ти караше всички по един калъп- къси, дълги дистанции, той знае това от неговия тренер и ... . Та първо нещо като загрявка, но и натоварващо де (кросче според стажа от 1км до 14км) и после различни упр в различните дни- препядствия, ускорения, бягания със свободна крачка, отсечки, спринт+крос+спринт+крос... в суперсерии или по-скоро в гигантски и т.н. и т.н. не ми се пише повече..
За мен това са добри тренировки, но като алтернатива, не като основа. За мен най-добре си е базово трениране... иии трябва всички да разберат - вълшебни трен няма. Всичко е до труд и постояннство!
п.п. за тези на световното +МНОГО ЗОБ!
Само да поясня, че не ми трябват тренировки за да си тренирам бягането, а ми трябват тяхните фитнес тренировки за горната част на тялото:)
ами същото като при др-те спортове. тренировка (базови упр най-вече)+хранене+възстановяване + време..
04.09.07
08:48
До колкото съм запознат, изпълняват тежки базови упражнения, главно за сила-пълен клек, полуклек, лег, напади. При това с много сериозни тежести, включително и жените, в единични повторения.
казано от Lexx на 03.09.07, 16:22:
Съвсем скоро завърши световното първенство по лека атлетика. Няма как да не сте забелязали телата не спринтьорите на 100 метра (ако сте гледали:)
Някой знае ли как постигат тези резултати с телата си, т.е. някой знае ли програмата за тренировка на спринтьорите?
Отдавна исках да потърся и прогамата на гимастиците ( земя, халки и т.н.), та сега използвам този случай да попитам и за нея.
Тежки базови упражнения с големи тежести които развиват използваема сила, специфични упражнения като скачане с щанга за експлозивност и др., те имат цели екипи които се грижат за тях и някои от най - добрите трениори в света, взимат най - добрите добавки и стероиди за да придобият върхова форма.
04.09.07
14:35
Класическите спринтьори, до колкото знам, трябва да имат малки(без много ММ) мускули, силни(за повече експлозивност при старт) и издържливи(защото при спринт почти не се диша и това много изморява) също така (естествено) да се съкращават бързо, не питайте защо :-) . А, и да нямат излишни мазнини, защото тежат все пак. Излишна е мускулната маса по ръцете, защото тя тежи. При по-дълги бягание трябва да имат повече мускулна маса и по-голяма издържливост.
ПП: Горната им част не мисля че е чак толкова впечатляваща, просто имат впречатляващ релеф, защото топят мазнинките си
:-) . При старта е нужна ужасно голяма сила за да се набере бързо. И останалото-ЗОБ :lol:
Мнението беше редактирано от 13_Godini_Fitnes_Boy на 04.09.07 14:40.
13_Godini_Fitnes_Boy, еии как разказваш, пооооочти ти повярвах... :) повече мислене батка...
казано от 13_Godini_Fitnes_Boy на 04.09.07, 14:35:
Класическите спринтьори, до колкото знам, трябва да имат малки(без много ММ) мускули, силни(за повече експлозивност при старт) и издържливи(защото при спринт почти не се диша и това много изморява) също така (естествено) да се съкращават бързо, не питайте защо :-) . А, и да нямат излишни мазнини, защото тежат все пак. Излишна е мускулната маса по ръцете, защото тя тежи. При по-дълги бягание трябва да имат повече мускулна маса и по-голяма издържливост.
ПП: Горната им част не мисля че е чак толкова впечатляваща, просто имат впречатляващ релеф, защото топят мазнинките си
:-) . При старта е нужна ужасно голяма сила за да се набере бързо. И останалото-ЗОБ :lol:
Всичко това е така... само дето е на обратно!
Мда наобратно е, спринтъорите са мускулестите а тези на дълги разстояния са слабите.
казано от Lexx на 03.09.07, 21:04:
Само да поясня, че не ми трябват тренировки за да си тренирам бягането, а ми трябват тяхните фитнес тренировки за горната част на тялото:)
За разлика от колегата, мен ме интересува имено тренировката на спринтьорите за подобряване на постиженията им в дисциплините, примерно спринт 100м. ,спринт 200м. ,спринт 400м. всичките без препятствия.
