Задължително ли е човек да взема химия за да стане голям и изчистен

Прескочи до:

10.10.08
21:34

От 2-3 години се занимавам с фитнес и чесно казано не съм вземал почти нишо като химия (4-5 кг протеин да съм изпил  и 2 седмици вземах по 2 гр. L-Carnitine на ден и тук таме по някоя енергиина напитка). Протеина не че е химия но това е което съм вземал повече от нормалната храна което съм поемал. Дори Creatine не съм вземал. И съответно нито съм голям нито съм изчистен. Гледам че се случва хора за 2-3 месеца да направят повече маса и сила от мен (то моята сила не е нещо особено 100кг съм дигал максимално от лежанка за гърди и съм 82 кг при ръст 183 см). Интересни ми са мненията на по-запознати от мен :) .

10.10.08
21:48

По-запознати в случая не ти трябват. Тук играе роля упоритостта

10.10.08
22:00

казано от tiran на 10.10.08, 21:34:

Интересни ми са мненията на по-запознати от мен :) .

Не е задължително. Трябва обаче да знаеш какво и как правиш.
Просто за 2-3 години рядко става номера, хем да си голям, хем изчистен, освен ако не стартираш правилно и с тренировките и с диетата още от самото начало. Повечето хора обаче губят първите години в експерименти, ползват неефективни програми и рядко се хранят както трябва. Има и други фактори, като възрастта и разбира се, генетиката.

Мнението беше редактирано от Петко К на 10.10.08 22:01.

11.10.08
07:14

Да, химия трябва за подиума. Иначе не е препоръчителна. Зависи какво разбираш под голям и изчистен. Ако говорим за 100кила чиста, релефна ММ за това трябват много години правилно хранене и тренировки, при това не на любителска основа, а направо като професионалист, т.е. яденето и тренировките да са ти професията. С химия нещата стават по-бързо, но...

FZ

11.10.08
08:46

казано от Стоянчо на 11.10.08, 07:14:

Да, химия трябва за подиума. Иначе не е препоръчителна. Зависи какво разбираш под голям и изчистен. Ако говорим за 100кила чиста, релефна ММ за това трябват много години правилно хранене и тренировки, при това не на любителска основа, а направо като професионалист, т.е. яденето и тренировките да са ти професията. С химия нещата стават по-бързо, но...

Подкрепям мнението на Стоянчо . Може да станеш голям и без химия ,  :) разбира се не за 2-3 месеца ,но за няколко години с правилните добавки , хранене и тренировки  може да станеш голям само с добавки и това което направиш, постигнеш с добавки ,натурално  ще  задържиш по-дълго време отколкото този който е качил маса с химия .
На пазара в БГ вече  има много добавки с които може да станеш голям и без химия  ;-)
И най-важното е непрекъснато да се образоваш на тема фитнес !

Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 11.10.08 08:48.

11.10.08
08:56

По принцип идеята е че аз се мъча с години за да направя нещо което охората правят за няколко месеца. Явно доста неща не правя както хората :) .

11.10.08
09:01

Някои и с химия не стават, или по-точно не остават такива...И без зоб може, но трудно. Аз лично се изумявам от резултатите, когато успея 3-4 седмици да тренирам и най-вече да се храня както трябва. Представям си, ако поддържах определен режим постоянно.

Мнението беше редактирано от ozo на 11.10.08 09:02.

FZ

11.10.08
09:02

казано от tiran на 11.10.08, 08:56:

По принцип идеята е че аз се мъча с години за да направя нещо което охората правят за няколко месеца. Явно доста неща не правя както хората :) .

Ами може да пуснеш една тема тука във форума как се храниш , как тренираш и ще ги обсъдим нещата  :)

Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 11.10.08 09:02.

11.10.08
13:19

Не,не е задължително...зависи от целите ти.Едно добро плажно и хармонично тяло може да се постигне натурално.

11.10.08
14:05

казано от tiran на 11.10.08, 08:56:

И аз се мъча доста време, въпреки че, по мое мнение, правя нещата както трябва, но уви... има си хора с генетика за спортисти има ги и такива, на които силата им е в други неща. Единственото, което трябва да запомниш е това да не те депресира, а да те мотивира !!!

