Със или без колан?

Прескочи до:

23.11.08
11:35

Интересно ми е кой прави тяга с колан и кой без, както и причини. Аз лично я правя без колан - не мисля, че ме пази, а и като съм без колан внимавам повече.

23.11.08
12:01

казано от dido123 на 23.11.08, 11:35:

Интересно ми е кой прави тяга с колан и кой без, както и причини. Аз лично я правя без колан - не мисля, че ме пази, а и като съм без колан внимавам повече.

Препоръчително е не само тяга но и доста други упр. да се правят с колан.А дори и да ползваш колан не означава, че може да не внимаваш.

23.11.08
12:03

Без колан.Идеята на тягата е да заздравява кръста,а това няма как да стане с предпазно средство.
Естествено трябва да я правиш правилно и да не се изхвърляш с килограмите,защото може да има неприятни последици.Ако искаш да пробваш максове на 1ца или 2ка може да сложиш колан,при положение,че те е страх от травми.

23.11.08
12:06

Когато тренирам колана е винаги на кръста ми(което трябва да променя).Убеден съм че с колан дърпам повече тяга отколкото без.Като си с колан не означава че си застрахован от контузии, но определено помага и аз лично се чувствам по-сигурен и при тежки серии при всяко едно упражнение колана е задължителен за мен.

23.11.08
12:09

Като стигна 250+ кила ще си помисля за колан. Засега колан слагам само на набиранията (този от джудото, не друго), за да си закачам тежестта.
На тяга, клек и всичко останало карам без. Поради няколко причини, най-сериозната от които е, че смятам пояса си за достатъчно здрав, за да ми пази кръста. Предвид, че и го тренирам с такава цел, се предполага да става все по-здрав, за да продължава да си върши работата и при по-тежката тяга, до която ще стигна с времето.
А и не смятам, че колана пази кой знае колко. Даже може да доведе до дисбаланс в силата на пояса (ако не се тренира отделно) и тази на еректорите и задните бедра, а дисбалансите контузват.

23.11.08
12:20

Съгласен съм с мнението, че след като тренираме за здрав кръст колан не е нужен. Аз лично смятам, че колана изобщо не пази кръста, а освен това спира притока на въздух, което на мен лично ми е неприятно при тренировка.

23.11.08
13:25

Много са противоречиви мненията относно колана,но един от сигурните му плюсове е че затопля крьста,а колкото по загрят е един мускул-толкова по малко е податлив кьм контузии.Аз затова си го слагам най-вече.Най-важното е правилното изпьлнения на дадено упражнение-получава ли се котешки грьб и десет колана не могат да те спасят.

23.11.08
15:52

Обсъждали сме го много пъти. Всеки вади аргументи за и против. Аз тренирам постоянно с колан, но това не ми пречи да стягам коремните мускули при изпълнението на упражненията.

23.11.08
17:26

казано от Стоянчо на 23.11.08, 15:52:

Обсъждали сме го много пъти. Всеки вади аргументи за и против. Аз тренирам постоянно с колан, но това не ми пречи да стягам коремните мускули при изпълнението на упражненията.

+1 за колана

23.11.08
17:31

Коланът може и да помага в тренировката,но като цяло ти прави лоша услуга - създава се дисбаланс,понеже ще развиеш такава сила,изключвайки мускулите на пояса,че в реална ситуация извън залата при максимално усилие почти сигурно си се контузил.

23.11.08
17:34

Днес правих клекове двойки и тройки без колан в първите серии и с колан в последната. Миналия път на тягата пак така. Особенна разлика в тежестите в зависимост от това дали съм с колан или не, поне при мен няма. Да, помага, но малко.
Само при гребането го слагам винаги, по навик. Веднъж забравих да го сложа и не усетих особенна разлика, чак след края на серията се усетих, че съм без ;)

Мнението беше редактирано от Петко К на 23.11.08 17:37.

