Кардио и стимул за него

22.11.08
23:39

Здравейте на всички,
имам си един проблем с кардиото, при това огромен лично за мен.
Малко придистория: Тренирам здраво от март тази година - хранене, добавки, програми, треньор, форуми и т.н.
Резултати: започнах от 90 кг., сега съм 100 - здраво покачване на ММ, добро развитие спрямо всички които не ме виждат често - ах, ох, колко си се променил и т.н., бла, бла, обаче: имам отвращение от кардиото, а то е единственото нещо което ще стопи гадния ми корем и паласките ми. Всичко останало по мен се движи нагоре, при това наистина успешно. Как да направя така, че след яките тренировки да седна на велоергометъра или да бягам на пътеката като едвам гледам от умора. Треньора ми ме скапва от тренировки и после трябва да правя кардио. Да ама не - едвам гледам. Не съм на 20, а на 41 години.
Всъщност за да не ви занимавам излишно питам - какво да направя за да не си казвам, че ще направя кардиото следващия път и така да го отлагам до безкрай. Помагайте. Благодаря.

Темата беше редактирана от Иво Радев на 22.11.08 23:41.

23.11.08
02:44

Ами започни с по кратки кардио тренировки и всеки пьт ги увеличавай.Не знам с каква интензивност вьртиш,пулса ти трябва да е около 60,65 процента от максималния ти(за твоята вьзраст максималния е 180)така че изчисли си го.Вьрти с умерено темпо,не трябва да се запьхтяваш.
И какви са тези тренировки,че нямаш сили за двайсетина минутки на колелото-да не претренираш?

23.11.08
06:49

2 мин. загряване/ 8 минути потичване / 2 минути ходене.На това кардио му викам “Големите 12”.Правя го на всяка тренировка,точно 12 минути и съм винаги изчистен. ;)

Мнението беше редактирано от fitman на 23.11.08 06:49.

23.11.08
09:00

Според мен самата мисъл,че без кардиото няма да стопиш кадните корем и паласки трябва достатъчно да те мотивира всеки път да го правиш на макс.Иначе си постави някаква цел на кардиото-еди колко си км за еди колко си минути и я гони,подобравяй рекорда,качвай натоварването...преследвай,за да имаш стимул :)

23.11.08
10:12

Тренировките са ми много интензивни с излючително малки паузи, както между сериите, така и между различните упражнения. Сила естествено, че ми остава, но психиката си не мога да я настроя в кардио посока. Това е. Все си намирам причина да не се кача било на пътеката или колелото. Преди тренировка задържително загрявам 10 минути с пулс 120-130. Проблема е след тренировката. Но ще взема да пробвам тези “велики” 12 мин. на fitman. Но принципно се знае, че нещата започват да работят след 20-тата минута. Така, че не зная при мен как би подействало това. Още повече, че всичко зависи от метаболизма.

Мнението беше редактирано от Иво Радев на 23.11.08 10:14.

23.11.08
10:19

Хах...това за “великите” 12 минути го изплагиатствах от Рони Колман.Четох за този метод.Две минути загрявка,после 8 минути бягане с интервали.Примерно аз го правя 400 м. спринт,300м. ходене...и така 8 мунути.Накрая завършваш с 2 минути ходене.Самите 12 минути са минимум за такъв тип кардио.След 4-тата седмица може да се премине на 16 минути,а след 8-мата - 20,което според статията е максимума или т.нар. - златна среда. ;)

23.11.08
11:13

казано от Иво Радев на 22.11.08, 23:39:

Резултати: започнах от 90 кг., сега съм 100 - здраво покачване на ММ, добро развитие спрямо всички които не ме виждат често - ах, ох, колко си се променил и т.н., бла, бла, обаче: имам отвращение от кардиото, а то е единственото нещо което ще стопи гадния ми корем и паласките ми.

