23.11.08
09:48
Привет на всички във форума. Тренирам 3 пъти седмично по следната схема:
пон. гърди и бицепс
сряда гръб и трицепс
петък рамо и трапец
От това, което изчетох разбрах, че единствения начин да изглежда по-широк в раменете е като натрупам маса. Базовите упражнения са няколко, така че каквото и да избера няма да сбъркам. Не ми е ясно обаче правилно ли е в една тренировка за рамо да правя: преса със щанга + преса на машина+ повдигане на на дъмбел встрани+ повдигане дъмбел напред. Един от залата ми каза да включа пресата на машината, тя не се ли дублира с преса с щанга, а и се чудя дали не са ми много упражненията?
Само да спомена, че за трапец правя 1 упр. и за задно рамо също едно от наклон. От друга страна целя маса в раменете, а и тренировката ми е само за тях. Така че дайте съвет?
И още един въпрос: казаха ми, че маса на гърдите се прави най-добре с повдигане на щанга от наклон, защото най-много расте горната част. Досега за гърди повдигах щанга от лег+ бутане на дъмбел от наклон+ разтваряне на дъмбели от легнало положение. Колебая се дали към сегашните ми упражнения да добавя повдигане на щанга от наклон или да сменя хоризонталната лежанка с наклонена? Да увелича ли упражненията или просто да ги сменя? Ако може някакъв съвет.
23.11.08
10:11
не заменяй обикновения лег с полулег-нищо не ти пречи да ги правиш и двата,а ако целиш и маса в долната част може да добавиш и обратен лег.Ама то дали ще са дъмбели или щанга от полулег си е почти едно и също,то те са различни варианти.
казано от JJF на 23.11.08, 09:48:
Привет на всички във форума. Тренирам 3 пъти седмично по следната схема:
пон. гърди и бицепс
сряда гръб и трицепс
петък рамо и трапецОт това, което изчетох разбрах, че единствения начин да изглежда по-широк в раменете е като натрупам маса. Базовите упражнения са няколко, така че каквото и да избера няма да сбъркам. Не ми е ясно обаче правилно ли е в една тренировка за рамо да правя: преса със щанга + преса на машина+ повдигане на на дъмбел встрани+ повдигане дъмбел напред. Един от залата ми каза да включа пресата на машината, тя не се ли дублира с преса с щанга, а и се чудя дали не са ми много упражненията?
Само да спомена, че за трапец правя 1 упр. и за задно рамо също едно от наклон. От друга страна целя маса в раменете, а и тренировката ми е само за тях. Така че дайте съвет?
И още един въпрос: казаха ми, че маса на гърдите се прави най-добре с повдигане на щанга от наклон, защото най-много расте горната част. Досега за гърди повдигах щанга от лег+ бутане на дъмбел от наклон+ разтваряне на дъмбели от легнало положение. Колебая се дали към сегашните ми упражнения да добавя повдигане на щанга от наклон или да сменя хоризонталната лежанка с наклонена? Да увелича ли упражненията или просто да ги сменя? Ако може някакъв съвет.
Имам въпрос:тренираш ли КРАКА?Моето предложение е да тренираш по следния начин:Гърди+бицепс,крака,почивка,рамена+трицепс,Гръб+трапец.Като можеш да си го нагласиш например при рамена+трицепс да правиш:Средно+предно и после трицепс,а задното рамо да го правиш с гърба+трапеца.Искам да кажа че аз например ако правя Рамена в един ден отделно ги правя всичките-връзват ми се 6-7 упр.по 3 сер за упражнение.
23.11.08
12:41
Не си посочил с какьв стаж си?
Костадине, не правя крака, а и не искам да правя. Виж за варианта трицепс+рамо не съм се сещал, обаче рамо натоварваш във всяка една тренировка и затова не е ли по-удачно да да си оставя така програмата???
Недко, тренирах сериозно 3-4 месеца, след което лятото прекъснах. Сега съм във фитнеса от няколко седмици. Ако има значение на 23 години съм.