12.10.08
09:23

Това, че всички в този форум се занимаваме с вдигане на тежести, далеч не означава, че всички сме генетично предразположени към осъществяване на мечтата ни - перфектното (или желаното) тяло. Един има едни проблеми - лош метаболизъм изоставащи 1,2 мускулни групи, а при друг проблемите са другаде - незнание, немарливост, мързел, стремеж към бързи резултати... Сподели кое е това нещо, което ти правиш с години , а другите правят за няколко месеца. Както каза FZKTWGS кажи тренировъчния и хранителния си режим и веднага ще има съвети, ако има пропуски. От снимката, която си постнал мога да заключа, че ти липсва маса, но то това може пък да не ти е и цел. Ако обаче именно ММ е целеният резултат, веднага ти казвам, че храненето ти не е правилно.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 12.10.08 09:25.

12.10.08
16:53

Генетиката има голямо значение за това колко широк можеш да станеш и за колко време . Има хора които просто са родени за Крали Марко и дори и малко тренировки са им достатачни за бързи резултати . Има и такива , които са  родени по-тесни и там вече трябва яко труд за да се добие ефекта “брутален бик” . Обаче при всички положения , ако има старание ще има и ефект ;)

GO

12.10.08
18:37

казано от dan4o93 на 10.10.08, 21:48:

По-запознати в случая не ти трябват. Тук играе роля упоритостта

Колкото по - яко вдигам, толкова по яко изглежда генетиката ми.

Народна мъдрост. В небуквален превод.

13.10.08
11:08

На мен Джорджо ми е пример какво може да се постигне без химия. Като го видя него и ми стават смешни вземащите химия.
Разбира се ако искаш да си шампион няма начин. Но ако не си изкарваш прехраната с това е безмислено. Както и да е, самоубиство е и в двата случая и да си шампион и да искаш плажна форма за пред мацките.

Мнението беше редактирано от Emil_mlo на 13.10.08 11:10.

13.10.08
11:11

казано от Emil_mlo на 13.10.08, 11:08:

На мен Джорджо ми е пример какво може да се постигне без химия..

Кой е Джорджо? :)

13.10.08
11:59

Astor, Георги

13.10.08
14:56

Можеш да бъдеш много голям без химия, можеш да бъдеш и много изчистен без химия. Но да бъдеш голям и изчистен, дори и с химия е трудно, и само най-добрите го правят добре.

DI

13.10.08
15:51

казано от Чукундур на 13.10.08, 14:56:

Можеш да бъдеш много голям без химия, можеш да бъдеш и много изчистен без химия. Но да бъдеш голям и изчистен, дори и с химия е трудно, и само най-добрите го правят добре.

х2

13.10.08
16:11

Точно тва да си голям и яко релефен без химия почти не става. Аз като видя някой 100кг с преса като моята и веднага правя изводите... :)

Мнението беше редактирано от ozo на 13.10.08 16:12.

13.10.08
19:54

“Задължително ли е човек да взема химия за да стане голям и изчистен?”
Да, но зависи колко точно голям и колко изчистен. Ако говориш за професионални състезание, естествено, че не. Да не говорим, че дори и човек да постигне нещо прилично, то това е за броени седмици или най-много месеци.

А и според мен по-трудния въпрос е струва ли си и на каква цена все пак? Без допинг не означава автоматично здравословно.

Дехидратиранията преди състезание сигурно направо им .... , като някакви сушени жаби са повечето. А и това последното са думи на културистка в едно интервю. Разказваше какво е чувството от финалното изсушаване... :)

Мнението беше редактирано от tpd на 13.10.08 19:55.

13.10.08
20:22

Може, може. Зависи колко голям се има в предвит. За 100кг имам поне 10 примера за хора които не са вкусвали химикали и имат около 10процента мазнини с добре изразена преса.

Мнението беше редактирано от Emil_mlo на 13.10.08 20:23.

13.10.08
21:00

Е зависи, някой с моят ръст няма да стане 100 кила с 10% мазнини без химия.
Аз съм стигнал до извода, че без химия е достижимо нещо от сорта - “тегло=ръст минус 90”, +-5 кг в зависимост от костната структура, и мазнини около 8-10%. Такъв човек не е много огромен, нито супер изчистен, но ако всичко му е в баланс, ще изглежда перфектно.
Поне досега не съм видял някой, трениращ натурално да е превишил тези показатели.

14.10.08
07:19

казано от Emil_mlo на 13.10.08, 20:22:

Може, може. Зависи колко голям се има в предвит. За 100кг имам поне 10 примера за хора които не са вкусвали химикали и имат около 10процента мазнини с добре изразена преса.