23.11.08
17:35

Абе аз правя 230 тяга, а товаря и повече на тяга от стойка. Слагам колан на тяагата и клека. Правя хипересктензии с 65-75кг дъмбел и коремни преси с 35кг. с което заздравявам кръста допълнително. Но колан, бинтове, наколенки и налакатници е хубаво да се слагат. Ако тренираш културистично можеш да не ги слагаш, но когато тренираш за сила е задължително. Хубаво е с наколенки и налакатници хубаво да загрееш мускулите и ставите. Един приятел културист прави 310тяга без колан, на 200 прави 8ца и то преди състезание, но за 8 чисти повторения за какво му е колан, докато аз правя 8 единици с яка тежест и да се рискува е безмислено.

23.11.08
22:15

Тренирайте без колан , таман по-малко хора ще има из фитнес залите .

23.11.08
22:33

Тренировъчният ми партньор преди (тренира също трибойски) се беше зарибил по някаква тренировка от atlarge и там прочел, че някакъв си правел тяга и клек без колан за един месец като целта му е от 50% да стигне до 80% тежест без колан, или някаква подобна щуротия. И че това яко заздравявало кръста и корема. Момчето си направи яка инфекция на кръста на нервите от страни, добре че грабнака му е свикнал от яките тренировки и няма дископатия... от тогава слага на всичко колан, но една седмица лепенки, мазила, даже по лекари.

23.11.08
22:49

http://www.canadianjuicemonsters.net/forums/archive/index.php/t-13987.html

Никога не ползвам колан. Пречи ми повече отколкото помага вероятно.

24.11.08
07:05

казано от Emil_mlo на 23.11.08, 22:33:

Тренировъчният ми партньор преди (тренира също трибойски) се беше зарибил по някаква тренировка от atlarge и там прочел, че някакъв си правел тяга и клек без колан за един месец като целта му е от 50% да стигне до 80% тежест без колан, или някаква подобна щуротия. И че това яко заздравявало кръста и корема. Момчето си направи яка инфекция на кръста на нервите от страни, добре че грабнака му е свикнал от яките тренировки и няма дископатия... от тогава слага на всичко колан, но една седмица лепенки, мазила, даже по лекари.

Точно на място беше това изказване!

За мен тягата/клека без и с колан, са 2 различни упражнения. Повечето хора имат нужда от него, не знаят как да активират поясът си , за да ги пази. Просто упражнението или тежестта сама по себе си няма да помогне (ако правите без колан), както слятат често хората правещи просто без, даже по-скоро ще навреди. Който иска да прави без колан трябва да почета, потренира а и е хубаво човек с повече опит да му помогне. Иначе може да се стане случаят, за който Емил_мло говори.
Лично аз колан не слагам. Слагал съм 3,4 пъти на гребане, но на един друг дето талията му е 2пъти по-голяма, демек все 1 съм без. Привърженик съм на тренирането без колан.

Поздрави!

п.п. Гийк колко си далече от 250кг :) ?

Мнението беше редактирано от jalokin на 24.11.08 07:06.

24.11.08
07:37

Ползвам колан само на предпоследната или на последната серия..

казано от Sha6ma на 23.11.08, 22:15:

Тренирайте без колан , таман по-малко хора ще има из фитнес залите .

ахаахах,добре го каза

24.11.08
12:14

Винаги с колан. Чувствам се много по-сигурен (дори и това чувство да е само в главата ми). но все пак преди всичко е техниката - и колана няма да ти помогне ако не изпълняваш упражнението правилно.

24.11.08
12:46

казано от podlecii на 24.11.08, 12:14:

Винаги с колан. Чувствам се много по-сигурен (дори и това чувство да е само в главата ми). но все пак преди всичко е техниката - и колана няма да ти помогне ако не изпълняваш упражнението правилно.