Относно раменете - 3 упражнения са им достатъчни, те не са толкова голяма МГ (говоря за мускулите на рамото по отделно), затова по 1 упражнение за предно, средно и задно е предостатъчно. Прекаляването с упражненията за рамо може да доведе до нежелани травми (не казвам, че ще стане така, но просто риска се повишава). 3 упр. в 3 серии: преси, разтваряне встрани и от наклон за задно.
Относно гърдите - и аз съм привърженик на това да се започва с полулег, след това хоризонтален и накрая флайс.
23.11.08
13:51
казано от Стоянчо на 23.11.08, 13:28:
Относно раменете - 3 упражнения са им достатъчни, те не са толкова голяма МГ (говоря за мускулите на рамото по отделно), затова по 1 упражнение за предно, средно и задно е предостатъчно. Прекаляването с упражненията за рамо може да доведе до нежелани травми (не казвам, че ще стане така, но просто риска се повишава). 3 упр. в 3 серии: преси, разтваряне встрани и от наклон за задно.
Относно гърдите - и аз съм привърженик на това да се започва с полулег, след това хоризонтален и накрая флайс.
Сьгласен сам с теб,че за стажа който има 3 упражнения са напьлно достатьчни за рамо.А за изтласкването от полулег-дали с дьмбели или щанга-най-доброто е за маса в гьрдите,но наклона е много важен-над 45 градуса и вече работят раменете.Мое лично мнение е че 30 градуса са достатьчни.
Ако правя както ме съветвате 3 упражнения по 3 серии + 1 упражнение за трапец няма ли да ми е много малка тренировката?
(впрочем преди да подновя тренировките тренирах общо с 4 упражнения за рамо- тези, които ми предлагате+ повдигане дъмбел напред)
А за гърдите, които тренирам с бицепс, 3 упражнения достатъчни ли са? И флайса от лег или от полулег да го правя?
казано от JJF на 23.11.08, 16:04:
Ако правя както ме съветвате 3 упражнения по 3 серии + 1 упражнение за трапец няма ли да ми е много малка тренировката?
(впрочем преди да подновя тренировките тренирах общо с 4 упражнения за рамо- тези, които ми предлагате+ повдигане дъмбел напред)
А за гърдите, които тренирам с бицепс, 3 упражнения достатъчни ли са? И флайса от лег или от полулег да го правя?
Аз лично правя и флайса от полулег поради същите съображения, които се посочват в препоръките да се набляга на полулега. Чел съм обаче статии, в които се обяснява, че начинаещите е по-добре да правят флайса от хоризаонтал, защото е по-добре за рамото... Относно тренировката ти за рамо - да, кратка ще бъде. Затова е по-добре да разхвърлеш рамото както следва - средно рамо да е при гърдите, задно да е при гърба, по този начин си отваряш 1 тренровка, в която да наблегнеш повече на някоя голяма мускулна група самостоятелно.
Стоянчо, ако разхвърлям рамото през другите тренировки , така ще освободя един ден, как да го използвам? Аз съм слаб и е относително коя мускулна група ми е по-слаба от останалите :)
казано от tonu на 23.11.08, 19:03:
Май никъде не видях крака да тренираш.
Писах по-нагоре, че не искам да ги тренирам.
казано от JJF на 23.11.08, 19:47:
казано от tonu на 23.11.08, 19:03:
Май никъде не видях крака да тренираш.
Писах по-нагоре, че не искам да ги тренирам.
Има ли основателна причина или просто не искаш, защото ако е второто допускаш голяма грешка.
Защо да е голяма грешка. Ако е само за пропорция, не си поставям за цел да развия горната си част толкова, че да е фрапантна разликата. Освен това ходя на тенис по един, два пъти седмично и ми се струва, че 6те ми дойде малко множко. Аз съм чувал, че и коленете се прецакват. Или ако правя крака трябва да са много малко упражнения. Честно казано не съм им фен на краката :)
Ами няма да ти обяснявам, защото това е грешка на всеки втори...но с 2 думи тренировката за крака развива цялостно.