До сега съм правил само крос 4км, една седмица така всеки ден, на следващата спринтови отсечки. 800 м загрявка, след това спринтове, 4х30м, 4х50м, 4х100м., на 3-тата седмица 800м загрявка, крос+спринт 8х300м+100м., 4-тата седмица пак отсечки 800м загрявка, 4х30м, 3х50м, 3х100м, 2х200м. 5-тата седмица крос+спринт+крос+спринт 800м загрявка, 8х100м+100м+100м+100м. 6-тата Спринтови отсечки, 800м. загрявка 4х30м, 3х50м, 2х100м, 2х200м, 2х400м. 7-та отново 8х100м+100м+100м+100м. и за сега съм до тук. Какво да правя нататък?
Между другото нямам кой знае какви резултати 15 сек 100м, освен, че намалих теглото си, естествено се ограничих в храненето, започвам да ставам по релефен :) бърз, експлозивен, рязък и мощен. Когато правя спринтовите отсечки тялото ми се изпомпва така, както когато правя в залата упражнения за изпомпване с тежести. Разликата е, че след спринт изпомпването е на цялото тяло, а не на отделна мускулна група като в залата :)
Мнението беше редактирано от nsko на 27.08.08 19:52.
Чувал съм че тренират базово като всички , но тренират за експлозивна сила и за издръжливост главно.И то на професионално ниво.
казано от cheFo`` на 02.09.08, 11:44:
Чувал съм че тренират базово като всички , но тренират за експлозивна сила и за издръжливост главно.И то на професионално ниво.
Да ви дам една примерна схема за натрупване на експлозивност и издържливост,по която спринтьорите работят.
Да ви кажа още от сега, тъй като са спринтьори не им трябва и не работят за ръце и горна част усилено, набляга се на краката кръста и корема.
ето и програмата:
Ден първи
клек с щанга на гръб 5 х 25-30
напади с тежести в ръцете или на гръб 5 х 25-30
клек с отскок с тежести в ръцете или на гръб 5 х 30-40
подскоци на пръсти с тежести в ръцете 5 до отказ
повдигане на пръсти с щанга 5 х 60
Ден втори
мъртва тяга с изправяне на пръсти 5 х 30
изхвърляне на щанга до гръдния кош 5 х 30
люлене на тежест пред тялото 3 х 50
повдигане на свити в коленете крака с тежест от вис или успоредка 3 х 50-60
коремни преси с усукване 3 х 120-150
Обещавам ви,че от тези подскоци с щанга,люлеене на тежест и изхвърляне ще развиете само някоя опасна травма.Пълни глупости са,че по този начин се развива експлозивност.Това,че са включени в програмите на професионалистите не означава нищо - дори и имайки впредвид тоновете химия, с която се тъпчат,пак има голям процент спортисти,които се контузват ежегодно,оперират се и т.н. - за голяма част от което вина имат гореописаните малоумни упражнения.А какво остава за обикновения натурален любител - гарантирам ви,че ще си разкажете играта и ще си плащате цял живот.Всички движения,които се изпълняват рязко са много опасни - при тях действат големи сили върху ставите и мускулите и е много лесно да се контузиш - а споменатите упражнения могат да се изпълняват само така.А за скачане с щанга ебаси - коленете ти се преебават при джогинг,а кво остава за скачане с щанга.Абе правете квото иската на своя глава,но и да не последва контузия, гаранция,че като станете на 40 -50 ще ви се е разказала играта - а живота не свършва на 50 години.
Мнението беше редактирано от Nikolay на 03.09.08 05:41.
Добре, разбрахме че според теб, това е пълна глупост.
Каква е твоята теория за развиването на експлозивност?
За експлозивност се тренира експлозивно, т.е. максимално бързо изпълнение на упражненията.
То не е моя теория, но смятам,че това е качество (свойство на мускулите) и няма конкретни тренировки за него - като тренираш нормално се развива успоредно с другите свойства на мускулите.Все едно да има тренировки за бързи мускули,за здрави сухожилия и пр.
