06.09.08
15:27
момчета (и момичета), кажете някое упражнение за рамене, че хич не ми върви тази мускулна група. Това, което използвам в момента е:
1. изтласкване на дъмбели от седеж
2. с щанга зад врат
3. странично разтваряне
4. за задно рамо
Споделете колкото се сещате тежки упражнения, та да мога да си избера.
При вертолет ми се обажда стара травма, така че...
Благодаря.
арнолд преси; обратен пек-дек (за задно рамо); изнасяне на дъмбели напред (има варианти на скрипец)
06.09.08
17:02
Най-важното са раменните преси. По-добре пред врат, защото отзад товарят повече ставите и движението се огранича още повече. Бих ти казал да пробваш един по нестандартен вариант:
1 Раменни преси с щанга пред врат - 5х6(тежко);
2 Раменни преси с дъмбели - 3-4х8;
3 Задно рамо 3-4х10-12;
Това би трябвало да помогне за растеж в раменете. Иначе един стандартен сплит за рамо е раменни преси и 2-3 упр. за различните части на рамото.
казано от jorro на 06.09.08, 15:27:
момчета (и момичета), кажете някое упражнение за рамене, че хич не ми върви тази мускулна група. Това, което използвам в момента е:
2. с щанга зад врат
3. странично разтваряне
4. за задно рамо
Изредените от теб упр. също вършат работа. Раменните преси са най-уважавани - тях ги прави тежко.
Прави по-малко упражнения и може и да ти потръгне рамото - много е вероятно да го претренирваш
казано от Nikolay на 06.09.08, 17:35:
Прави по-малко упражнения и може и да ти потръгне рамото - много е вероятно да го претренирваш
Може би, но раменните преси не ги ли правиш тежко, не очаквай напредък ;) Все едно гръб без тяга-не е невъзможно, но е по-трудно :)
07.09.08
08:16
казано от jorro на 06.09.08, 15:27:
2. с щанга зад врат
3. странично разтваряне
4. за задно рамоСподелете колкото се сещате тежки упражнения, та да мога да си избера.
При вертолет ми се обажда стара травма, така че...Благодаря.
не си написал най-важното - по колко серии и повторения изпълняваш въпросните упражнения :) Може би при теб става дума за претрениране, което е довело до застой.
казано от Vasko на 06.09.08, 21:33:
Може би, но раменните преси не ги ли правиш тежко, не очаквай напредък ;) Все едно гръб без тяга-не е невъзможно, но е по-трудно :)
Не съм казал да тренира леко, а малко - и аз съм за тежките тренировки,но като тренираш по-тежко,трябва да правиш по-малко упражнения/серии
казано от Nikolay на 07.09.08, 09:45:
казано от Vasko на 06.09.08, 21:33:
Не съм казал да тренира леко, а малко - и аз съм за тежките тренировки,но като тренираш по-тежко,трябва да правиш по-малко упражнения/серии
От опит ти казвам че е индивидуално. При някои мускулни групи при мене е така, но при гърдите правя 14 много тежки серий и влизат идеално :)
07.09.08
16:51
Според мен раменните преси , ръце в страни и напред са най-ефективните упръжнения за рамо , “напримерно” като дигаш 60 кг за гърди (широк хват) , ще правиш с 20 или 15 кг по-леки тежести раменните преси , на мен така ми казаха и вече самия аз започвам да се усещам , че набъбват рамената :P (така да се каже)
Мнението беше редактирано от gogata2427 на 07.09.08 16:51.
07.09.08
18:43
казано от Bezgreshniat на 07.09.08, 16:51:
Според мен раменните преси , ръце в страни и напред са най-ефективните упръжнения за рамо , “напримерно” като дигаш 60 кг за гърди (широк хват) , ще правиш с 20 или 15 кг по-леки тежести раменните преси , на мен така ми казаха и вече самия аз започвам да се усещам , че набъбват рамената :P (така да се каже)
Ако съдя по себе си,тъкмо лежанката е най-ефективното упражнение за уплътняване на рамената. ;) :smirk:
07.09.08
18:50
Опитай раменни преси от стоеж с щанга/дъмбели.
Мнението беше редактирано от DooM_MasteR на 07.09.08 18:51.