Е, чак пък единственото... ако не практикуваш спорт, в който кардио подготовката да е от съществено значение, кардиото е по-скоро излишно отколкото незаменимо. За човек, който тренира само за здраве и добра визия - направо си е излишно. Просто виж храненето, няма как хем да хапваш здраво като за качване, хем да махаш паласките. Само с хранене ще стане, за това давам гаранции, защото съм го виждал много пъти (и върху себе си включително).

Как да направя така, че след яките тренировки да седна на велоергометъра или да бягам на пътеката като едвам гледам от умора. Треньора ми ме скапва от тренировки и после трябва да правя кардио. Да ама не - едвам гледам.

Не става само с ядене, трябва и акъл е казано. В твоя случай - акъл може да се замени с воля. Като си скапан от тренировката просто няма смисъл да се мъчиш, пък и точно с кардио. По-добре да се прибереш и да се възстановяваш. Особено щом с тренировките се докарваш до състояние “едвам гледам” (за мен това е погрешна тактика, но ако ти се отразява добре - може и така).

Всъщност за да не ви занимавам излишно питам - какво да направя за да не си казвам, че ще направя кардиото следващия път и така да го отлагам до безкрай. Помагайте. Благодаря.

Какво можеш да направиш - забрави за думата “кардио” и няма да ти се налага да го отлагаш ;) Мазнини се горят и само с правилно хранене. А с преумора се върви само и единствено назад.

Мнението беше редактирано от G33K на 23.11.08 11:14.

23.11.08
12:33

Вярно че храненето е най=важно ,но резултатите са много по добри ако е комбинирано с кардио.Много хора го подценяват,а ползата от него е голяма,не само за горенето на мазнините,но и за подобряване работата на сьрцето.Практикувам го вече 5,6 години,в началото ми беше много трудно,но сега то е неизменна част от тренировката ми.
А интервалното кардио е нещо много добро.Вариантите са много-може да ги сменяш-минута висока интензивност,минута ниска,или пьк да ги намалиш на 35,40 секунди интервалите.

23.11.08
13:28

казано от nedko petrov на 23.11.08, 12:33:

Вярно че храненето е най=важно ,но резултатите са много по добри ако е комбинирано с кардио.Много хора го подценяват,а ползата от него е голяма,не само за горенето на мазнините,но и за подобряване работата на сьрцето.Практикувам го вече 5,6 години,в началото ми беше много трудно,но сега то е неизменна част от тренировката ми.
А интервалното кардио е нещо много добро.Вариантите са много-може да ги сменяш-минута висока интензивност,минута ниска,или пьк да ги намалиш на 35,40 секунди интервалите.

Май си прав. Дразни ме факта, че трябва да седна и да въртя педалите монотонно и тази мисъл явно ме спира. Ще почна на пътеката с интервали. Хем ще е разнообразно, хем ще експериментирам.
Колкото да яденето то си е правилно. Има въртене на въглехидратите и т.н. Твърде вероятно е, че изисквам повече от себе си за кратко време, а за качествено тяло са нужни години. Но този форум нали е за това - да си помагаме със знания.
Ако трябва ще пусна и хранителния ми режим. Може да го обсъдим.

23.11.08
13:35

И мен точно тази монотонност ме дразнеше в началото,но се свиква,вярвай ми.Сега мога и един час да правя кардио без проблем.

Темата е “вечно зелена” за моя милост. Водя се с известен опит в борбата с кардио тренировките, но онези, които са в групата на 30-40 минутните тотално ми станаха антипатични и да се кача на велоергометър примерно, ще е нужна компания за лаф.

Сигурно съм станал пословичен с моето скачане на въже, но по-кратко и ясно решение на проблема не мога да спомена през моята призма. 10-15 минути с интервално темпо. Джазът става изключителен с карнитин или термогенен “допинг”.

Доколкото съм чел други твои постове, ти (Иво Радев) имаш проблем с кръвното и може би това упражнение не е приложимо в твоя случай.