И аз така. Даже в последно време слагам под дрехите и неопренов колан да пази кръста топъл, а върху дрехите - кожения. Правих и без колан наскоро, усетих се чак в средата на серията и почти се препарирах, така че ако не мисли човек за това и прави упражнението точно и без да се увлича с килограмите, не е фатално и без колан, но аз си имам едно на ум в крайна сметка.
Колкото до дисбаланса в силата, колко често извън залата ще ми се наложи да вдигна 200 на тяга или с подобно движение? Дали ако го направя, без да съм загрял, това, че съм тренирал без колан, ще ми помогне изобщо? Дали различният хват и липсата на фитили няма да го направят практически невъзможно? Тренировката в залата е много специфична и факторите, които я различават от ежедневното физическо натоварване, са толкова много, че според мен това не е сериозен аргумент срещу ползването на колан.

24.11.08
12:54

Не слагам колан, тъй като не правя нито тяга, нито клек. Твърдо съм против тягата, въпреки ползите от нея и в противното не може да ме убеди никой, така че не спорете моля. Клек целенасочено не правя. При лег също не използвам колан. Но ако правех тяга и клек определно щеше да е с колан - както е казал народа SAFETY FIRST. Не е казано, че трябва да правиш с 350кг тяга за да носиш колан :)

24.11.08
13:22

казано от Boby_ на 24.11.08, 12:46:

Колкото до дисбаланса в силата, колко често извън залата ще ми се наложи да вдигна 200 на тяга или с подобно движение? Дали ако го направя, без да съм загрял, това, че съм тренирал без колан, ще ми помогне изобщо? Дали различният хват и липсата на фитили няма да го направят практически невъзможно? Тренировката в залата е много специфична и факторите, които я различават от ежедневното физическо натоварване, са толкова много, че според мен това не е сериозен аргумент срещу ползването на колан.

Дисбалансът в силата може да те контузи и без да вдигаш тяга или да правиш каквото и да е упражнение (по-вероятно е дори). Резултатите от него може да ги усетиш след години и то просто така, наглед без нищо. При наличие на сериозни разлики в силата на различните мускули тялото ти просто не прави нещата точно както трябва, в резултат на което определени части се износват/контузват/преебават по друг начин много по-лесно. Пример за такъв дисбаланс е примерно изкривената стойка, която рано или късно ще доведе до неприятни болки я в кръст, я в гръб .. и то без никога да си се контузвал. Точно това не се получава като следствие от колан, просто ти давам пример как някои неща не се усещат веднага, нито в краткосрочен план. Просто когато един мускул е значително по-слаб от тези около него не е добре. А пък и откъде знаеш какво ще ти се наложи и какво не, и колко точно ще е нужно за да се контузиш извън залата? Аз не бих заложил, че знам достатъчно добре, ти ако знаеш и си сигурен - може.
С това не казвам, че ползването на колан гарантирано ще направи проблем, не казвам и че ако направи задължително ще стане достатъчно сериозен, за да се усети. Но според мен поне не си струва да се рискува. И понеже са малко хората, които наистина да правят толкова тежка тяга, че да им трябва допълнителна сигурност, и дори още по-малко тези, които тренират пояса си целенасочено ми се вижда по-добре да се прави без, докато не стигне човек до някакви сериозни тежести (е, разбира се, че идва момент в който си трябва). Че те повечето хора не си дърпат и 2 пъти собствено тегло, пък като се заопаковат с едни колани, лошо да ти стане...

Мнението беше редактирано от G33K на 24.11.08 13:26.