Килограмите, както е споменал адаша са много относителен критерии. За висок човек с тежки кости 100кг са нищо. А 10% телесна мазнина даже не се доближава до понятието “много изчистен” :) .

Мнението беше редактирано от Чукундур на 14.10.08 07:23.

FZ

14.10.08
09:24

Много точно казано  ;-)

казано от Чукундур на 14.10.08, 07:19:

Килограмите, както е споменал адаша са много относителен критерии. За висок човек с тежки кости 100кг са нищо. А 10% телесна мазнина даже не се доближава до понятието “много изчистен” :) .

И това е вярно ! :)

Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 14.10.08 09:25.

14.10.08
09:55

Чукундура все пак от професионална гледна точка гледа на нещата и познанията са му точни. За трениращите хора (и пускащи подобна тема :)  ) е нужно да са наясно със себе си. Баланса е хубаво нещо, но човек само като даде 100% от себе си е щастлив, така че е хубаво първо да си наясно какво наистина искаш.

Всичко може, само мерак да има.
И стероидите, и те не са панацея. Нечовешки размери се постигат само със стероиди наистина. Но има много качества и умения(свързани с мускула), за които стероидите много малко помагат.
Та за едната визия - не си струват. Привлекателно тяло можеш да направиш и без тях. А крайностите не са много привлекателни, пък и не си струва риска, само от тщеславие.
Или комплекси.
Поздрави!

16.10.08
00:15

Ами последно тренирах
ще означавам броя на повторенията/тежеста така за по накратко примерно 10 повторения с 50кг са 10/50кг :)
1 ден
гърди
лежанка широк хват  12/70кг 10/80кг 8/90кг и 1-2-3 (колкото имам сили) повторения с 100 кг (задължително някой хващам да ме пази :) )
гърди горна част - лежанка 45 гадуса щанга (обикновено 2 серии по 60 кг и 2 серии по 70кг 8-10 повторения ) или дъмбели (2 серии 8-10 повторения с 2х25кг и 2 серии по 27кг)
долна част на гърдите кросоувър 3 серии 8повторения с по 30-тина кг от всяка страна.
кофички колкото мога (15-16 обикновено) 1 серия
бицепс
4 серии в пирамида чукове 12/15кг гирички 10/17.5кг 8/20 кг 8/22.5кг
права щанга сгъване 3 серии 8 повторения с по 35-40 кг
скот 3 серии с по 8 повторения с 40 кг
2 ден
корем
странична част  4 серии по 20 повторения  за всяка страна
от лежанка с обратен наклон коремни преси 4 серии по 30 повторения като последната серия хващм една 15 кг тежест пред гърдите
повдигане на краката като гледам да са изправени 3 серии по 15 повторения
след това http://www.bb-team.org/exercise/1165/ прав 4 серии  12/10кг 10/10кг 8/15 6/15
вдигане на щанга зад врат 4 повторения 12/40кг 10/50кг 8/55кг 8/60кг
след това http://www.bb-team.org/exercise/1201/ с щанга с 105 -110кг
3 ден
гръб скрипец с широк хват 12/65кг 10/70кг 8/75кг 8/80кг
мечка с 35-40кг от всяка страна (то си зависи от уреда :) ) 3серии с по 8 повторения
придърпване на долен скрипец  3 серии с по 8 повторения 70-80кг
трицепс
вдигане на щанга от лег с тесен хват 12/60кг 10/65кг 8/70кг 8/75кг
френско разгъване с 45кг 3 серии по 8 повторения
трицепсово разгъване на горен скрипец на всяка ръка поотделно с 30-40 кг на ръка по 8 повторения.

След това ден или 2 почивка и после пак започвах от начало.

Това за което говоря е че идват хора в залата и за 2 седмици си слагат 100 кг от лежанка а тежат с 10-15 кг под мен :) или правят релеф и маса много далече от моите(в смисъл много по-добри).
За храната гледам да наблягам на богатите на белтъчини храни плюс това омахвах по 5-6 кисели млека а преди тренировка си хапвам 200-300 грама нещо сладко (примерно от готовите рула кито се продават в супермаркетите) с кисело мляко (поне е вкусно :) ).
Може би най-големия проблем да направя маса е че ми се сабират поне по 5км ходене на ден (нещо не ми се нрави транспорта в София и се хващам и си ходя пеш като имам време и съм си свикнал и дори да мина 10-15 км на ден не ми прави впечатление :) )
Това беше преди няколко седмици поради преждевременно настапила контузия в единия крак и сега малко съм прекъснал да се въстановя.

