13.10.08
18:39
Здравейте.Наскоро бях чел някъде че можело да се прави маса и с повече повторения и по малки килограми.Тва се отнасяло за всички мускулни групи и най-вече за гърдите.Разликата била в натоварването.Аз по принцип си знам че за маса са големи килца и малко повторения,но не бих отказал няколко мнения по въпроса.Как е по правилно да се тренира за маса,не за релеф.И още нещо-удачно ли е да ходя на фитнес 5 дена и 1 ден почивка като акцентирам на гърдите
Темата беше редактирана от bb-fan на 13.10.08 18:40.
13.10.08
18:43
маса - 7-11
13.10.08
19:27
На първо място е храната.Повторенията са 5-10.Тренировка 5 дни поредни е много голям стрес за организма.По-добре е 2 тренировка 1 почивка или 3 тренировка и 1 почивка.
За маса се правят повторения до отказ. С вилицата или лъжицата. Това е единственото общовалидно твърдение по темата. И това е най-важното.
Иначе, щом те вълнува тренирането - няма формула, която да гарантира растеж при всеки. В зависимост от индивидуалните си биологични особености някои хора имат нужда от неща от типа на 3-4 повторения отвъд отказа, а други с тройки и сингли постигат доста прилични като размер мускули. Няма тренировка за маса и такава за релеф. Има тренировка, която води до мускулен растеж и такава, която не го прави. Има хранене, с което се стапят мазнини и такова, с което се трупат мазнини. 8-12 повторения за маса, 12-15 за релеф? Bullshit !
Ще дам конкретен пример със себе си. Имаше една програма, която включваше 1 серия клек за време, като за 8 седмици се стигаше от 2 до 8 минути. Към края тренировките надхвърляха 100 повторения с доста. Бедрата ми станаха очевидно страшно по-големи, макар основната цел да беше издръжливост. Виж, релеф... на краката... не и при мен, с толкова калории не ;) И това е само пример как формулата “8-12 повторения за маса” е пълна глупост.
Та именно по това според мен отличава начинаещ от напреднал във фитнеса, а не годините тренировки. Напредналият е работил, пробвал и е разбрал кое как работи при него и го следва, а начинаещият все още пробва различни неща в търсене на “истината за себе си”. Ти очевидно имаш да пробваш различни методики, докато откриеш точната истина (както между другото и аз).
Мнението беше редактирано от G33K на 13.10.08 19:33.
13.10.08
20:03
Между 5-10 повторения,като последната серия до отказ примерно:1-ва серия60(65)% 2-ра-75% 3-та-85%(до отказ тука) от макса.Почивки между 1,5-2,5 мин и разбира се най важното ХРАНЕНЕТО
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 13.10.08 20:06.
14.10.08
07:11
казано от bb-fan на 13.10.08, 18:39:
Здравейте.Наскоро бях чел някъде че можело да се прави маса и с повече повторения и по малки килограми.Тва се отнасяло за всички мускулни групи и най-вече за гърдите.Разликата била в натоварването.Аз по принцип си знам че за маса са големи килца и малко повторения,но не бих отказал няколко мнения по въпроса.Как е по правилно да се тренира за маса,не за релеф.И още нещо-удачно ли е да ходя на фитнес 5 дена и 1 ден почивка като акцентирам на гърдите
Здравей!
Съвет от мен!
Тренировка за маса:
1. 2-3 упражнения за мускулна група.
2. Повторения - 6-8. За бедра 10 - 15, прасци - над 20.
3. Серии 3-4 на упражнение.
Това са основни принципи в тренировката за маса. Обяснени накратко.
14.10.08
18:20
Абе на вас не ви ли омръзна с повтарянето на един и същ въпрос.Вярноч,че това е форум за подобни въпроси,информация и т.н.,но според мен на нищо не прилича подобно нещо.
14.10.08
18:33
няма повторения или упражнения за маса или за дефиниция,всичко е въпрос на диета
Щом ще правиш маса няколко базови упражнения за мускулна група стигат примерно за гърди : лежанка, флайс, пулоувър за гръдния кош и раменни преси с лост пред гърди това е достатъчно. А за повторенията прави с максимални тежести по 5 повторения а даже и по малко например 4 или 3 но увеличаваш килограмите. Почивките между сериите са по дълги. Храната е много важна. Трябва да се храниш нон-стоп, можеш да си вземеш и Бирена мая, тя ще ти отвори апетита. През времето на което не си в залата ядеж и лежиш. Това е :)
14.10.08
19:29
благодаря мн за съветите
Мнението беше редактирано от bb-fan на 14.10.08 19:32.
14.10.08
20:46
казано от G33K на 13.10.08, 19:32:
Ще дам конкретен пример със себе си. Имаше една програма, която включваше 1 серия клек за време, като за 8 седмици се стигаше от 2 до 8 минути. Към края тренировките надхвърляха 100 повторения с доста. Бедрата ми станаха очевидно страшно по-големи, макар основната цел да беше издръжливост. Виж, релеф... на краката... не и при мен, с толкова калории не ;) И това е само пример как формулата “8-12 повторения за маса” е пълна глупост.
Казвал ли съм ти,че ти си най-големият мазохист,който познавам?
ПС:Пиши ми едно ЛС за програмата.Любопитен съм.