29.11.08
17:25
На скоро във фитнеса ми споменаха, че мога да трупам мусколна маса не само като правя 7-8 повторения с мах тежко , ами като правя мн повторения с по-малки кг . Попитах дали това не е за релеф , човека не можа да отговори и каза , че докато бил в София в някоя зала видял големи мъжаги да помпат с по много повторения и ги питал , а те му отговорили , че е възможно . Та въпроса ми е Възможно ли е повече повторения за мусколна маса ?
Темата беше редактирана от Sha6ma на 29.11.08 17:37.
С малки тежести не се правят мускули.Не става така.Ако с малко натоварване за по-продължително време се правеха мускули,то всеки дядо дето копа полето по цял ден щеше да е културист.Тренировката трябва да е с висока интензивност ако искаш маса.
29.11.08
18:44
Сега има си и различия,но общо взето между 6-10 повторения са най-добре за мускулна хипертрофия.Тежестите трябва да са големи,но не за сметка на правилното изпълнение на упражнението.
Ако си на зоб може.Тогава не ти трябва да работиш за хипертрофия така активно,а просто да напомпаш мускула с кръв.След като зобиш имаш по-височки нива на хормони в кръвта и те си вършат работата.
Това със зоба си е така. Обаче има и нещо друго. И преди съм го давал този пример - с цел издръжливост правих програма за краката, в която се прави клек за време (стига от 2 до 8 минути в прогресия), тоест страшно много повторения (над 100 стават в един момент) с относително лека тежест (40кг в моя случай). Правих я съвестно и от нея наистина ми се наляха краката доста. Не особено полезна хипертрофия, това ми е ясно, но все пак - порастнаха доста, визуално. За някой, който го вълнува само визуалната страна на нещата - може и да е удачно.
За изграждане на мускул обаче наистина е по-добре да се вдига тежко, защото аз поне водата и другите работи, които се трупат при саркоплазмената хипертрофия, aз поне не ги възприемам точно като мускули.
Мнението беше редактирано от G33K на 29.11.08 19:10.
29.11.08
19:28
казано от Sha6ma на 29.11.08, 17:25:
На скоро във фитнеса ми споменаха, че мога да трупам мусколна маса не само като правя 7-8 повторения с мах тежко , ами като правя мн повторения с по-малки кг . Попитах дали това не е за релеф , човека не можа да отговори и каза , че докато бил в София в някоя зала видял големи мъжаги да помпат с по много повторения и ги питал , а те му отговорили , че е възможно . Та въпроса ми е Възможно ли е повече повторения за мусколна маса ?
Разбира се че може да качваш килограми с повече повторения,стига да си на положителен калориен баланс.Нали ти е ясно че тренирайки даден мускул години наред с 8,10 повторения идва момент когато това не е достатьчен стимул за растеж,та затова опитните културисти опитват какви ли не стратегии за да шокират мускула и да го накарат да продьлжи да расте-дроп серии,суперсерии,пауза-почивка,намаляване на почивките между сериите и увеличаване на повторенията на 12,15 и др.
30.11.08
08:16
абе то не е грешка,зависи от програмата.Ако две години караш на една програма какво очакваш? Мускула свиква с натоварването и затова трябва разместване на трен.дни или упражнения,сменяне на мускулните групи,да са различни от предишните,общо взето нова програма.Но на мен не ми се вярва да тренираш две години с една и съща,нали?А за качване на мускулна маса от 6-10 повторения са си във всяка програма,за това не се притеснявай.Това е моето мнение,ако греша поправяйте ме.
По-здрави
казано от Sha6ma на 30.11.08, 00:07:
Аз като тренирам 2 година на 8-10 повторения грешка ли е ?
Не, абсолютно никаква грешка не е.
При изоставащи групи например ( при мен Гърдите ) , ми споменаха да правя по повечко повторения за тях . Има ли нещо вярно ?
30.11.08
13:14
казано от Sha6ma на 30.11.08, 00:07:
Аз като тренирам 2 година на 8-10 повторения грешка ли е ?
Не,не е грешка,това са стандартен брой повторения за маса,но е добре да изненадваш мускулите от време на време за да ги стимулираш за растеж като ги атакуваш по различен начин.