25.10.08
10:30
Така до по-опитните от мен да си задам въпроса
забелязвам, че спомената глава на трицепса малко изостава в сравнение дългата и ме притеснява.Та, ако можете да ми дадете съвет ще съм благодарен
за триципс правя 2 пъти седмично едно и също
-3х5 кофички със 20 кг на кръста
-3х5 разгъване прав скрипец от стоеж пак
-3х5 разгъване с дъмбел, две ръце, седеж
-3х5 разгъване с въже
-3х5 ритник с гира
-3х5 понякога френско с крив лост от лег
имам стаж около 3 може и 4 да са годините в залата
години 18
тегло 72
ръст 183-5
За изоставането съдя по това, че дългата и средната глава съм ги почти изравнил, а до колкото съм чел, гледал списания, книжки.... задната е по “масивна”
п.п.Знам, че изолирането на отделна глава е почти невъзможно, но ми върши работа и просто да се акцентира повече за нея
та предложете ми упражнения ако можете
Френското е твоето упражнение. Сложи го в началото на тренировката, като загряваш много добре лактите преди него. Започни да увеличаваш тежестта и го направи основно в цялата тренировка за трицепс. При мен това работи много добре.
това не го ли замества?
ще експериментирам благодаря за бързия отговор
казано от wizo на 25.10.08, 11:30:
това не го ли замества?
ще експериментирам благодаря за бързия отговор
Не го замества - френското товари повече горната част на трицепса, тази откъм рамото, докато дъмбелът с две ръце от седеж товари повече частта откъм лакета.
Не го замества - френското товари повече горната част на трицепса, тази откъм рамото, докато дъмбелът с две ръце от седеж товари повече частта откъм лакета.
Според мен от френското не се товари повече горната част на трицепса, а се натоварва малко (в ролята на стаблилизиращ мускул) задното рамо, от там идва усещане, в областта на рамото. А някои хора са решили че се товари горната част на трицепса. Аз доколкото знам мускула или се свива или не. Не може една част от мускулното влакно да се съкращава, а друга не:)
казано от ko_drugo на 25.10.08, 13:18:
Според мен от френското не се товари повече горната част на трицепса, а се натоварва малко (в ролята на стаблилизиращ мускул) задното рамо, от там идва усещане, в областта на рамото. А някои хора са решили че се товари горната част на трицепса. Аз доколкото знам мускула или се свива или не. Не може една част от мускулното влакно да се съкращава, а друга не:)
Това важи за мускулите с две точки на захващане, като бицепса например. При мускулите с три и повече точки движенията, съотвенто натоварванията, са по-сложни. Нямам претенции да съм съвсем наясно с това, но мога да твърдя, че френското има в пъти по-голям ефект върху общия обем на трицепса и по-конкретно върху горната му част, отколкото дъмбела зад глава.
Формата на мускула ти е изцяло генетично определена и не може да се промени.По скоро степента на развитие оказва влияние върху външния му вид и формата.Не може да развиеш някоя от главите на даден мускул в по-голяма степен от друга глава от същия мускул.
казано от Nikolay на 25.10.08, 14:07:
Не може да развиеш някоя от главите на даден мускул в по-голяма степен от друга глава от същия мускул.
А на бас, че може.
казано от Петко К на 25.10.08, 14:10:
казано от Nikolay на 25.10.08, 14:07:
Не може да развиеш някоя от главите на даден мускул в по-голяма степен от друга глава от същия мускул.
А на бас, че може.
:-) Петко, според мен човекът е прав що се отнася до “двуглави” мускули. Но само дотам. ;-)
И при тях може.
Конкретен пример - левия и десния бицепс са ми различни като форма, заради различното развитие на двете глави. Единия е с по-добре развита вътрешна глава, а другия с по-добре развита външна.
Мнението беше редактирано от Петко К на 25.10.08 14:22.
казано от Петко К на 25.10.08, 14:22:
И при тях може.
Конкретен пример - левия и десния бицепс са ми различни като форма, заради различното развитие на двете глави. Единия е с по-добре развита вътрешна глава, а другия с по-добре развита външна.
Не искам да споря по темата - не съм подготвен. Но ми е наистина много интересно каква точно е механиката на различното натоварване на двете глави на бицепса, защото не мога да си я представя.
Пробвай да сгъваш ръката, може да вземеш и лек дъмбел (1-2 кг), и при всяко сгъване върти китката в различно положение - от неутрален хват, до подхват с кутре, завъртяно максимално нагоре. И ще почувстваш как напрежението се измества към отделните глави.
казано от Петко К на 25.10.08, 14:44:
Пробвай да сгъваш ръката, може да вземеш и лек дъмбел (1-2 кг), и при всяко сгъване върти китката в различно положение - от неутрален хват, до подхват с кутре, завъртяно максимално нагоре. И ще почувстваш как напрежението се измества към отделните глави.
Ами пробвал съм. Разни хватове, разни положения на китката. При бицепса нещата са прости - мускулните влакна започват от едната глава и завърват при другата. Всяко сгъване ги вкарва в действие всичките, независимо от ъгъла на китката. Или се сгъват, или не. Няма как горната им (или долата) част да се натоварва, а другата - не. При трицепса е друго - там главите са три и самите влакна, които се активират, могат да са различни. Но при бицепса е твърде просто, за да има вариации.