Разковничето в случая е да не гледаш другите, а себе си.
Когато нещо не ти се получава, прегледай своят хранителен режим и тренировка, своето възстановяване. Някъде грешиш. Нещо не ти се отразява добре.
Недей гледа другите и недей се концентрира на това “бе тоа ко зима?” или “тоа па вчера доде неска дигна 150!”.
Няма да ти помогне, приятелю.
Даже и стероидите им да вземеш, па княма да ти помогне според очакваното, ак одопускаш някъде грешка.

Поздрави!

16.10.08
08:40

Не ти трябва химия. Можеш да се изчистиш и да си останеш с добра маса и обем. Не трябва да забравяме, че генетиката играе много голяма роля. Има хора, който правят невероятно тяло за година с добавки, храна и яки тренировки.

Ако направиш правилната диета с правилната тренировка и правилните суплементи и ти ще се изчистиш и ще направиш хубаво тяло. Не си мисли, че ще изглеждаш както изглежда идола ти примерно. Нещата зависят, както казах до голяма степен до генетиката. Виждал съм да се чистят цяла група от по 5-6 души. Всички с диета с суплементи, тренират заедно и прочие, но накрая 1-2 бяха перфектни, другите не толкова.

18.10.08
08:31

Аз съм на мнение ,че ограничаването на тренировките само до едната зала ,не е най-добрия начин за развиване на хармонично тяло- даже май е грешно.Ключа е в спортуването като цяло - ДА ,времето е фактор ,заети сте,не сте 10то класници ,но е по-подходящо.Едното ходене на лостове,малко плуване,спринтчета/леко бягане за около 20-30 мин допринасят и ще видиш ефект за няколко месеца.
Дори тиран ,едно обезкосмяване ,един лек тен пак може да допринесат да се видиш в огледалото и да кажеш -брей,май съм се нацепил малко.

Ако искаш ГОЛЯМ И ИЗЧИСТЕН ,помни че е моментно състояние. Най-коравите които съм виждал от големи и изчистени 2 месеца , заприличват на торби по някое време и пак почват зоба и пак стават за пред хората и едни такива периоди се редуват при тях. По-слабите и хармоничните са си целогодишно горе-долу в нормата.Стреми се към това и най-важното НЕ ГЛЕДАЙ ДРУГИТЕ ! Нека те теб гледат

18.10.08
10:37

казано от introducer на 18.10.08, 08:31:

и най-важното НЕ ГЛЕДАЙ ДРУГИТЕ !

То е и най-трудното. Кофти идва като некой пръдлю, вчера дошъл в залата вече е кажи речи колко тебе здрав, че и повече. Разни пичове дето още не са разучили добре кое как се прави, а са станали животни... Стараем се да не се дразня :)

BU

18.10.08
13:36

казано от ozo на 18.10.08, 10:37:

казано от introducer на 18.10.08, 08:31:

и най-важното НЕ ГЛЕДАЙ ДРУГИТЕ !

То е и най-трудното. Кофти идва като некой пръдлю, вчера дошъл в залата вече е кажи речи колко тебе здрав, че и повече. Разни пичове дето още не са разучили добре кое как се прави, а са станали животни... Стараем се да не се дразня :)

Само аз ли не съм виждал такива ?

18.10.08
13:56

“вчера” е образно казано :lol: но за около месец съм виждал да стават животни някои.Както и за месец едно момче качи 100 кг от лежанката от 70-170 ... зобете и после умрете :devil:

21.10.08
00:24

Ако искаш ГОЛЯМ И ИЗЧИСТЕН ,помни че е моментно състояние. Най-коравите които съм виждал от големи и изчистени 2 месеца , заприличват на торби по някое време и пак почват зоба и пак стават за пред хората и едни такива периоди се редуват при тях. По-слабите и хармоничните са си целогодишно горе-долу в нормата.Стреми се към това и най-важното НЕ ГЛЕДАЙ ДРУГИТЕ ! Нека те теб гледат

