Как е по правилно да се изпълнят...(спор в залта)

26.11.08
09:57

Здравейте!
Днес ходих да тренирам и докато си правех мойте си упражнения в залта цъфна един, който и друг път съм го виждал и предния път докато аз правех мъртва тяга той си говореше с негов приятел как не съм я бил правил правилно. Твърдеше, че като правя мъртва тяга не трябвало да пускам щангата до долу така че да опре в земята тъй като така съм бил “отпускал” мускула. Аз тогава не казах нищо тъй като не бях сигурен. Прибрах се в къщи и веднага потърсих в интернет.. гледах 1000 клипчета и на всякъде все до земята отпускат. Въпроса е там, че тя като опре в земята аз моментално дигам и въобще не си мисля, че отпускам мускула. Както и да е.
Днес докато тренирах го слушах как обяснява на някакъв друг, че като превел лег трябвало да отпуска щангата не докато опре в гърдите ами на около 4-5 см от гърдите. Иначе пак “отпускал” мускула. Пак реших да не се обаждам, не съм заядлив попринцип, ама според вас как е правилно до гърдите или както казва той. Все си мисля че като е на 4-5 см от гърдите не изпълнява пълната амплитуда на движение и на практика не се натоварва напълно целия мускул и не се разтяга толкова колкото след като опре.
Кажете прав ли съм, за да знам другия път дали да му затворя устата, защото се изнервям само обикаля по залта и обяснява на всички как да си правят упражненията.

Мерси :)

26.11.08
12:07

4-5 санта е малко в повече поскоро 1-2см просто колкото да не се допира до гърдите, но като цяло съм съгласен с него. Но нищо непречи и да докосваш гърдите(пода) с щангата стига да е контролирано. Виждал съм хора които направо пускат щангата и тя отстача от гърдите им (как не се пребиват незнам). В случая немисля че има правилно и грешно.

26.11.08
12:31

Абсолютно сьм сьгласен с теб.Може и до долу да се спуска щангата,стига да не се получава отскачането от гьрдите.Макар че аз когатоя пусна до долу чувствам как раменете ми се включват прекалено много.

26.11.08
12:41

Ще спомена първо особените случаи (изключенията, към които аз самият спадам) - препоръчват, а и на много места съм чел, ако някой има проблеми с рамо или не му е достатъчно “гъвкаво” да не пуска до долу, а докато горната част на ръцете (от рамо до лакът) не застане перпендикулярно на пода, т.е. лоста ще се пада малко над гърдите. Така е и с изпълнението с дъмбели - горна част на ръцете да остава в линия с рамото. От гледна точна на амплитудата на движението - по-добре е да се пуска до гърди. Напрежението в мускулите не спада от това, че се опират гърдите, защото тази логика може да се опровергае, ако например спуснеш и оставиш 1 милиметър до гърдите, т.е. ако докосването на гърдите НЕ означава ефекта на оттласкване от тях, не виждам как напрежението в мускулите би спаднало.

DI

26.11.08
14:26

За мъртвата тяга
Ако се изпълнява бавно, прецизно и на части както трябва да си е се пуска до долу!
Ако се прави по бързо, със акцентиране на втората част от тягата, не се спуска до долу!
За мен първият варянт винаги е бил по удачен, тъй като позволява и по голяма тежест.

26.11.08
16:03

За лега - става въпрос не, че щангата се отблъсква от гърдите ами че просто ги докосва. Момчето на което тоя се обясняваше според мен добре си правеше лег-а. Спускаше контролирано и в момента в който докосне гърдите веднага дигаше.
За тягата - аз я правя бавно.. спускам бавно и в момента в който усетя,че е упира земята вдигам пак бавно. И той твърдеше, че що дисковете докосват земята значи отпускам мускула.

Аз му се дразня защото само обикаля по залата и обяснява на всички кое как да си правят, а той далеч не е с перфектна фигура(даже няма нищо общо с това) и другото което ми направи впечатление, че седи предимно на уредите...

Мнението беше редактирано от Петров на 26.11.08 16:06.

26.11.08
16:33

Изолирай се, използвай мп3 плеър ;)

BU

26.11.08
17:19

казано от Петров на 26.11.08, 16:03:

И той твърдеше, че що дисковете докосват земята значи отпускам мускула.

Вярно е.Какво от това ?!

26.11.08
21:00

Понеже аз тренирам за сила и точно тези упражнения които сподели. При тягата оставането и за няколко повторения са глупост според мен, удара който се получава се поема мускули, стави, грабначен стълб, глупост е да си пречиняваш такава простотия да блъскаш щангата докато е в ръцете ти, пусни я на сантиметър от земята и просто направи ново повторение. А като загрявам пускам щангата малко преди да докосне земята.

Лежанката трябва даже да задържиш на гърдите за малко. Кофти е когато свикнеш като децата стегнат през цялото време и тамън стигнеш гърдите айде на горе. В трибоя това е грешка, която трябва да се избие.

От културистична гледна точка е хубаво да има по-голяма амплитуда на движението в упражненията, по възможност да няма непрекъснато напрежение в мускула, а да има напомпване с кръв, разтягане в негативната част и след това мощно през позитивната, а не напрежение и напъване през цялото движение. Поне според мен.

26.11.08
21:25

Мъртвата тяга е доста специфично упр. Аз да речем малко над пода пускам и повдигам за да се изгуби мъртвата точка . Тоест и може и така. За лег  е същият принцип като е докоснал лоста гурдите се получава мъртва точка в която мускола не раобти целия.

26.11.08
22:13

Мъртва тяга. Името си казва всичко според мен. Оставяш на земята, ако трябва пускаш лоста, хващаш по пак и наново. И наистина е добра идея последните 2-3 сантиметра да пускаш направо, а не да я държиш докато се удря. Да не говорим, че на тягата най-трудното е отлепянето от земята, то без него става доста по-лесно (а не би трябвало това да е целта).
А лег-а без пауза (не докосване, а пауза) на гърдите си е едно нищо (е може би помага за самочувствието “я ме вижте колко вдигам”, но това не е лег просто, това са детски глупости - не че не може да се прави и така понякога, но си е почти като друго упражнение).

27.11.08
13:49

Естествено,че трябва да се пуска до долу - иначе не се разтяга напълно мукулът,но трябва само да се допира тежестта,не да се отпуска.

27.11.08
16:25

Ем и G33K и Nikolay са прави , който както го чувства .

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1