14.11.08
17:00
тренирам баскетбол висок съм 190 см и тежа 80 кила но отскока не ми стига едвам пипам ринга . знам че освен с мн отскоци отскок се прави също така и в фитнеса и искам да пипитам вас.. има ли някои които е работил по програма ? какфа е тя ? и колко ефект има от нея? за колко време и всичко...?
Само да споделя нещо... големия отскок идва от добре развита цялостна мускулатура... което ще рече и торакса... не само от краката. За добри постижения в тази област трябва да се разва свойството на мускула- ЕКСПЛОЗИВНОСТ. Така че според мен трябва да се работи в тая насока. Успех.
15.11.08
17:33
http://www.4fitnessbg.com/shop/product/view/651.htm
пробвай да скачаш с такова известно време
Колегите ти дадоха някои добри идеи, някои не толкова. Например споменатата експлозивност е добра идея- само че какво точно е експлозивността? Как да я развием? С подскоците, които правите на тренировките развиваш взривната си сила, но за да увеличиш отскока си трябва да увеличиш максималната. ВСИЧКИ ВИДОВЕ СИЛА СА ФУНКЦИЯ НА МАКСИМАЛНАТА! Т.е. като се повиши тя, ще се повиши и др-та.
air alert съм правил, освен че ми прегаряше мускулите и постоянно претрениране друго не съм видял.
Лично аз не съм използвал тежести за крака и ръце, но познавам 3ма, които са. На нито 1 не оказа влияние, според мен дори и да има ще е малко.
http://www.basketball-bg.com/jump/
Виж всичките програми (в ляво). Всичко е обяснено как се прави, кога, колко...
Имаше един много як филм едно време The Goat.Разказваше се за един ниськ баскетболист дето доста време играеше баскет с тежести на краката и като ги махна дет се вика по4ти преска4аше коша. :)
Аз ли4но в миналото сьм се занимавал с футбол,но баскета ми е бил страст.Ползвал сьм тежести за крака,бягал сьм с гума вьрзана за крьста.От вси4ко мога да кажа,4е има ефект стига да си по4иваш добре.Когато сте в подготвителен период ползваи примерно тежести за крака за около месец.Когато имате сьстезания ги избягваи.
Мнението беше редактирано от Kamata на 16.11.08 10:24.
казано от Kamata на 16.11.08, 10:23:
Имаше един много як филм едно време The Goat.Разказваше се за един ниськ баскетболист дето доста време играеше баскет с тежести на краката и като ги махна дет се вика по4ти преска4аше коша. :)
Заабележете ключовата дума! :)
казано от Kamata на 16.11.08, 10:23:
Аз ли4но в миналото сьм се занимавал с футбол,но баскета ми е бил страст.Ползвал сьм тежести за крака,бягал сьм с гума вьрзана за крьста.От вси4ко мога да кажа,4е има ефект стига да си по4иваш добре.Когато сте в подготвителен период ползваи примерно тежести за крака за около месец.Когато имате сьстезания ги избягваи.
Би ли споделил какви ТОЧНО бяха резултатите? Защото 1 приятел правеше 1/8клек (2,3години), за 1седмица реши да прави пълен и “гледай как ми порасна задника”, а познайте каква беше разликата? (За недосетливите- ми нямаше такава)
Резултат и разлика имаше и то ясно усезателна,даже хората,с които спортувах я откриваха.При мен,а както и при пове4ето футболисти,се полу4и една несиметри4ност м/у горна и долна 4аст на тялото.Краката ми станаха като на културист,като манията ми бе дале4е от фитнес залата и по-близо до това,което ще про4етете по-долу.
Моята грешка беше,4е се претоварих,тьи като продьлжих да ползвам тежести за крака,спринтове с гума и кросове по плажа с раница пьлна с пяськ след като по4наха ма4овете ни.Това доведе до преумора,болки и дискомфорт в мускулите и ставите.След като промених схемата на тренировка както сьм посо4ил по-горе имаше промяна кьм добро.
За резултатите да кажа.Аз ли4но като футболист си бях поставил като цели да подобря линеината си бьрзина,избухливостта си при рязьк старт от място,повратливост и демараж.Вси4ко това го подобрих за една година(две пролетни подготовки и една есенна подготовка).
Тьи като спомена клековете ще добавя,4е това е едно невероятно упражнение.Който е от Варна и знае за стадион Гагарин,сигурно е виждал как атлети и младежки футболни формации катерят стьлбите на стадиона.Та този вьпросен стадион,които в момента лежи в руини,сьм му катерил вси4ки стьлби,редувайки жабешки подскоци,патешко ходене,спринтове сьс ситни кра4ки.Ако мога да дам един сьвет кьм футболисти и баскетболисти,та дори и волейболисти,е да наблягат на упражнения,които акцентират вьрху използването на собственото им тегло.Аз ли4но на фитнес сьм ходил само ако сьм имал травма и не сьм тренирал извесно време,за да тонизирам мускулите,или през подготвителен период за трупане на сила.Но в никакьв слу4ай не бих поставил фитнесьт пред бягането с гума на крьста или пред клекове,подскоци,патешко ходене и така нататьк.
