13.09.08
14:04
Значи, интересувам се дали някой разбира от силови. Специфично за експлозивна сила някви по важни методи ако някой знае. Става въпрос за цялото тяло, включително крака и средна част. Пак казвам, цялостен силов сплит, не ми трябва специфично да си кача тежестта на тяга или лежанка. Ще съм благодарен на сякъв вид съвет. Мерси предварително! :)
Темата беше редактирана от Aranuir на 13.09.08 14:45.
Позволям си да цитирам мнение на Дзвер, относно неговата тренировка. За съжаление, не мога да дам линк към темата(не я открих), но ...нали обичам да си записвам....
Моята тренировка не е пример Както казах, на мен фитнеса все повече става нещо, което се налага да прескачам. Тази седмица например не ходих.
Но е нещо такова.
Да кажем, че вдигам 120 на лежанката.
Почвам - 6х30
3х40
2х60
2х80
2х100
1х120(максове или контролни вдигания, ак оса успешни тежестта се увеличава)Или вместо 1х120
2х100
2х100(щом посвикна вдигам и тежестта на двойката)
И после дроп серия на обратно до 60.
Почивките(без дроп серията) са големи, докато се възстановя физически и особено психически и се увеличават с килограмите.Същото на клека и на тягата.
И накрая според сезона завършвам я с набирания, я с кардио, я с нищо, когато ме мързиТова би трябвало да е около 5-6 пъти седмично.
И… така се тренира сила, махнете ги факирлъците, всичките ги знам, включително и тоя, дето ме стряска Алкорин за 70% от силата.
Ако някой има какво да добави към тая тренировка, туй ще са момчетата които я правят.
Другите глупости за стероидите, цикличността на тренировката - който намек много добре разбрах, ама колегата не схвана моя, непродуктивността… Аве просто ги забравете.
Принципът е естествен и прост. Това ,че Алкорин не го признава и се облъчва с некакви интернет книжки, направени да се продават, а не да ви помагат - той си знае, обаче:За да имаш сила принципите са това:
1. Адаптация - затова и толкова често, и затова и тренировката не се сменя
2. Малко повторения, много тежест
3. Добра физическа и психическа подготовка за тежестта, даже за 110% от тежестта, а не за 60% от тежестта, щото после ше питаш “отде ми са тез травми”.
4. Не се правят серии, не се правят упражнения, не се правят гърди, нито крака, както вика Алкорин - “няма да има достатъчно микроразкъсвания с толкоз малко повторения”. Правят се ДВИЖЕНИЯ!!!!
Толкова.
Aко правилно съм разбрал, тренират се трите движения(големите три:)) ), евентуално с едно помощно.
Естествено, не е казано, че това е единствената програма, но за сила...поне на мен ми звучи най-убедителна.
Също така, можеш да потърсиш материали за Mark Rippetoe и неговата програма, някои неща на Chad Waterbury, WS4SB и т.н. - все са в посока функционална сила/маса и атлетичност.
Мнението беше редактирано от 6th на 13.09.08 14:44.
13.09.08
14:53
С7АЛК3Р ясно и изчерпателно, мерси. Друго което ме интересува, въпреки че незнам дали е много уместно да питам тук - освен всичко останало ми тряа да правя силова стойка на ръце ... лицеви ... от стойка, та с баланса аз ще се оправя въпроса ми е кви упражнения според вас най-добре биха помогнали в тая свера: военна преса може би? :?
По-специализиран метод за експлозивна сила е съпротивление 10-30% от макс. 10-20 повторения в 4-6 серии с почивка между сериите 2-3 мин. Изпълнява се с максималнат скорост, но високата максимална сила е задължителна предпоставка, така че схемата на дзвер, която ти е предложил С7АЛК3Р е най-подходяща за началото.
Колкото за лицеви от стойка, не знам съвсем какво представляват, но във всеки случай основната работа трябва да се поема от трицепса и раменните мускули и по-специално от предната и средната част на рамото. Така че са удачни упражнения, които натоварват именно тези мускули.
Добър вариант за експлозивна сила са обръщането, изхвълането и изтласкването, обаче не са много лесни за изпълнение.
14.09.08
17:26
Мда изтласкването е най-доброто силово движение (съчетава орнаменти от тяга,преден клек и раменна преса) просто незаменимо,но технически трудно за изпълнение. => Лично мнение.
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 14.09.08 17:31.