29.11.08
14:31
Здравейте на всички ,тренирам акробатика и целта ми е главно сила,но не максимална а специфична и експлозивна сила с минимално количество маса ,написах темата защото малко се обърках и се чудя как да тренирам вмомента , с тежести или без.Защото от тежестите ставам дървен и много лесно качвам мускулна маса...вмомента съм 1.69 висок 62-3кг.ако някой има някакви програми на гимнсастици или знае как точно се тренира в моя случай ще съм много благодарен...Според вас как е по-добре за мен с тежести или без (с собствено тегло) и мисля януари февруари да си взема добавки протеин,креатин,амино и някакви витамини , какви добавки ще ми вършат работа в моя случай,тея одачни ли са ?
Развиването на максималната сила подобрява всички атлетически качества, включително и експлозивността.
За да развиваш максималната сила трябва да правиш не повече от 5 повторения и редовно да вдигаш тежестта. Щом не искаш повече маса, просто прави 2-3 серии на упражнение, така общия обем остава малък. Възможно е разбира се в началото да качиш някое килце, но то ще бъде функционална маса и в никакъв случай няма да ти пречи.
Правят се многоставни движения: набирания и кофички с тежест, гребане, лежанка, раменна преса, мъртва тяга, клек, упражнения за корема(коремните преси са безполезни в случая). Ти си прецени кои упражнения ще са ти полезни. Внимавай с техниката, особенно на тягата.
От добавки не мисля че има смисъл, ако се храниш качествено. Просто ти трябват достатъчно калории за да се възстановяваш добре.
тренирал съм за максимална сила 5x5 ,да овеличих максималната сила , но пак като правя упражнения с собствено тегло (в акробатиката има доста такива) и не си чуствам тялото така леко, можеби ,зимата да качвам маса и да тренирам с щанги 2-3 месеца + тренировките по акробатикак(5 дни в седмицата) и след това да продължа с тренировки с собствено тегло,защото от щангите много мисе губи издръжливостта, и се чуствам някак по тежак от преди ? точно както каза ти , трябва ми функционална маса , не ме бърка дори да кача маса , но да е функционална и да не ми тежи , сега тая зима сам решил да взема протеин 4,5кг,креатин етил естер 500гр,аминокиселини-Xtend и анимал пак ? , ако тренирам за маса 6-8 повт ще се качи ли максималната сила и масата която кача функционална ли ще бъде ? или по добре да правя силови тренировки или ако може някак да комбинирам тренировки за маса и сила .??
хора помогнете ми плс
Мнението беше редактирано от God Mitax на 30.11.08 14:28.
При 6-8 повторения хипертрофията започва да става енергийна и силата не разте толкова бързо колкото с по-малък брой повторения. Как точно си тренирал до сега?
ПС: Пратих ти и Съобщение, видя ли го?
да прочетох го ,ами трениръл съм с 10-15 до 20 повт , с леки дъмбели и ефекта беше , някъкво орелефяване и мн одървяне -още немога да си изпъна раката до край и съм тренирал по програма 5x5 качих силата доста и масата ,но пък сега издръжливостта ми чуствам че е паднала, не си чуствам тялото така леко , не се чуствам по тежък но не се чуствам и по лек ,все на едно ниво си стоя. затовя се чудя какви добавки да взема и как да тренирам ?
За да не се удървяш трябва да разтегляш между упражненията и в края на тренировката. Не ми стана ясно закакво ти е сила? По-големи тежести от твоето тегло няма как да вдигаш в гимнастиката. На мен ми се струва, че ти трябва качествена маса в гърди, гръб и рамене. Е, може и в ръце. Ами това те вкарва в друг тип тренировка - за маса и релеф, а не за сила. Избягвай да стигаш до отказ в сериите.Бих ти препоръчал твърдо 10 повторения в серия, даже в последното упражнение за мускулна група прави по 12 повторения в серия.
Добре си предвидил добавки за растеж, помисли си и за ставите - ленено или рибено масло.
Загравай внимателно и винаги разтягай в края на тренировките.
Успех!
казано от mitaka101 на 30.11.08, 21:53:
За да не се удървяш трябва да разтегляш между упражненията и в края на тренировката. Не ми стана ясно закакво ти е сила? По-големи тежести от твоето тегло няма как да вдигаш в гимнастиката. На мен ми се струва, че ти трябва качествена маса в гърди, гръб и рамене. Е, може и в ръце. Ами това те вкарва в друг тип тренировка - за маса и релеф, а не за сила. Избягвай да стигаш до отказ в сериите.Бих ти препоръчал твърдо 10 повторения в серия, даже в последното упражнение за мускулна група прави по 12 повторения в серия.
Добре си предвидил добавки за растеж, помисли си и за ставите - ленено или рибено масло.
Загравай внимателно и винаги разтягай в края на тренировките.
Успех!
