09.10.08
17:37
Здравейте. Бих искал да споделя това свое “преживяване” с хората които имат подобни смущения или такива, които ще търсят такава тема, ако им се случи подобно нещо. Целта на темата е да внесе малко спокойствие, а не паника. Малко предистория: бях в Анталия на почивка и след като кацнахме на летището в колата усетих, че ритъма на сърцето ми се нарушава като поредното “тупване” на сърцето не се състои, има пауза и след това тупва по-силно. Казах си майната му, това е от резкия температурен шок и промяна в налягането. Тези прескачания продължиха 1 седмица и малко отгоре. Неприятни са, не са съпроводени с друг дискомфорт. Не съм спирал да тренирам, нито да бягам в парка. Започнах да се притеснявам обаче и реших да се консултирам с кардиолог в правителствена болница. Направих пълни изследвания - кръв, ЕКГ, холтер, ехо. Всичко е наред, с изключение на 2 минерала в кръвта, които спомагат за правилния ритъм на сърцето - КАЛИЙ и МАГНЕЗИЙ. Бях на долна граница. Обяснението на лекарите бе, че в следствие на дехидратация или регулярни изпотявания намаляват значително тези минерали, особено калия. Изписаха ми ефервесцентен калий и таблетки магнезий и всичко си влиза в норма.
Имам и един въпрос. Давам пари за витамини (в които има и минерали), качествени такива - оптимум, нау, GNC. Явно минералите в тях са недостатъчни. Да търся ли друг вариант, отделно ли да приемам мултиминерали?
Темата беше редактирана от Стоянчо на 09.10.08 17:41.
и на мен ми се случва.
по-специално преди седмица две ми се случваше по-често от всякога, но сега нещата сякаш отново влязоха в норма.
не ми е прескачало последните дни струва ми се.
09.10.08
18:21
Взимай отделно минералите. Те като цена не са нищо стряскащо. Във витаминовите комплекси които изброи са по-големи дозите на витамин А, Ц, Б, Д, Е, К. Минералите са на по-задно място като са в количество което се приема за препоръчителна дневна доза. Явно на теб ти трябва повече. Това е. Купувай си ги отделно.
Взимай отделно минералите. Те като цена не са нищо стряскащо. Във витаминовите комплекси които изброи са по-големи дозите на витамин А, Ц, Б, Д, Е, К. Минералите са на по-задно място като са в количество което се приема за препоръчителна дневна доза. Явно на теб ти трябва повече. Това е. Купувай си ги отделно.
Мерси за отговора, вече се ровя за добри мултиминерали, а и поотделно разглеждам. Така е, споменатите витаминови комплекси са със завишени дози витамини, а минералите не само са на заден план, минимални количества са, а даже липсват някой.
Добра тема,може би защото и на мен ми се случи наскоро докато тренирах и си казах, че идва ‘края’ :D.Явно трябва да наблегна на витаминките.
Явно трябва да наблегна на витаминките.
В случая на минералите ;)
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 09.10.08 19:23.
Давам пари за витамини (в които има и минерали), качествени такива - оптимум, нау, GNC. Явно минералите в тях са недостатъчни. Да търся ли друг вариант, отделно ли да приемам мултиминерали?
Мисля, че много хора не знаят каква е основната разлика между хранителна добавка и лекарствено средство според нашия закон. Всъщност разликите са много - от режима на регистрация и контрол през клиничните проучвания та до рекламата и представянето. Но нека спомена двете основни. Първата е задължението на производителите на лекарства да обявяват и спазват ТОЧНА концентрация на активните и помощните вещества в продуктите си. При хранителните добавки такова нещо няма - там е достатъчно да има наличие на нещо, ако ще и в “хомеопатични” (т. е. нищожни) количества, за да си го напишат на опаковката.
Втората разлика е дори по-важна - лекарствата трябва да са с доказан ефект в следствие на клинични проучвания и нито едно показание не може да бъде регистрирано без такива. При добавките и това не е на лице - има задължение от закона да не си приписват директно несъществуващи свойства, но то е разтегливо и не се спазва.
Трудно ми е да говоря за добавките в областта на фитнеса - аминокиселини, протеини, гейнъри, фет бърнъри и други, но със сигурност аз лично никога не бих разчитал на нещо, което не е регистрирано като лекарствено средство за собственото си здраве. Всеки си взима сам решенията, аз само споделям мнението си.
П. С. Оф топик: Между другото според чл. 51. ал. 1 от ЗЗП търговията с хранителни добавки по Интернет е забранена на територията на България. Не че не се възползвам и аз от това удобство, но ми е интересно колко от търговците знаят, че нарушават закона?
П. С. Оф топик: Между другото според чл. 51. ал. 1 от ЗЗП търговията с хранителни добавки по Интернет е забранена на територията на България. Не че не се възползвам и аз от това удобство, но ми е интересно колко от търговците знаят, че нарушават закона?
Само да добавя, че това в никой случай не е атака срещу търговците, а просто констатация на факта. Иначе сега действащият Закон за защита на потребителите е абсолютно безумен и невъзможен, като поставя по една или друга причина на практика цялата електронна търговия извън закона или поне в нарушение.