Идеята на специализираната тренировка е да се развият точно определени качества. Версията с ‘успоредното развиване на качествата’ звучи много оптимистично.”Нормално трениране” за щангист, спринтьор, маратонец, боксьор, борец или културист?
Предполагам, че горната илюстрация е достатъчна за да видиш, че ‘нормалната’ тренировка, в зависимост от целите ни, може да е много противоречиво понятие.
казано от Alkorin на 04.09.07, 10:03:
казано от Lexx на 03.09.07, 16:22:
Тежки базови упражнения с големи тежести които развиват използваема сила, специфични упражнения като скачане с щанга за експлозивност и др., те имат цели екипи които се грижат за тях и някои от най - добрите трениори в света, взимат най - добрите добавки и стероиди за да придобият върхова форма.
Alkorin—- много си прав ,ама много най- добрите добавки най-добрите стероиди и тренери, само вижте и китайските щангистки и ще ви стане ясно, пък и не само тях че вече химията е определяща в 80% от спортовете за жалост прост факт.
казано от Nikolay на 03.09.08, 06:35:
и няма конкретни тренировки за него - като тренираш нормално се развива успоредно с другите свойства на мускулите.Все едно да има тренировки за бързи мускули,за здрави сухожилия и пр.
Щом казваш ;) Сигурно хилядите треньори, които успешно ползват такива методи са в грешка :)
И има специализирани тренировки за здрави сухожилия и бързи мускули.
Да, мисля че са в грешка :) .Успехите се дължат предимно на добрата генетика, не на измислените тренировъчни методи,които се предават от треньор на атлет.В наши дни обаче и химията се превръща в определящ фактор за успеха на спортистите.Но определено химията и генетиката са определящи,не измислените упражнения, от които ти се е**** майката
Nikolay - щом толкова треньори са в грешка и тренировъчните им методи не струват, защо въобще тренираш?
Разчитай на генетиката си, зор да се потиш. :)
Не може без тренировки, само казвам,че някои упражнения,които проповядват треньорите- клек с подскоци,обръщане и изхвърляне и подобни са единствено опасни, не правят бързи мускули и единствено ги има,защото се предават от треньор на ателет.А когато някой стане шампион,веднага се приписва успеха на посочената тренировка,като всъщност генетиката е основна, можело е и без тези упражнения(опасните).
06.09.08
09:49
Обикновено треньори на атлети от световен бранш не са просто шепа малоумници, които им дава упражнения, от които да нямат полза и то не само да нямат полза, но и да се контузят и да си разбият ставите ! А по темата тренировките при всеки един спорт освен ББ са изцяло силови, гонят се силови постижения единствено, като масата ако се получи е страничен ефект. Имам впредвид, че се гони сиалта, а пък при такава сила маса няма как да не качиш. А и недей да се поучаваш от световни атлети, които в днешно време заприличват повече на менделеевата таблица :) Се едно да питаш как мистър олимпия развива такава мускулатура. Еми няма нещо кой знае какво - яко тренировки, добра генетика и мноого яка химия ! иначе ако все пак държиш на тренировките - изцяло силови.
казано от Nikolay на 06.09.08, 09:34:
Не може без тренировки, само казвам,че някои упражнения,които проповядват треньорите- клек с подскоци,обръщане и изхвърляне и подобни са единствено опасни, не правят бързи мускули и единствено ги има,защото се предават от треньор на ателет.А когато някой стане шампион,веднага се приписва успеха на посочената тренировка,като всъщност генетиката е основна, можело е и без тези упражнения(опасните).
Jump squat-а не съм го работил, не съм 100% наясно с биомеханиката зад него, нито с точната техника. Него няма да го коментираме.
Обаче - обръщане и изхвърляне, ако твърдиш че са безполезни и се предават “от треньор на атлет” без основателна причина, то с риск да прозвуча грубо, обаче нищичко не разбираш от тая работа. На щангистите от по-леките категории им трябват много малко специфични тренировки и могат да станат без проблем едни нелоши спринтьори или изобщо лекоатлети. И това е САМО И ЕДИНСТВЕНО следствие от тренировките им.
