26.11.08
09:57
Здравейте!
Днес ходих да тренирам и докато си правех мойте си упражнения в залта цъфна един, който и друг път съм го виждал и предния път докато аз правех мъртва тяга той си говореше с негов приятел как не съм я бил правил правилно. Твърдеше, че като правя мъртва тяга не трябвало да пускам щангата до долу така че да опре в земята тъй като така съм бил “отпускал” мускула. Аз тогава не казах нищо тъй като не бях сигурен. Прибрах се в къщи и веднага потърсих в интернет.. гледах 1000 клипчета и на всякъде все до земята отпускат. Въпроса е там, че тя като опре в земята аз моментално дигам и въобще не си мисля, че отпускам мускула. Както и да е.
Днес докато тренирах го слушах как обяснява на някакъв друг, че като превел лег трябвало да отпуска щангата не докато опре в гърдите ами на около 4-5 см от гърдите. Иначе пак “отпускал” мускула. Пак реших да не се обаждам, не съм заядлив попринцип, ама според вас как е правилно до гърдите или както казва той. Все си мисля че като е на 4-5 см от гърдите не изпълнява пълната амплитуда на движение и на практика не се натоварва напълно целия мускул и не се разтяга толкова колкото след като опре.
Кажете прав ли съм, за да знам другия път дали да му затворя устата, защото се изнервям само обикаля по залта и обяснява на всички как да си правят упражненията.
Мерси :)
4-5 санта е малко в повече поскоро 1-2см просто колкото да не се допира до гърдите, но като цяло съм съгласен с него. Но нищо непречи и да докосваш гърдите(пода) с щангата стига да е контролирано. Виждал съм хора които направо пускат щангата и тя отстача от гърдите им (как не се пребиват незнам). В случая немисля че има правилно и грешно.
26.11.08
12:31
Абсолютно сьм сьгласен с теб.Може и до долу да се спуска щангата,стига да не се получава отскачането от гьрдите.Макар че аз когатоя пусна до долу чувствам как раменете ми се включват прекалено много.
Ще спомена първо особените случаи (изключенията, към които аз самият спадам) - препоръчват, а и на много места съм чел, ако някой има проблеми с рамо или не му е достатъчно “гъвкаво” да не пуска до долу, а докато горната част на ръцете (от рамо до лакът) не застане перпендикулярно на пода, т.е. лоста ще се пада малко над гърдите. Така е и с изпълнението с дъмбели - горна част на ръцете да остава в линия с рамото. От гледна точна на амплитудата на движението - по-добре е да се пуска до гърди. Напрежението в мускулите не спада от това, че се опират гърдите, защото тази логика може да се опровергае, ако например спуснеш и оставиш 1 милиметър до гърдите, т.е. ако докосването на гърдите НЕ означава ефекта на оттласкване от тях, не виждам как напрежението в мускулите би спаднало.
26.11.08
14:26
За мъртвата тяга
Ако се изпълнява бавно, прецизно и на части както трябва да си е се пуска до долу!
Ако се прави по бързо, със акцентиране на втората част от тягата, не се спуска до долу!
За мен първият варянт винаги е бил по удачен, тъй като позволява и по голяма тежест.
За лега - става въпрос не, че щангата се отблъсква от гърдите ами че просто ги докосва. Момчето на което тоя се обясняваше според мен добре си правеше лег-а. Спускаше контролирано и в момента в който докосне гърдите веднага дигаше.
За тягата - аз я правя бавно.. спускам бавно и в момента в който усетя,че е упира земята вдигам пак бавно. И той твърдеше, че що дисковете докосват земята значи отпускам мускула.
Аз му се дразня защото само обикаля по залата и обяснява на всички кое как да си правят, а той далеч не е с перфектна фигура(даже няма нищо общо с това) и другото което ми направи впечатление, че седи предимно на уредите...
Мнението беше редактирано от Петров на 26.11.08 16:06.
26.11.08
17:19
казано от Петров на 26.11.08, 16:03:
И той твърдеше, че що дисковете докосват земята значи отпускам мускула.
Вярно е.Какво от това ?!
Понеже аз тренирам за сила и точно тези упражнения които сподели. При тягата оставането и за няколко повторения са глупост според мен, удара който се получава се поема мускули, стави, грабначен стълб, глупост е да си пречиняваш такава простотия да блъскаш щангата докато е в ръцете ти, пусни я на сантиметър от земята и просто направи ново повторение. А като загрявам пускам щангата малко преди да докосне земята.
Лежанката трябва даже да задържиш на гърдите за малко. Кофти е когато свикнеш като децата стегнат през цялото време и тамън стигнеш гърдите айде на горе. В трибоя това е грешка, която трябва да се избие.
От културистична гледна точка е хубаво да има по-голяма амплитуда на движението в упражненията, по възможност да няма непрекъснато напрежение в мускула, а да има напомпване с кръв, разтягане в негативната част и след това мощно през позитивната, а не напрежение и напъване през цялото движение. Поне според мен.
Мъртвата тяга е доста специфично упр. Аз да речем малко над пода пускам и повдигам за да се изгуби мъртвата точка . Тоест и може и така. За лег е същият принцип като е докоснал лоста гурдите се получава мъртва точка в която мускола не раобти целия.
Мъртва тяга. Името си казва всичко според мен. Оставяш на земята, ако трябва пускаш лоста, хващаш по пак и наново. И наистина е добра идея последните 2-3 сантиметра да пускаш направо, а не да я държиш докато се удря. Да не говорим, че на тягата най-трудното е отлепянето от земята, то без него става доста по-лесно (а не би трябвало това да е целта).
А лег-а без пауза (не докосване, а пауза) на гърдите си е едно нищо (е може би помага за самочувствието “я ме вижте колко вдигам”, но това не е лег просто, това са детски глупости - не че не може да се прави и така понякога, но си е почти като друго упражнение).
Естествено,че трябва да се пуска до долу - иначе не се разтяга напълно мукулът,но трябва само да се допира тежестта,не да се отпуска.