не е задължително да е моментно.....всичко зависи все пак от представите ти за ГОЛЯМ И ИЗЧИСТЕН,но ако наистина приемем едни 9-10 % телесна мазнина при 20ина % над нормалното тегло(което е напр. ръст-100 в килограми) за голям и изчистен...е възможно,но не за година или 2 (с каквито и да било добавки).Това са дълги години тренировки и постоянен режим,без компромиси в диетата(в българия е изключително трудно да се постигне).Веднъж достигната обаче добрата форма не се поддържа трудно,стига да си дисциплиниран и последователен,което така или иначе вече ти е станало навик :-) !!!Познавам доста такива,които целогодишно са в добра форма с отклонения 1-2% или килограма.Вярно е обаче че масата трениращи залагат на 3-месечната тренировка преди лятото и високите дози,за да компенсират недоспиването от нощния живот и лошата диета през останалото време.В една спортна зала винаги можеш да различиш едните от другите,ако разбира се ти самия си достатъчно редовен там ;-) .

22.10.08
21:36

Малко встрани от темата :) . Някакви коментари  за системата от тренирожки от предната страница ?

Какво разбирате под изчистен?Дали процента мазнини,който е при състезателни условия или процент,който да ти дава релеф за плажа.Аз съм 100% сигурен,че културист,който го интересува здравето му и благоприатното провеждане на тренировките никога няма да седи на под 10% особенно когато се опитва да качва било то с или без зоб.Незнам дали сте забелязали,но когато се появят някакви филмчета(примерно тези преди олимпия) с професионалистите те винаги са снимани няколко месеца преди състезание.Защо ли?Еми защото вече са изчистили мазнината която им придава “дебел” вид за филма.Аз лично невярвам в това което пишат,че примерно Джей Кътлър в основен е 139кг и ще излезне на 129.При тяхната храна(а нз дали можете да си представите колко е)която изяждат няма как да качи само 10кг което полувината сигурно е вода от химията и остават само 5кг мазнини.Просто Ъпсурт.И тогава какво остава за един натурално трениращ,който трябва да яде също голеими количетва супер качествена храна,но при навдишените калории няма как да не качи мазнина,а ако иска големи мускули ще трябва и много калории.Разбирасе има и хора,които се потдържат в “плажен” вид(което като проценти според мен е 12 до към 15,но в зависимуст от структурата на дадения индвид) дори и като качват,но това се дължи главно на метаболизма и то до 23-25г.Тези хора предимно са били много слаби като по-малки(ектоморф) и трудно ще качат мускул освен ако не приемат много повече храна и пак идваме там,че енергията става много повече от колкото има нужда организма и пак се качва мазнина.Така че,ако говорим за 6-8% мазнини през основен период според мен е невъзможно без химия(та дори и с нея е трудно).А за нещо от рода на 12-15%-трудно постижимо,но възможно с много труд,еднообразно хранене от което ти писва по някое време,правилните добавки и не на последно място ген.

Мнението беше редактирано от Денислав Атанасов на 23.10.08 13:32.

23.10.08
18:21

666_Deni ,имай предвид ,че един начинаещ прави 12-15% телесни мазнини и добра маса за 1 година без проблеми. А храненето е обичайните манджи на мама ,тук там някои ограничения и един креатин монохидрат за добавка да има нещо.
Нашият човек не е съвсем начинаещ. Проблем май са само годините и яденето (годините и в смисъл ,че не е някой 17 годишен тинейджър сега да прави това по цял ден).
тиран, програмата няма какво да я анализираш.Те упражненията не са кой знае какви специфични - щанги,дъмбели,интензивност,пазиш си гърба от тяхга и клекове (ако умееш си ги прави де,ако не можеш -не е фрапиращо) и това е. Ако не правиш някакви изгъзици например само макари + пътечка и после дъмбели ,всичко е наред. Тренираш си по класическия начин -само трябва да е достатъчно тежко. Даже ако си броиш постоянно 8 повторения ,а да имаш сила за 12 си е пълна простотия. До отказ да си караш пак не е грешно.

Яденето внимаваш и психическата нагласа -това са ти козовете..

23.10.08
19:26

А приемате ли креатина за химия или за добавка, защото на мен все още конкретната разлика не ми е ясна?

Поздрав,

24.10.08
07:21

Ето ви една интересна статия по темата:

http://e-vestnik.bg/4538

24.10.08
10:41

Rodney Helaire ако е натурален аз съм тогава мистър олимпиа.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1