07.09.08
20:37
Като казвате, че раменните са най - уважавани, нека всеки каже как ги предпочита, пред врат или зад
Edit: Аз изпълнявам упражнението зад врат, иначе самото движение ми е неестествено
Мнението беше редактирано от WhatTheFuck на 07.09.08 20:38.
07.09.08
21:50
Аз досега винаги съм правил раменните преси с щанга зад врат и нямам никакви проблеми. Винаги следя за стриктната техника и не прекалявам с тежестите.
И аз първите няколко години нямах проблеми с упражненията зад врат ;)
При всички случаи, бутането зад врат е неестествено за раменните стави движение и няма предимства пред варианта отпред.
Първо, че отпред амплитудата може да е по-голяма, защото се спуска до гърдите, а не само до врата и второ може да се ползват по-големи тежести без опасност за раменете.
Между другото, варианта с дъмбели също е много добър, препоръчвам го. И нещо важно - дъмбелите не се спускат само до ушите, както виждам да правят много хора в стремежа си да вдигат тежко. Спускат се докато опрат в раменете, иначе се губи цялото предимство на дъмбелите и ефекта от упражнението.
Другото основно за раменете са разтваряне встрани и разтваряне от наклон за задно рамо. За предно рамо в повечето случаи е излишно да се включват допълнителни упражнения, тази част участва във всички видове преси, включително и в упражненията за гърди.
Мнението беше редактирано от Петко К на 07.09.08 22:10.
08.09.08
15:03
Ще пробвам тези дни техниката ти
10.09.08
12:05
Пред врат с щанга , пробвал съм и дъмбели , но не знам ! Сигурно , защото вече съм свикнал с щангата :)
Преси с щанга пред врат от стоеж(ако много ти товари кръста прави ги седнал)
Преси зад врат с щанга
Изнасяне на дъмбели встрани(прави първо с едната после с другата ,не едновременно с двете)
Изнасяне на дъмбели напред
Не жали рамото но гледай да не го контузиш!Отдели голямо внимание когато правиш преси зад врат защото движението не е много естествено и се получават лесно контузии.
казано от dan4o93 на 10.09.08, 13:29:
Преси с щанга пред врат от стоеж(ако много ти товари кръста прави ги седнал)
Преси зад врат с щанга
Изнасяне на дъмбели напред
Това е прекалено, а също така излишно. 1 от тези 3 е достатъчно за предната част. Който прави тежко гърдите (особено полулег с по-голям градус) почти няма нужда от упражнения за предното рамо. Преси зад врат само могат да прецакат рамото, защото както спомена някой това движение е неестествено за ставата.
Интересна тема, тъй като и на мен рамото ми е мъчително.
Щанга зад врат според мен може да се прави с много малък rate of motion, иначе е доста гадно.
В интерес на истината, откакто спрях да се измъчвам със свободна щанга пред и зад врат, рамото ми върви по-добре.
Правя раменни преси от стоеж с дъмбели, като това, само че свалям малко по-долу http://www.youtube.com/watch?v=bT8A7Vc-2SI
И сега за рамо трен. се получава така:
Смит машина на 75% наклон
Раменни преси с дъмбели от стоеж
Повдигане на ръцете встрани с дъмбели
Повдигане на ръцете напред на скрипец
10.09.08
14:55
С до 30-35 кг раменни преси се правят зад врат доста удобно и чувството е пълноценно...увеличат ли се килограмите става трудно да се балансира и въобще...правете ги пред врат. :)
Ако искаш да ти тръгне рамото първото нещо което трябва да направиш е да забравиш скрипеца.
казано от dan4o93 на 10.09.08, 15:13:
Ако искаш да ти тръгне рамото първото нещо което трябва да направиш е да забравиш скрипеца.
ааа добре, щом си казал, непременно ще го направя
казано от dan4o93 на 10.09.08, 15:13:
Къв скрипец кви пет пари?!
Имаш предвид в тренировката за гръб ли?
Аз ги правя зад врат и нямам проблеми, но май ще се ориентирам пред рамо :)
Между другото скивах еидн мн здрав и нацепен посетител на залата, който правеше раменни преси зад врат или по-точно зад глава защото щангата не падаше под нивото на темето му :lol: (не е плешив ;) )
Първо преди да пишете може да четете по-добре постовете.Написал е че прави едно упражнение на скрипец и го посъветвах да го махне.Може да го прави с лост.
