Гръб с крака - неправилно?!

DI

06.10.08
19:07

Хора сега от понеделник мисля да започвам с нова програма : 
Понеделник - Гръб,Крака
Сряда - Трицепс,бицепс и предмишница
Петък - Гърди ,рамо
Чувал съм , че гръб и крака е неправилно и се чудя защо е така? Може би защото са много големи мускулни групи,но тъй като аз съм на 15 за крака правя само бедрено сгъване и разгъване (максимум 10 серий) и се чудя дали мога да тренирам по тази програма?
Благодаря

06.10.08
19:17

Ами определно не е идеалният вариянт, но ако нямаш възможност да отделиш още 1 ден седмично за краката става. Чак грешно не е, още повече, че възнамеряваш да правиш само 2 упражнения за тях.

06.10.08
19:20

казано от DisturbedMan на 06.10.08, 19:07:

Хора сега от понеделник мисля да започвам с нова програма : 
Понеделник - Гръб,Крака
Сряда - Трицепс,бицепс и предмишница
Петък - Гърди ,рамо
Чувал съм , че гръб и крака е неправилно и се чудя защо е така? Може би защото са много големи мускулни групи,но тъй като аз съм на 15 за крака правя само бедрено сгъване и разгъване (максимум 10 серий) и се чудя дали мога да тренирам по тази програма?
Благодаря

Ако правиш само сгъване и разгъване (тоест, все едно не правиш крака, а си ебаваш коленете) - не би трябвало да ти е кой знае какъв проблем.
По принцип, клек + тяга на една тренировка е кофти идея, та затова не се правят (като сложиш и гребането, и нападите, и набиранията...и става една страшна)..ама ти сигурно и тяга не правиш, така че няма да ти е проблем..

06.10.08
19:54

не знам с какъв стаж си, но ако е както предполагам с малък, тази тренировка ще си е чисто отбиване на номера - нито гърба, нито краката ще направиш като хората (то краката и без това не ги тренираш). ако не съм прав, тренировката е разбиваща, но трябва да внимаваш с работните тежести. не бих я препоръчал за редовна употреба

06.10.08
21:34

Когато тренираш кулутиристично е хубаво да имаш възможността да се концентрираш и фокусираш върху една мускулна група. Пак тази комбинация с горна част на тялото и краката е доста лоша. Моята препоръка е да я смениш тази програма. Когато правиш крака е нужно да ги натовариш на 100% за да има растеж.

Съществува комбинацията гърди с крака. По подобна ако се не лъжа тренираше Арни, той беше препоръчал и пул - оувър, комбиниран с клек в суперсерия.
Комбинацията е доста ефективна, помага за цялостен метаболизъм, разширява белият дроб и оттам - гръдният кош и не на последно място много подобрява сърдечната дейност, като при това има и осезаем мускулен растеж.

От тази гледна точка не виждам проблем ако човек може да го понесе физически, да тренира гръб и крака от гледна точка на търсения резултат.
Комбинацията гръб + крака е вредна в друго естество, в точно този си вид. И двете тренировки много удрят кръста и това прави комбинацията опасна.

В твоя случай, DisturbedMan, всъщност е без значение с коя друга мускулна група ще правиш краката.
Защото ти въобще не правиш крака.
Краката искат сериозен брой комплекснонатоварващи упражнения.
Ти правиш две изолиращи. В много серии.
Може би малко ще оформиш, но нищо повече.

Поздрави!

Попринцип е неправилно,защото неможе да се наблегне хубаво на краката,ако са ти след гърба,а и възстановяването е доста трудно.Имам един познат,който тренира горе долу така:Гръб+Крака 1)Пулдаун 4серии,Долен скрипец,3x,чукчета 3x,мъртва тяга 4x,Екстензии за квадрицепса 4серии и Флексии за задна част 3серии,номера е да наблегнеш и на тягата,но на мен лично такава тренировка не би ми харесала,но за любителски тренировки става,особено ако не наблягаш много на краката. :)
BTW тоя моя познат има около 2,5 години стаж

Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 07.10.08 07:11.

07.10.08
11:34

казано от D3BEP на 07.10.08, 04:58:

Съществува комбинацията гърди с крака. По подобна ако се не лъжа тренираше Арни, той беше препоръчал и пул - оувър, комбиниран с клек в суперсерия.
Комбинацията е доста ефективна, помага за цялостен метаболизъм, разширява белият дроб и оттам - гръдният кош и не на последно място много подобрява сърдечната дейност, като при това има и осезаем мускулен растеж.

От тази гледна точка не виждам проблем ако човек може да го понесе физически, да тренира гръб и крака от гледна точка на търсения резултат.
Комбинацията гръб + крака е вредна в друго естество, в точно този си вид. И двете тренировки много удрят кръста и това прави комбинацията опасна.

В твоя случай, DisturbedMan, всъщност е без значение с коя друга мускулна група ще правиш краката.
Защото ти въобще не правиш крака.
Краката искат сериозен брой комплекснонатоварващи упражнения.
Ти правиш две изолиращи. В много серии.
Може би малко ще оформиш, но нищо повече.