А за това,4е давам филм като пример няма нищо общо.Важно бе наистина да отбележа,4е нещата са навьрзани.Не мисля,4е може да има добьр резултат ако раз4иташ само на тежести за крака,даже някой преди мен го каза това нещо.Нужни са разли4ни упражнения,които биха рефлектирали положително вьрху целта,която си е поставил даден 4овек.
Да добавя само.....СЕГА има ластици,които се използват от атлети и 3-бойци,с които можеш да правиш страшно натоварващи упражнения като акцентираш в/у краката.Казвам СЕГА защото по мое време не бяха толкова достьпни.Не,4е сьм много дьрт ма все пак... :)
Мнението беше редактирано от Kamata на 16.11.08 14:42.
Да добавя един интересен факт.Докато тренирах активно и докато стадион Гагарин още сьществуваше,доста 4есто сьм заси4ал една ли4ност,която ще е позната на пове4ето киокушин-ци или поне на тези,които са фенове на спорта.Та говоря за Емил Костов.Направи ми впе4атление,4е доста оби4а да прави жабешки подскоци с рьце на тила и патешко ходене по стьлби.Гледал сьм,4е монасите от Шаолин здраво се бьхтят с тези упражнения.Явно има защо.
Мнението беше редактирано от Kamata на 16.11.08 21:09.
Камата, виждам 4е имаш хабер от това, за което става въпрос.Аз се занимавам с футбол и от скоро време запо4нах и аз да се интересувам от това как да подобря “бьрзина,избухливостта си при рязьк старт от място,повратливост и демараж”.Ако не ти е проблем може ли да опишеш малко по-подробно това, което си правил.Ако имаш малко време да отделиш скайпе ми е - hell_dogg. Мерси за вниманието.
По-здрави!
с тежести на краката е добра идея, също може да пробваш лек приклек и отскок с щанга, но не с големи кила.
Мнението беше редактирано от ognem на 23.11.08 10:50.
А можете ли да кажете от къде могат да се купят тежести за крака и тея еластичните въжета на нормални цени?В Кауфланд преди ги имаше,но не си купих и вече няма.От еластичните въжета не съм намирал никъде от онея дето са по 2 метра с хватове накрая.А тежестите за крака ги намерих в един смешен спортен магазин и те като тея от онлайн магазина ги дават по 2кг комплекта за 17 лева.А бях гледал някъде трябвало тея тежести да са 4-5% от теглото ти ли нещо такова.Някой сеща ли се точно колко е да не взема да си купя много леки или прекалено тежки(то и по 3кг да са съмнява ме че ще тежат много,но да не претоваря ставите)
А и още нещо да питам баскетболистите.В тоя сайт дето го дадохте гледам има вертикален отскок.Това скок от място ли е или със засилка,защото гледам,че от НБА правят по над метър
Мнението беше редактирано от anton7 на 29.11.08 19:44.
Не гледай “тея” от NBA. Не искам да те отчайвам, но наистина ли мислиш, че можеш да ги настигнеш? Белите не могат да скачат, това е вярно, въпреки, че ме е яд. :)
казано от anton7 на 29.11.08, 19:32:
А и още нещо да питам баскетболистите.В тоя сайт дето го дадохте гледам има вертикален отскок.Това скок от място ли е или със засилка,защото гледам,че от НБА правят по над метър
предполага се с полукрачка от място, в смисъл: от разкрачен стоеж събираш двата крака, приклякаш леко и отскачаш. Така май се измерва отскока. Принципно е добре също да се пробва направо от два крака без засилка, и това е добра тренировка. Иначе при баскетбола обикновенно се отскача от един крак, доката при волейбола от два, но това предполагам ви е известно.
Аз затова питам от място,от 2 крака(аз правя 53) или със засилка от 1 крак.Защото съм тренирал преди баскетбол и като сме мерили отскоци е било със засилка от 1 крак
казано от anton7 на 01.12.08, 11:52:
Аз затова питам от място,от 2 крака(аз правя 53) или със засилка от 1 крак.Защото съм тренирал преди баскетбол и като сме мерили отскоци е било със засилка от 1 крак
незнаех, аз също съм тренирал, но винаги съм бил с впечатлението ,че се мери по описания от мен начин. Принципно от един крака със засилка би трябвало човек да отскача повече, или поне така мисля.
Мнението беше редактирано от ognem на 19.12.08 17:26.
29.11.11
18:56
Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно!
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.11.11 19:09.
29.11.11
18:58
Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно!
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.11.11 19:08.