Упражненията са опасни - да, така е! С кофти техника може да се нараниш доста лошо. Също така - не са за начинаещи и за хора, които нямат нужната гъвкавост и нужният mobility за да ги правят (но това се постига и е въпрос само на тренировки). Но са безкрайно полезни за всеки, който не тренира за да ходи после с изрязан потник по улицата, а за да може това-онова. А останалите така или иначе винаги ще си седят в комфортната зона и дори не си помислят да ги правят, просто защото е прекалено сложно за тях.
Мнението беше редактирано от G33K на 06.09.08 10:33.
“Nikolay”- чо, приятелю. Явно тренираш от време, което не ти е позволило да осъзнаеш някои нещица. Тея “опасни” упражнения имат строго определени движения, които трябва да се спазват. Също така, вземеш ли да се перчиш, “вижте ме това го правя с 150кг.” не само, че ще се контузиш ами и ще се претрепеш. Искам да кажа, че когато започваш да правиш каквито и да е упражнения винаги започвай с минимални килограми т.е. започвай само с лоста ако трябва. Е ся, че някои тренери не са с всичкия си, да, съгласен съм, има ги и такива но тяхната практика не трае дълго :) . Затова преди тренировка винаги загрявай добре, изпълнявай движенията стриктно и чисто, не се изхвърляй с килограмите. Постоянство и упоритост и воля, това му е майката. И за генетиката, просто има значение, но 75% значение е как генетиката ти е развила съзнанието и подсъзнанието, 25% е останалото ;). Бъди жив и здрав и успехи в тренига.
Мнението беше редактирано от nsko на 07.09.08 17:51.
Без да си играя да чета каквито и да е постове отговарям само: ефедрин (+някой друг по-съвременен :) )
казано от nsko на 06.09.08, 11:45:
“Nikolay”- чо, приятелю. Явно тренираш от време, което не ти е позволило да осъзнаеш някои нещица. Тея “опасни” упражнения имат строго определени движения, които трябва да се спазват. Също така, вземеш ли да се перчиш, “вижте ме това го правя с 150кг.” не само, че ще се контузиш ами и ще се претрепеш. Искам да кажа, че когато започваш да правиш каквито и да е упражнения винаги започвай с минимални килограми т.е. започвай само с лоста ако трябва. Е ся, че някои тренери не са с всичкия си, да, съгласен съм, има ги и такива но тяхната практика не трае дълго :) . Затова преди тренировка винаги загрявай добре, изпълнявай движенията стриктно и чисто, не се изхвърляй с килограмите. Постоянство и упоритост и воля, това му е майката. И за генетиката, просто има значение, но 75% значение е как генетиката ти е развила съзнанието и подсъзнанието, 25% е останалото ;). Бъди жив и здрав и успехи в тренига.
Браво,батко,много добре си ме разбрал,все едно съм отворена книга!Сигурно си психолог.Добре че има такива услужливи със съвети хора!А GEEK,малко съм се поувлякъл като си прочетох постовете, искама да кажа,че тези споменати упражнения могат да са от полза само за спортистите и то само заради състезателния елемент - самият им спорт представлява това(говоря за щангистите).Но колкото и правилно да ги изпълняваш,ако не си спортист,няма никакъв смисъл да ги правиш,ако си любител,ще извлечеш само вреди.Ако не ми вярваш след 20-30 години ще се убедиш сам(ако не и по рано)
Мнението беше редактирано от Nikolay на 09.09.08 17:38.