24.11.08
13:39

GЗЗК, нека малко променя реда на мисли - дори и да си прав за вредите от дисбаланса, остави го за малко, дай да видим защо мислиш, че изобщо го има.
Коланът със сигурност не вдига вместо теб, нито пък кой знае колко ограничава движението на ставите - това не е стреч-фланелка. Разлика в постиженията с и без колан аз лично почти нямам. Твърдя от личен опит, че дори при тяга с колан имам мускулна треска точно на мускули в областта на пояся и то съвсем осезаема. Допреди няколко години се събуждах всяка сутрин с болки в кръста. Това беше преди да започна да правя тяга, защото много разбирачи ми казваха “Абе, недей прави тяга, ако и без това те боли кръстът, съвсем ще го прецакаш!”. После обаче реших, че не бива да пропускам това упражнение и почнах полека да я правя - с малко килограми отначало, доскоро и без колан. Взех да слагам колан, когато започнах да наближавам 200 - за някои може и да не са много килограми това, но за мен са си доста и ме хвана страх. Разликата в мускулите, които участват, според мен е минимална, да не кажа никаква. Просто коланът дава малко усещане за стабилност, дори не истинска стабилност.
Не съм специалист, не държа да съм прав за това - само разсъждавам “на глас”, така да се каже. Довечера отивам да правя тяга и ще решавам на място дали да не взема да сваля колана - в последно време намалих тежестите и увеличих повторенията и май не ми е нужен в момента. :-)

24.11.08
13:56

Абе според мен намалява ролята на пояса, разбира се - няма как да я направи нищожна, но все пак един път когато пробвах с колан ми се стори по-леко за корема. Иначе и аз не вдигнах повече тогава, но на мен проблем са ми първите 10на сантиметра, а там коланът не играе, май. Както и да е.
Аз говорех по-скоро за хора, които правят тяга отскоро на 8-12 повторения с по 100на кила, това по-скоро имах предвид като излишно. Или още по-лошо - правят максове на толкова и се плашат до смърт за кръстовете си (а всъщност нервната им система все още по-силна пречка да се контузят от всичко останало). Но 200 си е друга цифра вече, особено ако е максимален опит или двойка на тия кила според мен си е напълно приемливо да се сложи колан, според предпочитанията - аз примерно не бих, но иначе не виждам проблем (все пак, говорим за значително по-напреднал трениращ, на който нервната система може и да не му пречи достатъчно да се контузи).

Мнението беше редактирано от G33K на 24.11.08 13:57.

24.11.08
15:10

Аз съм стигал до 180 кг на мъртва тяга и отговора ми е - категорично съм против колани или фитили (осебоно второто)!

TI

24.11.08
16:22

Против колана на малки килограми, особено ако става въпрос за серия с повечко повторения >6. Когато вече се премине 2х теглото тогава не е лошо да се ползва колан и за серии. А ако са максове още повече. Това е моето мнение за тяга и клек. Аз лично го ползвам на чукчета и то само с последната серия, защото там усещам повечко напрежение в кръста. Но говоря за 100 килограма, а не за 60-70. И дори и тук ми е рано да слагам, но за сега ме е страх и затова. Общо взето за колана при тежки серии.

24.11.08
17:27

Аз съм от хората, които обичат да пробват нещата върху себе си, преди да спорят. И понеже тъкмо днес ми дойде тренировката за гръб, имам и резултати. :-)
GЗЗК и другите противници на коланите ще вземат да се окажат прави. Днес правих тяга и гребане с дъмбел без колан. Резултат - много по-осезаемо напржение в кръста, съчетано с леко намаляване на работната тежест. Нищо особено, но ако утре имам мускулна треска в областта на пояса, ще знам от какво е. :-)

24.11.08
18:25

колан ползвам след 160кг (тяга) и над 120кг (клек)- серии. може да ви прозвучи странно, но при мен напрежението в коремните мускули е по-малко с колан, а не толкова на кръста. нямам идея дали пази от херния. без фитили, серии над 110-120, не мога да правя.

24.11.08
18:44

Нещо не разбирам кво каза,но по принцип коланът е за това - да намалява напрежението в кръста и корема(пояса).

