Креатин - поредния въпорс

02.11.08
21:16

Здравейте,
Много се чудя да взимам ли креатин тъй като попринцип мога да спортувам без да спирам (правя почивки от 10-15 секунди). Това навярно е защото тренирам 50% на машини 50% свободни тежести и не само свободни тежести което е по уморително навярно. Имайки предвид това ще ми даде ли креатина друго освен по-малко умора?

Искам да изясним нещо което може би повечето хора не знаят (включително и аз). Така във тази тема се казват следните 2 неща:

По-голямата част от креатин монохидрата, пирувата и дори част от фосфата се превръща в креатинин (токсичен продукт) в процеса на усвояване и трнаспорт до мускулните клетки. Голям % от този процес става в самите клетки, непосредствено преди навлизането на горивото в митохондриите. За да се справят с токсичния ефект, клетките увеличават обема си задържайки вода и активно синтезират “отпадни мехурчета”, в които да съхраняват “боклука”.

и

Креатинът се абсорбира в тънките черва, a кръвният поток го пренася постепенно в черния дроб, откъдето отново носен в кръвния поток преминава в различни тъкани, включително мускулната и мозъчната, като навлиза в клетките чрез белтък-преносител. Възможно е да се окаже, че постоянното приемане на креатин води до намаляване на количеството на този белтъка-преносител, като не е ясно дали този процес е обратим.

Аз обаче тези  ефекти никъде не видях да се споменават. Вижте тази  тема в bodybuilding.com. Там не споменават подобни неща и казват че това за креатинина не е вярно. Може ли някой да разсее мъглата относно тези 2 точки.

02.11.08
21:55

Креатина НЕ действа в митохондриите. Това ти дава отговор на първия въпрос.
За второто не съм сигурен. Идея си нямам как се транспортира в кръвта, но това няма значение. Тъй или иначе не се пие дълго време без пауза. Следователно нямаш повод за тревоги.
:)

03.11.08
00:58

казано от mitaka101 на 02.11.08, 21:55:

За второто не съм сигурен. Идея си нямам как се транспортира в кръвта, но това няма значение. Тъй или иначе не се пие дълго време без пауза. Следователно нямаш повод за тревоги.

Това означава ли че статията в bb-team.org е с погрешна информация?

03.11.08
02:41

казано от simon на 03.11.08, 00:58:

казано от mitaka101 на 02.11.08, 21:55:

Това означава ли че статията в bb-team.org е с погрешна информация?

Това за митохондриите се отнася за Карнитина,не за Креатина

03.11.08
14:28

Т.е. не е токсичен? лол

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1