Форсирани негативни повторения на концентрично бицепсово сгъване

24.10.08
17:37

Бих искал някой да сподели как действа на мускула, по какъв начин го стресира. Има ли “файда” от включването на това упражнение за известно време.
Изпълнение - слагаме тежест, с която положителната част на упражнението е трудно изпълнима (1-2 повторения). Повдигаме дъмбела с другата ръка и спускаме възможно най-бавно до долу. Днес ми го подхвърлиха като доста полезно упражнение, от което мускулът буквално се “запалвал”. Споделете, ако сте чели или практикували.

Бицепсът е с късо ефективно съкращние и чийтингът върши работа.  Това е една от мускулните групи, за които го поощрявам.
Негативното движение... То си е негативно движение. То по принцип е правилно да си се прави бавно, с контра от мускулите, а не по инерция.
Сега, дали точно концентрично, дали с дъмбел или щанга...
Това вече ти, Стоянчо, трябва да ни кажеш.
Пробваш. Само внимавай вместо бицепса да не се обади лакътя. Или китката.
И като пробваш, ще разбереш и ще ни кажеш.
При един върши работа, при друг не. Един по - хубав му е бицепса прав с щанга, друг на скотова пейка.

За идея има идея и можеш да го пробваш за разнообразие. Ще те стресира, а бицепса ги обича тези неща!
Поздрави!

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 24.10.08 18:21.

24.10.08
19:32

Благодаря за предупреждението за евентуални нежелани странични ефекти - травми - от тях най-много се старая да се опазя. Принципно от скоро започнах да тренирам бицепса с “бавна скорост” и общо взето на всяко упражнение (редувано от полулег и прав с прав лост; само “21”-то го правя с нормална скорост) негативната му част ми излиза ок.3 секунди и наистина боли, сладко боли :). Но при всички тези упражнения правя 8 повторения - положителна и негативна част. В този случай на форсирани негативни общо взето тежестта трябва да е такава, че да не може да се прави 1-2 положителни повторения. Не мога да кажа, че бицепсите ми изостават, а по-скоро искам хубаво да ги изтренирам, изтощя. Ще потренирам 3-4 пъти като заменя някое от упражненията с въпросното и ще видя какво ще покаже. Ще погледна за съвети за правилното изпълнение на упражнението в нета и ако намеря ще пусна 1 линк в темата.

ГН

24.10.08
19:35

От огромни тежести като 32.5кг дъмбел с една ръка на скотова, си докарах лека травма на сухожилието на бицепса, при сгъвката на лакътя. Иначе правих по 6 повторения с тази тежест. Внимавай! Но мисля, че ще е яко!

24.10.08
19:52

http://www.youtube.com/watch?v=UheCchftswc - ето, точно за това говоря, първата ок. минута и половина.

казано от Георги Николаев на 24.10.08, 19:35:

От огромни тежести като 32.5кг дъмбел с една ръка на скотова, си докарах лека травма на сухожилието на бицепса, при сгъвката на лакътя. Иначе правих по 6 повторения с тази тежест. Внимавай! Но мисля, че ще е яко!

Пак се радвай, че е леко разтежението. Пак ще кажа, че не мога да изтощя бицепса, ако тренирам с по-тежко - правил съм го много пъти, но винаги съм стигал до незадоволителен или не до там задоволителен ефект. Затова търся нещо алтернативно в лицето на негативната част и форсирани повторения и като цяло мъчително бавните повторения. Засега вторто върши доста добра работа. Ще видим първото...

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 24.10.08 20:02.

