02.11.08
16:57
Здравейте.
Чувал съм, че ако се правят клекове с тежести над теглото на дадения човек, за крака... има вероятност той да се набие... демек да си остане по нисък. Въпроса ми е следния... При правенето на крака на ЛЕГ преса, това може ли да се получи? Да си набие човек краката и да си остане дребен? Говоря за времето между 18-19 годишна възраст... защото доколкото знам костите на човек се развиват до 21-22 години.
Ще се радвам, ако има компетентни мнения ...
казано от Krisku на 02.11.08, 16:57:
Здравейте.
Чувал съм, че ако се правят клекове с тежести над теглото на дадения човек, за крака... има вероятност той да се набие... демек да си остане по нисък. Въпроса ми е следния... При правенето на крака на ЛЕГ преса, това може ли да се получи? Да си набие човек краката и да си остане дребен? Говоря за времето между 18-19 годишна възраст... защото доколкото знам костите на човек се развиват до 21-22 години.
Ще се радвам, ако има компетентни мнения ...
Странни сте ми вие хора, дето искате маркучи да ставате и се отказвате от толкова радости на живота заради това (клек,тяга... и т.н.). Както и да е.
Имало е доста спорове тук е ли или не е вярно това със спирането на растежа (по-нисък посмъртно не можеш да станеш, само можеш да спреш да растеш, теоретично). Аз не се наемам да кажа 100% сигурно така ли е или не е така, но дори да е така - това с конкретизирането до колко кила може вече е пълна глупост, със сигурност. За лег преса няма такава вероятност, говорят го само за клек това (защото е по-труден и си търсят оправдание мене ако питаш, ама карай).
Но да знаеш, това се отнася за по-ранна възраст. На 19 години колкото си расъл - толкова, доста малко са изключенията, които тепърва дърпат с по 3-4 сантиметра примерно. Дори да порастнеш още малко до 21 надали ще е нещо забележимо и струващо си дотолкова, че заради него да не правиш клек още цели 2 години ;)
казано от G33K на 02.11.08, 17:16:
Странни сте ми вие хора, дето искате маркучи да ставате и се отказвате от толкова радости на живота заради това (клек,тяга... и т.н.). Както и да е.
В грешка си. Аз не сам споменавал че не тренирам тия неща, за да дръпна още повече. Просто исках да попитам, за да знам ЛЕГ пресата дали се отразява на въпросното набиване. Колкото за ръста... и аз сам дребен, но си правя и клекове и тяга и всичко. Не съм комплексиран, от ръста си.
Е според теб дали се отразява?Каква е разликата за костите ти,дали ще е от клек или лег преса или квото и да е,натоварването си е натоварване.А друг е въпросът,че това са митове.Ако съдиш по щангистите,те се подлагат на далеч по-големи тежести от тези,с които ти някога ще можеш да се подлагаш и то доста по-често от няколко серии клекове седмично(примерно).
При 6тангистие има една зависимост - по къси краиници=по малко движение = пове4е кила. Не 4е няма и високи но % е по малък
Ако има нещо, върху което влияят клековете и мъртвата тяга, а лег пресата не, то това е хрущялната тъкан между прешлените. Не знам какво и как точно се случва, а и не искам да предполагам, но не мисля, че си струва да се притесняваш.
03.11.08
18:53
искам да питам нещо ще го направя в тази за да не отварям нова апак е и свързано с темата искам да знам дали мога да си спра/забавя растежа от това че тренирам с по големи тежести с 5 повторения това ми го каза един фитнес инструктор а също така да питам мога ли да си прецакам нещо ставите (на 15 години съм)
казано от playhardorgohome на 03.11.08, 18:53:
искам да питам нещо ще го направя в тази за да не отварям нова апак е и свързано с темата искам да знам дали мога да си спра/забавя растежа от това че тренирам с по големи тежести с 5 повторения това ми го каза един фитнес инструктор а също така да питам мога ли да си прецакам нещо ставите (на 15 години съм)
Това на колко години си няма значение, ставите можеш да ги прецакаш винаги. Достатъчно е да ти е крива техниката. С правилна техника няма да се контузиш, поне не от голямо упражнение (виж, на изолиращите стават грешки, но и там с правилна техника ще си ОК).