тея повторения за силова издръжливост ли са ? защото щом немога да вдигам по голяма тежест от собственото си тегло ,тогава можеби най-добре е да тренирам с собствено тегло, а колко серии да правя ,само базови упражнения или да си направя 4-5 дневен сплит ,а междудругото супер много ми пукат ставите ,абсолютно навсякаде и ме болят понякога , какво да взема за да ми минат ,някой ми казват ,че е от пубертета ,възможно ли да е от това ? а ако стана прекалено тежак , кача много мускулна маса , няма ли да стана по-тромав ? и тая качествена маса ,предполагам като я кача с щангите после трябва доста да работя с собствено тегло ?
http://k43.pbase.com/u40/mkrauss/large/39361192.DSC_0075E.jpg ето един пример ,за да се ориентираш горе долу ? какъв вид сила ми трябва за това ? по принцип натоварването е най-голямо в рамото и долната част на гърба?
Може ли да питам за какво са му маса и релеф? Тези 12 повторения са за издържливост и ако обема на тренировкаа е по-голям ще трупа саркоплазма, която е беполезна за всички освен за културистите. И маса наистина ще качи, но тя вече със сигурност ще му пречи.
При спортистите се гонят силови постижения: някои тренират за силова издържливост, други за максимална сила, а каквито и маса и релеф да се оформят те са вече вторичен ефект, а не цел на трениращия.
При гимнастиците трябва много сила. Все пак поставяш тялото си в трудни позиции. Ако ти е трудно да изпълняваш дадено движение, значи не си достатъчно силен(това е при положение че владееш техниката). Това е основното.
Снимакта не се отваря!
Мнението беше редактирано от MrNikoi на 01.12.08 08:34.
Може ли да питам за какво са му маса и релеф? Тези 12 повторения са за издържливост и ако обема на тренировкаа е по-голям ще трупа саркоплазма, която е беполезна за всички освен за културистите. И маса наистина ще качи, но тя вече със сигурност ще му пречи.
Ти поне по ТВ гледал ли си гимнастика? Имаш ли идея колко продължава една серия (съчетание) на лост да речем? Повече от 2 минути. Сила в чистия и вид почти няма - има изометрия и силова издръжливост.
Силовата подготовка на атлета е ориентирана към съответния спорт. И тя има за цел да развие тези качества, които са необходими в този спорт. Човека е написал, че му трябва маса, при това качествена. Затова и съм му написал 10 и дори 12 повторения в серия.
Има малка разлика между трибой и щанги от едната страна и гимнастика от другата. Или бъркам?
тея повторения за силова издръжливост ли са ? защото щом немога да вдигам по голяма тежест от собственото си тегло ,тогава можеби най-добре е да тренирам с собствено тегло, а колко серии да правя ,само базови упражнения или да си направя 4-5 дневен сплит ,а междудругото супер много ми пукат ставите ,абсолютно навсякаде и ме болят понякога , какво да взема за да ми минат ,някой ми казват ,че е от пубертета ,възможно ли да е от това ? а ако стана прекалено тежак , кача много мускулна маса , няма ли да стана по-тромав ? и тая качествена маса ,предполагам като я кача с щангите после трябва доста да работя с собствено тегло ?
Тея повторения са за маса. За силова издръжливост са далеч повече. Направи си 2 или 3 дневен сплит. Тренирай 3 пъти седмично с тежести. Може да ти пукат ставите от пубертета, ама и ти си им помогнал със сигурност...
Писах ти какво да пиеш - рибено масло или ленено масло.
Докато качиш “прекалено” мускулна маса ще мине доста време, през което ще се убедиш, че няма да ти е във вреда :)
Успех!
изометрия е тялото да стои в неподвижно състояние в въздуха нали ,трябва ми това и силова издръжливост можеби,но не съм казал че искам маса,искам тренировка която ще ми помогне да си чуствам тялото по леко ,това не е маса със сигурност ,какъв вид сила ми трябва за тея упражнения , силова издъжливост ли ? как се тренира силова издръжливост ? а относно качването на маса , аз съм остро изразен мезоморфен тип , не ми е това проблема, маса мога да си кача когато искам и то много просто незнам дали да го правя ?
Мнението беше редактирано от God Mitax на 01.12.08 13:53.
Може и да си прав за мускулните усилия на гимнастиците, но за пръв път виждам някой да препоръчва 10 повторения за функционална маса.
Няма да споря по въпроса.
Ами колко пъти искаш да ти го напишат? Ставаш банален вече :)
С тренировка с 10-12 повторения и рибено масло ще си върха. Като не стигаш до откази, няма да качиш кой знае каква маса.
Задължително прави стречинг. Може да си отделиш време за една тренировка, която да е само за активно разтягане, баланс и упражнения със собствено тегло.
казано от Winnie на 02.12.08, 05:26:
Като не стигаш до откази, няма да качиш кой знае каква маса.
Какво общо има отказът и качването на маса? Иначе, 10-12 повторения са идеалния брой повторения за маса, при подходящо хранене.
казано от Димитър01 на 01.12.08, 21:30:
добре бе , стига сте спорили ами ми кажете най-правилното за мен ?
От 10 души във форума ще чуеш 10 различни мнения. От форума няма да получиш достоверна информация. Сядай, чети и сам си решавай на кое и кой да вярваш и кое е най-добро за теб. Няма друг начин.