24.10.08
20:19

Ми негативните повторения ги дават повече за сила, отколкото за маса. Основната им идея е, че мускула може да спусне по-голяма тежест, отколкото да вдигне. И оттам за да го натовариш в негативната фаза трябват по-големи тежести. При лежанката - партньор ти вдига, а ти спускаш.
Тъй като предполага контузии - все пак се работи с по-големи от обичайните тежести е необходимо да се следи за скоростта на изпълнение. По-конкретно за времето на спускане - и ако то е по-малко от 3-4 секунди - значи трябва да се намали тежестта.
Ако искаш да “съсипеш” бицепса, пък и която и да е друга мускулна група - смени си тотално упражненията. Освен дето въртиш методите, по които го изтезаваш си махни всичките “любими” упражнения и ще се изненадаш колко са ефективни “омразните” упражнения.
:)

Аз съм го използвал това упражнение в програмата си преди време.Смея да твърдя,че имаше добри резултати,не само за сила,а и за мускулна маса в бицепса. Това е линк към видео с това упражнение,може да ти бъде полезно.  http://www.youtube.com/watch?v=UheCchftswc Хаха,вие вече сте го написали това видео,аз оттам разбрах за това упражнение,дори бях пуснал тема за цялата програма.

Мнението беше редактирано от Траян Атанасов на 24.10.08 20:27.

25.10.08
10:42

Стоянчо, акъл не мога да ти дам по темата, но с огромен интерес ще я следя - сподели, моля те, резултати.
Лично аз изпитвам огромни затрудения да си “направя” мускулна треска на бицепса. Каквото и да го правя, на другия ден все едно не съм го тренирал. Мога да кажа, че повече усещам лекичка треска след тренировка за гръб, отколкото след самата за бицепс. Нещо такова замислям като промяна, но ако го направиш преди мен, ще ми е много интересно да прочета за резултатите.

Аз както казах съм тренирал по същата програма за ръце и постигнах добри резултати както в бицепса,така и в трицепса.Тренировката е наистина изтощаваща.

Мнението беше редактирано от Траян Атанасов на 25.10.08 17:02.

05.11.08
15:13

Втори път изпълнявам това упражнение в тренировката си за бицепс и мускулната треска на другия ден е доста силна. Миналия път ме държа 3 дни, а започнах да я чувствам още същия ден :)

05.11.08
15:17

Аз съм го пробвал с щанга преди година може би... нямяше никакъв ефект освен че получих болки в кръста и лактите от чийтинга...

05.11.08
16:36

казано от dido123 на 05.11.08, 15:17:

Аз съм го пробвал с щанга преди година може би... нямяше никакъв ефект освен че получих болки в кръста и лактите от чийтинга...

Ами грешно изпълнение - за какво ти е бил чийтинга? За да натрупаш килограми на лоста... Идеята на това упражнение, на което пуснах клип е именно, че няма сгъване, а само негативна част и то на упражнение, което изолира бицепса. Като искаш да извлечеш ефект от форсирани негативни повторение с лост - тогава ти трябва партньор, но кръста пак се товари. Другото което е, че щом си чийтвал, значи си правил сгъване с щанга - колко повторения си правил? При това упражнение условието и тежестта са такива, че и 2 изолирани сгъвания да не можеш да направиш. Извод - несравнимо е това, което ти си правил с въпросното упражнение.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 05.11.08 16:38.

05.11.08
19:38

Може да е оставял щангата на стойка и да я е вдигал от там с клек. :-P

Всъщност, какво става - има ли някакъв ефект?  Гледам, че не си писал в дневника нищо..
Преди време, Yoda беше започнал с “Колорадския експеримент”(всичко на негативни и главно машини), ама не знам, дали му даде очаквания резултат.

05.11.08
21:04

Ами тъй като пуснах тема реших да не пиша в дневника. Ефект от 2 тренировки не мога да кажа, че има освен зверската мускулна треска. Впрочем аз изцяло минах на подобен вид трнировка за бицепсите - акцентирам на негативните повторения, т.е. използвам тежест (лека) с която бавно на правя положителната и изключително бавно негативната част и така 8 повторения, като накрая за пръв път по врме на тренировка усещам парене в мускула. Аз ли съм лаком, но все си мисля, че бицепсите не вървят достатъчно и това ме накара да опитам по този начин.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1