09.10.08
17:37
Здравейте. Бих искал да споделя това свое “преживяване” с хората които имат подобни смущения или такива, които ще търсят такава тема, ако им се случи подобно нещо. Целта на темата е да внесе малко спокойствие, а не паника. Малко предистория: бях в Анталия на почивка и след като кацнахме на летището в колата усетих, че ритъма на сърцето ми се нарушава като поредното “тупване” на сърцето не се състои, има пауза и след това тупва по-силно. Казах си майната му, това е от резкия температурен шок и промяна в налягането. Тези прескачания продължиха 1 седмица и малко отгоре. Неприятни са, не са съпроводени с друг дискомфорт. Не съм спирал да тренирам, нито да бягам в парка. Започнах да се притеснявам обаче и реших да се консултирам с кардиолог в правителствена болница. Направих пълни изследвания - кръв, ЕКГ, холтер, ехо. Всичко е наред, с изключение на 2 минерала в кръвта, които спомагат за правилния ритъм на сърцето - КАЛИЙ и МАГНЕЗИЙ. Бях на долна граница. Обяснението на лекарите бе, че в следствие на дехидратация или регулярни изпотявания намаляват значително тези минерали, особено калия. Изписаха ми ефервесцентен калий и таблетки магнезий и всичко си влиза в норма.
Имам и един въпрос. Давам пари за витамини (в които има и минерали), качествени такива - оптимум, нау, GNC. Явно минералите в тях са недостатъчни. Да търся ли друг вариант, отделно ли да приемам мултиминерали?
Темата беше редактирана от Стоянчо на 09.10.08 17:41.
и на мен ми се случва.
по-специално преди седмица две ми се случваше по-често от всякога, но сега нещата сякаш отново влязоха в норма.
не ми е прескачало последните дни струва ми се.
09.10.08
18:21
Взимай отделно минералите. Те като цена не са нищо стряскащо. Във витаминовите комплекси които изброи са по-големи дозите на витамин А, Ц, Б, Д, Е, К. Минералите са на по-задно място като са в количество което се приема за препоръчителна дневна доза. Явно на теб ти трябва повече. Това е. Купувай си ги отделно.
казано от Георги Гайдов на 09.10.08, 18:21:
Взимай отделно минералите. Те като цена не са нищо стряскащо. Във витаминовите комплекси които изброи са по-големи дозите на витамин А, Ц, Б, Д, Е, К. Минералите са на по-задно място като са в количество което се приема за препоръчителна дневна доза. Явно на теб ти трябва повече. Това е. Купувай си ги отделно.
Мерси за отговора, вече се ровя за добри мултиминерали, а и поотделно разглеждам. Така е, споменатите витаминови комплекси са със завишени дози витамини, а минералите не само са на заден план, минимални количества са, а даже липсват някой.
Добра тема,може би защото и на мен ми се случи наскоро докато тренирах и си казах, че идва ‘края’ :D.Явно трябва да наблегна на витаминките.
казано от KrayZie на 09.10.08, 19:13:
Явно трябва да наблегна на витаминките.
В случая на минералите ;)
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 09.10.08 19:23.
казано от Стоянчо на 09.10.08, 17:37:
Давам пари за витамини (в които има и минерали), качествени такива - оптимум, нау, GNC. Явно минералите в тях са недостатъчни. Да търся ли друг вариант, отделно ли да приемам мултиминерали?
Мисля, че много хора не знаят каква е основната разлика между хранителна добавка и лекарствено средство според нашия закон. Всъщност разликите са много - от режима на регистрация и контрол през клиничните проучвания та до рекламата и представянето. Но нека спомена двете основни. Първата е задължението на производителите на лекарства да обявяват и спазват ТОЧНА концентрация на активните и помощните вещества в продуктите си. При хранителните добавки такова нещо няма - там е достатъчно да има наличие на нещо, ако ще и в “хомеопатични” (т. е. нищожни) количества, за да си го напишат на опаковката.
Втората разлика е дори по-важна - лекарствата трябва да са с доказан ефект в следствие на клинични проучвания и нито едно показание не може да бъде регистрирано без такива. При добавките и това не е на лице - има задължение от закона да не си приписват директно несъществуващи свойства, но то е разтегливо и не се спазва.
Трудно ми е да говоря за добавките в областта на фитнеса - аминокиселини, протеини, гейнъри, фет бърнъри и други, но със сигурност аз лично никога не бих разчитал на нещо, което не е регистрирано като лекарствено средство за собственото си здраве. Всеки си взима сам решенията, аз само споделям мнението си.
П. С. Оф топик: Между другото според чл. 51. ал. 1 от ЗЗП търговията с хранителни добавки по Интернет е забранена на територията на България. Не че не се възползвам и аз от това удобство, но ми е интересно колко от търговците знаят, че нарушават закона?
казано от Boby_ на 10.10.08, 05:31:
П. С. Оф топик: Между другото според чл. 51. ал. 1 от ЗЗП търговията с хранителни добавки по Интернет е забранена на територията на България. Не че не се възползвам и аз от това удобство, но ми е интересно колко от търговците знаят, че нарушават закона?
Само да добавя, че това в никой случай не е атака срещу търговците, а просто констатация на факта. Иначе сега действащият Закон за защита на потребителите е абсолютно безумен и невъзможен, като поставя по една или друга причина на практика цялата електронна търговия извън закона или поне в нарушение.