Поздрави!

Да, както каза Стефчо, Арни е правил такава тренировка. Но ДОРИ и той не е практикувал и препоръчвал тежка тренировка с базови упражнения за гърди и веднага след това същата за крака. Комбинацията с пулоувър и клекове е добра, на края на тренировката дори можеш да завършиш с разтягания на лост и малко набирания за увеличаване на гръдния кош.

поздрави

DI

07.10.08
20:12

Мерси и все пак за да отговоря на някои неща ще кажа :
1.Имам стаж 1,5 години
2.Не съм казал че толкова упражнения и серий е добре за крака,но хората които говориха леко критично към мен ще ги попитам - по-добре ли е на 15 при не особено набита структура (1.81 ,70 кг) да правя клекове и тяга?? Не мисля...

07.10.08
20:31

казано от DisturbedMan на 07.10.08, 20:12:

по-добре ли е на 15 при не особено набита структура (1.81 ,70 кг) да правя клекове и тяга??

Да.

07.10.08
20:35

2.Не съм казал че толкова упражнения и серий е добре за крака,но хората които говориха леко критично към мен ще ги попитам - по-добре ли е на 15 при не особено набита структура (1.81 ,70 кг) да правя клекове и тяга?? Не мисля…

По-добре е ;) Ако не гониш зверски постижения все още,имаш добра (клоняща към отлична) техника и не се изсилваш до максимум, разбира се. Според теб защо да не е ?  За мен на 15 изобщо не ти е време за щанги още, но след като така или иначе ходиш и тренираш, поне го прави както си трябва. Поне съветите до тук ми се струва, че бяха в този контекст - истинска тренировка за гръб + крака.
А като спомена ръст, се замислих дали не те притеснява растежа? Дори да допуснем, че му пречат (имаше спорове в доста теми, аз не се наемам да кажа със сигурност, макар да ми се струва че влиянието им е минимално и незначително), вече си расъл доста така или иначе(181 см, за Бога), какво те притеснява толкова? Правиш сгъвания и разгъвания за краката, които в дългосрочен план имат потенциала да ти прецакат коленете (не че задължително ще стане, но кому е нужно да се пробва?), а в същото време се плашиш от клек и тяга.. странно ми е на мен поне и не мога да разбера причината.
И понеже това дотук си е само офтопик, да ти кажа и по темата - ако ще правиш сериозните упражнения, точно тези две групи не е добре да са дори в 2 съседни дни, камо ли в една тренировка. Ако тренировка за гръб+крака представлява нещо от вида:
набирания + скрипци (хоризонтални,вертикални, там каквито има) + мечка + разгъване + сгъване - ОК, не мисля че ще имаш проблем да ги правиш в един ден.

08.10.08
05:39

казано от G33K на 07.10.08, 20:35:

Ако тренировка за гръб+крака представлява нещо от вида:
набирания + скрипци (хоризонтални,вертикални, там каквито има) + мечка + разгъване + сгъване - ОК, не мисля че ще имаш проблем да ги правиш в един ден.

според мен това не е тренировка нито за гръб, нито за крака - това е “тренировка” (отбиване на номера). и двете най-големи МГ си искат тежка тренировка, не максове, но тежко и то с базови упражнения. при правилно изпълнение и добре подбрани тежести, нито клека, нито тягата са страшни, но техния ефект трудно може да се постигне с друго. но пък в един ден ..... качествена ...... редовно ..... без зоб - невъзможно според мен.

08.10.08
13:55

казано от FRANKO1 на 08.10.08, 05:39:

казано от G33K на 07.10.08, 20:35:

Ако тренировка за гръб+крака представлява нещо от вида:

според мен това не е тренировка нито за гръб, нито за крака - това е “тренировка” (отбиване на номера).

Точно това имах предвид и аз. Обаче съм виждал хора, които го наричат Тренировка и го пиша в случай, че авторът е от тях ;)

DI

08.10.08
19:30

Благодаря на всички,но хайде стига с тия серий за крака,клекове тяги и т.н. Казах ви , че тях не правя,имах впредвит дали има някаква физиологична причина да не се прави гръб с крака,а не за това че тренировката ще стане много тежка.
Отново благодаря на всички

08.10.08
19:44

Еми нали ти отговориха по темата всички, просто малко се отплеснахме впоследствие. Друга физиологична причина да не ги правиш, освен това че ще стане прекалено тежка тренировката, няма. Ти очевидно няма да го имаш този проблем така че действай, и пиши след някакво време да се похвалиш с резултатите.

09.10.08
06:55

казано от DisturbedMan на 08.10.08, 19:30:

Благодаря на всички,но хайде стига с тия серий за крака,клекове тяги и т.н. Казах ви , че тях не правя,имах впредвит дали има някаква физиологична причина да не се прави гръб с крака,а не за това че тренировката ще стане много тежка.
Отново благодаря на всички

чисто физиологична причина няма. ако имаш достатъчно сила и възстановяваш достатъчно добре и бързо, можеш и цялото тяло в един ден да тренираш.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1