И какво като си видял някой много здрав дето е правил зад рамо с щанга?И аз преди правех 5-6 с 90 кг зад глава.Просто подчертах че движението не е естествено и при невнимание се получават големи контузии именно при това упражнение.А когато става въпрос за рамото винаги трябва да се обръща голямо внимание!Смея да твърдя че в момента рамото ми е доста добро въпреки че от месец почти не съм го тренирал поради лека травма а и като правя всеки ден лежанка аз фактически му удрям една тренировка и на него.
казано от dan4o93 на 11.09.08, 12:55:
Първо преди да пишете може да четете по-добре постовете.Написал е че прави едно упражнение на скрипец и го посъветвах да го махне.Може да го прави с лост.
Не виждам как изобщо ги сравняваш, на скрипец е 10 пъти по изолирано. А и като казваш как правиш лежанка всеки ден няма какво да ти кажа..
П.С. раменете си ми вървят екстра.
11.09.08
14:33
Днес пробвах пресата пред врат и ми беше супер неудобно и я довърших зад. Според мен нищо от казанато от теб за повече баланс, сила и т.н. не важи. Дали защото съм свикнал да го правя зад врат и е ново за мен не знам , но ще опитам още няколко пъти със сигурност :roll:
11.09.08
14:43
казано от WhatTheFuck на 11.09.08, 14:33:
Днес пробвах пресата пред врат и ми беше супер неудобно и я довърших зад. Според мен нищо от казанато от теб за повече баланс, сила и т.н. не важи. Дали защото съм свикнал да го правя зад врат и е ново за мен не знам , но ще опитам още няколко пъти със сигурност :roll:
хаха,ще се научиш...повече сила?Напротив,зад врат си по-силен обикновено,особено в началото.Ние не правим упражнението пред врат,защото така ни харесва или вдигаме повече,или е по удобно...правим го ,защото така трябва. :)
казано от DeadManWalking на 11.09.08, 14:43:
Напротив,зад врат си по-силен обикновено,особено в началото.
Тогава ти си някакво изключение... :)
казано от HeartCore на 11.09.08, 16:02:
казано от DeadManWalking на 11.09.08, 14:43:
Напротив,зад врат си по-силен обикновено,особено в началото.
Тогава ти си някакво изключение... :)
Ха!
Явно и аз съм изключение. :)
И на мен ми беше странно и по-неприятно да правя раменни преси пред врат, но свикнах и сега и не помислям да опитвам зад врат.
^ В такъв случай може и аз да съм изключение, на мен ми беше супер трудно зад врат. даже съм изпускал лоста...
11.09.08
19:06
Не аз съм казвал, че имам повече сила. Така твърди Петко К
Аз започнах скоро да правя раменни преси със щанга пред гърди от стоеж и определено позволява същата, че дори и по-голяма тежест от тая зад врат, но все още ми е трудно да стоя стабилно и да не си чупя леко кръста на по-тежките серии. :) Мен лично вече ме е шубе да правя зад врат без някой да ме пази, стига ми рамото да се обади.
:lol: само забележи разликата при мен като правя от седеж пред врат и зад врат и от стоеж.Пред врат-60х6 зад врат 80х6 90х2 и от стоеж пред врат 60х1.Много по нестабилно е когато правиш от стоеж и по малко килограми се вдигат защото там не може да използваш кръста(говорим при нормално изпълнение без изхвърляне когато правиш от стоеж).
Пред врат от седеж от начало е по-неудобно след като си свикнал да правиш зад врат .Но не съм съгласен за килограмите.Пред врат се вдигат по малко.
12.09.08
09:50
казано от DeadManWalking на 07.09.08, 18:43:
Ако съдя по себе си,тъкмо лежанката е най-ефективното упражнение за уплътняване на рамената. ;) :smirk:
Добре де , но това става с полу-лег , поне така ми каза братовчеда като го питах :)
12.09.08
20:48
казано от Bezgreshniat на 12.09.08, 09:50:
казано от DeadManWalking на 07.09.08, 18:43:
Добре де , но това става с полу-лег , поне така ми каза братовчеда като го питах :)
На всякакъв тип лежанка става .