09.11.08
22:18
Каква е разликата в броя повторения когато тренираме за релеф и за маса,защото съм чувал че за релеф се правят между 8-15 повторения а за маса повече... Или няма такава и всичко е въпрос само на хранене?
09.11.08
23:10
Аз пък мисля,че си се объркал.Това как тренираш няма голямо значение.Най-важна ти е диетата,според нея се определя дали ще качваш,или сваляш...Все пак има и теория за повторенията и тежестите.За маса-по-големи тежести,по-малко повторения.Уж за релеф,по-леко с повече повторения.Но пак ти казвам,по-важна е диетата :)
10.11.08
17:34
За стриктния брой на повторенията при различните фитнес цели беше първото нещо, което научих, когато се позапалих да тренирам. Слепешката станах роб на математиката и няколко месеца се ядосвах, като правех 12, а не 8 повторения, защото “изгарях” постигнатото. Е, все пак беше 1999 година. От тогава все по-малко, да не кажа, че въобще не виждам връзката, макар да не съм се ровил достатъчно в литературата поради липса на желание и ниво на компетенция.
През последните три години не падам под 10 повторения, изключвайки 1-2 упражнения. Единствено увеличавам интервалните кардио тренировки и се придържам по часовник към точни и кратки междусерийни почивки. Не мога да кажа, дали работи за мускулна маса, защото не съм се фокусирал над това от доста време, но за плътност и повишаване полезното действие на наличния мускулен багаж - о, да!
Мазнините също се разбягват, но тях базирам и на кардиото, а и както Траян спомена - хранителният режим (диета звучи много космополитански).
11.11.08
19:31
според мен идеята е следната - направата на 12-15 повторения с тежест която позволява по-голяма бързина на изпълнение, с висока интензивност, и малка почивка м/у сериите за релеф, а за маса по-малък брой повторения до 6-8 или пирамида с по-голяма тежест изпълнявани по-бавно и с по-голяма почивка между сериите. Грешката при повечето хора идва от там че се опитват да правят т.нар. “повторения за релеф” с максимална тежест (с чиитинг,с помощ от партньор, с голями почивки и т.н.) - те се преумарят и няма никакви резулти от това. Естествено диетата е най-важна , кардиото също.
казано от barca_boy на 09.11.08, 22:18:
Каква е разликата в броя повторения когато тренираме за релеф и за маса,защото съм чувал че за релеф се правят между 8-15 повторения а за маса повече... Или няма такава и всичко е въпрос само на хранене?
Само хранене.То само по себе си релеф означава да си личат мускулите,тоест,да имаш минимално количество подкожни мазнини.