23.11.08
18:08

казано от Димитър Михайлов на 23.11.08, 14:17:

Темата е “вечно зелена” за моя милост. Водя се с известен опит в борбата с кардио тренировките, но онези, които са в групата на 30-40 минутните тотално ми станаха антипатични и да се кача на велоергометър примерно, ще е нужна компания за лаф.

Сигурно съм станал пословичен с моето скачане на въже, но по-кратко и ясно решение на проблема не мога да спомена през моята призма. 10-15 минути с интервално темпо. Джазът става изключителен с карнитин или термогенен “допинг”.

Доколкото съм чел други твои постове, ти (Иво Радев) имаш проблем с кръвното и може би това упражнение не е приложимо в твоя случай.

Да имам проблем с кръвното, но той е наследствен. Факторите които го засилват са гуарана, кофеин, ефедрин и някои други добавки които съм изключил напълно. Тоест термогенните бърнари не стават за мен. Колкото до липотропните всичко е ок. Но темата не е за добавките, а за това как да мобилизирам психиката си за кардио след тренировка. За някои това не е проблем, но за мен е огромен /за съжаление/. Но съм благодарен на всички вас за предложенията ви.

Мнението беше редактирано от Иво Радев на 23.11.08 22:09.

25.11.08
08:21

казано от fitman на 23.11.08, 10:19:

Хах...това за “великите” 12 минути го изплагиатствах от Рони Колман.Четох за този метод.Две минути загрявка,после 8 минути бягане с интервали.Примерно аз го правя 400 м. спринт,300м. ходене...и така 8 мунути.Накрая завършваш с 2 минути ходене.Самите 12 минути са минимум за такъв тип кардио.След 4-тата седмица може да се премине на 16 минути,а след 8-мата - 20,което според статията е максимума или т.нар. - златна среда. ;)

От вчера започнах “великите 12”. Радвам се че опитах, защото нещата май ще се получат. Липсва гадната монотонност на велоергометъра. Ще увеличавам всяка седмица с по няколко минути, докато ги направя 20. Повече мисля, че няма да са необходими. Благодаря за интересното предложение (и на Рони Колман) :)

25.11.08
08:53

От написаното в по-предходните ти постове,виждам че твоите тренировки са доста интензивни.Бих ти препоръчал да гониш чак 20-те минути,тъй като този тип кардио е доста изморителен.Аз го практикувам от юни месец и все още съм на 12-13 минути.Просто,защото и аз правя високо интензивни тренировки.Очаквам в скоро време да споделиш за резултатите от кардиото. Успех! ;)

25.11.08
11:02

казано от fitman на 25.11.08, 08:53:

От написаното в по-предходните ти постове,виждам че твоите тренировки са доста интензивни.Бих ти препоръчал да гониш чак 20-те минути,тъй като този тип кардио е доста изморителен.Аз го практикувам от юни месец и все още съм на 12-13 минути.Просто,защото и аз правя високо интензивни тренировки.Очаквам в скоро време да споделиш за резултатите от кардиото. Успех! ;)

Интезивни са имайки предвид, че тренирам само 3 пъти седмично и треньора ми е републикански по натурален бодибилдинг. Проблема е, че той е с 15 години по-млад от мен, но не ми пуска никакви аванти независимо от разликата във възрастта ни. Така тренировките стават наистина качествени за което съм му благодарен. Колкото до предложеното от теб кардио, то някак наистина се вписа изведнъж в програмата ми. Сега от тук нататък ще ми е любопитно да видя кога ще има видими резултати по мен/визирам колко месеца/. Въпреки, че то нали апетита идва с яденето.
Но както се казва в любимата фраза а билдърите: “No pane, no gain”.
И един въпрос: след като го практикуваш от юни дай някакви резултати - преди да го започнеш и към настоящия момент.

Мнението беше редактирано от Иво Радев на 25.11.08 20:32.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1