24.11.08
18:53

Хмм...
Аз съм с междинен отговор.
Тренировъчен колан - не. Използвам обикновен колан, най-често с идеята да не ми падат гащите.
На тяга, клек и раменни преси/изтласквания го позатягам понякога.
Не, че нямам тренировъчен колан - тамън два, единия е абсолютно безполезен, защото е широк една педя, а другия е по-нормален като ширина, но така и не започнах да го ползвам. Не се чувствам комфортно, а и ме е малко страх, че ще започна да се “отпускам” и...само той ще остане здрав .  Може би, като вдигна още малко килограмите, ще влезне в употреба, но за момента ми се струва по-опасен, отколкото нужен.
Засега си стягам корема, а когато съм опитвал с колан, обикновенно става обратното.

А на гребането с щанга или с дъмбел, какво толкова му ползвате на колана?

Мнението беше редактирано от 6th на 24.11.08 18:54.

24.11.08
19:34

казано от С7АЛК3Р на 24.11.08, 18:53:

Хмм...
А на гребането с щанга или с дъмбел, какво толкова му ползвате на колана?

Аз лично виждам полза от колана при две упражнения - тяга и клек. Другото са глезотии. :-)

24.11.08
20:14

аз и при двете упражнения не виждам полза.. при тягата се натоварва почти целия гръб и гръбначния стълб, а колана пази около 10-15см от него... и ква е файдата?!

Тия 10-15см са важните,точно те са кръста.

24.11.08
20:53

всички прешлени са важни... аз от тяга съм получавал разтежение в областта на трапеца... как по-точно ще ми помогне колана там... да си го вържа на шията ли?

24.11.08
21:00

казано от dido123 на 24.11.08, 20:53:

всички прешлени са важни... аз от тяга съм получавал разтежение в областта на трапеца... как по-точно ще ми помогне колана там... да си го вържа на шията ли?

Разстежение си получил защото не си изпълнил правилно упражнението.

24.11.08
21:09

dido123 - 24.11.2008, 22:53

Разстежение си получил защото не си изпълнил правилно упражнението.

Не позна... тренирах почти без да загрявам...

24.11.08
21:30

Само ще ви кажа ,че последния път като ходих при кръшакчията да ми намества кръста от клека,мисля че беше някаде 4-5 прешлен от опашката нагоре ,същия ми обясни че:
ролята на колана не е само да пази прешлените отзад,а най вече да държи кокалите на таза събрани,т.е. колана се слага ниско долу да мине около кокалите на таза.Каза че при клякане с тежест,при долна мъртва точка таза се разтваря настрани подобно на жените като раждат и има опасност гръбначния стълб заедно с тежеста да пропадне на долу и се засягат нерви в долната част на гръбначния стълб.Не знам  за вас ама това ми се видя логично и от тогава си клякам с колан,пък вие правете квото искате.

24.11.08
21:43

Точно така е, колана трябва да е долу ниско, да може да държи таза стегнат. Също така и покачва стомашното налягане, което допринася за силата.

24.11.08
21:44

По-добре спри да слушаш чекръкчиите какво ти казват,камо ли да им даваш да те “наместват”

25.11.08
02:50

казано от sportist на 24.11.08, 15:10:

Аз съм стигал до 180 кг на мъртва тяга и отговора ми е - категорично съм против колани или фитили (осебоно второто)!

Е,за фитилите не си прав.Правя трапец с 230 кг-как да я дьржа щангата.Има упражнения в които рьцете играят ролята на куки-например аз правя придьрпване на щанга от наклон за грьб  и ако си сложа фитилите,не мисля за хвата и  се концентрирам в гьрба,но не ги ли сложа предмишницата ми се измаря много преди гьрба и ще се наложа да прекратя упражнението преди да сьм натоварил гьрба си пьлноценно.Виж ако правиш тези упражненията с 60.70 кг сьм сьгласен,но я сложи по 3,4 двайсетици от двете страни на щангата и ще те видя как ше се справиш без фитили.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1