Ти имаш ли 20 години опит в такива упражнения, или изобщо 20 години опит в каквито и да са тренировки, че да можеш да кажеш това категорично? :)
Аз предлагам да изчакаме 20 години и тогава да си говорим пак, щото сега само си чешем клавиатурите :)
казано от Nikolay на 09.09.08, 17:30:
А GEEK,малко съм се поувлякъл като си прочетох постовете, искама да кажа,че тези споменати упражнения могат да са от полза само за спортистите и то само заради състезателния елемент - самият им спорт представлява това(говоря за щангистите).Но колкото и правилно да ги изпълняваш,ако не си спортист,няма никакъв смисъл да ги правиш,ако си любител,ще извлечеш само вреди.Ако не ми вярваш след 20-30 години ще се убедиш сам(ако не и по рано)
Защо няма смисъл и какви са вредите, когато го правиш с разум, тоест - правилно технически, и не все едно от това зависи живота ти (защото аз познавам и хора, извлекли вреди за лактите си от злоупотреба със сгъвания и разгъвания .. всяко неправилно натоварване може да даде такъв ефект)?
В интерес на истината може да се каже, че така формулирано вече си прав. И съм напълно съгласен с теб. Просто имаме разминаване в дефиницията на спортист и любител, за мен “спортист” е по-скоро настройка,състояние на психиката, отколкото социален статус. Иначе ето, и аз съм го казал същото(но според моята дефиниция за спортист):
Но са безкрайно полезни за всеки, който не тренира за да ходи после с изрязан потник по улицата, а за да може това-онова.
И тук не правя сравнение между хората, които с това си вадят хляба и тези, които тренират като нещо допълнително към ежедневието си (тоест такива като теб и мен). Правя сравнение между хората, които просто искат “да изглеждат” и тези, които искат “да могат”. Е точно за тези, вторите хора, са по-сложните и по-рискови упражнения (и не говорим само за snatch и clean, а за още една камара движения). А другите така или иначе няма и да извлекат кой знае каква полза за себе си, защото целите им са различни.
А това за 20-30 години е много относително и във всички случаи - не много сигурно, защото познавам лично човек ( и косвено (през нета) още двама такива) над 50 години (което се счита за “фаталната” граница от много хора), който още не е имал оплаквания, а едно време в Щатите е правил и много тяга, и много клек, и много olympic lifts (на младини де, сега само тяга прави :lol: ). Така че много си зависи кой го прави и как го прави (това е валидно и за нещата от живота, май :) ).
edit: А да, и понеже темата се измести на “за и против clean, snatch и опасните движения”, а заглавието като гледам е друго, смятам да не пиша повече :) Поздрави и успех.
Мнението беше редактирано от G33K на 09.09.08 18:25.
Както каза един шампион и много правилно се изрази “Каква е разликата между спортистите и обикновените хора? И те могат да направят тренировка като вас, и те могат да направят същите движения, но разликата е, че вие на другия ден имате желание и воля да го направите отново”. Ето това е основната разлика.
01.05.13
12:35
Такаа. изчетох доста верни и неверни неща написани по-горе, затова ако позволите и аз искам да изкажа мнение. Аз съм спринтьор тренирам в НСА, имам резултат от 11,02сек (електронно измерване на 100м) .. измерени с хронометър бягам 100м за около 10,60 (приблизително).
Това, че горната част не е нужна на спринтьорите е меко казано глупост. По-старите треньори обичат да казват, че спринтьорът бяга с ръце, а хвърлячът хвърля с крака, което звучи налудничаво, но е много вярно. Ръцете играят огромна роля в спринта, тъй като те водят движението на краката. Колкото по-бързо и мощно работиш с ръцете, толкова по-бързо можеш да движиш краката си. Тялото на един спринтьор става толкова релефно в предсъстезателен и състезателен период. Преди това се трупа обем от щанга, дълги отсечки, натрупване на много качества, които по-късно се преобразуват в чистата скорост, която е нужна, за да се бяга бързо. Ако искаш подобно тяло - работи бързо, кратко и експлозивно. Това важи не само на пистата, но и във фитнеса. Принципът е същия. Мога да ви уверя, че спринтьорите по телевизията са изключително силни в ръцете и в краката. Имат изключително масивна мускулатура, която, обаче е пречупена през скоростната работа, която прави мускулите по-издължени, по-работоспособни и по-взривни. (съответно и тялото става по-релефно) И още нещо, което според мен е най-важното. Релефът се прави повече на масата, отколкото в залата - ако се храниш правилно, то това е половината от работата.