08.09.08
19:30
Добър ден!
Почитател съм на бодибилдинг начина на трениране за маса и тренирам така от доста време.Храненето ми винаги е било на ниво.Напоследък ходих да ритам с приятели и отрких,че никак не ми се отдава.Много бързо се изморявам и се задъхвам :(
Предполагам това е нормално при положение,че тренирам кратко и тежко и тежа добре-80кг.
Въпросът ми е как бих могъл да комбинирам Интервално Кардио с тренировката си.
В залата имам гребен-тренажор.Невероятен за мен уред на който мога за 10 минути доста яко да се изцедя.При това не е като смешните тичания и други-влизат доста мускули сред които главно краката(прасец) и гърба.
И тук идва незнанието ми.Искам да подобря аеробните си псотижения(ако се казва така не съм сигурен)-с други думи искам да не се задъхвам ако ми се наложи да бягам/греба.
1.Има ли смисъл да правя 10-15 минути гребане след всяка тренировка?
2.Честно казано не вярвам 10-15 минути да се отразят драстично на качването на ММвие как смятате?
3.Дали ползите от този тренажор ще бъдат повече от вредите(възможна загуба на ММ)?
4.Практикувате ли нещо подобно?Използва ли се това в някой спортове?Как е най-удачния вариант да се изпълнява?
09.09.08
19:21
Тъй като имам определен опит в аеробните спортове бих те посъветлвал да започнеш бягане.Защото всеки един вид кардио си е индивидуален и натоварва различни мускулни групи.До колкото знам гребния тренажор се използва при академичното гребане също така имам приятели волейболисти които го ползват често.Уреда е страхотен но тичането бацка си остава номер 1 ;) Аз съм привърженик на друга философия обаче за фитнеса и бодибилдинга.Значи тренирайте си за хубаво тяло-ОК,но няма смисъл да ставаш топка от мускули а да неможеш да пробягаш 200 метра спринт или да си супер тромав.Според мен е хубаво да ходиш на фитнес но единствено ако той ти помага в спорта,които тренираш ;)
Мерси колега,но не искам да бягам.Евентуално може да правя спринтове(но не и да джогвам което за мен е безмислено)Искам натоварващо интервално кардио! :)
Ще опростя питанията си в един въпрос които най-ме вълнува:
Какви ще са ползите и вредите от Интервално кардио след силова тренировка(10-15мин)?
10.09.08
19:24
Пробвай с HIIT.
казано от m-joy на 10.09.08, 18:09:
Какви ще са ползите и вредите от Интервално кардио след силова тренировка(10-15мин)?
Вреди:
- Много натоварващо, до степен че няма да можеш да направиш едното от двете както трябва (а може би и двете). Представи си да си правил тяга/клек/нещо друго тежко в залата и непосредствено след това да тичаш/гребеш яко..или няма да е дори близо до спринт тичането (съответно достатъчно интензивно гребането), или тежкото нещо ще е било всъщност не дотам тежко.
Сигурно има и други, но за момента само за тази се сещам. За ползи не можах да измисля.
Защо да е след силова тренировка? Спринтовете са много добър начин да постигнеш много неща наведнъж (защото освен другото печелиш и сила/експлозивност), гребният тренажор е идеален за интервали, но и двете са доста тежки за да се комбинират така с щангите. По-добре е да ги разхвърляш в различни дни, защото ако наистина правиш спринт или гребеш яко - тежко си е, доста тежко.
Това не е като 15 минути да връткаш педали на колелото, интервалите изцеждат доста (е, чувал съм и “мен тия интервали нещо не ми влизат, не ги усещам толкова тежко, колкото всички разправят”, но винаги впоследствие се е оказвало, че просто не се правят с нужното старание).
ГИИК е много прав.
Не виждам защо все правите такива странни съчетания? Няма да ти навреди толкова ако си бягаш леко 2-3 пъти леко преди трен. Но такива ХИИТ итн, за мен са просто убиване на сърцето.
11.09.08
07:06
Брато 80кг никак не са много. Те не са оправдание за лошата ти форма. Просто не си правил кардио много време и си загубил всякаква кардио форма. Хората горе са ти писали какво да правиш, остава само да го направиш